درباره تنگی مجرای ادراری چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه مردان و زنان زیادی مراجعه می کنند که از تنگی مجاری ادراری وکاهش جریان آن شاکی هستند. این افراد در شکایت خود اظهار می دارند که ادرارشان باریک می آید و قطره قطره می شود. این افراد در شرح حال خود می گویند که ادرار آنها مثل شیر قوری یا سماوری که جرم گرفته باشد باریک و قطره قطره است و ادرارشان تخلیه نمی شود و در مواردی به علت عدم تخلیه مایع منی بیمار ممکن است با شکایت از ناباروری مراجعه کنند.

در هر فردی که خروجی و سرعت پرش ادرار کاهش یافته و ادرار باریک می آید حتماً باید دو علت را در نظر داشت:

✔️ خروجی مثانه تنگ شده که می تواند به علت بزرگی پروستات که اغلب در مردان بالای 50 سال دیده می شود و یا تنگی مجرای ادراری که اغلب در مردان جوان مشاهده می شود.

عکس بزرگی پروستات

✔️ اختلال در پمپاژ مثانه که موتور انقباضی مثانه خوب و پرقدرت پمپاژ نمی کند و لذا باعث می شود که ادرار سرعت پرش بالایی نداشته باشد و ادرار در داخل مثانه باقی بماند.

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟ چرا مجرا تنگ می شود؟

علل مختلفی در ایجاد تنگی مجرای ادراری دخیل هستند که به شرح تک تک آنها می پردازیم:

– عفونت های مقاربتی

 در رأس همه آنها التهاب مجرای ادراری به علت بیماری سوزاک می باشد که از طریق روابط جنسی بدون محافظت شده با کاندوم از فرد آلوده انتقال پیدا کرده و بعد از چند روز تا چندین هفته می تواند خارش و سوزش مجرا و ترشحات چرکی زرد غلیظ که لباس زیر بیمار را آلوده می کند. در صورت مشاهده چنین علائمی بلافاصله به پزشک متخصص مجاری ادراری مراجعه نمایید. دکتر شما پس از معاینه ابتدا درخواست کشت و آنتی بیوگرام اول صبح روز بعد و بدون ادرار کردن صبحگاهی شما را به آزمایشگاه می فرستد.

شما صبح اول وقت بدون ادرار کردن باید به آزمایشگاه بروید. تکنسین آزمایشگاه با فشار دادن مجرا توسط شما از ترشحات نمونه برداری می کند تا نوع عفونت را با آزمایش مشخص کنند. بر اساس تخشیص آزمایشگاه در صورت آلودگی به سوزاک و یا کلامیدیاباید هم شما و هم شریک جنسیتان حداقل به مدت 10 روز آنتی بیوتیک با دستور پزشک خود استفاده نمایید. ( در صورت مصرف یک نفر دوباره عفونت از شریک جنسی منتقل خواهد شد) اگر عفونت مجرای ادراری سوزاک و کلامیدیا درمان خوب نشوند یکی از علل شایع تنگی مجرای ادراری  می باشند. این امر در گذشته که سطح بهداشت و اطلاعات پایین بود یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری در مردان به حساب می آمد.

– سوند زدن بی رویه

علت تنگی مجرای ادراری چیست؟

 امروزه یکی از شایعترین علت تنگی مجرای ادراری آسیب به مجرا حین سوند زدن توسط افراد غیر مجرب می باشد. افرادی که به علل مختلف دچار احتباس ادراری یا شاش بند می شوند جهت رهایی از درد آن و تخلیه ادراری جهت سونداژ به مراکز درمانی مراجعه می کنند. باید مواظب باشید که سونداژ توسط فرد متخصص انجام شود. یک سوند زدن خوب باید مشخصات زیر را داشته باشد تا آسیب به مجرا ایجاد نشود.

1) از سوند خیلی کلفت استفاده نشود.

2) موقع سوند زدن باید آن را آهسته و بدون فشار به طرف مثانه هل داد. اگر به هر علتی سوند عبور نکرد هر گونه زور زدن و خونی کردن مجرا ممنوع می باشد. 3- اگر سوند رد نشد باید مسیر توسط متخصص ارولوژی آندوسکوپی و علت آن مشخص گردد. زور زدن اضافی باعث خرابی مجرا و تنگی ثانویه خواهد شد.

– تصادف و آسیب به مجرا

 در تصادفات که مخصوصاً باعث شکستگی لگن می شوند حتماً باید به آسیب مجرا و پارگی آن فکر کرد. طبق قانون کلی در بیماران تصادفی که خون در نوک مجرا دارند نباید سوند زد و باید مثانه را از بالای مثانه تخلیه کنیم.

– ختنه

 یکی از عوارض تنگی مجرای ادراری عمل ختنه است که در بعضی از بچه ها باعث انسداد و تنگ شدن نوک مجرا می گردد که در معاینه ته مجرا کاملاً تنگ می باشد و ادرار بچه باریک می آید و خوب تخلیه نمی شود.

– آسیب به مجرا حین عمل جراحی

در بعضی از عمل ها از قبیل جراحی پروستات و مخصوصاً سرطان پروستات به علت نوع عمل و حساسیت محل تنگی ایجاد می شود که درصدی از آن با رعایت ظرافت عمل قابل پیشگیری است ولی بعضی موارد غیر قابل اجتناب می باشد.

– زگیل تناسلی

زگیل تناسلی پیشرفته نیز می تواند در موارد نادری باعث تنگی مجرای ادرار ی شود.

علائم و نشانه های تنگی مجرا

باریک آمدن ادرار، قطع و وصل شدن، شتاب پایین پرش ادرار، عدم تخلیه مثانه و ادرار باقی مانده بالا واحتباس ادراری و در مواردی ناباروری می تواند علائم و نشانه های تنگی مجرا باشد.

عوارض تنگی مجرای ادرار چیست؟

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟ تنگی مجرای ادراری به عنوان مانعی در جلو عملکرد مثانه جهت تخلیه ادراری می باشد و لذا فشار آن به گردن مثانه افتاده و باعث می شود که :

  • ادرار در داخل مثانه باقی بماند
  • باعث رسوب و سنگ مثانه شود.
  • باعث عفونت های عود کننده و مقاوم به درمان شود.
  • ادرار باقیمانده به کلیه ها پس زده و باعث نارسایی کلیه ها می شود.
  • فرد دچار احتباس ادراری می شود.
  • به علت فشار باعث ضخیم شدن عضلات مثانه و اختلال در پمپاژ مثانه می شود.

آیا محل تنگی در جای مشخص مجرا اتفاق می افتد؟

بسته به علت ایجاد کننده تنگی جای آن فرق می کند و لذا ممکن است بعد از ختنه در نوک آلت باشد و یا در مجرای وسطی و خلفی ادراری ایجاد شود.
امروزه قطعی ترین روش تشخیص تنگی مجرای ادراری سیستوسکوپی است که به صورت سرپایی با عبور دوربین به داخل مجرا تشخیص داده میشودمثل شکل

IMG_0222

تکلیف فرد مبتلا به تنگی مجرای ادراری چیست؟

پیشگیری بهترین درمان است. به یاد داشته باشید یکی از اعضای بدن که اگر آسیب ببیند درست نخواهد شد مجرا است. اغلب بیماران مبتلا به تنگی مجرای ادراری دوبار مبتلا به عود بیماری خواهند شد و لذا باید با متانت و صبوری و با مراجعه منظم به دکتر خود با بیماری خود کنار بیایند.

درمان تنگی مجاری ادراری

راه درمان تنگی مجرا ی مشخص است، رفع تنگی . درمان تنگی مجرای ادراری بسته به محل آن و طول تنگی مجرا به دو روش انجام می شود:

1- به طریق آندوسکوپی

امروزه بهترین درمان برای تنگی های سطحی مجرا که طول کوتاهی دارند باز کردن تنگی به روش آندوسکوپی می باشد. در این روش با استفاده از یک چاقو که از دوربین عبور داده می شود در ساعت 12 محل تنگی را باز می کنیم و موقتاً برای بیمار 24-48 ساعت سوند گذاشته می شود و سپس خارج می گردد. این عمل به صورت سرپایی انجام می شود. نکته مهم این است که به علت شانس عود تنگی مجرا بیمار باید با فواصل منظم به پزشک معالج خود مراجعه نماید. مثل شکل

imagesm0

2- درمان جراحی

برای تنگی های با طول زیاد و تنگی های عمقی مجرا بهترین درمان عمل جراحی باز می باشد که در آن با برش روی مجرا که اغلب در ناحیه پرینه و یا میان دو پا و جلو مقعد است قسمت تنگی مجرا را ب جراحی برداشته و محل های سالم را به هم پیوند می زنیم. در صورتی که تنگی خیلی طولانی باشد از گرافت های دیگر اعضای بدن از جمله از مخاط دهان برداشته و به عنوان مجرا جهت پر کردن طول تنگی استفاده می شود.

indexjk index][

عوارض عمل جراحی

شایعترین عارضه جراحی عود تنگی است که نیازمند پیگیری های بعدی می باشد.

همچنین می توانید صحبت های دکتر را در این رابطه گوش کنید.

در صورت کاهش جریان ادراری و احساس تنگی مجرا جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744  تماس بگیرید. خدمتگزار شما دکتر کرمی

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

4.1/5 - (96 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر 
    حدود ۳ سال و نیم پیش تحت نظر شما جراحی برای تنگی مجاری ادرار انجام دادم در بیمارستان شهدای تجریش 
    با روش سیستسکوپی که ۱۰ روز سوند گذاشته بودم
    ولی مجددا این مشکل برگشته 
    و بصورت قطره ای و فشار کم میتونم ادرار کنم 
    میخواستم بدونم آیا روشی برای قطعی شدن درمان هست ؟؟؟؟ 

    ممنون میشم فوری جواب بدید

     دوشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۷ ۲۲:۵۲( 2 روز پیش) 

    وضعیت : جواب داده شده توسط کاربر

    دکترحسین کرمی

    باید دوباره سیستوسکوپی کنید

     سه شنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ ۱۰:۲۱( 2 روز پیش)بدون نام

    سلام
    دلیل برگشت این مشکل از چی میتونه باشه ؟؟
    و شما بهم بیمارستان شهدای تجریش رو معرفی کردین 
    البته ۱ بیمارستان خصوصی دیگه رو هم گفتین ولی متاسفانه چون شرایط مالی مناسبی نداشتم شما نامه دادین بیمارستان شهدای تجریش برم 

    میخواستم بدونم نوع بیمارستان واسه مشکل من اهمیتی داره ؟؟؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ شهریور ۹۷( 6 سال پیش)
      ماهیت تنگی عود کننده است باید باز شود
  • تصویر کاربر مجید سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    ضخامت جدار مثانه افزایش یافته،
    حجم مثانه پر ۲۶۱ سی سی و مس از تخلیه ۲۲ سی سی میباشد.
    پروستات حجم ۱۹ سی سی دارد،
    مشکل دارد؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ شهریور ۹۷( 6 سال پیش)
      نیاز به درمان نیست
  • تصویر کاربر Elnaz سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر من ٢ سال قبل دچار زگيل تناسلي شدم كه در عرض ٢ هفته خود به خود از بين رفتن.
    ٧ ماه پيش با نامزدم رابطه داشتم كه بعدش سوزش ادرار گرفتم ازمايش ادرار عفونت كليه نشون داد. قرص خوردم برطرف شد. اما سوزش ادرارم همچنان وجود داره. و دهانه واژنم مثل عكسي كه فرستادم شده. كه دكتر زنان بهم كرم درموفيكس داد برطرف شد اما باز بوجود اومد. نامزدم هم ٥ ماه بعد از رابطه روي التش مثل عكس شده كه از توش چرك و خون در اومد و هيچ دردي نداره. من خودم هم درد خارش يا سوزش ندارم.
    ميشه راهنمايي كنين كه چي هستن؟ شديدا استرس دارم. شبيه زگيل هستن؟
    ميشه لطفا جواب بدين؟ خيلي نگرانم كرده اين موضوع
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امین سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    سونوگرافی کردم فیستول دو شاخه ای دارم یه شاخه تو نرمی باسن و یکی هم حدفاصل بیضه چپ و مقعد الان امکان عمل جراحی ندارم تا حدود 3ماهه دیگه مخام بدونم چه آنتی بیوتیک یا دارویی فعلا نیاز هست که مصرف کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر Soroush شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 183 مشاهده پرسش
    ٢٩ ساله هستم ،از ٢5 سالگى متوجه خون در إدرار شدم،سونوگرافىيم سالمه واكى،هر سال تكرار ميكنم..دخانيات استفاده نكردم تا به حال...ظمنا پدرم هـم از ٢5 سالگى همين شرايط و داره أيا ارثى؟
    يا خطرناك نياز به سستسكوپى داره پيش چنتا دكتر رفتم گفتن با تكرار سونوگرافى هـر سال كافى و يك دكتر هـم گفت سستكوپى؟نظر شما چيه ؟هـم سنم پايين هم دخانيات استفاده نكردم و هـم پدرم از جونيش هـمين شرايط داشته وچيزي نبوده.تشكر
    1. تصویر کاربر Soroush یکشنبه ۲۱ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      خون در ازمايش إدرار ديده ميشه نه اشكار
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      چكاب سالم است مشكلي نيست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید همسر من یک هفته اس عمل تنگی مجرا انجام دادن بعد سه روز سوند در آوردن ولی باز ترشح دیدن میخواستم بدونم مشکلی وجود داره یا به مرور این ترشحات کم میشوند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      فعلا طبيعي است
  • تصویر کاربر سید شنبه ۱۳ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من مردی 45 ساله هستم . حدود دو ساله که در حین ادرار مشکلی ندارم . فشار و کلفتی ادرارم طبیعیه بعد از اتمام ادرار و بعد از خارج شدن از دستشویی احساس سوزش در ناحیه آلت تناسلی و کیسه بیضه و گاهی اوقات در صورت شدید بودن کناره های ران پا میکنم و تا حدود دو ساعت این حالت میماند گاهی اوقات در ناحیه پروستات درد دارم.
    گاهی اوقات در ناحیه پروستات احساس مور مور شدن دارم . دو سال پیش آزمایش PSA و ادرارم سالم بود . دوبار سونوگرافی کردم اندازه پروستاتم 25 و 27 بود . چندین دکتر رفتم حدود یک ماه قرص سفیکسیم 200 خوردم و10 روز تاوانکس 500 خوردم فرقی نکرد در طول این دو سال 3 بار به مدت چند روز این علائم کاملا قطع شد اما مجددا برگشت این علائم خیلی آزارم میده و افسردگی گرفتم .
    زمانی که اب زیاد میخورم اگر بعد از یک ساعت دستشویی دوم را بروم این علائم شدید تر میشود. در کل بعضی روزها این علائم زیاد و بعضی کمتر است.
    بعضی از دکترها میگویند عصبی است و اخرین سونوگرافی مال 3 ماه پیش است .

    لطفا منو راهنمایی کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرهنگ دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 667 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید
    پس از عمل بعد از
    تنگی مجرا برای پسر6سالم گفتند روز 3بار سوند باید براش بذارم .به شدت بی تابی میکنه و احتمال شکستگی دست و پاش میره .اولا حتما باید این سوند برای عدم بازگشت تنگی گذاشته شود؟ثانیا راهی دیگه ای نیست؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمدرضا شنبه ۲۳ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    باسلام وعرض خدا قوت ، جاب دکتر از اهواز وقت شما رو میگیرم سن بنده 40 سال هست بچه هم ندارم، در تاریخ 95/12/21 حضورا خدمت حضرتعالی رسیدم در خصوص یه کیست که در بیضه سمت راست بود ، در اون تاریخ شما فرمودید چیز زیاد مهمی نیست شماره همراه جنابعالی رو بهم دادید و فرمودید هر موقع خواستید بیایید با یک عمل سرپایی اون رو براتون درمیارم متأسفنه شماره همراه جنابعالی روگم کردم ، واز حدود 8 ماه پیش تاالان درد شدید در بیضه دارم ودر حال حاضر باتوجه به سونوگرافی آخری که انجام دادم اندازه این کیست 23×30 میلیمتر که مطرح نمودن اسپرماتوسل است گزارش شده ،بنده حتی در انجام رابظه جنسی نعوذ آلت تناسلیم دچار مشکل شده و زود انزالی شدید پیدا کردم در موقغ ادار هم اکثرا مجاری آلتم همرا با تیرکشیدن وسوزش است، از سوی دیگر با درد کلیه ها نیزکه از 5 ماه پیش شروع شده روبرو شدم ، و در سونو گرافی که مربوط به حدود یکما پیش انجام دادم عنوان شده که شن ریزه در کلیه ها دارم و درآزمایشی که انجام شده تا حدودی دفع پروتئین درج شده بود و جهت معالجه دو قطره کیاهی «سنکل و اورتیدین باریچ » و همچنین قرص رواتینکس استفاده کردم ولی درد کلیه ها هنوز هست وکم نشده ! نظر حضرتعای در مورد نحوه معالجه چیست ؟ آیا حضوری خدمت حضرتعالی برسم ؟ یا با این تواصیف انجام عمل ودر آوردن کیست موردی نداره ؟ اگر لطف بفرمایید در صورت امکان شماره همراه حضرتعالی رو به ایمیلم ارسال بفرماید جهت هماهنکیهای بیشتر ممنون میشم.
    از اینکه حوصله نمودید توصیحات بنده رو مطالعه می فرمایید بسیار سپاسکذارم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      با مدارک بهتر تست بیایید ببینم۹۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰
  • تصویر کاربر معصومه شنبه ۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    با سلام و حسته نباشید, من از شاگرداتون در دانشگاه شهید بهشتی بودم ، می خواستم ازتون مشاوره بگیرم اما چون در شهرستان هستم فعلا امکانشو نداشتم حضوری خدمتتون برسم اما در اولین فرصت حتما در مطب مزاحمتون میشم,پدر بزرگ من 86 ساله هستند در سال 88 در شهرستان پروستاتکتومی شدند که پس از ان دچار تنگی مجرا شدند که از ما پنهان کرده بودند تنگی مجرا طوری بوده که مجبور هستن ایستاده و با دادن پوزیشن به پنیس ادرار کنن اما به علت شرایط سنشون و بیماریهای زمینه ای در این 6 سال اقدام به رفع تنگی نکردند اما در حال حاضر کراتینینشون بالا رفته و 1 ماه پیش 3.8 بوده و الان به 4.6 رسیده و باقیمانده ادراری دویست سی سی دارند که به نظر متخصصین داخلی بهتره تنگی مجرا برطرف بشه,بیمار ما سابقه 25 ساله دیابت دارند که تحت کنترل با ریپاگلیدین هست هایپرتنشن هم دارند که با دارو تحت کنترل هست سابقه انژیوگرافی هم دارند و 2تا استنت گذاشتند که البته متخصص قلب ریسک جراحی moderate دادند فقط نکته ای که وجود داره پلاکت هفتاد و هشت هزار دارند که البته ایشان به صرت فامیلیال تعدادی از اعضای خانوادشون هم از ابتدا پلاکت های پایین دارند و مشکلی ندارند البته پلاکت های بیمار ما معمولا بین صد تاصدوبیست هزار بوده حالا سوالی که از جنابعالی دارم این هست که امکان بر طرف کردن تنگی مجرای ایشان وجود دارد یا خیر ؟ در ضمن برای ایشان به راحتی نمی توان سوند فولی فیکس کرد شاید سوند 12 به سختی بتوان گذاشت اگر راهنمایی بفرمایید بینهایت سپاسگذار میشوم این ازمایش های 27 خرداد هست ازمایش های 7 خرداد در پایین ارسال شد با عرض معذرت از طولانی شدن سوال و با تشکر از صبر و حوصله جنابعالی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ تیر ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام باید سیستوسکوپی شوند تا تنگی دقیقا مشخص شود۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ ضمنا یک دکتر نفرولوگ نیز ایشان را ببینند
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر