رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد.

نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر صمد شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    حل مشکل پروستات(احتمالا پروستاتیت) لطفا توضیحات منو کامل بخونید اگر لازمه وقت بدید حظورن برسم خدمتتون برای معاینه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش)
      بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر مرتضی جمعه ۱ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      تشكر
    2. تصویر کاربر مرتضی چهارشنبه ۳۰ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      با سلام ، سوال بنده جواب داده نشد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش)
      چشم كدام سوال
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر ازم مدارک خواسته بودین که به ترتیب براتون میفرستم ضمنن قبل از عمل رادیکال پروستات،آزمایشPSA=12.5 وFREE PSA=3.66بودکه بترتیب نتیجه بیوبسی وگاما اسکن و پاتولوژی پروستات خدمتتان ارسال میگردد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      سلام سريعا بايد عمل كنيد
  • تصویر کاربر میلاد دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر عزیز
    من 30 سالمه و دانشجو و مجردم، واریکوسل داشتم در داشتم الانم دارم تو قسمت زیر شکم و بعضی وقتا پاهام و لگنم و مقعدم و حتی آلتم بعضی وقتا و دکتر هم برام سونوگرافی مثانه و پروستات و کلیه ها و مجاری ادراری و بیضه ها رو نوشت منم انجامش دادم خواهشا نگاه کنید بینم کجام مشکل داره ایا حجم پروستاتم طبیعیه با تو جه به سنم اخه نگران پروستاتم خیلی، تو رو خدا با توجه به این شرایط زیر ایا عمل واریکوسل داشته باشم یا نه و ایا بخاطر اونه که زیر شکمم درد میکنه
    سونوگرافی بدین شرح است:
    - در بررسی اولتراسونوگرافیک کلیه سمت راست به طول 117 mm و کلیه چپ به طول 123 mm اندازه گیری شدند. اکوژنیسته کورتکس هر دو کلیه طبیعی است.
    اثری از سنگ، هیدورنفروز و یا ضایعه فضا گیر فوکال در کلیه ها مشاهده نشد.
    مثانه پر از ادرار اکوفری دارای ضخامت جداری طبیعی است، اثری از سنگ یا ضایعه فضاگیر جداری مشهود نیست.
    - پروستات به حجم 26 cc اندازه گیری شد.
    -بیضه ها از اندازه و اکوپترن طبیعی برخوردار هستند.
    بیماریهای پارانشیمال و ضایعات فضاگیر مشخصی در بیضه ها رویت نگردید.
    گشادی نسبی مطرح کننده واریکوسل متوسط در شبکه وریدی اطراف بیضه چپ دیده می شود، بیشترین قطر وریدی با انجام مانور والسالوا در حالت خوابیده در حدود 4 mm اندازه گیری شد.
    شواهدی به نفع هیدروسل مشهود نیست.
    ممنون میشم اقای دکتر نتیجه اینا رو بهم بگین مشکل من از کجاییه و دردم از چیه، در ضمن سه روزه بدنم خارش داره این نشانه ی چی میتونه باشه تو رو خدا کمکم کنید خیلی نگرانم، یک دنیا ممنون حق نگهدارت و همیشه پاینده باشین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      سلام اينها اصلا مهم نيستند بيخيال شويد
  • تصویر کاربر محمود شنبه ۵ فروردین ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام.من چند تا مشکل در آلت تناسلی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      سلام توصيه من اين است كه حساسيت نداشته باشيد دستكاري بيشتر بد تر ميكند
    2. تصویر کاربر محمود جمعه ۴ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      غیر از مشکل فرو رفتگیها واسه بقیش چی درمانی داره؟
    3. تصویر کاربر محمود جمعه ۴ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      موهای زائد تا ختنه گاه
      اون زائدگی کوچیک که نمیدونم زگیله یا گوشت اضافه
      باز بودن بیش از حد سوراخ آلت
      ؟؟؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ فروردین ۹۶( 2 سال پیش)
      دستكاري نكنيد بهتر است
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر بدران پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    ايا سرطان پروستات از نوع ١ و ٢ خوش خيم است يا بدخيم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 2 سال پیش)
  • تصویر کاربر غلامحسن دوشنبه ۲۵ بهمن ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    باسلام
    پدرم80ساله یک ماه پیش خونریزی مغزی داشته و چند سال است پروستات داردو گیاهی پروستاتان مصرف میکردالان دارای سوندفولی و مرتب فشاروقندش کنترل میشود.
    پروستاتش 33 میباشدوپزشک عمومی کپسول پروترال4دهم نوشته آیا مصرف کنند یا خیر؟باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ بهمن ۹۵( 2 سال پیش)
      سلام بايد نوار عصب مثانه بگيريد تا درمان قطعي مشخص شود جهت كمك با شماره ٠٩٣٥١١٤٢٠٨٠ ده صبح به بعد تماس بگيريد
  • تصویر کاربر بهروز دوشنبه ۶ دی ۹۵( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام یک سال که خودارضایی شدید طولانی مدت دارم دو هفته هست ترک کردم و سنم 21 سالم هست الان قرص فارماتون و ویتامین E و مخمر آب جو و سولفات روی (zink solfat) مصرف میکنم به نظر شما الان یا درآینده مشکل برام پیش میاد ازقبیل بزرگی پروستات و بیضه؟
    1. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 3 سال پیش)
      تکرر ادرار در آینده میگیرم؟
    2. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 3 سال پیش)
      بین مقعد و بیضه ورم داره
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 3 سال پیش)
      مهم نيست
    4. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۵ دی ۹۵( 3 سال پیش)
      قرص نیتروفورانتوئین مصرف میکنم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۹۵( 3 سال پیش)
      فايده ندارد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد خدمت آقاي دكتر.. پدرم ١ ماه پيش با شما عمل باز پروستات داشتند.. دو روزه دچار سوزش ادرار و يكبارم تب و لرز كردن. ميخواستم ببينم علتش چي هست و آيا مشكلي هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 3 سال پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر reza پنجشنبه ۲۰ آبان ۹۵( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    پدر بنده 79 سالشون هست حدود 2 ماه قبل به علت تكرر ادرار و ضعف و بيحالي به بيمارستان بقيه الله مراجعه كرديم و تشخيص تنگ شدن مجاري ادرار دادن و عمل جراحي سيستوسكومي انجام دادن و سوند فولي گذاشتن و بعد از چند روز مرخص شدند
    تا 15 رو زپيش مشكلي نداشتند كه 15 روز قبل با تب شديد به بيمارستان ضياييان مراجعه و بعد از آزمايش كراتين 10 و اوره بالا بستري شدند و چند جلسه دياليز شدند و به علت پايين نيامدن كراتين نفروستومي دو كليه انجام شد و كراتين به 1.2 رسيد و مرخص شدند .ولي در آزمايش جديد psa بالاي 50 گزارش شد
    كه بعد از اينكه به بيمارستان بقيه الله مراجعه كرديم متوجه شديم دوماه پيش هم psa بالاي 50 بوده است
    سوال بنده اين است كه آيا سرطان پروستات است و اينكه ايا براي عمل جراحي دير شده و چرا دو ماه پيش اين عمل اجام نشده ؟
    آقاي دكتر بنده از همكاران درمان شما در بيمارستان شهيد باهنر كرج هستم لطفا راهنماييم كنيد و اگه نياز است بنده پدرم را خدمتتان بياورم
    البته براي نمونه برداري نيز اقدام كرده ايم
    باتشكر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۰ آبان ۹۵( 3 سال پیش)
      راه درمان قطعي ندارد
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید