برای بی اختیاری ادرار به چه دکتری مراجعه کنیم؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

اگر شما مبتلا به انواع بی اختیاری ادراری هستید و بدون اختیار خودتان را خیس می کنید حتماً مطلب زیر را بخوانید تا با انواع آن و روشهای درمانی جدید آشنا شوید چرا که امروزه بسیاری از آنها بدون جراحی و با سادگی با مصرف دارو قابل درمان هستند.

تعریف بی اختیاری ادراری

از نظر پزشکی به هر گونه دفع غیرارادی ادراری که بسته به شدت آن می تواند با یک سرفه و عطسه و یا به صورت حمله ناگهانی که حتی فرد بدون انیکه خود را به دستشوئی برساند لباس خود را خیس می کند، اتفاق می افتد.

دکتر کرمی در فیلم زیر به طور مختصر بی اختیاری ادراری را توضیح می دهند.

علائم و نشانه های بی اختیاری ادراری

بسته به شدت بی اختیاری و نوع آن علائم و نشانه های فرق می کنند که به شرح تک تک آنها می پردازیم.

1- بی اختیاری استرسی

این نوع بی اختیاری اغلب در خانم های میانسال با زایمان های متعدد دیده می شود. علت اصلی آن افتادگی کف لگن و شل شدن دریچه نگه دارنده ادرار در مثانه است که باعث می شود با سرفه و عطسه، با صدای بالا و حرکات ورزشی ، دفع غیرخودی ادراری اتفاق می افتد. اگر شما مبتلا به درجاتی از بی اختیاری استرسی هستید حتماً به دکتر ارولوژی مراجعه نمائید. دکتر معالج شما بسته به شدت بی اختیاری دستورات زیر زا به شما توصیه خواهد کرد.

الف: تمرین تقویت عضلات: در این حالت به شما گفته می شود که عضلات باسن خود را منقبض کرده و چند ثانیه نگه دارید و ول کنید و این کار را در طور روز چندین بار تکرار نمائید.

ب: توصیه های داروئی: شامل داروهایی که باعث قوی شدن عضله دریچه مثانه می شود.  هر دو روش داروئی و ورزشی با تقویت و سفت کردن دریچه مثانه به کنترل ادرار شما کمک خواهد کرد.

ث: توصیه های مهم دیگر: کاهش وزن ومخصوصاً حدف چربی های شکمی و همچنین درمان سرفه های مزمن نیز با مکانیسم کاهش فشار شکمی به کنترل ادرار شما کمک خواهد کرد.

تکرر ادراری

2- بی اختیاری اورژانسی

در حالت بی اختیاری اورژانسی شما به صورت ناگهانی دفع ادرار پیدا خواهید کرد که ممکن است با سوزش نیز همراه باشد و متعاقب آن بدون اینکه خود را به دستشوئی برسانید لباس زیر خود را خیس خواهید کرد. عللی که باعث بی اختیاری ادراری اورژانسی می شوند عبارتند از: سکته های مغزی، بیماری M.S، پارکینسون و عفونت های حاد ادراری و در زمانی که هیچ کدام از علل فوق عامل بی اختیاری اورژانسی نباشد به آن مثانه بیش فعال گفته می شود.

3- بی اختیاری لبریزی

دو  عامل باعث بی اختیاری لبریزی می شوند:

◾ آسیب اعصاب به موتور مثانه: که اغلب در دیابت کنترل نشده، آسیب نخاعی بعد از جراحی های وسیع لگن مثل سرطان روده بزرگ اتفاق می افتد که مثانه قادر به احساس پرشدگی و پمپاژ ادرار نمی باشد و لذا ادرار در داخل مثانه جمع شده و به صورت لبریز سرازیر می شود و بی اختیاری ایجاد می کند.

◾ دومین علت بی اختیاری لبریزی تنگی های مزمن مجرا و بزرگی پروستات درمان نشده می باشد که باعث می شوند خروجی مثانه بسته می شود و ادرار در داخل مثانه جمع شده و بی اختیاری لبریزی ایجاد می کند. درمان این نوع بی اختیاری لبریزی اغلب زدن سوند توسط خود بیمار می باشد که به آن سونداژ متناوب می گویند به این معنی که به علت عدم توانائی پمپاژ مثانه برای تخیه ادرار بیمار را آموزش می دهیم که روزی 4-5 بار مثانه خود را با سوند تخلیه نماید  چرا که ادرار باقیمانده در مثانه اگر تخلیه نشود باعث نارسائی و از کارافتادگی کله های بیمار می گردد.

درمان این نوع بی اختیاری اورژانسی اغلب استفاده از داروهای شل کننده عضلات مثانه و کنترل انقاباضات خودبخودی مثانه می باشد که اغلب با داروهای جدید موجود در بازار مشکل بیمار حل می شود. در مواردی که به درمان دارودی جواب نمی دهند و مثانه سرکش می شود تزریق بوتاکس داخل مثانه و یا بزرگ کردن مثانه با استفاده از قسمتی از روده کوچک که به آن سیستوپلاستی می گویند حجم مثانه را بزرگ می کنیم و مشکل بیمار حل می گردد.

مثانه عصبی

4- بی اختیاری ادراری واقعی

در این نوع بیماری دریچه نگاه دارنده ادرار در مثانه به علت جراحی و یا آسیب نخاعی کاملاً از کارافتاده است و در این حالت مثانه همیشه باز است و ادرار را نگاه نمی دارد و فرد همیشه خیس می باشد. درمان این حالت گذاشتن دریچه مصنوعی در روی مثانه است که بسیار پر هزینه می باشد.

یادتان باشد بی اختیاری ادراری یک نشانه است نه بیماری. اگر مبتلا به بی اختیاری ادراری هستید مراجعه به دکتر را به تأخیر نیندازید چون در اغلب موارد با درمان داروئی قابل کنترل است.

چه عواملی باعث تشدید بی اختیاری ادرار می شوند و یا باعث بی اختیاری ادراری موقت می گردند؟

بله، بی اختیاری ادراری می تواند به صورت اتفاقی و موقتی با موارد زیر دیده شود:

  • مصرف الکل
  • خوردن مایعات زیاد شبانه
  • قهوه و نسکافه شبانه
  • داروهای فشار خون که پر ادراری می آورند
  • عفونت های ادراری حاد
  • یبوست که با حذف آنها بی اختیاری موقتی بلافاصله قطع می گردد
  • حاملگی

چرا بی اختیاری ادراری را باید سریعاً درمان کنیم؟

بی اختیاری ادراری توام با عوارض زیر می باشد:

✔️ تحریک مزمن پوست توسط ادرار که باعث زخم محل می شود

✔️ عفونت ادراری: بی اختیاری باعث افزایش عفونت ادرار می شود

✔️ بی اختیاری باعث افت کیفیت زندگی فرد شده و از نظر روحی و روانی افسرده کننده است چون فرد به خاطر آن از ورزش، مقاربت جنسی، بودن در اجتماعات و مسافرت دوری می گزیند و دچار افسردگی می شود.

چه اقداماتی برای تشخیص و درمان بی اختیاری ادراری شما ضروری است؟

باید آزمایش خون و ادرار، سونوگرافی از نظر ادرار باقیمانده انجام دهید. قطعی ترین و طلائی ترین وسیله تشخیص انواع بی اختیاری های ادراری تست ارودینامیک یا نوار مثانه است. در بعضی موارد سیستوسکوپی نیز کمک کننده خواهد بود.

آیا همه بیماران مبتلا به بی اختیاری نیاز به جراحی دارند؟

خوشبختانه با پیشرفت در تکنولوژی اغلب بیماران نیاز به جراحی ندارند. درمان بی اختیاری ادراری بر اساس نوع بی اختیاری می باشد.

درمان زگیل تناسلی در زنان

درمان بی اختیاری ادراری

1-بی اختیاری استرسی: اغلب با داروهای تقویت کننده دریچه مثانه و تمرین منقبض کردن روزانه کف عضلات لگن بیمار را کنترل می کنیم. اگر جواب نداد باید با عمل جراحی، گردن مثانه بالا کشیده شود.

2- درمان بی اختیاری اورژانسی: اغلب داروئی می باشد. در مواردی که جواب ندهد تزریق بوتاکس و بزرگ کردن مثانه با روده کوچک یا سیستوپلاستی می باشد.

3-درمان بی اختیاری لبریزی: سونداژ متناوب توسط فرد بهترین درمان می باشد که به بیمار آموزش می دهیم روزی 5-4 بار خودش با سوند مثانه را تخلیه کند.

4-بی اختیاری واقعی: چون دریچه کاملاً خراب و نارسا است بهترین درمان کاشتن دریچه مصنوعی برای مثانه می باشد.

در خاتمه امیدوارم مطالب ذکر شده باعث افزایش اطلاعات پزشکی شما بیننده عزیز سایت شده و قدمی مؤثر در راستای شعار پیشگیری بهتر از درمان است برداشته باشم.

بی اختیاری ادرار بعد از سوند

بیماران ممکن است بلافاصله پس از برداشتن کاتتر دچار مشکلات بی اختیاری شوند. بسته به مدت زمانی که کاتتر در محل بوده است، ممکن است این مشکل طی چند روز برطرف شود یا بیشتر طول بکشد.

برای بی اختیاری ادرار به چه دکتری مراجعه کنیم؟

معمولا اشخاصی که مشکل بی اختیاری ادراری دارند به پزشک متخصص در اختلالات مجاری ادراری (اورولوژیست) و یا به متخصص زنان با آموزش ویژه در زمینه مشکلات مثانه و عملکرد ادرار مراجعه می کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (18 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 2982 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    وقتتون بخیر
    من حدود 12 سال پیش به مشکل دفع ناخودآگاه و چکه چکه ادرار بعد از دستشویی دچارشدم. در اوایل مشکلم خیلی حاد بود و بعد از دستشویی تا 10 دقیقه دائم ادرار خارج می شد ولی به مرور زمان بهتر شدم. من در این مدت به خاطر طهارت لباسم بعد از دستشویی از پلاستیک استفاده می کردم.هم اکنون هم شک دارم که مشکلم کاملا برطرف شده یا خیر به همین خاطر هنوز هم از پلاستیک استفاده میکنم. حال سوال من این است که راه علمی مثل سونوگرافی یا ... وجود دارد که از خروج یا عدم خروج ادرار بعد از دستشویی اطمینان حاصل کنم؟
    ضمنا از استبرا بعد از دستشویی هم اطلاع دارم و خارج شدن چکه چکه با وجود استبرا بوده است.
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      باید نوار عصب عصب مثانه بگیرید 02122642744
  • تصویر کاربر یونس یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    باسلام وتشکر-پدری 90 ساله دارم که بیشتراوقات دچارعدم کنترل ادراراست.اگردرمانی دارد،راهنمائی فرمائید.
    ضمناًخودم نیز،نیازبه عمل فتق دارم.آیاامروزه این عمل بابیحسی موضعی وتقریباًسرپائی امکان پذیرشده است؟ مجدداًمتشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۰ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      باید نوار بگیرید 02122642744
  • تصویر کاربر حسن دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام دکترجان خسته نباشید. یکسالی هست ک بیضه هام دردمیکنن این درد از زمان سربازی شروع شد.چند بارهم ادرارم عفونت بود.سونوگرافی هم میگه چیزی نیست.لطفا کمکم کنید. تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب و خسته نباشید خدمت دکتر کرمی
    (این سوال رو برای بار دوم می پرسم لطفا پاسخ بدهید)
    با عرض پوزش بنده مردی 40 ساله هستم و بیضه های بنده بخصوص بیضه چپم خیلی کوچک شده و بیضه راستم هم در صورت برخورد دست درد میگیرد آب منی ام بسیار کم شده و جهش نمیکند به همین دلیل هیچ لذتی از سکس نمی برم البته در هنگام ادرار همیشه حس میکنم مثانه ام خالی نشده و کلی طول میکشد تا قطرات آخر ادرارم را دفع نمایم در ضمن درد بیضه راستم به دلیل ضربه ای است که چند سال پیش به آن خورده است. ممنون میشم اگه جواب سوالم رو بدید و راهنماییم فرمایید اجرتون با فاطمه زهرا (س)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      بیشتر شکایت شما روحی است
  • تصویر کاربر حق دوشنبه ۱۱ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشيد آقاي دكتر كرمي من پسر 11 ساله اي دارم كه بعضي مواقع شب ادراري دارد و بسيار از اين موضوع ناراحت است دكتر هم قبلا " برده ام مي گويند چيزي نيست به نظر شما من بايد چكار كنم اين موضوع هم پسرم هم مار را ناراحت مي كند لطفا من را راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۱ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      باید بررسی شود02122642744
  • تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۱۰ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام
    32 ساله هستم
    موقع دستشویی ادرارم را انجام میدهم
    بعد که بیرون می ایم چند قطره ادرار خارج می شود که با دستمال پاکش می کنم
    علتش چیست
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      اهمیت نده
    2. تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۱۰ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      ممنون از یاریتان
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 314 مشاهده پرسش
    باسلام 28 سالمه ومتاهل بیضه های من خارش داره و دونه های سفید رنگ روی پوست بیضه ام هست آیا طبیعی هست یا نیاز به معالجه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر سید سه شنبه ۹ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 286 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    خدا قوت
    یکسالی میشه درد جلو شکم و بیضه دارم
    و چند سالی هست خود ارضایی انجام میدم
    یکسالی هست بیضه هام درد میکنه،درد میزنه به نافم،ببخشید باد معده ام زیآد شده قبلا اینطوریی نبودم
    درد جلو شکم در موقع استمنا و تحریک شدن زیآد میشه
    سونوگرافی ام انجام دادم
    هیچ مشکلی نبود
    یکم بیضه هام آویزان هست
    آیا افتادگی بیضه ندارم؟این درد ناشی از افتادگی بیضه نیست؟
    با سونوگرافی افتادگی بیضه ثابت میشه؟
    ممنون و متشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      شما سالم هستيد
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 71254 مشاهده پرسش
    سلام.من موقع نزدیکی کردن با همسرم ,همسرم ارضا میشه ولی من نمیتونم ارضا شم (اب منی ازم خارج نمیشه)و بعد از نیم ساعت از نزدیکی درد عجیبی در بیضه هام احساس میکنم که نمیتونم بهشون دست بزنم.مجبور خود ارضای کنم که این اب منی خارج بشه و موقع خارج شدن درد زیادی دارم .وقتی خارج شد کم کم این درد اروم میشه.اوایل نزدیکی من زود انزال بودم الان برعکسه. که درد در بیضه هام احساس میکنم .و بیضه هام کمی بزرگ میشن.لطفا منو راهنمایی کنید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ مهر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کنید با هم هماهنگ باشید
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 311 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر 4 روز پیش سوال کردم ج ندادید!
    تو رو خدا جواب منو کامل بدین خیلی تو فکرم
    من کنار بیضه راستم یه چیزه اضافه اندازه یه نصف بند انگشت مثل یه تیله چسبیده به بیضم که انگار همجنس بیضمه خواهشا بگین فقط چی میتونه باشه تو رو خدا فقط نگین ک باید معاینه کنم بگین چی میتونه باشه.ممنونم ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ مهر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بیضه بکنید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر