اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سام شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    ایا بیماری هیپوسپادیازیس موجب معافیت سربازی می شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر محمدرضا شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید.
    جناب آقای دکتر کرمی عزیز من ۱۳ اردیبهشت امسال یعنی سال ۹۵ عمل tul در مرکز شمس تبریزی داشتم .
    بعد از مدت ۱۲ یا ۱۳ روز کماکان من این مشکلات را دارم و ممنون میشم راهنمایی بفرمایید :
    ۱- ادرار من حاوی خون یا خونابه هست - اوایل بسیار زیاد بود حدود ۹۰ درصد ادرار خون بود یا بیشتر الان کنتر شده و بعضی وقتها باز زیاد میشود.
    ۲- من در ناحیه مثانه و کلیه چپ درد احساس میکنم و واقعا اذیت می کند. ـ سنگ در سمت چپ حالب بود. ضمنا بعد از عمل فرمودید که استند دابل جی گداشتید - ممکنه درد به خاطر استند باشه ؟؟
    ۳- تکرور ادرار دارم - مثلا روزی ۸تا ۱۰ بار ...
    ۴- داروهای من تمام شده ( دو دارو تجویز فرموده بودید - یکی برای درد و دیگری برای چرک خشک کن و عفونت .) باید دوباره ادامه بدم یا لازم نیست ؟؟
    ۵- پیاده روی - دویدن - شنا - سونا - بدنسازی میتونم انجام بدم . کوه میتونم برم ؟؟؟
    می بخشید که سوالها زیاد بود .
    راهنمایی بفرمایید من می تونم به روال عادی زندگیم برگردم.
    خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      تشریف بیاورید ببینم
  • تصویر کاربر مجتبی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 364 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من 14 سالمه وخیلی وقته از بیماری کجی الت تناسلی رنج میبرم وخجالت میکشم که به پدر و مادرم بگم میخواستم بدونم بدون عمل هم میشه الت تناسلی رو صاف کرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر یعقوب شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر ممنون بنده متاسفانه به دلیل استمناء بیش از حد التم به سمت چپ کج شده خیلی نکرانم و نمیدونم چیکار کنم اگه راهنمایی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    با سلام
    میخاستم بدونم ایا میشه زمان و شخصی که ویروس تبخاله تناسلی به بدن منتقل شده را با ازمایش یا هر روشه دیگه ای مشخص کرد؟
    ازمایشگاه های معمولی یا پزشکی قانونی میتونن زمانش را مشخص کنند؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    با سلام جناب دکتر پسری ۳۳ ساله هستم مدتی هست که چیزی مثله یه رگ یا یه غضروف به حالت کرم مانند در کمار التم سمت چپ از انتهای التم تا نزدیک های کلاهک متورم شده و درد دارم البته وقتی دست میرنم درد میگیره در حالت نعوظ هن انچنان دردی ندارم خیلی کم و خفیف لطفا راهنمایی بفرمایید که مشکله من چیه کمی نگرانم عکسی هم ارسال کردم جهت اطلاع ممنون از سایت خوبتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.
    کسی که یه رابطه مشکوک داشته چطور میتونه بفهمه که ویروس اچ پی وی به بدنش وارد شده. هیچ علائمی نداشته باشه.
    آیا آزمایشی وجود داره که اطمینان کامل پیدا کنه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      با ازمایش
  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 414 مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشی خدمت آقای .اینجانب 44 سال سن دارم که متاسفانه چند سالی است از انزال زود رس رنج میبرم .ومتاسفانه مدتی است پرتاپ ادار ندارم .درضمن از نظر بزرگی پروستات مشکل خاصی ندارم .خواهشمند است در این مورد راهنمایی بفرمایی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب سایت من را بخوانید
  • تصویر کاربر ali شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 790 مشاهده پرسش
    باسلام من چند سالی است که بیضه راستم بزرگ شده و بعضی وقتا درد خفیفی دارد دکتر رفتم سونو گرفتم ولی دکتر گفت مشکل نیست ولی قبلا عمل فتق داشتم ایا مشکلی هست که پزشکان شهرستان نمی توانند تشخیص دهند که چرا بیش از حد بزرگ شده ایا راه درمان دارد ایا بیماری خاصی است باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    باسلام اقای دکتربنده نوجوانی 19ساله هستم که یک ماه پیش سونودادم این است نتیجه اش چندین شن ریزه 2میلی متری درکلیه ها مشهوداست ویک ماه دیگه تکرارکردم چندین شن ریزه 2میلی متری درکلیه هامشهوداست ویک سنگ4 میلی متری درپل میانی تحتانی کلیه چپ مشهوداست. میخواستم بدانم ایا نیازبه سنگ شکن دارم چون یک ماه هم دارووهم فعالیت بدنی داشتم وشن هادفع نشدند. ایامیتوانم روزه بگیرم واصلانیازاست به پزشک مراجعه کنم... اخه شنیدم سنگ های تحتانی دفع نمیشوند ودوشاخه شدن ادراروسوزشوتکرر هم دارم ودرازمایشادرارخون مشاهده کردند ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 9 سال پیش)
      اب زیاد بخورید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 586 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب