شرایط زیادی وجود دارند که می توانند بر نحوه ادرار کردن تأثیر بگذارند. اگر فردی به طور مکرر تمایل به ادرار کردن دارد، ولی مقدار بسیار کمی بیرون می آید، این مشکل می تواند به علت عفونت مجاری ادراری (UTI)، بارداری، مثانه پرکار و یا پروستات بزرگ شده باشد. در موارد بسیار کمی، برخی از سرطان ها، عامل احساس ادرار کاذب در زنان و مردان هستند.
انواع علل احساس کاذب دفع ادرار
دلایل احساس ادرار داشتن ولی نداشتن عبارتند از:
عفونت ادراری (UTI)
عفونت های ادراری موجب تمایل مکرر به ادرار کردن می شوند. مطابق با مرکز جلوگیری و کنترل بیماری ها (CDC)، عفونت های مجاری ادراری می توانند در هر جایی در مجرای ادراری رخ دهند، اما اغلب اوقات مثانه را تحت تأثیر قرار می دهند. این مشکل، التهاب مثانه (سیستیتیس) نیز نامیده می شود.
عفونت های مجاری ادراری، به ویژه در زنان بسیار شایع هستند. وقتی که یک باکتری وارد مجرای ادراری می شود، فرد ممکن است دچار عفونت مجرای ادراری شود.
اگر فردی دارای عفونت ادراری باشد، ممکن است نیاز مکرر به ادرار کردن پیدا کند، ولی با وجود فشار زیاد، مقدار ادرار کمی دفع کند.
مقاله پیشنهادی دکتر حسین کرمی: درمان عفونت ادراری با قرص ویسول
علائم عفونت مجاری ادراری
- احساس سوزش به هنگام ادرار کردن
- دمای بدن پایین
- ادرار خونی
- گرفتگی در پایین شکم یا در کشاله ران
سرطان تخمدان، پروستات یا مثانه
اگر فردی احساس ادرار کاذب دارد می تواند دچار سرطان شده باشد.
علائم تمامی این سرطان ها می تواند مشابه با دیگر مشکلات مجرای ادراری باشد، بنابراین در صورت بروز مسائل مربوط به ادرار با یک متخصص صحبت کنید.
علائم سرطان تخمدان، پروستات یا مثانه
- نیاز مکرر به ادرار با تخلیه ادرار بسیار کم
- نیاز مکرر به ادرار، اما قادر نبودن به دفع ادرار
- یک جریان ادرار ضعیف با فشار کم
برخی از علائم، به ویژه در مورد عفونت مجاری ادرار می توانند شدیدتر و دردناک تر باشند. در صورت تجربه ی هر یک از موارد زیر، فوراً با پزشک ملاقات کنید.
- وجود چرک یا خون در ادرار
- تب
- لرز
- خستگی
- احساس سوزش به هنگام ادرار
- بوی تند در حین ادرار
- رنگ بسیار تیره ادرار
- کمر درد
- شکم درد
- حالت تهوع/استفراغ
این علائم می توانند نشانه ی این باشند که عفونت مجرای ادراری کلیه های شما را نیز درگیر کرده است یا این که نشانه ی سرطان باشد. دوباره، در صورت تجربه ی هر یک از این علائم با پزشک صحبت کنید.
پروستات بزرگ شده
پروستات، غده ای نزدیک به مثانه است که منی تولید می کند. زمانی که سن مردان بالاتر می رود، پروستات آنها بزرگ تر می شود. وقتی که پروستات بزرگتر می شود، می تواند فشار بیشتری به مثانه وارد کند. بنابراین فرد ممکن است اغلب اوقات احساس نیاز به ادرار کردن داشته باشد، حتی اگر ادرار کمی در مثانه وجود داشته باشد.
اگر فردی دارای پروستات بزرگ شده باشد، ممکن است دچار انسداد مجرای ادراری (پیشابراه) شود. مجرای ادراری، لوله ای است که ادرار و منی را از طریق آلت تناسلی حمل می کند.
علائم پروستات بزرگ شده
- مشکل در شروع ادرار
- جریان ضعیف ادرار
- درد پس از انزال یا به هنگام ادرار کردن
- نشت ادرار پس از ادرارکردن
بارداری
اگر زنی باردار باشد، ممکن است اغلب اوقات احساس ادرار کاذب داشته باشد. در مراحل اولیه بارداری، این امر به این دلیل است که بدن هورمونی آزاد می کند که جریان خون را به ناحیه لگن افزایش می دهد.
در ماههای بالاتر بارداری، زن ممکن است به علت بزرگ شدن جنین و فشار به مثانه، نیاز مکرر به ادرار کردن داشته باشد.
مثانه پر کار
اگر فردی دارای مثانه پر کار باشد، ممکن است حتی زمانی که ادرار کمی در مثانه وجود دارد نیز نیاز به ادرار کردن داشته باشد. شرایط نورولوژیکی (عصبی) مختلفی می توانند باعث مثانه پر کار شوند، اما گاهی اوقات، علت آن ناشناخته است.
درمان احساس نیاز کاذب به دفع ادرار
در صورتی که احساس ادرار کاذب دارید، پزشک برای تشخیص دلیل آن، آزمایش ادرار را توصیه می کند.
آزمایش ادرار یا آنالیز ادرار، آزمایش ادراری است که وجود باکتری یا عفونت را در ادرار شما تشخیص می دهد. اگر شما عفونت ادراری داشته باشید، پزشک ممکن است یک دوره مصرف آنتی بیوتیک را برای درمان مشکل شما تجویز کند. داروهای درمانی دیگری به جز آنتی بیوتیک ها نیز موجود می باشند.
درمان احساس ادرار کاذب در زنان ناشی از بارداری
برای خانم های بارداری که عفونت ادراری ندارند، نیاز مکرر به ادرار باید تقریباً شش هفته پس از زایمان فروکش کند. در این زمان، انجام تمرینات ورزشی کِگِل برای تقویت کف لگن و رفع احساس کاذب دفع ادرا کمک می کند.
درمان احساس ادرار داشتن ولی نداشتن ناشی از پروستات بزرگ شده
درمان برای پروستات بزرگ شده که سرطان هیپرپلازی پروستات خوش خیم نیز نامیده می شود، ترکیبی از داروها و تمرین مثانه می باشد که می تواند به تحت کنترل درآوردن هرگونه ناراحتی مثانه کمک کند.
تغییرات سبک زندکی و تکنیک های کنترل ادرار نیز می توانند به درمان علائم پروستات بزرگ شده کمک کنند. پزشک ممکن است داروهایی را برای درمان پروستات بزرگ شده تجویز کند و در موارد نادر، آنها ممکن است جراحی را پیشنهاد دهند.
درمان احساس کاذب دفع ادرار ناشی از سرطان
اگر فردی به علت سرطان، اغلب اوقات نیاز به ادرار کردن داشته باشد، درمان شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی می شود.
درمان خانگی احساس ادرار کاذب
✅ عدم نوشیدن آب بیش از حد
✅خودداری از مصرف نوشیدنی کافئین دار که موجب نیاز مکرر به ادرار می شود
✅ ترک سیگار
✅ اقداماتی برای بهبود مشکلات سلامتی که می توانند تولید ادرار را افزایش دهند.
✅ انجام تمرینات کف لگن
نحوه ی تشخیص علل احساس ادرار کاذب
پزشک می تواند آزمایشات مختلفی را به منظور تشخیص علت احساس ادرار کاذب انجام دهد. اگر پزشک احتمال دهد که عفونت ادراری علت احساس ادرار کاذب باشد آزمایشات زیر را برای اطمینان انجام می دهد:
آزمایش dipstick
با استفاده از نوار کاغذی وجود مواد خاصی در ادرار می تواند نشان دهنده ی عفونت ادراری باشد.
آنالیز ادرار یا تجزیه و تحلیل ادرار
که به دنبال سلولها، باکتری ها یا مواد دیگری در ادرار است.
کشت ادرار
که می تواند نوع باکتری را که موجب عفونت ادراری شده تعیین کند.
پزشک، هم چنین در مورد سوابق پزشکی کامل فرد سؤالاتی خواهد پرسید و معاینه ی فیزیکی انجام خواهد داد.
اگر پزشک، احتمال وجود عفونت ادراری را رد کند و در طول معاینه ی فیزیکی، علائمی از سرطان را پیدا کند، ممکن است آزمایشات دیگری را به منظور تشخیص علت علائم بیمار تجویز کند.
احساس ادرار داشتن ولی نداشتن، احساس ناراحت کننده ای است که هم توسط مردان و هم توسط زنان تجربه می شود. اگر شما این احساس را تجربه می کنید، در ابتدا بررسی کنید که آیا عفونت ادراری دارید یا خیر. عفونت ادراری شایع ترین علت برای احساس ادرار کاذب می باشد.
دکتر حسین کرمی متخصص مجاری ادراری