اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

شكستن سنگ حالب از طريق مجراي ادرار (TUL)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

انسداد لوله حالب و مجاری ادراری اگر درمان نشود باعث ایجاد تب و لرز و عفونت شدید کلیه و در نهایت از کار افتادگی کامل کلیه می شود. امروزه این سنگ ها را می توان از طریق روش TUL از راه مجرا،‌ بدون هیچگونه برشی بر شکم و بی هیچ دردی خارج نمود. در ادامه عمل tul را توضیح خواهیم داد.

قبل از عمل tul

متخصص بیهوشی قبل از عمل tul به بیمار مشاوره می دهد. آسپرین و سایر داروهای ضدالتهاب میبایست از چند روز قبل از عمل قطع شوند. بیمار باید صبح روز عمل ناشتا به بیمارستان مراجعه نماید ولی معمولاً روز قبل از عمل بستری شده و از شب قبل ناشتا بوده و سرم تزریقی و آنتی بیوتیک دریافت می کند.

برای عمل tul از روش بیحسی نخاعی استفاده می شود و در اغلب موارد نیاز به بیهوشی عمومی نیست.

عمل تی یو ال(TUL)

جراح به کمک وسیله ای بنام یورتروسکوپ از طریق مجرای ادرار وارد مثانه و سپس لوله حالب شده و بعد از دیدن سنگ حالب  به کمک ابزار مخصوص سنگ را خرد نموده و در این مرحله در صورتی که امکان داشته باشد خرده های سنگ خارج شده و در غیر اینصورت بسته به نظر جراح ممکن است در داخل حالب لوله ای قرار داد شود که توسط یک سوند مثانه ثابت می گردد.

بعد از عمل tul چه اتفاقی میافتد؟

◾ در اغلب موارد سنگ حالب بیمار بطور کامل خارج شده و بیمار بعد از رفع بی حسی می تواند در همان روز مرخص شود.

◾ در مواردی که نیاز به گذاشتن لوله حالب وجود دارد حتماً بعد از چهار هفته برای خارج کردن آن به پزشک مراجعه کنید.

◾ معمولاً برای چند روز آنتی بیوتیک خوراکی و مسکن تجوبز می شود. به بیمار توصیه می شود مایعات زیاد مصرف نماید.

◾ همچنین بیمار می بایست جهت کمک به دفع خرده سنگها فعالیت نموده و حتماً در یک ظرف ادرار نماید تا در صورت دفع سنگ آنها را جهت انجام آزمایش بدست آورد.

مراقبت پس از جراحی خروج سنگ به روش بسته از مجرای ادرار (TUL)

 عوارض عمل tul چیست؟

✔️ ضربه به بافت بعلت کاربرد نادرست آندوسکوپ، گشادکننده یا غلاف در جراحی که میتواند به سوراخ شدن دیواره حالب منجر گردد.

✔️ جداشدگی بافت و یا مهاجرت جسم خارجی (بطور ‌مثال، سنگ) به دیواره حالب

✔️ قرار دادن هر گونه ابزاری با فشار، بخصوص در جوانان می‌تواند به آسیب‌دیدگی دیواره حالب منجر شود زیرا قطر لوله حالب آنها بسیار کم است.

درمورد علائم افتادن سنگ کلیه در مثانه بخوانید!

عمل تی یو ال

عوامل خطر در ابتلا به انواع سنگ‌ های مجاری ادراری

عوامل خطر در ابتلا به انواع سنگ‌های مجاری ادراری شامل موارد مختلفی است که می‌توانند احتمال تشکیل سنگ در کلیه، حالب، مثانه یا مجرای ادرار را افزایش دهند. این عوامل به سبک زندگی، رژیم غذایی، شرایط پزشکی و ژنتیک مربوط می‌شوند.

 ۱. کم‌آبی بدن (مهم‌ترین عامل)

نوشیدن کم آب باعث غلیظ شدن ادرار و افزایش احتمال رسوب مواد معدنی مانند کلسیم و اگزالات می‌شود.
زندگی در مناطق گرمسیری یا تعریق زیاد نیز باعث کم‌آبی و تشکیل سنگ می‌شود.

 ۲. رژیم غذایی نامناسب

مصرف زیاد پروتئین حیوانی (گوشت قرمز، تخم‌مرغ، لبنیات زیاد) باعث افزایش اسید اوریک و تشکیل سنگ می‌شود. نمک زیاد جذب کلسیم را در کلیه‌ها افزایش داده و خطر سنگ‌سازی را بالا می‌برد. مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار و قهوه که دارای اسید فسفریک هستند، می‌تواند احتمال سنگ کلیه را افزایش دهد.

 ۳. عوامل ژنتیکی و خانوادگی

 اگر یکی از اعضای خانواده سابقه‌ی سنگ کلیه داشته باشد، احتمال ابتلا در دیگر افراد خانواده بیشتر است.

 ۴. بیماری‌های زمینه‌ای

  1. نقرس (افزایش اسید اوریک در خون)
  2. پرکاری پاراتیروئید (افزایش کلسیم در ادرار)
  3. عفونت‌های مزمن مجاری ادراری (باعث سنگ‌های عفونی می‌شود)
  4. بیماری‌های روده‌ای (مثل کرون و کولیت اولسراتیو که جذب مواد معدنی را تغییر می‌دهند)

 ۵. چاقی و کم‌تحرکی

  1. چاقی باعث افزایش دفع اگزالات و اسید اوریک شده و خطر تشکیل سنگ را بالا می‌برد.
  2. بی‌تحرکی طولانی‌مدت باعث کاهش دفع کلسیم از استخوان‌ها و افزایش آن در ادرار می‌شود.

 ۶. برخی داروها و مکمل‌ها

مصرف بیش از حد مکمل‌های کلسیم و ویتامین D می‌تواند باعث سنگ کلیه شود.
داروهای ادرارآور، ضدتشنج و برخی آنتی‌بیوتیک‌ها نیز ممکن است سنگ‌سازی را تشدید کنند.

 ۷. نوع ادرار و شرایط مرتبط

ادرار اسیدی یا قلیایی بیش از حد می‌تواند تشکیل انواع خاصی از سنگ‌ها را تحریک کند.
احتباس ادرار یا تخلیه‌ی ناکامل مثانه می‌تواند باعث تشکیل سنگ مثانه شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (129 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر Moallemi چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    با سلام
    همسر من ٥٨ سالشه حدود ٤٠ روز پيش عمل توتال كولون و توتال توده آدرنال داشته و الان ايلوستومي داره و شيمي درماني ميشه ٣ تا استنت قلبي هم داره
    بعد از عمل مذكور وقتي سوندش رو كشيدن دچار احتباس ادرار شده بود ولي چون سرريز ادرارش خارج ميشد فكر كرديم بي اختياري ادرار گرفته به دكتر هم گفتيم گفت مهم نيست خوب ميشه!!
    بعد بخاطر همين احتباس با كراتين و پتاسيم بسيار بالا بستري شد و مجددا براش سوند گذاشتن و گفتن احتمالا بايد دياليز بشه ولي چون همزمان با تخليه بالاي ادرار با سوند( ٤ ليتر در ساعت اول و مجموعا ٨ ليتر در عرض ٦ ساعت) كراتين و پتاسيمش پايين آمد گفتن دياليز لازم نيست ولي سوند رو بايد يك هفته داشته باشه
    بعد از بك هفته وقتي سوند رو كشيدن باز مشكل عدم تخليه كامل و خوب داشت باز براش سوند گذاشتن وسونوگرافي كردن گفتن هسته پروستات خوب عمل نميكنه با اينكه اندازه پروستات طبيعيه دكتر امنيك و فينايد تجويز كرد و گفت امنيكها كه تمام شد سوند رو بكشيد اگر خوب نشده بود دوباره سوند بذاريد و بياريد ببينمش چون با توجه به شرايط خاصش امكان عمل تراشيدن پروستات براش وجود نداره
    حالا دو روزه سوند رو كشيديم باز هم خوب نميتونه ادرار كنه ولي به هيچ عنوان حاضر نيست مجددا سوند بذاره بنظر شما چه كار ميتونيم براش انجام بديم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      شايد عصب مثانه اسيب ديده بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۲۸ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من 17 سالمه احتلام مکرر دارم طی دو ساله یعنی در هفته 3 یا 4 بار یا گاها بیشتر هر روز محتلم میشوم و اون توصیه هایی که تو سایتا نوشته مثلا نخوردن غذا های مقوی مثل پیاز و خرما و.... و نخوردن آب تا یک ساعت قبل از خواب و...... تا حد امکان رعایت میکنم .میخواستم شما کمکم کنید که چیکار کنم دیر به دیر هر دو هفته یک بار و یا بیشتر محتلم شوم ؟؟؟

    با تشکر
    1. تصویر کاربر علیرضا شنبه ۱۸ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      آقای دکتر چرا جواب نمیدید.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      با توجه به سن طبيعي است با زمان بهتر ميشود
    3. تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      میدونم طبیعیه آقای دکتر میخام این زود زود محتلم شدن به دوهفته یک بار یا سه هفته یک بار اتقاق افتاد آیا دارویی یا قرصی و کاری که انجام دهم این حالت واقع شود ؟؟؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      با زمان بهتر ميشود
    5. تصویر کاربر علیرضا یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      5000 تومن ریختم که اینو بگی میگم به من دارو و راهکار معرفی کن
      خوب خودم میدونم با زمان بهتر میشه میخام جلوشو زودتر بگیرم
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر نجمه چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    Najme Ghaderi:
    سلام دختر 33 ساله ای هستم مدت یک ماه و نیم است که دچار تاخیر در شروع ادرار و گاها تکرر ادرار هستم شدت ادرار کم شده و احساس میکنم مثانه کاملا تخلیه نمیشود. مشکل تاخیر هنگام بیدار شدن از خواب بیشتر است و بعضی مواقع در هنگام ادرار در پهلوها احساس درد دارم. سونوگرافی کلیه و مجاری انجام دادم سنگ یا مشکل خاصی دیده نشد.
    به تجویز پزشک متخصص اورولوژی چند روزی است که قرص پروپرانولول مصرف میکنم ولی متاسفانه تغییری حاصل نشده است. تشخیص شما چیست؟ ضمنا یک کیست 3.5 سانتی در داخل تخمدان راست دارم که تحت درمان میباشد که ابتدای شروع بیماری پزشک متخصص زنان احتمال دادند که اختلال ادراری به علت کیست باشد اگر ممکنه نظر شما رو بدونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      اگر اذيت ميكند بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر حسين چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشيد
    مادر من دچار تنگي حالب شده بود و به همين دليل كراتنين و اوره خونش رفته بود بالا. دكترش با كارگذاري لوله درون حالب مسير را باز كرد اما الان كه يك هفته از عمل ميگذره بي اختياري ادرار داره ميخواستم بدونم اين موضوع تا كي ادامه داره ايا بعد از خارج كردن لوله ها بي اختياري از بين ميره؟ ايا دارويي هست كه به كنترل بي اختياري كمك كنه؟
    لطفا من را راهنمايي كنيد
    متشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      بهتر است از دكترتان بپرسيد چون او ميداند چه كار كرده
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    عرض ادب و احترام؛
    محمد ويس كرمي هستم(64ساله)،
    در سال ٩٢ پي اس اي(PSA) 6٨ و بيوپسي در همين سال بدون مشگل بود. امسال psa ١٣٩ شده كه با مصرف آنتي بيوتيك به ٨5 كاهش يافت. تصوير گزارش پاتولوژي نيز به پيوست ارسال مي گردد . مستدعي است راهنمايي شما(در خصوص نياز به عمل جراحي و نوع آن)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      سرطان پروستات است ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤بيائيد ببينم سريعا
  • تصویر کاربر زهرانجفلو چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 460 مشاهده پرسش
    نوزاد دوماهه با كليه هيدرونفروز همراه باتغييرات اتروفي دارم كه اندازه كليه كوچكتر شده ايا كليه كوچك شده قابل درمان است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      اصلا قابل ترميم نيست
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    عرض سلام و خسته نباشید خدمت اقای دکتر میخواستم بدونم که ایا کجی الت مادرزادی به مرور زمان بیستر میشود یانه کجی بنده روبه پایین است باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      ٢٢٦٤٢٧٤٤بائيد درست كنم فيلم عمل من را ببينيد
  • تصویر کاربر سیروان سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    Sirvan:
    بیضه چپم چند روزی است ک درد میکنه و ی بار ازمایش دادم گفتند عفونت داره سونو گرافی هم دادم گفتن عفونت داره ولب دیروز رفتم بازم سونو دادم میگن واریکوسل داری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد بيائيد ببينم٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    سلام من تقریبا 16 سال دارم و کمتر از یک هفته پیش حس کردم که حدود 20 سانتی متر زیر نافم یک تورم قرمز رنگ حدود دو سانتی متر بوجود آمده که با کمترین اثابتی درد شدیدی میگیرد. میخواستم بدونم که مشکل از کجاست و چیکار کنم. ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد ببينم عكسش را بفرستيد
  • تصویر کاربر مونا سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 498 مشاهده پرسش
    new:سلام آقای دکتر خسته نباشید همسر من ازواسپرمه انسداد داره با دارو رفع میشه یا باید به صورت مصنوعی باید باردار شم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد نمونه برداري شاز بيضه شود٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 606 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما آقای دکتر و تبریک سال نو
    من 35 سال سن دارم و متاهل و دارای یک فرزاند هستم. برای افزایش تحرک اسپرم می توان از قرص Semenax استفاده کرد و آیا عوارضی ندارد و یا بهتر از اقرص گياهي افروديت استفاده کنم. تعداد اسپرم من 121 میلیون و میزان تحرک A اسپرم 49 است. ممنون میشوم راهنمایی کنید. (البته برای بچه دوم اقدام کردیم که الان 9 ماه هست که موفق نشدیم و البته در سونوگرافی از بیضه ها واریکوسل گرید یک برای بیضه سمت راست نشان داده است.)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      دارو اثر ندارد جهت معاینه تشریف بیورید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب