مصرف بیش از حد الکل باعث مشکلات جسمی فراوانی مثل بیماری های کبدی و بالا رفتن خطر ابتلا به انواع سرطان ها می شود. همچنین، خطرات کوتاه مدت آن مثل آسیب دیدگی های اتفاقی و تصادفات رانندگی که تحت تأثیر الکل هستند، فرد و اطرافیان را در معرض خطر قرار می دهند. اما رابطه ی بین الکل و کلیه ی شما به مراتب رابطه ای خطرناک تر است.
تأثیر الکل بر کلیه ها
کلیه های شما یک وظیفه ی مهم در بدن را بر عهده دارند. آنها خون شما را تصفیه می کنند تا تعادل آب و مواد معدنی خون حفظ شود. همچنین، برخی از هورمون ها در کلیه شما ترشح می شوند.
زمانی که شما مقدار زیادی الکل را مصرف کرده باشید، کار کلیه برای تصفیه خون (حذف الکل اضافی از آن) بسیار دشوارتر خواهد شد.
در موارد نادر، نوشیدن ناگهانی مقدار زیادی الکل (حداقل 5 نوشیدنی در بازه ی زمانی کوتاه) می تواند منجر به از کار افتادن کلیه شود. این مورد، آسیب دیدگی شدید کلیوی نام دارد. این مشکل جدی زمانی اتفاق می افتد که سموم نوشیدنی های الکلی، آنقدر ناگهانی در خون شما پخش و انباشته می شوند که کلیه نمی تواند تعادل خون شما را حفظ کند. هرچند این مشکل به وسیله ی یک سری درمان ها برطرف می شود، اما می تواند باعث بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری های مزمن کلیوی شود.
همچنین، مصرف مداوم و بی رویه الکل می تواند در دراز مدت، به کلیه های شما آسیب جدی وارد کند. طبق تحقیقات سازمان ملی کلیه، نوشیدن مداوم نوشیدنی های الکلی می تواند خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی را تا دو برابر افزایش دهد. البته این خطر در افرادی دائم الخمر یا افرادی که دخانیات مصرف می کنند، بالاتر می باشد.
مضرات الکل: یک بدن بدون تعادل
مصرف بی رویه نوشیدنی های الکلی علاوه بر موارد ذکر شده، تأثیرات غیر مستقیمی نیز روی سلامت کلیه دارند. به گفته ی متخصص کلیه: بدن مانند یک چینش بزرگ از مهره های دومینو می باشد! اگر یکی از اندام های بدن شما در شرایط نامناسب، تعادل خود را از دست دهد، این مشکل می تواند به سایر نقاط بدن هم آسیب برساند.
مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا را بیشتر کند. هر دوی این بیماری ها از رایج ترین علل بیماری های مزمن کلیوی می باشند.
همچنین، اعتیاد به الکل یکی از علل اصلی بیماری های کبدی است. زمانی که کبد شما کارایی لازم را نداشته باشد، جریان پیدا کردن خون به کلیه، کیفیت قابل قبول خود را از دست می دهد. طبق نظر متخصص کلیه: بیماری های کبدی می توانند تأثیر چشم گیری روی عملکرد کلیه های شما داشته باشند.
آیا مصرف الکل با درد کلیه، سنگ کلیه و عفونت های کلیوی در ارتباط است؟
شاید شنیده باشید که برخی افراد بعد از یک شب نوشیدن بی رویه ی الکل، دچار درد کلیه شده باشند، اما به گفته ی متخصص کلیه، تاکنون هیچ تحقیقی به ارتباط مصرف الکل و درد کلیه اشاره نکرده است، هر چند الکل مصرفی می تواند باعث پایین آمدن سطح آب بدن شود. به طور مشابه، هیچ دلیلی هم برای رابطه، بین الکل و سنگ کلیه یا عفونت های کلیوی وجود ندارد. متخصص کلیه بیان می کند که: البته، ما می دانیم افرادی که آب کافی نمی نوشند، بیشتر در معرض خطر تشکیل سنگ های کلیوی قرار دارند.
بنابراین، در صورتی که با مصرف بیش از حد الکل، سطح آب بدن شما کمتر از حالت عادی باشد، ممکن است به طور مشابه خطر ابتلا به سنگ کلیه در شما افزایش پیدا کند. هرچند، همچنان هیچ نسبت مستقیمی بین مصرف الکل و سنگ کلیه وجود ندارد. چیزی که به وضوح مشخص است، تأثیر مخرب الکل روی اندام های شما (مثل کلیه) است. بسیاری از افراد، بیش از چیزی که فکر می کنند دچار مصرف بی رویه الکل هستند. در ایالات متحده، تعریف نوشیدن بی رویه الکل به این صورت است:
- برای زنان: بیش از 7 نوشیدنی در هفته یا بیش از 3 نوشیدنی در یک روز
- برای مردان: بیش از 14 نوشیدنی در هفته یا بیش از 4 نوشیدنی در یک روز
پزشک متخصص کلیه در آخر بیان می کند: از تمام افرادی که به گونه ای به مصرف نوشیدنی های الکلی اعتیاد دارند، خواهش می کنم برای دریافت کمک های پزشکی اقدام کنند. لطفاً از مشکلی که دارید خجالت نکشید! چون ما راه های متعددی برای کمک به شما در نظر گرفته ایم و از هیچگونه کمکی دریغ نمی کنیم.
دکتر حسین کرمی جراح و متخصص کلیه مجاری ادراری و تناسلی