اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حمید دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    سلام اقتی دکتر من ۲۷ سالمه چند روزی میشه سوزش ادرار دارم وقتی سوزش میگیرم میرم سرویس بهداشتی در هد دو قطر ادرار میکنم هر دقیقه تکرار میشه یبوست هم گرفتم میتونید کمکم کنید برطرف بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام حتما ازمایش ادرار و کشت ادرار انجام بشه احتمالا عفونت ادراریه
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 305 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ۱۰ روز قبل رابطه جنسی داشتم الان ادار دارم الان.قرص سیپروفلوکساسین و داکسی سیکلین وفنازومکس مصرف کردم ولی هنوز خوب نشدم لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      منظورتان سوزش ادرار است ؟ کشت ادرار داده اید ؟ تکرر ادرار ؟ ترشح از الت دارید ؟
  • تصویر کاربر بهمن دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 707 مشاهده پرسش
    سلام وادب سنگ۶.۷میلیمتری از کلیه حرکت کرده ودر حالب اومده خواستم ببینم با درمان خانگی امکان دفعش هست یا باید سنگ شکن بشه.ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام اول باید سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست بشه دقیق ببینم سنگ کجای حالب قرارر گرفته
  • تصویر کاربر آرش دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    یک سری دانه های سفید رنگ روی پوست آلت تناسلی ام هست که سال هاست که هستند و تغییری ام نکردم.به همون مقدار موندن و به همون شکل
    (شیو موهای زائد هم با ژیلت هست)
    میخواستم بدونم که درمان از بین بردنش چی هست
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      عکس بفرستید ببینم
    2. تصویر کاربر آرش یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      تلگرام فرستادم
    3. تصویر کاربر آرش یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      بفرمایید
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام اقدام خاصی لازم نداره کیست های کوچکی هستند . اگر اصرار به از بین رفتن دارید شاید بشه با لیزر کاری کرد . به متخصص پوست مراجعه کنید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر پویا یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    اقای دکتر من 17 سالمه اصلا پس از یک مدتی دست به خود ارضایی نمیزنم ولی همین باعث شده که هر دو سه شب در میون در خواب ارضا میشم همین روند ادامه داره فعلا و تموم نمیشه بعد از هر بار ارضا شدن درخواب حس افسردگی و بی حوصلگی شدید دارم چون زیاد ورزش میکنم بدنم انرژی لازم رو نداره چیکار کنم این روند متوقف بشه؟واقعا خیلی اذیت میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام روند طبیعی است جای نگرانی ندارد. تغذیه بهتری داشته باشید
  • تصویر کاربر سینا یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 380 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید،بنده ۲۷ سالمه و مجرد،به دلیل نداشتن تجربه کافی برای نزدیکی و چند باری هم که تجربه داشتم زیر دو دقیقه ارضا شدم،استرس زود انزالی گرفتم،آیا با خود ارضایی مشخصه که زود انزالی دارم؟چون با خودارضایی هم زیر دو دقیقه ارضا میشم،و راهکاری هست که بفهمم زود انزال هستم و اقدام کنم برای درمان؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام خیر خود ارضایی ارتباطی ندارد . با تمرین رابطه و نبود استرس بهبود می یابد
  • تصویر کاربر امين دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    سلام دكتر من زائده اي روي آلتم اومده كه بعد از 6 ماه هنوز هست و اضافه نشده ميخواستم بدونم زگيله يا خير؟ دكتر رفتم نسخه اي رو نوشته كه موپيروسين توشه و اون يكي هيچ جا نميدونن چيه و همچنين ميخواستم بدونم بدونم دخول و فقط با برخورد سطحي احتمال انتقال هست يا خير
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام عکس بفرستید ببینم
    2. تصویر کاربر امين یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      اين عكس
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام قطعا زگیله باید کرایو بشه رابطه برقرار کنید انتقال دهنده هستید . راه درمان کرایو هست . شماره تماس بزارید بهتون نوبت بدیم
    4. تصویر کاربر امين دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      جز كرايو درمان دارويي نداره؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      میشه از اسید استفاده کرد که سریعا عود میکنه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر پروین یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام من ۵۸ سالمه سایر پروستات ۶۲ می‌باشد psa2/29 و feeripsa47 می‌باشد مشکل دفع ادرار ندارم تکرر ادرار هم ندارم بعضی مواقع ادرام کامل تخلیه نمیشه به دکتر مراجعه کردم سه ماه قرص آولوسین برام نوشته آیا نیاز هست مصرف کنم . باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام اگر در تخلیه ادرار مشکل دارید بخورید کمک میکنه
  • تصویر کاربر مجید یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام.اخیر دو دانه ریز شبیه جوش زیر سر الت تناسلی ظاهر شده است.میخواستم با ارسال عکس نظرتون رو بدونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      سلام عکس مجدد بفرستید اپلود نشده
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام حدودا ۲ ساله دانه هایی اطراف الت تناسلیم زده نه درد داره نه خارش نه سوزش تا الان هم رابطه جنسی نداشتم این بیماری چیه راه درمانش چیه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۲( 2 سال پیش)
      زگیل نیست ولی برای پی بردن به ماهیت دقیق باید نمونه برداری بشه به متخصص پوست مراجعه کنید برای نمونه برداری
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 601 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1065 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 728 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 678 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب