درباره تنگی مجرای ادراری چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه مردان و زنان زیادی مراجعه می کنند که از تنگی مجاری ادراری وکاهش جریان آن شاکی هستند. این افراد در شکایت خود اظهار می دارند که ادرارشان باریک می آید و قطره قطره می شود. این افراد در شرح حال خود می گویند که ادرار آنها مثل شیر قوری یا سماوری که جرم گرفته باشد باریک و قطره قطره است و ادرارشان تخلیه نمی شود و در مواردی به علت عدم تخلیه مایع منی بیمار ممکن است با شکایت از ناباروری مراجعه کنند.

در هر فردی که خروجی و سرعت پرش ادرار کاهش یافته و ادرار باریک می آید حتماً باید دو علت را در نظر داشت:

✔️ خروجی مثانه تنگ شده که می تواند به علت بزرگی پروستات که اغلب در مردان بالای 50 سال دیده می شود و یا تنگی مجرای ادراری که اغلب در مردان جوان مشاهده می شود.

عکس بزرگی پروستات

✔️ اختلال در پمپاژ مثانه که موتور انقباضی مثانه خوب و پرقدرت پمپاژ نمی کند و لذا باعث می شود که ادرار سرعت پرش بالایی نداشته باشد و ادرار در داخل مثانه باقی بماند.

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟ چرا مجرا تنگ می شود؟

علل مختلفی در ایجاد تنگی مجرای ادراری دخیل هستند که به شرح تک تک آنها می پردازیم:

– عفونت های مقاربتی

 در رأس همه آنها التهاب مجرای ادراری به علت بیماری سوزاک می باشد که از طریق روابط جنسی بدون محافظت شده با کاندوم از فرد آلوده انتقال پیدا کرده و بعد از چند روز تا چندین هفته می تواند خارش و سوزش مجرا و ترشحات چرکی زرد غلیظ که لباس زیر بیمار را آلوده می کند. در صورت مشاهده چنین علائمی بلافاصله به پزشک متخصص مجاری ادراری مراجعه نمایید. دکتر شما پس از معاینه ابتدا درخواست کشت و آنتی بیوگرام اول صبح روز بعد و بدون ادرار کردن صبحگاهی شما را به آزمایشگاه می فرستد.

شما صبح اول وقت بدون ادرار کردن باید به آزمایشگاه بروید. تکنسین آزمایشگاه با فشار دادن مجرا توسط شما از ترشحات نمونه برداری می کند تا نوع عفونت را با آزمایش مشخص کنند. بر اساس تخشیص آزمایشگاه در صورت آلودگی به سوزاک و یا کلامیدیاباید هم شما و هم شریک جنسیتان حداقل به مدت 10 روز آنتی بیوتیک با دستور پزشک خود استفاده نمایید. ( در صورت مصرف یک نفر دوباره عفونت از شریک جنسی منتقل خواهد شد) اگر عفونت مجرای ادراری سوزاک و کلامیدیا درمان خوب نشوند یکی از علل شایع تنگی مجرای ادراری  می باشند. این امر در گذشته که سطح بهداشت و اطلاعات پایین بود یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری در مردان به حساب می آمد.

– سوند زدن بی رویه

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟

 امروزه یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری آسیب به مجرا حین سوند زدن توسط افراد غیر مجرب می باشد. افرادی که به علل مختلف دچار احتباس ادراری یا شاش بند می شوند جهت رهایی از درد آن و تخلیه ادراری جهت سونداژ به مراکز درمانی مراجعه می کنند. باید مواظب باشید که سونداژ توسط فرد متخصص انجام شود. یک سوند زدن خوب باید مشخصات زیر را داشته باشد تا آسیب به مجرا ایجاد نشود.

1) از سوند خیلی کلفت استفاده نشود.

2) موقع سوند زدن باید آن را آهسته و بدون فشار به طرف مثانه هل داد. اگر به هر علتی سوند عبور نکرد هر گونه زور زدن و خونی کردن مجرا ممنوع می باشد. 3- اگر سوند رد نشد باید مسیر توسط متخصص ارولوژی آندوسکوپی و علت آن مشخص گردد. زور زدن اضافی باعث خرابی مجرا و تنگی ثانویه خواهد شد.

– تصادف و آسیب به مجرا

 در تصادفات که مخصوصاً باعث شکستگی لگن می شوند حتماً باید به آسیب مجرا و پارگی آن فکر کرد. طبق قانون کلی در بیماران تصادفی که خون در نوک مجرا دارند نباید سوند زد و باید مثانه را از بالای مثانه تخلیه کنیم.

– ختنه

 یکی از عوارض تنگی مجرای ادراری عمل ختنه است که در بعضی از بچه ها باعث انسداد و تنگ شدن نوک مجرا می گردد که در معاینه ته مجرا کاملاً تنگ می باشد و ادرار بچه باریک می آید و خوب تخلیه نمی شود.

– آسیب به مجرا حین عمل جراحی

در بعضی از عمل ها از قبیل جراحی پروستات و مخصوصاً سرطان پروستات به علت نوع عمل و حساسیت محل تنگی ایجاد می شود که درصدی از آن با رعایت ظرافت عمل قابل پیشگیری است ولی بعضی موارد غیر قابل اجتناب می باشد.

– زگیل تناسلی

زگیل تناسلی پیشرفته نیز می تواند در موارد نادری باعث تنگی مجرای ادرار ی شود.

علائم و نشانه های تنگی مجرا

باریک آمدن ادرار، قطع و وصل شدن، شتاب پایین پرش ادرار، عدم تخلیه مثانه و ادرار باقی مانده بالا واحتباس ادراری و در مواردی ناباروری می تواند علائم و نشانه های تنگی مجرا باشد.

عوارض تنگی مجرای ادرار چیست؟

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟ تنگی مجرای ادراری به عنوان مانعی در جلو عملکرد مثانه جهت تخلیه ادراری می باشد و لذا فشار آن به گردن مثانه افتاده و باعث می شود که :

  • ادرار در داخل مثانه باقی بماند
  • باعث رسوب و سنگ مثانه شود.
  • باعث عفونت های عود کننده و مقاوم به درمان شود.
  • ادرار باقیمانده به کلیه ها پس زده و باعث نارسایی کلیه ها می شود.
  • فرد دچار احتباس ادراری می شود.
  • به علت فشار باعث ضخیم شدن عضلات مثانه و اختلال در پمپاژ مثانه می شود.

آیا محل تنگی در جای مشخص مجرا اتفاق می افتد؟

بسته به علت ایجاد کننده تنگی جای آن فرق می کند و لذا ممکن است بعد از ختنه در نوک آلت باشد و یا در مجرای وسطی و خلفی ادراری ایجاد شود.
امروزه قطعی ترین روش تشخیص تنگی مجرای ادراری سیستوسکوپی است که به صورت سرپایی با عبور دوربین به داخل مجرا تشخیص داده میشودمثل شکل

IMG_0222

تکلیف فرد مبتلا به تنگی مجرای ادراری چیست؟

پیشگیری بهترین درمان است. به یاد داشته باشید یکی از اعضای بدن که اگر آسیب ببیند درست نخواهد شد مجرا است. اغلب بیماران مبتلا به تنگی مجرای ادراری دوبار مبتلا به عود بیماری خواهند شد و لذا باید با متانت و صبوری و با مراجعه منظم به دکتر خود با بیماری خود کنار بیایند.

درمان تنگی مجاری ادراری

راه درمان تنگی مجرا ی مشخص است، رفع تنگی . درمان تنگی مجرای ادراری بسته به محل آن و طول تنگی مجرا به دو روش انجام می شود:

1- به طریق آندوسکوپی

امروزه بهترین درمان برای تنگی های سطحی مجرا که طول کوتاهی دارند باز کردن تنگی به روش آندوسکوپی می باشد. در این روش با استفاده از یک چاقو که از دوربین عبور داده می شود در ساعت 12 محل تنگی را باز می کنیم و موقتاً برای بیمار 24-48 ساعت سوند گذاشته می شود و سپس خارج می گردد. این عمل به صورت سرپایی انجام می شود. نکته مهم این است که به علت شانس عود تنگی مجرا بیمار باید با فواصل منظم به پزشک معالج خود مراجعه نماید. مثل شکل

imagesm0

2- درمان جراحی

برای تنگی های با طول زیاد و تنگی های عمقی مجرا بهترین درمان عمل جراحی باز می باشد که در آن با برش روی مجرا که اغلب در ناحیه پرینه و یا میان دو پا و جلو مقعد است قسمت تنگی مجرا را ب جراحی برداشته و محل های سالم را به هم پیوند می زنیم. در صورتی که تنگی خیلی طولانی باشد از گرافت های دیگر اعضای بدن از جمله از مخاط دهان برداشته و به عنوان مجرا جهت پر کردن طول تنگی استفاده می شود.

indexjk index][

عوارض عمل جراحی

شایعترین عارضه جراحی عود تنگی است که نیازمند پیگیری های بعدی می باشد.

همچنین می توانید صحبت های دکتر را در این رابطه گوش کنید.

در صورت کاهش جریان ادراری و احساس تنگی مجرا جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید. خدمتگزار شما دکتر کرمی

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

4.1/5 - (96 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۱۵ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت شما
    من حدود 25 روز پیش به علت تنگی مجرای ادراری توسط شما عمل شدم و برای 2 بهمن برای بازدید مجدد وقت گرفتم ولی سوالم اینه که همچنان خونریری دارم میخاستم بدونم عادی هست یا مشکلی دارم و ادرارم خیلی غلیظ هست و بو میده ولی مشکل کم اومدن ادرارم حل شده
    پیشاپیش از راهنماییتون تشکر میکنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ دی ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر كريم سه شنبه ۲۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشيد دكتر عزيز بنده 4٩سال سن دارم از تكرر ادرار وسوزش إدرار رنج ميبرم خدمت دكتر رسيدم با انجام ازمايشات سونوگرافي فرمودند لرزش مثانه داريد با تجويز قرص وزيكر نزديك به ٩ماه ست ولي هنوز بهبود نيافته أم لطفا راهنمايي كنيد إز ادامه قرصها يا نه ويا قرص ديگري كه دكتر بزرگوار تشخيص دهند باسپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      این موضوع را زیاد پیگیر نباشید مهم نیست
  • تصویر کاربر وحید سه شنبه ۲۰ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    با ازمایشات و عکس تشخیص دادن مجاری ادراری تنگی شدید دارد
    اقای دکتر بنده با سابقه 25 ساله هوچکین و درمانهای بی شمار شیمی درمانی و اشعه های مختلف در سن 41 سالگی برای بار دوم دچار این مشکل شدم که بار اول تنگی رو نداشت فقط علائم این دفعه تا حدودی بود ولی اینبار تشخیص تنگی دادن
    ممنون میشم بفرمایید من رو اورژانسی بپذیرن تا خدمت شما برسم ممنون میشم برای این هفته من رو بپذیرید
    واقعا شرایط اورژانسی دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      باید سیستوسکوپی شوید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فوأد سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 586 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما و با تشکر از اینکه به پرسش اینجانب پاسخ می دهید ، بنده دارای بیماری هیپوسپادیازیس در بچه گی بوده ام و ۲۵ سال پیش عمل بروی بنده انجام شده ، الان که سنم ۳۷ سال می باشد ، دارای ۲ مجرای ادراری یکی در وسط آلت و دیگری زیر کلاهک هست که زمانیکه شل هست از وسط و زمانی که سفت هست از وسط و هم از بالا ادرار می یاد و چند ماهی هست تکدر اردرار پیدا کرپه ام و بعضی اوقات قطره قژره و بغضی وقت ها هم مشکلی ندارم ، بنده نیخواستم خضورا شما را ببینم و از شما تقاضا کنم حضورا بنده را معاینه نمایید و درخواست بنده از شما برای عمل برای این مشکل ادراری هست در حال حاضر هیچ مشکل دیگری ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام
    چند روز پیش بر روی رگ اصلی و بالایی الت احساس برامدگی کردم پس از کمی لمس کردن به نظر میاد که رگهای ریزتر متورم شدن،پس از چند روز دیگر این تورم ادامه پیدا کرده و به زیر کلاهک هم رسیده
    لطفا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    بنده 3سال درگیر مشکلات کلیه ومثانه هنوز درمان نشدم
    سوزش ادرار درد شدید تکرارادرارعفونتهای مکررالت تناسلی بعد از نزدیکی. هریکماه یکبار درد شدید درقسمت کلیه راست فقطباخوردن کپسول Rowatinex دردبعداز 10دقیقه ساکت میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ دی ۹۷( 5 سال پیش)
      دارو اصلا ضد درد نیست
  • تصویر کاربر ملیکا چهارشنبه ۱۴ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 777 مشاهده پرسش
    طول الت تناسلی مردان 12 سانت باشه عادیه یا خیر و این ک دهانه واژن زن چقدر باشه کسی ک میخواد بره بار اول رابطه داشته باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۴ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      اندازه نرمال است
  • تصویر کاربر فاطمه سه شنبه ۱۵ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    خانم 41 ساله هستم .تنگی مجرا همراه با سوزش ادرارخیلی زیاد دارم .تا به حال چندین بار عمل سیستوسکپی یا مشابه این عمل انجام دادم وچندین بار هم برای گشاد کردن میل زده اند حتی شده در طول یک ماه این عمل تکرارشده ودکتر ها میگن مجرای ادرار شما خاصیت چسبندگی دارد . در ضمن نمونه برداری وانجام ازمایشهای متعدد داد ه ام وهیچگونه نشانه عفونت وغیره را ندارم لطفا راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      تنگی حالت عود کردن دارد
  • تصویر کاربر مقداد سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.ممنونم از جراحی که برای تنگی مجرای بنده انجام دادید.چونکه بنده خلبان هستم و مراجعه ماهیانه و احتمالا باز کردن دوباره مجرا واقعا به شغل حرفه ای هم لطمه میزند،میخواستم بدونم آیا در دنیای با این سطح از علم و داروسازی آیا دارویی داریم که از عود کردن دوباره تنگی مجرا جلوگیری کند؟چون میدانم که جنابعالی فردی هستید که با حوزه ی علمی بیماری ها هم در جریان هستید لطفا بنده را راهنمایی کنید. (هزینه و کشور اش مهم نیست و حتی مصرف مادام العمر هم داشته باشد بنده راضی هستم.)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      با سلام متاسفانه درمان پیگیری وتکرار گشاد کردن مجرا ودر نهایت جراحی باز است که همه حالت عود کننده دارند
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 263 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    دختر 16 ساله من مدتی (حدود 3 سال) است که دفع ادرار به صورت کامل انجام نمیشه و هر دفعه تا مدتیمقدار کمی ادرار ازش خارج میشه. تست مثانه ای که اخیرا انجام داده نشون میده که بیش از مقدار تخلیه شده، ادرار در مثانه باقی می مونه و سونوی داخل مطب پزشک هم بزرگتر بودن مثانه از حد نرمال و ضخامت جداره رو نشون میده، آزمالش کشت ادرار منفی بوده و اسکن مثانه فرضیه رفلاکس رو رد کرده و ضایعه ی مختصری رو در کلیه چپ نشون میده (موارد ذکر شده برداشت از صحبت پزشک بوده و از واقعیت تخصصی فاصله داره) به تجویز پزشک هر شب یک چهارم قرص 4mg CARDURA و روزانه یک قرص MYOCHOLINE-GLENWOOD 10 mg خورده میشه که بعد دو روز مصرف، عوارض سرگیجه و تهوع زیاد و اسهال رو بروز داده. با توجه به شرح حال امکان متوقف کردن قرص ها هست؟ و چه مسیر درمانی پیشنهاد میشه؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ آبان ۹۷( 6 سال پیش)
      با مدارک بیایید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ ۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر