اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر متین شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    دکتر‌جان سلام. ۲۸ سالمه ۸ ماه تکرر ادرار دارم. البته شب تا صبح فقط یبار نهایت ۲بار میرم.سونوگرافی دادم دکتر گفت مثانت کوچیکه و نهایت تا ۸۰ سی سی جا‌میگیره سونوگرافی دادم بعد از تخلیه دکتر سونوگفت مثانه تخلیست ولی من‌همون موقع احساس ادرار و ادرار داشتم. من شهرستانم اما‌بازم خاستم داروهام رو از شما بگیرم.
    به محضی که اب گرم میگیرم رو مثانم ادرارم بهتر‌میاد. ولی دکتر‌جان‌کلا فک میکنم پمپاژمثانمم یکم ضعیفه پیوسته‌میاد ولی پرتاب نداره باریکم هست.
    و یه مساله دیگ‌اینکه یه وقتایی میتونم تا ۹۰ دقیقه ادرار نگه دارم اما‌هر ۳.۴ روز یبار یه طوری میشم که تو هر‌نیم ساعت ۵ بار پرفشار‌ باید برم‌دستشویی اصلا نمیتونم نگه دارم مثلا وقتی اب هویج میخورم یا کلا یه سری موقع ها.یه موضوع دیگ هم اینکه صبحها یکم ادرارم سخت تر‌میاد بیرون پمپاژ مثانم ضعیف تره یکم قطع میشه با یه مکث یه سرفه یا سفت کردن کیگل دوباره میاد باقیش.
    عکس سونوفرستادم براتون. ازمایش خون هم سالم بود همه چی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      نوار مثانه باید انجام بدید
    2. تصویر کاربر متین پنجشنبه ۳۰ دی ۰( 3 سال پیش)
      اقای دکتر نقدا دارو بهم نمیدید؟ الان شرایطش رو ندارم بیام تهران .جایی دیگ هم‌جز پیش خودتون نمیخام نوار مثانه بگیرم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      قرص باکلوفن 10 روزانه یک عدد
    4. تصویر کاربر متین شنبه ۲ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      تایمش فرقی نمیکنه چه موقع از روز بخورم؟- و اینکه چند مدت قرص رو بخورم ؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      خیر
    6. تصویر کاربر متین شنبه ۲ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      برای نوبت گرفتن نوار مثانه چندروز قبل باید نوبت بگیرم از همون شماره هایی که دادید؟
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      با شماره 09351142080 02122642744 هر روز از ساعت ۱۰ الی۱۲ تماس بگیرید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر امیرمحمد جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 683 مشاهده پرسش
    اقای دکتر 24 سالمه و در حالت شل ۴ سانته و در حالت نعوظ ۱۱سانت و مشکل اصلیم قطرشه که توی عکس میبینید… و شریک جنسیم لذت نمیبره…اندازش عادیه ؟
    سوال اولم اینه که ایا پرده داره التم و با برداشتنش تغییری ایجاد میشه؟
    سوال دومم اینه که من در سن بلوغ به شدت چاق بودم و الان تمام اضافه وزنم که حدود ۵۰ کیلو بود رو کم کردم و وزنم نرماله (۸۳کیلو) ایا ممکنه مشکل هورمونی باشه در سن بلوغ بخاطر اصافه وزن زیاد و قابل درمان باشه؟
    ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      طبیعی هست و نیاز به جراحی نداره
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 31سالمه و سالها مبتلا به خود ارضایی وافکارات جنسی ولی وقتی حسم کم میشه ودیگه فکر جنسی ندارم شبها پشت سر هم بی اختیار خوابهای جنسی ودرنتیجه جنب میشم چون مقید هستم خیلی سخته هرروز غسل کنم امکان داره خوب شم اگر ممکن کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      قرص سرترالین 25 هر روز یک عدد
  • تصویر کاربر عرفان جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    جناب دكتر من تقريبا دو ساله اين ضايعات رو روي جايي كه خط ختنه گاهم هست ميبينم به نظرتون اينا زگيل هست؟ ممنون ميشم جوابمو بديد
    1. تصویر کاربر عرفان سه شنبه ۲۸ دی ۰( 3 سال پیش)
      ?
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      پماد کالامین دی هر 8 ساعت و شستشوی روزانه با شامپو بچه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 367 مشاهده پرسش
    پیرو سوال قبل (QZqgN270476 )که گفتین عکس ازمایش بفرستید متاسفانه محدودیت ارسال پاسخ بود نمیشد عکس بفرستم که اینجا عکس ازمایش و عکس مکالمات قبلیمون رو هم فرستادم

    این ازمایش واسه چند ماه قبله و هیچ درد و مشکلی ندارم الان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      احتمال باروری طبیعی با این آزمایش هست
  • تصویر کاربر M شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    خسته نباشید،من جدیدن روی بیضم ۱جوش زده امکان داره که اچ پی وی نباشد؟سکس با کاندوم انجام شده اما سکس دهانی هم بوده امکان دارد که از این تریق منتقل شده باشد؟یا اینکه قبل سکس و استفاده کاندو م بدون دخول به بیرون واژن خورده باشد منتقل شده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      پماد کالامین دی هر 8 ساعت و شستشوی روزانه با شامپو بچه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      دستکاری نکنید که بزرگ میشه
    3. تصویر کاربر M شنبه ۲ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      الان این اچ پی وی هست یا خیر؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      خیر
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر امین جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    من ضایعه نخاعی هستم و برای تخلیه مثانه از سوند استفاده میکنم میخواستم بدونم اگه سوند رو دربیارم نتونم ادرار کنم باید چه دارویی مصرف کنم ؟قبلا بدون سوند تا حدودی ادرار میکردم ولی یه بار سوند رو درآوردم دیگه نتونستم ادرار کنم یادم نیست چه دارویی مصرف میکردم،تنگی مجرا هم ندارم سونوگرافی و آزمایش ادرار و خون دادم سالمم فقط عفونت ادراری دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      1-سلام، بهتر است سونوگرافي كنيد.
  • تصویر کاربر سعید جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    وقتتون بخیر
    چند وقتی هست سه چهارتا دونه یکی رو کیسه بیضه ناحیه شرمگاهی و زیر شکمم در اومده . میخواستم ببینم ایا زگیل هست یا نه ؟ اخه قبلا زگیل مقعدی داشتم . ایا خطرناکه و سرطانی هست ؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      ععکسش را به شماره 09351142080 09101142080 واتساپ کنید
  • تصویر کاربر ماهان جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر فرزندم ۱۶ماه داشت که عمل هیپوسپادیاس انجام داده الان بعد ۳ ماه یک مجاری ادراری کوچک باز شده میخواستم بدونم دوباره باید عمل بشه یا سرپایی میشه بسته بشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      2-سلام ،بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر مجید جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خوبید خسته نباشید
    من سال ۹۸ عمل واریکوسل سمت چپ انجام دادم و قبل از انجام عمل تعداد اسپرمم زیر ۱میلیون بود الان با مصرف داروهایی مثل ال کارنیتین و ویتامین دی و فولیک اسید تعدادشون به ۳۲میلیون رسیده که
    آزمایشم رو خدمتتون میفرستم خواهش میکنم یه کمکی به ما بکنید یه راهنمایی بفرمایید واسه درمان چه دارویی بخوریم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      مولتی ویتامین WELLMAN برای آقا و مولتی ویتامین WELLWOMAN برای خانم پودر اندروفرتی هر ۱۲ ساعت تا 3 ماه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 502 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب