افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و بیماری های مزمن دیگر، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کووید 19 شدید قرار دارند. افرادی که دیالیز می شوند، سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و مبارزه با عفونت ها برای آن ها سخت تر می شود. گرچه، لازم است بدانید که بیماران کلیوی باید به طور منظم جلسات دیالیز خود را ادامه دهند و مطابق با توصیه های تیم پزشکی خود، اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهند. افرادی که پیوند کلیه انجام داده اند، باید دارو های ضد دفع (که به دارو های سرکوب کننده ی سیستم ایمنی نیز معروف هستند) مصرف کنند.
این دارو ها، فعالیت سیستم ایمنی بدن را کم می کنند، از این رو مقابله با عفونت ها توسط بدن سخت تر می شود. مصرف منظم این دارو ها، اهمیت زیادی دارد. این افراد همچنین باید به طور مکرر دست های خود را بشویند، بهداشت را رعایت کنند و توصیه های تیم پزشکی خود را دنبال کنند. در ادامه مطلب، ارتباط کلیه درد و کرونا را بیشتر توضیح خواهیم داد.
چه تحقیقاتی در مورد کووید 19 انجام شده است
کووید 19، یک ویروس جدید است و بنابراین تحقیق روی آن به تازگی شروع شده است. فرضیاتی در رابطه با عوارض برخی از داروهای خاص، برای درمان کووید 19 مطرح شده است. در حقیقت، سازمان های سلامت پیشرو مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) به هیچ وجه توصیه نمی کنند که بیماران برای کاهش احتمال ابتلا به ویروس کرونا و یا کم کردن شدت آن، دارو های مصرفی خود را قطع کنند.
چه افرادی در معرض ابتلا به بیماری کرونا هستند
به نظر می رسد که بیماران مسن تر و افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و یا سایر بیماری های مزمن، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کرونای شدید قرار دارند. اخیراً روی افراد میانسال مبتلا به کووید 19 که به بیماری کلیوی حاد (AKI) دچار شده اند، پژوهشی انجام شده است که نشان می دهد این افراد هیچ بیماری زمینه ای ندارند. این شرایط را با درمان مناسب از جمله دیالیز می توان کنترل کرد. اگر احتمال ابتلا به نوع شدید بیماری کرونا در شما بیشتر است، باید نکات زیر را رعایت کنید:
- محصولات مورد نیاز خود را در خانه ذخیره کنید.
- سعی کنید فاصله ی خود را با دیگران حفظ کنید.
- در مکان های عمومی، از افراد بیمار دوری کنید و تماس نزدیک را محدود کنید.
- دست های خود را به طور منظم بشویید.
- تا حد امکان از رفتن به مکان های شلوغ خودداری کنید.
- در دوران شیوع ویروس کرونا در محل زندگی خود، تا جایی که می توانید در خانه بمانید.
اگر شما دیالیز می شوید، لطفاً به یاد داشته باشید که نباید جلسات درمانی خود را از دست دهید. اگر احساس کسالت می کنید، یا هرگونه سؤالی دارید با مرکز پزشکی خود تماس بگیرید.
استفاده از ماسک به چه صورت است
- در فضاهای بسته و باز، از ماسک استفاده کنید.
- برای کمک به قطع شیوع ویروس کرونا، از ماسک های 2 یا چند لایه استفاده کنید.
- ماسک باید بینی، دهان و زیر چانه شما را به طور کامل بپوشاند.
- مطمئن شوید که ماسک به خوبی روی اطراف صورت شما قرار می گیرد.
- در آب و هوای سرد، ماسک خود را زیر شال، ماسک اسکی یا کلاه ایمنی بپوشید.
- در صورت خیس شدن ماسک خود از رطوب تنفس یا برف و باران، ماسک اضافه همراه خود داشته باشید.
بیماری هایی که بر کلیه تأثیر می گذارند
بیماری های خود ایمنی
با بیماری خود ایمنی، سیستم ایمنی خود بدن، به سلولها، بافت ها و اندام های بدن حمله می کند. بسیاری از این بیماری ها مانند lgA و لوپوس نیز می توانند به کلیه ها حمله کنند و به آن آسیب برسانند. افراد مبتلا به بیماری خود ایمنی، ممکن است به مصرف دارو های سرکوب کننده ی ایمنی خاصی نیاز داشته باشند (بسته به نوع بیماری و عوامل دیگر).
بیماری های زمینه ای
افرادی که تحت پیوند کلیه قرار گرفته اند یا دیالیز می شوند، ممکن است بیماری های زمینه ای دیگری نیز داشته باشند.
برخی از این بیماری ها عبارتند از:
- بیماری ریوی مزمن یا آسم متوسط تا شدید
- بیماری قلبی جدی
- نقص سیستم ایمنی بدن به به دلیل درمان های سرطان، سیگار کشیدن، پیوند مغز استخوان، HIV یا ایدز و مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها و سایر دارو های ضعیف کننده ی سیستم ایمنی بدن.
- چاقی شدید (BMI 40 یا بالاتر)
- دیابت
- بیماری کبد
آسیب کلیوی حاد (AKI)
بیماران کووید 19 در خطر آسیب کلیوی حاد قرار دارند. یک گزارش جامع جدید نشان می دهد که بیماران بستری شده بعلت بیماری کرونا، در معرض خطر آسیب کلیوی حاد قرار دارند، که می تواند منجر به بیماری جدی کلیوی، دیالیز و حتی مرگ شود. با بررسی انجام شده روی بیماران مبتلا به کویید 19 که بین 11 مارس و 26 آوریل بستری شده بودند، مشخص شد که میزان آسیب های کلیوی حاد در این بیماران، دو برابر بیماران غیرکرونایی بستری شده در همان تاریخ بود. آسیب کلیوی حاد یکی از نشانگرهای عفونت کووید 19 شدید می باشد و میزان مرگ و میر در این بیماران بیشتر است.
تأثیرات مختلف کووید 19 که منجر به آسیب های کلیوی حاد می شوند، آسیب لوله کلیه (نکروز لوله ای حاد) همراه با شوک سپتیک، میکروالتهاب، افزایش لخته شدن خون و احتمال عفونت مستقیم کلیه هستند. اکثر بیماران مبتلا به آسیب کلیوی حاد مرتبط با بیماری کووید 19 که بهبود پیدا کرده اند، ممکن است پس از ترخیص از بیمارستان هنوز مقداری عفونت کلیه داشته باشند.
به بیمارانی که به آسیب کلیوی حاد ناشی از بیماری کووید 19 دچار بوده اند و بهبود پیدا کرده اند، توصیه می شود به طور منظم به پزشک کلیه مراجعه کنند، زیرا احتمال بروز بیماری کلیوی مزمن در آنها نسبت به افراد دیگر بیشتر است. همچنین بیماران مبتلا به کووید 19 که دچار آسیب کلیوی حاد نشده اند، اما در ادرار آنها خون و یا پروتئین مشاهده شده، باید تحت نظر باشند، زیرا این افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کلیوی مرحله نهایی و مزمن قرار دارند.
کووید 19 با بیماری کلیوی چه ارتباطی دارد
در رابطه با ارتباط کلیه درد و کرونا باید گفت که آسیب کلیوی حاد، که نارسایی کلیوی حاد (ARF) نیز نامیده می شود، همان بیماری کلیوی مزمن (CDK) که در نهایت منجر به نارسایی کلیوی مزمن (CKF) می شود، نیست. نه بیماری CKD و نه CKF بیماری های قابل درمانی نیستند. مشاهده پروتئین و یا خون در آزمایشهای ادرار یکی از علائم اولیه درگیری کلیوی در بیماران مبتلا به کووید 19 می باشد.
برای انجام آزمایش خون چه باید کرد
برای انجام آزمایشات خون منظم، با مراقب بهداشت خود تماس بگیرید تا آزمایش خود را به عقب بیاندازید. اگر پزشک شما احساس کند که انجام این آزمایش ضروری است، با آزمایشگاه تماس بگیرید تا در صورت امکان آزمایش شما را در خانه انجام دهند. اگر آزمایش شما را نمی توان به تعویق انداخت یا در خانه انجام داد، شما باید بدانید که تمام اقدامات احتیاطی برای حفظ سلامتی شما انجام می شود.
بیمارستان ها، آزمایشگاهها، مطب پزشکان و مراکز دیالیز، بیماران و کارکنان را برای مشاهده علائم بیماری کووید 19 غربالگری می کنند. اگر فردی مشکوک به بیماری کرونا باشد، از دیگر افراد سالم جداسازی می شود.
آیا کمبود دارو وجود دارد
از آنجا که افراد مبتلا به بیماری کلیوی، برای ادامه ی حیات به دارو وابسته هستند، باید بدانند که برخی از دارو ها ممکن است بعلت بیماری کرونا دچار کمبود شوند. دقیقاً مشخص نیست که چه داروهایی تحت تأثیر همه گیری بیماری کرونا قرار می گیرند، اما بهتر است نترسید. انبار کردن دارو به مقدار زیاد، فقط به روند قحطی دارو سرعت می بخشد.
- تنها داروهایی را مصرف کنید که پزشک تجویز کرده است.
- بدون مشورت با پزشک، داروی خود را تغییر ندهید.
مصرف دارو های فشار خون به نام مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE ها) و مسدود کننده گیرنده ی آنژیوتانسین (ARBها) نباید متوقف شود. بیمارانی که تحت پیوند کلیه قرار گرفته اند، نباید مصرف سرکوب کننده های ایمنی را قطع کنند یا دوز مصرفی خود را کاهش دهند.
رعایت رژیم غذایی مناسب برای کلیه ها
برنامه غذایی شما باید حاوی مواد غذایی زیر باشد:
میوه (3-2 وعده در روز)
- از میوه های کمپوتی با شکر افزودنی استفاده نکنید.
- میوه خشک
- آب میوه
سبزیجات (3-2 وعده در روز)
- از سبزیجات کنسروی استفاده نکنید.
پروتئین
- گوشت کنسروی کم سدیم
- ماهی تون
- ماهی سالمون
- گوشت گوسفند
- ماهی
- لوبیا و نخود خشک
- لوبیاهای کنسروی
- کره بادام زمینی
- آجیل بدون نمک
لبنیات (3-2 فنجان در روز)
غلات
چربی ها
- کره بدون نمک
- سس مایونز کم سدیم
- روغن سالاد یا پخت و پز
شیرینیجات
دیگر موارد
- سوپ های کم نمک
- عسل
- ژله
- مربا
توصیه هایی برای کاهش خطر بیماری کووید 19
- به مصرف داروهای خود طبق تجویز پزشک ادامه دهید.
- دستان خود را بشویید.
- بهداشت را رعایت کنید.
- توصیه های تیم پزشکی خود را دنبال کنید.
نکات پیشگیرانه
برای در امان بودن از بیماری کرونا و کاهش احتمال ابتلا به این بیماری، رعایت برخی از نکات احتیاطی بسیار ضروری است. زمانی که از خانه بیرون می روید، ماسک زدن را فراموش نکنید. فاصله خود را با افراد دیگر حفظ کنید. دست های خود را به طور مرتب بشویید و اگر هیچ ماده شوینده ای در اطراف شما نباشد، از ژل ضدعفونی کننده دست استفاده کنید. از دست زدن به چشم ها، دهان و بینی خود خودداری کنید. سعی کنید همیشه وسایلی مانند ماسک، ژل ضدعفونی کننده دست و دستکش یکبار مصرف همراه داشته باشید.