تحقیقات نشان داده است که درماتیت اسکروتال نوعی عفونت پوستی غیر مسری است که دستگاه تناسلی مردان، به ویژه پوست کیسه بیضه (اسکروتوم)، را تحت تاثیر قرار می دهد. در این عارضه فرد خارش شدید، تورم، قرمزی، خشکی و ظهور بثورات پوستی روی پوست بیضه را تجربه می کند.
علاوه بر این ، خارش شدید گاهی باعث ایجاد زخم در پوست بیضه می گردد. در ادامه، خارش بیضه و موارد دیگری از جمله پماد برای خارش بیضه را توضیح خواهیم داد
علائم درماتیت اسکروتال
علائم درماتیت اسکروتال با توجه به شدت آن ها به چهار گروه تقسیم می شوند:
- خفیف، خشک و حاد
در این نوع، اطراف پوست کیسه بیضه، لکه ها و بثورات مختلف همراه با قرمزی و خارش دیده می شوند. همچنین خارش بیضه در این نوع از درماتیت معمول است. این نوع از درماتیت معمولاً فقط چند روز طول کشیده و بدون هیچ گونه درمان طبی خاصی بهبود می یابد.
- شدید، خشک و مزمن
در این نوع، پوست کیسه بیضه رنگ پریده یا به رنگ قرمز روشن بوده و فلس دار به نظر می رسد. همچنین ممکن است خارش بیضه ها و کیسه بیضه با شدت بیشتری وجود داشته باشد. همچنین ممکن است ران ها و پوست زیر آلت تناسلی علاوه بر کیسه بیضه تحت تاثیر قرار گیرد.
- مرطوب و مزمن
در این نوع از درماتیت اسکروتال، مایع از کیسه بیضه و ناحیه داخلی ران خارج می شود. همچنین مناطق آلوده مرطوب و نرم به نظر رسیده و پوست بیضه دارای بوی بد و زخم های دردناک خواهد بود. همچنین آرایش عروق خونی در محل عفونت، به الگوی تار عنکبوت شباهت دارد.
- درماتیت تورمی و زخم دار
این نوع درماتیت اسکروتال شدیدترین و دردناک ترین نوع آن است. در این عارضه پوست کیسه بیضه زخم شده و مایع یا چرک از مناطق آلوده خارج می شود. در صورت عدم درمان به موقع، پا ها و پوست ناحیه تحتانی شکم ممکن است خون کافی دریافت نکرده و بافت آن نواحی شروع به نکروزه شدن کند.
مردم اغلب درماتیت اسکروتال را با عفونت قارچی روی کیسه بیضه یا عفونت قارچی داخلی ران اشتباه می گیرند چرا که علائم مشابهی دارند. با این حال، علل و روش درمان آن ها کاملاً متفاوت از یکدیگر است. به خاطر داشته باشید که افتادگی پوست بیضه ها امری طبیعی بوده و نشانه درماتیت اسکروتال نیست.
علل درماتیت اسکروتال
علل درماتیت اسکروتال مشتمل بر موارد زیر است:
استرس
داشتن استرس های روانی می تواند به پوست شما آسیب برساند. این آسیب ابتدا با یک خارش ساده شروع شده و به تدریج وارد یک سیکل بی پایان خارش بیضه می شوید که ممکن است منجر به عفونت کیسه بیضه شود.
حساسیت به کاندوم
برخی از مردان به دلیل ماده لاستیکی که در ساخت کاندوم استفاده می شود به آن حساسیت دارند. این ماده می تواند باعث تحریک و خارش بیضه شود.
شامپوها و صابون های نامناسب
مواد شیمیایی موجود در صابون ها و شامپو ها می توانند باعث تحریک و واکنش های آلرژیک روی پوست کیسه بیضه شوند. بنابراین، بهتر است است که از شامپو های بدون SLS و صابون های طبیعی استفاده کنید.
گرما و رطوبت
مواجهه طولانی مدت با گرما و رطوبت از علل عمده درماتیت اسکروتال است. رطوبت درون پوست به دام افتاده و باعث خارش بیضه می شود.
عوامل ژنتیکی
درماتیت اسکروتوم می تواند ژنتیکی بوده و از طریق ژن ها به ارث برسد. اگر فردی در خانواده سابقه ابتلا به درماتیت اسکروتال دارد، باید با پزشک مشورت کرده و اقدامات پیشگیرانه را در جهت کاهش خطر انجام دهید.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
کمبود روی و سایر ویتامین ها می تواند منجر به درماتیت اسکروتال شود.
سایر علل زمینه ای
مردانی که سابقه ابتلا به آسم یا تب یونجه را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به درماتیت اسکروتال قرار دارند.
تشخیص درماتیت اسکروتال
هیچگونه تست اختصاصی برای تشخیص درماتیت اسکروتال وجود ندارد. با این حال، پزشک درماتولوژیست با بررسی ماهیت بثورات پوستی و گرفتن نمونه از پوست آسیب دیده می تواند به تشخیص برسد.
درمان درماتیت اسکروتال
درمان اگزمای اسکروتال در وهله اول بر از بین بردن منشا عفونت استوار است. خارش مکرر می تواند سرعت تکثیر عوامل عفونی روی پوست بیضه را افزایش دهد. از درمان های زیر برای جلوگیری از این عفونت استفاده می شود:
- کرم های کورتیکواستروئیدی، کرم های مرطوب کننده و پمادهای مناسب برای پوست دچار عفونت
- استفاده از کورتیکواستروئیدهای سیستمیک به جای کورتیکواستروئیدهای موضعی در موارد شدید
- داروهای ضد اضطراب و ضد استرس (در مواردی که استرس روانی علت درماتیت اسکروتال است)
- پراموکسین موضعی، منتول موضعی و دایمتیکون موضعی که به صورت پودر ها و لوسیون های قابل جذب جهت تسکین خارش استفاده می شوند.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی به صورت کرم و پماد برای سرکوب پاسخ ایمنی
- درمان با اشعه فرابنفش در موارد مزمن
پیشگیری از درماتیت اسکروتال
برای کاهش ریسک ابتلا به درماتیت اسکروتال می توانید به موارد زیر عمل کنید:
- پوشیدن لباس گشاد و تمیز که به گردش هوا در اطراف بیضه ها کمک می کند
- عدم مصرف صابون ها و شامپوهای معطری که پایه شیمیایی دارند و استفاده از شامپو های وصابون های گیاهی
- عدم استفاده از کاندوم هایی که منجر به واکنش آلرژیک در پوست می شوند و استفاده از برندهای سازگار با پوست
- عدم خارش مکرر پوست بیضه
- حمام کردن با آب خنک و خشک کردن بدن با حوله ای از جنس کتان نرم و استفاده از کرم ها و لوسیون های تجویز شده توسط پزشک درماتولوژیست
- رعایت بهداشت و کوتاه نگه داشتن ناخن ها
- اجتناب از هوای گرم و دمای بالا که منجر به تعریق و ایجاد حس سوزش در اطراف کیسه بیضه می شود.
- یادگیری مهارت های کنترل استرس و اضطراب
- داشتن رژیم غذایی سالم متشکل از روی و سایر ویتامین ها و مواد معدنی مغذی