اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر Ali شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 504 مشاهده پرسش
    سلام من متاهلم فک میکنم زگیل تناسلی گرفتم از طرف همسرمم مطمعنم که نیست با کسی هم ب جز ایشون رابطه نداشتم دلیلش چیه باید چی‌کار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
  • تصویر کاربر بهرام شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 390 مشاهده پرسش
    سلام
    میخواستم نتیجه سونوگرافی رو بهم بگین لطفا و اینکه هیدرونفروز دیده نشد یعنی چی؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      سنگ کوچک داخل کلیه دیده شده که نیاز به جراحی نداره
  • تصویر کاربر یک شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 483 مشاهده پرسش
    با سلام
    هنگام رابطه من ارضا شدن را حس نمی‌کنم و فقط مایع شفاف خارج می شود یکبار هم آزمایش اسپرم دادم که صفر بود چکار بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      آزمایش ادرار بعد از انزال باید انجام بدبد
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    ببخشید من داخل ران پا ( کشاله نیست) ۴ ماه پیش کورک‌دردناک‌زد تخلیه شد همون نقطه مجدد داره میزنه نگران شدم یه وقت زگیل تناسلی نباشه ممنون‌میشم راهنمایی بفرمایید عکس خدمتتون میفرستم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      مشکوک به زگیل است مراجعه کنید از نزدیک معاینه کنم در صورت تایید کرایو کنم
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید. بنده پسری ۲۶ ساله هستم که حدود ۱ سال میشه با مشکل ریزش ادرار مواجه هستم . این مشکل من همیشگی نیست اکثر مواقعی که از حموم یا دستشویی درمیام ، احساس میکنم ادرار از آلتم خارج میشود . البته ابتدا سعی میکنم کامل تخلیه کنم بعد بیرون بیام ، اما بعد از بیرون آمدن باز احساس وجود دو سه قطره ادرار در مجرای خود دارم که هر چقدر هم تلاش کنم انگار تمامی ندارد و باید تا ۱ ساعت در دستشویی بمانم تا تخلیه شود . کلا این مشکل آرام و قرار را از من گرفته و نمیتوانم به عنوان مثال سرپا بدون حرکت وایستم باید هی جنب وجوش داشته باشم به عنوان مثال پای خود را فقط تکان دهم تا ادرار نریزد و خارج نشود . کلا خیلی اذیتم میکند . این مشکل اکثر مواقع بعد از اینکه آلت و بیضه در حمام یا دستشویی با آب تماس پیدا میکند بیشتر رخ میدهد و فکر میکنم ادرار از من خارج میشود چون وجود ادرار وحرکت آن را در مجرای ادرار خود حس میکنم گاهی اوقات خارج میشود و گاهی اوقات نیز میبینم که حرکت ادرار را حس کرده ولی به سر آلت نرسیده و خارج نمیشود .ولی حرکت ادرار را در مجرای خود کاملا حس میکنم که بعضی اوقات خارج شده و بیشتر اوقات نیز خارج نمیشود . ولی کلا آرامش را از زندگی بنده گرفته است و توانایی ایستادن ثابت و بدون حرکت را از من گرفته است .
    بنده به دکتر نیز رفتم و مرا به سونوگرافی کلیه ، مثانه ، و پروستات ارجاع داد که بعد از سونوگرافی، دکتر گفت مشکلی ندارم و جواب آن را در آخر متن نوشتم . برای من به مدت ۱ ماه قرص تاسیکر ۵ (سولیفناسین سوکسینات ) ۱ عدد در روز ، و هم چنین قرص( افلوکسیر ۳۰۰) هر ۱۲ ساعت ۱ بار تجویز کرد . که متاسفانه تاثیر و فایده ای نداشت . جواب سونوگرافی :
    ضخامت جدار مثانه : ۲.۶ میلی متر
    حجم مثانه : ۱۴۰ سی سی
    حجم مثانه پس از تخلیه : ۵ سی سی
    حجم پروستات : ۲۱ سی سی
    بقیه موارد نوشته شده نرمال است .
    آقای دکتر ممنون میشم راهنماییم کنید . مرسی از سایت خوبتون 🙇‍♂️🌹
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      3-سلام ، بايد جهت بررسي از نظر مثانه عصبي تست اروديناميك يا نوار مثانه بگيريد
  • تصویر کاربر آرش شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سن ۶۷ وزن ۹۴ اندازه پروستات psa = 3/45 freepsaa=1/35 هرشب قرص تامسولسین و پروستاباریج میخورم تکرر ادرار و سوزش ادرار ندارم شب بعضی مواقع یک بار برای ادرار کردن بلند میشم هیچ مشکلی احساس نمیکنم آیا نیاز به عمل پروستات دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      اگر با دارو علامت ها کنترل میشه نیاز به جراحی نیست
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    سلام.دکتر من بیست سالمه و مشکل زودانزالی دارم😭😔.احساس میکنم بخاطر خودارضایی هایی هست ک قبلا انجام دادم.چند وقته دارم تلاش میکنم ترکش کنم اما شبا ازم منی خارج میشه.لطفا راهنمایی کنید چکار کنم.هر هزسنه ای باشه پرداخت میکنم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      داروی پاروکستین ۲۰ صبح ها برای درمان زود انزالی مناسب است. حدود ۴،۵ ماه مصرف شود و بعد به آهستگی و به مرور برطرف می شود
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 597 مشاهده پرسش
    سلام
    من یه مشکلی دارم اینکه استبرا که میکنم و دستشویی میام بیرون بعد از چن دقیقه و شاید حتی چن ساعت آبی ازم خارج میشه یا این آب ممکنه براثر طرز نشستن عطسه سرفه یا....ازم خارج بشه
    مشکل دیگه هم اینکه مثلا بعد از چن ساعت که از دستشویی گذشته و اصلا ادراری هم ندارم یکهو آبی ازم خارج میشه ولی آنقدری که بخواد همه جا رو خیس کنه نیست و در حد یک قطره یا خیس شدن سر آلت هست به همین منظور مجبورم همیشه خودمو سفت بگیرم یا آروم بشینم و‌....
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      1-سلام، بهتر است سونوگرافي كنيد.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      و آزمایش کشت ادراری
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    سلام نامزدم دوره ، دو ساله رابطه مقعدی نداشتم، این زائده دوهفته س پیدا شده ،باید به نامزدم بگم ؟ممکنه مبتلا شده باشه؟تا درمان بشه؟اصلا بهش بگم لازمه؟میترسم که به من شک کنه
    خودش که چیزی مشاهده نکرده به نظرم وگرنه به من میگفت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      مشکوک به زگیل است مراجعه کنید از نزدیک معاینه کنم در صورت تایید کرایو کنم
  • تصویر کاربر کریم شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 613 مشاهده پرسش
    با سلام من مشکل خیلی زود انزالی دارم .در دقیقه اول مشکل چی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱( 4 سال پیش)
      داروی پاروکستین ۲۰ صبح ها برای درمان زود انزالی مناسب است. حدود ۴،۵ ماه مصرف شود و بعد به آهستگی و به مرور قطع شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1065 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 728 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 678 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب