اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقتتون بخیر دکتر من از دیروز لک هایی برروی آلت تناسلیم مشاهده کردم امکانش هست عکسشونو براتون بفرستم تا ازعلتشون مطلع بشم چون شهرستان هستم‌امکان خدمت حضوری ندارم اگر امکانش هست کمکبفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر یونس چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر یه تکه گوشت روی الت من هست که نوک ان سفید این جوش هست یا زیگیل؟؟. با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    باعرض سلام و خسته نباشید آقای دکتر در صورت امکان عکس هارو ملاحظه بفرمایید و در صورت امکان توضیح بدین که زگیل تناسلی هست یا نه ؟ و اینکه بنده تازه نامزد شدم و دوبار رابطه داشتم با همسرم آیا ایشون هم آلوده شدن به این ویروس و اینکه چون شهرستان هستیم و دسترسی به مطب جنابعالی را نداریم آیا درمان کرایو رو بقیه دکترها هم انجام می دهند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر نوید چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 465 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام.اینجانب 44 ساله هستم.در آزمایش خونی که اخیرا داده ام نتیجه تست PSA 0.58 بوده است سوالم از حضور شما این است که آیا نیاز به پیگیریهای بیشتر و یا جراحی می باشد؟ضمنا علائمی که الان دارم بعضا تکرر ادرار (شب تا صبح) دو یا حداکثر سه مرتبه،کاهش فشار تخلیه ادرار و خروج چند قطره پس از پایان دفع کامل ادرار با فشار وارد شدن در اثر خم و راست شدن یا با فشار دست می باشد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر میثم چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    سلام
    برآمدگی روی سر آلت بدون درد ایجاد شده خیلی میترسم ممنون میشم راهنمایی کنید 32 ساله متاهل
    1. تصویر کاربر میثم دوشنبه ۲۴ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر لطفا جواب بده 48 ساعت رد شد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدرضا چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر
    من بر روی‌ کلاهک الت تناسلی سه الی چهارتا ضایعه پوستی هم رنگ پوست به صورت منگوله دارم که حدود 4 5 ماه است
    الانم یک هفته است که ناحیه شکمم زیره الت تناسلی ام سه چهار تا ضایعه قرمز رنگ مانند جوش به صورت چسبیده به پوست ظاهر شده
    واقعا نگران هستم لطفا راهنمایی کنید توان هزینه ویزیت برام سخته خواهش میکنم کمک کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر غلامرضا شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام بی زحمت آزمایش‌منو دقیق بررسی نمایید و اگه اشکالی توش هست بهم بگید، آیا با IUI ،طبیعی،میکرو اینجکشن، کدام روش با این اسپرم ها مناسب است؟ مشکل از کجاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر غلامرضا چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر من دقیقا جواب سوالمو رو نگرفتم،منظورم این بوده که طبق این آزمایشات اسپرموگرافی من آیا سراغ IUI بریم؟
      چون گفتن DFI من بالا بوده
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      اول ای یو ای سپس ای وی اف
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امین چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    پسری هستم 17 ساله، بعد از دفع ادرار تا مدتی چند قطره ادرار خارج میشود. یک ماه پیش سونوگرافی انجام دادم. حدودا 3 میلی لیتر در مثانه باقی میمونه و سایز پروستات هم نرمال بود. 4 سال پیش از شما پرسیدم، فرمودین که در سن من طبیعیه. علتش چیه؟ ضمنا قرص ایمی پرامین و ویتامین B1 هم برام تجویز کردن که تاثیری نداشته.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مصطفی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی دکتر کرمی .یه سوال داشتم دوسه روزه که چند دانه در زیر الت ناسلی من در امده همراه با درد وخارش .لطفا بهم بگین که چیز خطر ناکی هست یا نه ؟
    1. تصویر کاربر مصطفی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدیه یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 417 مشاهده پرسش
    چهارروزاست که دانه های نیم می لیمتری وکوچک ترسفیدرنگی که شبیه جوش های چرکی سفیدرنگ است اطراف سوراخ مقعدمی بینم، حدود10عددشده اندودوعدددردوطرف پایین بیرونی مجاری ادرار. درعکس رنگشان سفیدنیافتاده. نه خارش کمی دارم ولی دردوسوزش نه. ممنون می شوم راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر مهدیه شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      ممنونم. امامتاسفانه امکان دیدن حضوری ندارم چون ایران نیستم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    4. تصویر کاربر مهدیه یکشنبه ۲۳ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      متشکرازراهنماییتون. من باکره هستم آیاامکان ازدواج دارم اگربیماری باشد؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    6. تصویر کاربر مهدیه چهارشنبه ۲۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      دگرگرفته باشم الان، واکسن هنوزتاثیری داره ؟ چون ۴۰ سالمه
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      واکسن فایده ندارد
    8. تصویر کاربر مهدیه شنبه ۲۹ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      سپاسگزارازپاسخ شما.
    9. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۰ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      ممنون
    10. نمایش سایر 8 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 608 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 532 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 563 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1071 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 736 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 686 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب