اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 491 مشاهده پرسش
    سلام
    دکترجان آیا واریکوسل گرید Aنیاز به به جراحی دارد چون من می خواهم بچه دار شم 41 سالمه و یه پسر 8 ساله دارم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به ازمایش منی است
  • تصویر کاربر م؟ش یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    با سلام جوانی 15 ساله هستم دو سال پیش در اثر ضربه ای که دوستم زد این ضربه فقط طرف چپ منو گرفت از اون روز به بعد احساس می کنم بیضه طرفه چپم کوچیکتر از راست شده ایا در اینده مشکلی برام پیش میاد هنوز اقدام نکردم ب کسی ب جز شما نگفتم چیکار کنم؟با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوبکن
  • تصویر کاربر مجتبی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    سلام.دکتر میخواست بدونم آلت تناسلی بنده نیاز به جراحی دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      باز نشد
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    با عرض سلام مجدد خدمت استاد گرامی. آقای دکتر فراموش کردم در ادامه سوال قبل بیان کنم که همسرم چند بار بی اختیار شدن ادرار شبانه در حین درد کلیه داشتن. ایشون آقا هستن.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      بررسی لازم است
  • تصویر کاربر امین یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام
    مدت 2 الی 3 سال از داروی گیاهی برای افزایش اشتها و چاقی استفاده میکنم الان چند وقتی هست وابستگی شدید به داروی گیاهی اشتها پیدا کردم.بطوری که اگه مصرف نکنم بشدت بی حال میشوم و احساس سرماخوردگی و انفولانزا میکنم.سوالی مهم اینه که موقعی که داروی گیاهی را مصرف نکنم در صورت مصرف زیاد اب در طول 24 ساعت شاید دو بار ادرار داشته باشم ان هم بسیار کم و با رنگ زرد شدید و بوی زیاد و کمی هم سوزناک.میخواهم بدانم ممکنه که داروی اشتهای گیاهی کلیه هایم را ضعیف و کم کار کرده باشد.ضمنا چند وقته زیر نظر پزشک غدد هستم و به نتیجه نرسیدم.سونو هم کردم واریکوسل هم دارم.احساس گرگرفتگی شدید خصوصا در ناحیه سر و صورت دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    با عرض سلام. خدمت آقای دکتر. همسرم ۲۷سالشونه.وزن بالا.سابقه اسید اوریک دارن. اما الان حدود یک ماه میشه که درد ناگهانی کلیه داره.سونو انجام داد. کلیه سمت چب سنگ حدود ۳ میلی داشت. اما کلیه سمت راست هم درد داره. اسید اوریک خونش ۱۱ بود.اما قند خون و کلسترول پایین.ازتون راهنمایی میخواستم. ببینم مشکل حادی دارن واسه کلیه. با تشکر فراوان از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید اسید اوریک را پایین بیاورید
  • تصویر کاربر احسان شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1454 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، خسته نباشین، چندسوال ازتون داشتم:
    1-داروهایی که برای کنترل نعوظ شبانه پیشنهاد میکنید چیست؟ اینکه عوارض کمتری داشته باشه و به قوای جنسی صدمه نزنه.
    2- اولین نعوظ کامل پس از جراحی کجی آلت چند وقت بعد عمل میتونه باشه؟ برای گرفتن عکس کنترلی و نتیجه عمل
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      2-1ماه بعد
  • تصویر کاربر فرزانه شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 536 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما .
    دکتر ،مادرم در سن 61 سالگی هستند و نزدیک به دو سال است که پر ادراری و گاهی بی اختیاری ادرار دارند حدود 9 ماه پیش درد شدیدی در زیر شکم احساس کردند که همراه با تب و استفراغ های شدید بود که به سرعت به بیمارستان مراجعه کردیم با ام ار ای متوجه شدند غده یا توموری یک و نیم کیلویی روی مثانه بود که خوشبختانه خوش خیم بود و عمل جراحی شدند و دکتر ها گفتند علت تکرر ادرار ایشان به خاطر این غده بوده و به مرور زمان ایشان بهبود می یابند اما متاسفانه الان که چندین ماه میگذرد هیچ تغییری در تکرر و پرادراری ایشان ایجاد نشده و حدود دو ماه است که ایشان دچار سردرد شدید و مداوم شده اند که از سر ایشان سی تی اسکن گرفته شده که دکتر معتقد است که موردی ندارند ولی تکرر و پر ادراری و عدم کنترل ادرار ایشان چندین برابر شده با سر درد های شدید و تکرر ادرارایشان بیشتر در شب هاست طوری که گاهی تا صبح نمی خوابند و دچار افسردگی شده اند خواهش میکنم ما را راهنمایی فرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 12106 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده 25 سال سن دارم و متاهل هستم و یک ساله که ازدواج کردم و مذکر هم هستم
    بنده همواره در هنگام اوج لذت جنسی و رسیدن به حالت انزال مشاهده می کنم که هر دو بیضه ام به سمت بالا و به اصطلاح به داخل شکم کشیده می شوند و کلا از کیسه بیضه خارج میشن این مورد رو در هر دو بیضه مشاهده می کنم و تقریبا همیشه اسنجوری می شم بخصوص زمانی که دراز کشیدم البته بعد از انزال به راحتی هر دو بیضه به جای خودشون بر می گردن بدون دخالت من آیا این طبیعیه و مشکلی نداره یا فقط من اینجوریم و باید به دکتر مراجعه کنم
    سوال دومم هم اینه که مدت دو روزه که در بیضه چپم احساس درد دارم که گاه گاه درد می کند و درد از خود بیضه هست نه جای دیگه و وقتی بهش دست می زنم باز هم احساس درد دارم ولی نه تورم داره نه سفت شده و نه حالت دیگه کاملا طبیعیه آیا مشکلی داره؟
    ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونو گرافی بکنید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخير آقاي دکتر
    بنده چند ساله زود انزالي دارم و آلتم در حالت نعوظ(شقي)10،11سانته ولي در حالت عادي اندازه آلت بچه ميمونه و هنگام نشستن بر روي صندلي ب داخل بدن ميره ک احساس ميکني ک آلت نداري
    لطفا جواب سوالمو بديد ک خيلي نگرانم کرده
    1. تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام آقاي دکتر جواب نميديد؟
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب