PSA بالا چشمک زن سرطان پروستات در مردان

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد که اگر بررسی نشود در اغلب موارد سرطان پروستات آهسته و آرام و بی صدا رشد کرده و ممکن است در بدن از جمله استخوان ها منتشر گردد.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

PSA چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

عوامل بالارونده PSA در خون عبارتند از:

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

اندازه طبیعی PSA در خون چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد. نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر PSA خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح PSA خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.8 (76.92%) 26 رای

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بهروز دوشنبه ۶ دی ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام یک سال که خودارضایی شدید طولانی مدت دارم دو هفته هست ترک کردم و سنم 21 سالم هست الان قرص فارماتون و ویتامین E و مخمر آب جو و سولفات روی (zink solfat) مصرف میکنم به نظر شما الان یا درآینده مشکل برام پیش میاد ازقبیل بزرگی پروستات و بیضه؟
    1. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 2 سال پیش)
      تکرر ادرار در آینده میگیرم؟
    2. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۲۸ آذر ۹۵( 2 سال پیش)
      بین مقعد و بیضه ورم داره
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۹۵( 2 سال پیش)
      مهم نيست
    4. تصویر کاربر بهروز یکشنبه ۵ دی ۹۵( 2 سال پیش)
      قرص نیتروفورانتوئین مصرف میکنم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۹۵( 2 سال پیش)
      فايده ندارد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد خدمت آقاي دكتر.. پدرم ١ ماه پيش با شما عمل باز پروستات داشتند.. دو روزه دچار سوزش ادرار و يكبارم تب و لرز كردن. ميخواستم ببينم علتش چي هست و آيا مشكلي هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۹۵( 2 سال پیش)
      طبيعي است
  • تصویر کاربر reza پنجشنبه ۲۰ آبان ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر
    پدر بنده 79 سالشون هست حدود 2 ماه قبل به علت تكرر ادرار و ضعف و بيحالي به بيمارستان بقيه الله مراجعه كرديم و تشخيص تنگ شدن مجاري ادرار دادن و عمل جراحي سيستوسكومي انجام دادن و سوند فولي گذاشتن و بعد از چند روز مرخص شدند
    تا 15 رو زپيش مشكلي نداشتند كه 15 روز قبل با تب شديد به بيمارستان ضياييان مراجعه و بعد از آزمايش كراتين 10 و اوره بالا بستري شدند و چند جلسه دياليز شدند و به علت پايين نيامدن كراتين نفروستومي دو كليه انجام شد و كراتين به 1.2 رسيد و مرخص شدند .ولي در آزمايش جديد psa بالاي 50 گزارش شد
    كه بعد از اينكه به بيمارستان بقيه الله مراجعه كرديم متوجه شديم دوماه پيش هم psa بالاي 50 بوده است
    سوال بنده اين است كه آيا سرطان پروستات است و اينكه ايا براي عمل جراحي دير شده و چرا دو ماه پيش اين عمل اجام نشده ؟
    آقاي دكتر بنده از همكاران درمان شما در بيمارستان شهيد باهنر كرج هستم لطفا راهنماييم كنيد و اگه نياز است بنده پدرم را خدمتتان بياورم
    البته براي نمونه برداري نيز اقدام كرده ايم
    باتشكر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۰ آبان ۹۵( 2 سال پیش)
      راه درمان قطعي ندارد
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۳ مهر ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    پدر من مشکل بزرگی پروستات دارن. حدود 90 گرم. چندی پیش عمل کیسه بیضه انجام دادن که بعدش بزرگی پروستات عود کرده و باعث تکرر و تقریبا قطعی ادرار شده. دکتر پورک بیمارستان صارم گفتن باید عمل بشه و عمل باز. پارسال بیوپسی انجام شده و مشکلی نبوده اما عکس رو امسال دکتر دیدن میگن ممکنه مشکوک به کنسر باشه. میخواستم نظر شما رو بدونم. در خصوص جراجی و نوعش.tur یا باز و اینکه کجا برای این عمل مناسبه؟ ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۳ مهر ۹۵( 2 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر جعفر جمعه ۹ مهر ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    باسلام و روز بخیر و خسته نباشید
    این درد بعد از معاینه پروستات شروع شد البته عفونت پروستات داشته و طی تماسی که با شما داشتیم قرض TAVANEX 750 پیشنهاد دادین تا مدتی بهبودی موقتی بود ولی بعد از معاینه پروستات مجددا درد شدید دارم ضمنا روز یکشنبه بعد از ظهر نوبت حضوری با شما را دارم خواتسم بدونم آزمایش ها و یا سونوگرافی نیاز هست ک از اهواز انجام بدهم که در تهران معطل نشوم اگر نیاز هست نوع آزمایش را لطف کنین بگید تا انجام بدهم
    با تشکر از زحمات شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ مهر ۹۵( 2 سال پیش)
      اين دردها عصبي است بيخيلش سويد بهتر است
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ مهر ۹۵( 2 سال پیش)
      بيخيالش
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام من ۶۴ ساله.ب تازگی متوجه شدم سر طان پروستات دارم.دیابت نیز دارم.ساکن اصفهان هستم.بخاطر ناراحتی قلبی ک دارم دکترها حاضر به عمل نیستند.میگویند زیر برق بروم. حالا از شما راهنمایی میخواهم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ تیر ۹۵( 2 سال پیش)
      هورمون درمانی کنید
  • تصویر کاربر محمدپور شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و احترم خدمت آقای دکتر
    ویدیوی مفید سما در مورد عمل پروستات باز را دیدم و متشکرم ، پدرم پروستات با psa 5,96 داره ایشون بیماری دیابت نیز دارن چند وقت دارو میخوردن ولی این دفعه دکتر گفته با این وضع عمل خطرناک هست داروTamsover خارجیشو داده واسه دو ماه بعد گفته باید نمونه برداری بشه تا تصمیم بگیریرم چیکار کنیم خیلی نگرانمون کرده ولی من چیزی که از مقالات شما خوندم وضعیت پدرم اون همه هم وخیم نبوده که نگرانمون کرده میشه لطفا شما هم نظرتان را بگید ممنون میشم من عکس آرمایش را هم برای شما ارسال میکنم با تشکر منتظر پاسخ شما هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ تیر ۹۵( 2 سال پیش)
      باید نمونه برداری کنند
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۲۴ اردیبهشت ۹۵( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید.
    با عرض معذرت میخوام بدونم آیا ارتباطی بین اندازه دست مردان با اندازه الت تناسلی هست یا خیر؟؟
    اگر هست لطفا توضیح دهید چون هر کس یه چیز میگوید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ اردیبهشت ۹۵( 3 سال پیش)
      نه ارتباطي ندارد
  • تصویر کاربر م سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید من خانمی 37 ساله هستم که یه مدت نوک سینه هام دونه هایی ریخته که رفتم پیش دکتر زنان میگه زگیل تناسلیه برای درمانش چیکار باید بکنم دکتر بهم هیچ دارویی نداد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 3 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 3 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام پدر من 87 سالشونه در سال87عمل پروستات داشتن که الحمدالله خوش خیم بود و مشکلی هم نداشتن اخیرا در چکاپ دوره ای متوجه شدیم که psaبالا دارن psatotalبالای 100و psafreeبالای 20 هست وسونوگرافی از مقعد هم انجام شده که براتون میفرستم لطفا راهنماییم کنید.در ضمن دیابت و کبدشون هم چرب هست.و سیگاری و مشروب خوار هم نبودن و سرطان پروستات هم در فامیل نداشتن.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری شود
درحال دریافت اطلاعات