اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر کامران سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر
    حدود یک هفته هست متوجه یک رگ روی بیضه سمت چپم شدم که قبلا وجود نداشت و دردی ندارد به اورولوژیست مراجعه کردم ایشون معاینه کردند و گفتند چیز خاصی نیست و حتی گفتن نیازی به سونوگرافی هم نیست و فقط گفتن سعی کن لباس راحت بپوشی و چیزهای سنگین خیلی بلند نکنی
    با این حال من هنوز نگرانم به نظرتون بازم پیگیری بکنم؟
    ببخشید طولانی شد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      جای نگرانی نداره و توصیه هایی که گفتن درسته و رعایت کنید
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 548 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکترپسرم بیماری ام اس داره و ادرار را با سوند خالی می کنیم. ازمایش بعد از 10 روز خوردن سفیکسیم است. اگر امکان
    دارد نسخه الکترونیکی بنویسید. پسرم معلول است و در منزل است. کدام انتی بیوتیک اثر بخش تر است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      قرص نیتروفورانتویین ۱۰۰ هر ۶ ساعت یک عدد تا یک هفته و سپس تکرار مجدد آزمایش
  • تصویر کاربر ramses سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما میخواستم بدونم اگر دچار زگیل تناسلی هستم برای در مان چکاری باید انجام بدم
    و آیا واکسن هم داره این مورد با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      4-سلام،زگيل است و بهترين درمان كرايو ميباشد فيلم من در سايتم را ببينيد جهت ويزيت ودرمان ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس بگيريد
  • تصویر کاربر یاس سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    آقای دکتر من پارسال آزمایش hpvبرای اولین بار دادم و منفی بود.من و همسرم هیچ رابطه نامشروعی نداشتیم.و هیچ وقت لیزر نرفتم.
    الان ۳ هفته هس متوجه شدم کنار لگن سمت چپ یک برجستگی خیییییلی ریز وجود داره.استرس زیادی دارم.دکتر زنان رفتم کامل معاینه داخلی کرد و گفت چیزی نیس.راجع ب این برجستگی ریز که با ذره بین دید گفت بعید میدونم زگیل باشه.خیلی استرس دارم.میترسم نمونه بگیرم پخش بشه.باید به چه دکتری مراجعه کنم و مطمئن بشم؟
    عکس برجستگی بین دوتا انگشتم هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      این زگیل نیست نگران نباشید
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 511 مشاهده پرسش
    با سلام.من ۴۰ سالمه.متاهل.۶ماهه دچار التهاب پروستات شدم.علائمش.تکرر.سوزش بود.بعد مراجعه به دکتر.۳ماه مدام تاونکس مصرف کردم.بعد پروستاتین.امنیک .هر۴۰ روز هم مراجعه به دکتر داشتم.الان هنوز تکرر دارم.سوزش ندارم.چیکار دیگه باید انجام بدم .ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      بهتره مراجعه کنید تا سیستوسکوپی براتون انجام بشه
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    دکتر جان من یه سیاهی گرد مانند زیر کلاهک طبق عکس ارسالی چند وقت پیش بووجود اومده
    میخواستم ببینم چیه و چکار کنم ؟
    البته تو عکس روشن تر دیده میشه یکم سیاه تره
    و سوال دوم انکه زیر التم طبق عککس یه توده پر مثل جوش یا نخود مانند جم شده اون چیه ؟
    1. تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 4 سال پیش)
      .
    2. تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 4 سال پیش)
      .
    3. تصویر کاربر علی دوشنبه ۲۶ مهر ۰( 4 سال پیش)
      لطفا جواب بدین ۷۸ ساعت شد
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      با رعایت بهداشت و شستشو با شامپو بچه و استفاده از پماد کالامین دی خوب میشه
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 480 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    دکتر جان من یه سیاهی گرد مانند زیر کلاهک طبق عکس ارسالی چند وقت پیش بووجود اومده
    میخواستم ببینم چیه و چکار کنم ؟
    البته تو عکس روشن تر دیده میشه یکم سیاه تره
    و سوال دوم انکه زیر التم طبق عککس یه توده پر مثل جوش یا نخود مانند جم شده اون چیه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      این زگیل نیست نگران نباشید،اغلب حساسیت پوستی هست و با رعایت بهداشت خوب میشه
  • تصویر کاربر سینا سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 807 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عرض ادب و احترام
    بنده حقیقتا یک ماه پیش عمل جراحی واریکوسل چپ داشتم و پس از دو هفته که از عمل گذشت حقیقتا بنا به جثه لاغرم جسمی ۷-۸ کیلویی برداشتم و احساس درد در بیضه پیدا کردم.
    بعد دکتر جراح بنده مجددا سونوگرافی نوشت و در جواب سونوگرافی قید شده بود واریکوسل درجه 3 وجود دارد و رفلاکس واضح مشهود نیست اما وقتی از شخصی که سونوگرافی میکردن سوال پرسیدم گفتن 100 درصدی نمیشه گفت که رفلاکس جریان خون وجود نداره . دکتر بنده قبل عمل هم رفلاکس خفیف تا متوسط داشتم. و این نگرانم کرده که کلا باید رفلاکس قطع شده باشه و وجود نداشته باشه یا اگه خفیف و جزیی باشه طبیعیه؟
    و این که ممکنه از قبل عمل خون داخل ورید ها مونده باشه یا ممکنه بر حسب حادثه یکی از ورید ها باز شده باشند؟
    پیشاپیش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر سینا شنبه ۲۴ مهر ۰( 4 سال پیش)
      دکتر جواب بنده رو ندادید.
    2. تصویر کاربر سینا یکشنبه ۲۵ مهر ۰( 4 سال پیش)
      دکتر سوال من تو لیست سوالا نمیاد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      بهتره در این شرایط از نزدیک معاینه بشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 460 مشاهده پرسش
    سلام بنده تقریبا یکسال پیش به کرونای انگلیسی مبتلا شدم خیلی شدید بود طوری که تب شدید‌و ریه هم درگیر شد‌ بعد از خوب شدنم‌بعد سه هفته متاسفانه ۴ بار تو ۴ روز خود ارضایی کردم که تو خود ارضایی ها احساس بی میلی و بی حسی داشتم بعدش نعوظم از دست دادم قبلا اصلا مشکل نداشتم ۸ سال که متاهل هستم و هیچ مشکلی نداشتم و الان ۲۹ سالمه پیش دکتر مراجعه کردم آزمایش دادم گفت مشکل نداری ولی با قرص سیلند نافیل یا تادالافیل نعوظ دارم بعد از چند ماه یکم بهتر شدم ولی بدون قرص نمیتونم رابطه برقرار کنم لطفا راهنمایی بفرمایید انشالله میخوام سالم بشم و به زندگی عادی بدون استرس و قرص با رابطه سالم برگردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      تست های هورمونی انجام بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      Fish/Lh/Tsh/estrogen/progesteron/prolactine
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رامین سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر یک برآمدگی توده مانند از ۱۰ سال پیش در قسمت سمت چپ دستگاه تناسلی قسمت ختنه گاه وجود داره که قطر و اندازش هم حدودا ۴ میلیمتر و خونریزی هم نداره ممکن سرطانی باشه لطفاً راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ مهر ۰( 4 سال پیش)
      بهتره جهت بررسی نمونه برداری بشه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 525 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 555 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1064 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 726 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 677 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب