اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر

    حقیقتش من چون خجالت می کشیدم، ترجیح دادم تا اول سوالم را اینجا مطرح کنم، تا در صورت نیاز به شما مراجعه کنم.
    آقای دکتر من در حالت معمولی و حتی نیمه نعوظ هیچ انحنایی در آلتم ندارم
    ولی در حالت نعوظ کامل کل آلتم به سمت بالا می آید (به سمت شکم)

    می خواستم بدونم مشکلی وجود دارد یا نه؟

    ممنون و ارادتمند شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر مجتبی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 436 مشاهده پرسش
    سلام
    مدتی است که تمایلی نسبت به مسائل جنسی ندارم و الت م به نقوذ هم نمیرسد ودر صورت نقوذ ظرف مدت کوتاهی به انزال میرسم دستور چیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      ازمايشات هورموني بايد بدهيد
  • تصویر کاربر احسان سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    با سلام
    4 سال قبل در هنگام سربازی در بیضه راست احساس درد میکردم. که با مراجعه به دکتر ، سونوگرافی انجام دادم ، که مقدار کمی واریکسول تشخیص داده شد که دکتر گفت که هیچ مشکلی نیست . آزمایش اسپرم هم مطلوب بود. بعد از سربازی تقریبا خوب شدم. اما باز هم درد خفیفی در سمت راست بیضه دارم. ایا این درد رو باید بهش توجه کنم یا خیر

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر جمشید سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 477 مشاهده پرسش
    سلام. پدرم 80 سال دارد.یک هفته پیش عمل لیزر پروستات کرده بعد از سه روز بعد از عمل سوند روکشیدن ولی نتونست ادرار رو دفع کنه و بعدش علایم هوشیاری رو از دست داد و دچار شوک شدید و افت قند 40 شد.آیا طبیعیه و آیا نتوانستن دفع ادرار طبیعی هست؟؟؟ممنون میشم کمک کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      اگر ادرار نكرد بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۸ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید امروز خودارضایی کردم و بعد از خودارضایی پایین سرآلتم باد کرد به نظرتون باید چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      به علت ضربه است
    2. تصویر کاربر امیر سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      الان خوب شده به نظرتون دوباره خودارضایی بکنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      نه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 817 مشاهده پرسش
    پیرو مراجعه به پزشک متخصص اورولوژی در شهرستان اهواز تشخیص ایشان ابتلا به بیماری پیرونی و گذشت مدت زمان دو ماه از زمان ابتلاء به این بیماری است. و تجویز ایشان برای درمان قرصهای کپسول POTASSIUM PARA - AMINOBENZOATE f بوده است . که هر شش ساعت دو کپسول مصرف می نمایم.
    با نظر به مشکلات عدیده ای که برای بنده رخ داده ایا درمان قطعی با توجه به گذشت دو ماه از بیماری با نظر به اینکه انحرافی نیز مشاهده نشده وجود دارد . مصرف کپسولهای نامبرده شده تا چه زمانی لازم است .
    صرفاً سفتی مشاهده شده اما امکان زناشویی نیز میسر نیست .
    ایا استفاده از واکیوم توصیه می گردد .
    با توجه به اینکه اینجانب ساکن اهواز هستم لازم است برای ویزیت به تهران بیایم .
    با سپاس از راهنمایی های شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      پيروني درمان دارويي ندارد
  • تصویر کاربر فرامرز سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 752 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند مدت پیش یک ازمایش براتون فرستادم که دکترم گفته بود مشکل دارم بهم دارو داد منم استفاده کردم شما هم گفتین باید از نزدیک معاینه شوم الان رفتم این ازمایش گرفتم ببنید مشکل داره یا نه ؟
    در ضمن الان هر دو رو براتون فرستادم نظرتون برام بگوید برام خیلی مهمه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      قابل قبول است
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    کسی کلیه لازم داشت من میفروشم دکتر سالم سالمم دکتر 19 سالمه گروه خونیم o+ حالا شما از روی انسانیت پاکش کن ما میذاریم با حساب این که دکتری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      كار من نيست
  • تصویر کاربر س.د سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 435 مشاهده پرسش
    با سلام.. جناب دکتر کرمی من حدود 2،3هفته ای هست که متوجه دونه های ریز بین واژن و مقعدم شدم اول یکی بود و الآن 3،4تا شده.. به یه دکتر زنان مراجعه کردم و گفتن باید تست زگیل بدم تا تشخیص بدن زگیل هست یا نه.. آیا حتما نیاز به تست هست یا خود دکتر هم میتونه تشخیص بده؟
    من اصفهان هستم میخواستم ببینم شما دکتر پوست خانم در اصفهان که در زمینه ی خال و زگیل هم کارکرده باشن میتونید کسی را بهم معرفی کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      نه نميشناسم
  • تصویر کاربر محسن سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 714 مشاهده پرسش
    با سلام به آقای دکتر
    من 35 سال دارم. (مرد) آقای دکتر من زگیل های تناسلی داشتم که حدود 7 ماه پیش با عمل جراحی برداشتم. خوشبختانه تا کنون عود نکرده اند. همان 7 ماه پیش انواع آزمایش های بیماری های مقاربتی (ایدز، هپاتیت، سفلیس...) و نیز عفونت های ادراری دادم که نتیجه خوب بود. حدود یک هفته ی پیش نیز آزمایش های ایدز و سفلیس را تکرار کردم که خدا رو شکر نتیجه منفی بود... اما حدود سه هفته ای است که گهگاهی سر آلت سوزش می گیرد که البته خفیف است. اما واقعا باعث نگرانی من شده است... از شما خواهش می کنم.... کمک کنید و علت احتمالی آن را توضیح دهید. سوزش ادرار ندارم.. عفونت اصلا ندارم طبق نتیجه ی آزمایش ها.... چه کار باید بکنم آقای دکتر خواهشا کمک کنید تا از این نگرانی بیرون بیایم. نیاز به معاینه هست؟ آیا نیازی هست با مراجعه به بخش پاتالوژی بیمارستانی که عمل شده ام برای تعیین نوع ویروس (PCR) اقدام کنم؟ البته جالب است که آن زمان بخش پاتالوژی طبق نامه ای اعلام کرد که اصلا ویروس یا آلودگی در این ضایعات مشاهده نکرده اند و بیشتر شبیه به ضایعات گوشتی بوده است اما ظایعات من کاملا شبیه به زگیل های تناسلی هست که عکس آن در وب سایت شما وجود دارد.
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مهر ۹۵( 9 سال پیش)
      فعلا نياز به بررسي نيست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 510 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب