رژیم غذایی سالم برای پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

تغذیه سالم می تواند به عملکرد درست قلب، دستگاه گوارش و مغز شما کمک کند. اما آیا می دانستید که داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند برای غده پروستات شما نیز مفید باشد؟ در ادامه مطلب، رژیم غذایی سالم برای پروستات را توضیح خواهیم داد.

اگرچه برخی از عواملی که بر سلامت پروستات تاثیر می گذارند، خارج از کنترل شما هستند (مانند سن و سابقه خانوادگی) اما داشتن یک سبک زندگی سالم، می تواند به جلوگیری از بیماری ها و مشکلات غده پروستات کمک کند.

سلامت پروستات

چرا سلامت غده پروستات اهمیت زیادی دارد؟

غده پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان است. پروستات غده ای کوچک به اندازه گردو است، که در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار گرفته است. غده پروستات مایعی تولید می کند که حاوی آنزیم ها، مواد معدنی و پروتئین هایی است که به تغذیه و انتقال اسپرم ها کمک می کند.

حفظ سلامت غده پروستات برای همه مردان (در هر سنی) اهمیت دارد. اما با بالا رفتن سن، خطر بروز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار، اختلال عملکرد جنسی، سرطان پروستات و… افزایش می یابد. در نتیجه، سلامت غده پروستات نیز اهمیت بیشتری پیدا می کند.

شایع ترین بیماری های پروستات عبارتند از:

  • پروستاتیت: به التهاب و تورم غده پروستات، پروستاتیت گفته می شود. علائم این بیماری شامل حساسیت به لمس و احساس درد هنگام دفع ادرار و یا انزال است. پروستاتیت ممکن است ناشی از عفونت های باکتریایی، استرس و یا التهاب مزمن باشد.
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH): بزرگ شدن غده پروستات به دلیل رشد بیش از حد سلول های اطراف پروستات، که بیشتر در مردان 50 ساله و بالاتر رخ می دهد.
  • سرطان پروستات: سرطان پروستات در بافت های این غده رخ می دهد. در ایالات متحده از هر 8 نفر، 1 نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود.

رژیم غذایی مناسب برای سلامت غده پروستات

داشتن یک رژیم غذایی سالم برای پروستات، یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت پروستات است. غده پروستات رگ های خونی زیادی دارد. بنابراین، همان مواد غذایی که در برابر بیماری های قلبی عروقی از شما محافظت می کنند، می توانند به حفظ سلامت پروستات شما نیز کمک کنند.

مواد غذایی که برای سلامت غده پروستات مفید هستند، عبارتند از:

  • سبزیجات چلیپایی: مثل کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ و… سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های ضروری هستند، که به کاهش التهاب و حفظ سلامت غده پروستات کمک می کنند. این سبزیجات همچنین حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
تاثیر بروکلی بر سرطان پروستات
  • چربی های سالم: بدن شما برای عملکرد مناسب، به چربی های سالم نیاز دارد. اما همه چربی ها برای سلامتی مفید نیستند. برخی از چربی ها برای سلامت غده پروستات نیز فوایدی دارند. از جمله: روغن زیتون، روغن های گیاهی و اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی هایی مانند سالمون وجود دارد. کاهش مصرف چربی های اشباع شده که در محصولات حیوانی مانند لبنیات، گوشت قرمز، کره و… وجود دارند، می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
  • تخم کتان و آجیل: تخم کتان سرشار از موادی همچون لیگنان، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و آنتی‌اکسیدان است، که به سلامت قلب و عروق کمک می کند. برخی از مطالعات نشان می ‌دهد که تخم کتان دارای خواص ضد سرطانی نیز می باشد که ممکن است به محافظت در برابر سرطان پروستات نیز کمک کند. آجیل هایی مانند گردو، آجیل برزیلی و بادام نیز حاوی مواد مغذی مانند ویتامین E هستند که برای سلامت قلب، کاهش التهاب و پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
  • میوه ها: میوه ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند، که نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد مضر (مولکول هایی که می توانند به سلول ها آسیب برسانند) دارند و می توانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند. میوه های خانواده بری مانند بلوبری، توت فرنگی، توت سیاه و… سرشار از ویتامین C هستند، که می تواند به کاهش علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات کمک کند.
  • حبوبات: لوبیا، عدس، بادام زمینی و سویا سرشار از مواد مغذی مهمی مانند آهن، فیبر، فولات، منیزیم و پتاسیم هستند. این مواد همچنین حاوی فیتواستروژن ها هستند. فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی اند که به تنظیم هورمون های جنسی و هورمون های رشد کمک می کنند و از این طریق ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری کنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد مردانی که مواد غذایی سرشار از فیتواستروژن را به مقدار زیاد مصرف می کنند، 20 درصد کمتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
  • گوجه فرنگی: گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن است، که می تواند از آسیب سلولی و سرطان پروستات جلوگیری کند. لیکوپن در پوست گوجه فرنگی وجود دارد و با خوردن گوجه فرنگی پخته یا پوره شده، راحت تر جذب بدن می شود. به همین دلیل، مصرف آب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و گوجه فرنگی پخته شده، بهترین راه برای دریافت مقادیر کافی لیکوپن می باشد.
تاثیر گوجه فرنگی بر سرطان پروستات

7 نکته رژیم غذایی سالم برای پروستات

در رابطه با رژیم غذایی مناسب برای پروستات به چند نکته توجه داشته باشید:

راه های دیگری نیز برای کمک به سلامت غده پروستات وجود دارد.

برخی از عادات سبک زندگی که باعث افزایش سلامت پروستات می شوند عبارتند از:

  • ورزش کردن: حداقل 30 دقیقه در روز و پنج روز در هفته ورزش کنید. اگر به تازگی تصمیم به ورزش کردن گرفته اید و یا مدتی است که ورزش نکرده اید، به آرامی شروع کنید و سپس به تمرینات سنگین تر برسید.
  • وزن سالم و مناسب خود را حفظ کنید: اضافه وزن یک عامل خطر برای بیماری های غده پروستات است.
  • مراجعه منظم به پزشک: برنامه ریزی برای انجام معاینات و آزمایشات لازم به طور منظم و همچنین غربالگری پروستات، یک روش عالی برای تشخیص و درمان زود هنگام بیماری ها و مشکلات احتمالی پروستات می باشد.
  • کاهش استرس: استرس مزمن می تواند تاثیر زیادی بر سلامت پروستات داشته باشد. یافتن روش هایی برای کاهش استرس، می تواند به پیشگیری از مشکلات غده پروستات و کاهش علائم بیماری های پروستات کمک کند. تنفس عمیق، مدیتیشن یا مراقبه، ورزش و دریافت حمایت عاطفی از اطرافیان، می توانند تکنیک ‌های موثری برای کاهش استرس باشند.

سخن آخر

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند کمک زیادی به حفظ سلامت غده پروستات شما کند. اگرچه برخی عوامل مانند داشتن زمینه ژنتیکی برای بیماری های مرتبط با پروستات، خارج از کنترل شما هستند، اما انتخاب یک سبک زندگی سالم، می تواند خطر ابتلا به بیماری های غده پروستات را کاهش دهد و سلامت کلی شما را بهبود بخشد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.2/5 - (68 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  
 

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
 
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر زهرا یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 125 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکترکرمی. پدربنده 70سالشه چندسالیه به بزرگی پروستات مبتلاست 5سال پیش هم بیوپسی انجام دادن خوش خیم بود دکتر بهشون دارو داد یه مدت خوب بود بعد یه مدت داروهاش رو به موقع نمیخورد الان حجم پروستاتش 120سی سی هست وآزمایش پروستات هم به شرح ذیل هستش totalpsa4/03. Freepsa0/79. Ratiofpsa/tpsa0/20 آیا آزمایشش خطرناک هست چکارباید بکنه لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش)
      با مدارک کامل خودتون جهت ویزیت حضوری و تعیین پلن جراحی به مطب مراجعه کنید همکاران مطب با شما جهت هماهنگی های لازم تماس خواهند گرفت
  • تصویر کاربر رضابیات سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 137 مشاهده پرسش
    پروستات دارای حجم افزایش یافته حدود 26 سی‌سی واکوی پارانشیم هتروژن و حدودنسبتا نامشخص میباشد و کلسیفیکاسیون قسمت مرکزی پروستات دیده میشود(رولات پروستاتیت)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش)
      چند سالتونه؟ آزمایش psa? چه علائمی دارید؟
    2. تصویر کاربر رضابیات دوشنبه ۳ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش)
      ۴۰ سال ،عکس چند آزمایش و سونو فرستادم براتون
      داخل تلگرام
    3. تصویر کاربر رضابیات سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش)
      علائم تکرر ادرار و عدم نعوظ و زود انزالی
      و در ادامه سونوگرافی و آزمایش
      دکتر فقط ۲ نوع قرص افلوکساسین ۲۰۰وترازوسین ۲وگاباپنتین ۱۰۰ داده
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ اردیبهشت ۳( 1 سال پیش)
      علایم ادراری و علائم جنسی که دارید بهم چندان مرتبط نیستند کدومش بیشتر اذیت میکنه شمارو
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا شنبه ۴ فروردین ۳( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر وقتتون بخير. بنده ٢٨ سالمه و الان نزديك به يك سال ميشه كه با علايم تشخيصي پروستاتيت دست و پنجه نرم مي كنم؛ عدم دفع كامل ادرار، تكرر ادرار، احساس ادرار بعد از دفع، سوزش در انتهاي ادرار، دفع يك مايع سفيد رنگ غليظ بعد از ادرار در برخي مواقع، درد در بالاي مثانه و بيضه چپ و كشاله ران
    لازم به ذكر است در اين مدت به پرشكان زيادي مراجعه نمودم كه برخي قرص ساوپالميتو(نخل اره اي) و تاوانكس، برخي تامسولوسين و سيپروفلوكساسين، برخي جنتاماسين و فسفومايسين، برخي تامسولوسين و آلفوكساسين و برخي نيز پرازوسين و تاوانكس تجويز كردن اما با خوردن اين داروها نيز تاثيري حاصل نشده. هم چنين از خوردن مكرر آنتي بيوتيك ها نيز مشكلاتي برام ايجاد شده. خواهش ميكنم حضرتعالي پيشنهاد يا دارويي بفرماييد تا مشكل حل بشه خيلي دارم اذيت ميشم
    لازم به ذكر است تصاوير دو سونوگرافي انجام شده پيوست ميباشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۳( 1 سال پیش)
      با توجه به اینکه همه ی داروهارو استفاده کردین بهتره توسط روانپزشک نیز ویزیت بشید
  • تصویر کاربر مصطفی سه شنبه ۱۲ دی ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    جواب ام اری ای رادرواتساپ ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ دی ۲( 1 سال پیش)
      به کدوم شماره؟
    2. تصویر کاربر مصطفی سه شنبه ۱۲ دی ۲( 1 سال پیش)
      09394620321
    3. تصویر کاربر مصطفی سه شنبه ۱۲ دی ۲( 1 سال پیش)
      09394620321
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۲ دی ۲( 1 سال پیش)
      چک میکنم
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر نیکخواه چهارشنبه ۲۹ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 201 مشاهده پرسش
    باسلام واحترام ازسوال قبلی که با کد رهگیری l0GxS313828 پاسخ فرمودید سپاسگزارم طبق دستور ازمایش گشت ادرارانجام شد تصویر خدمتتان ارسال میشود به دگتر همیشگی مراجعه کردم ایشان پس از معاینه مقعدی دستور سنو گرافی دادند که انجام شد نتیجه خدمتتان ارسال میشود دکتر گفتند درمعانیه مقعدی چیزی مشاهده کردند، ولی طبق اظهارات قبلی دکتر در سن بالای ۸۰ سال با توجه به اینکه برای دفع ادرار مشکلی وجود ندارد ، مصلحت این است که کاری انجام نشود ولی در صورت تمایل میتوانید به متخصص انکولوژی مراجعه کنید، استدعا دارم نظرتان را در مورد کشت ادرار و سونوگرافی و نظر پزشک همچنین در خصوص مراجعه به انکولوژیست بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۸ آذر ۲( 1 سال پیش)
      الان علائم ادراری دارند؟
    2. تصویر کاربر نیکخواه سه شنبه ۲۸ آذر ۲( 1 سال پیش)
      ادرار به طور معمول انجام میشود بدون سوزش یا درد ، علائم خاصی نیست
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۹ آذر ۲( 1 سال پیش)
      ام آر ای پروستات انجام شود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر طباطبایی پنجشنبه ۲۳ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 197 مشاهده پرسش
    سلام و احترام، در نتیجه سونوگرافی که از شکم و لگن گرفته شده تمام موارد مربوط به کلیه و مثانه و مجاری نرمال هستند،اما اندازه پروستات 48 سی سی و حاوی فوکوس های کلسیفیکاسیون است سن53 سال
    مشکلات و درد در دفع وجود ندارد آزمایش خون هم طبیعی هست،سابقه بیماری پروستات یک نفر در خانواده دارد که درمان شدند
    این وضعیت پروستات چه مشکلی ایجاد میکند؟چه راه درمانی وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ آذر ۲( 1 سال پیش)
      آزمایش PSA انجام بدین
  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۱۵ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده ۳۵ ساله هستم جواب آزمایش psa های من به شرح ذیل است آیا نرمال است یا خیر؟ با تشکر
    Psa=3.5
    Free psa=0.6
    Total=0.17
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۳ آذر ۲( 1 سال پیش)
      علائمی داشتین؟
    2. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۱۳ آذر ۲( 1 سال پیش)
      با سلام نه جناب دکتر هیچ گونه علائمی ندارم فقط چون پدرم سابقه سرطان پروستات دارن به همین خاطر تست psa دادم.
    3. تصویر کاربر سعید دوشنبه ۱۳ آذر ۲( 1 سال پیش)
      البته بنده سال قبل هم به پیشنهاد پزشک خودم یک عکس برداری سه تسلا در تهران انجام دادم که عکسش رو پیوست کرده ام. با تشکر
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ آذر ۲( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام خدمت شما همراه گرامی کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد افلوکساسین ۳۰۰ هر ۱۲ ساعت دو هفته دارو مصرف کنید مجددا تست psa انجام دهید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سیاوش یکشنبه ۱۲ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    با سلام سونوگرافی پروستاتم را ارسال میکنم پروستاتم اذیت میکنه درد داره سوزش ادرار و تکرر ادرار و سخت امدن ادرار آیا نیاز به عمل دارد؟حدود دوسال هست که تامسولسین مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ آذر ۲( 1 سال پیش)
      آزمایش psa دارید؟
  • تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۰ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    سلام وعرض ادب آقای دکتر
    بعد از عمل سوند فولی دارم وقتی از تختخواب بلند میشم برای راه رفتن مرتب نشست می کند علت چیست چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آذر ۲( 1 سال پیش)
      منظورتون نشت هست؟ چه عملی انجام دادین؟
    2. تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۹ آذر ۲( 1 سال پیش)
      سلام
      بله بعد ازعمل رادیکال پروستات درمنزل سوند فولی دارم دو روز است وقتی از تختخواب بلند میشوم برای راه رفتن نشست ادرار دارم چه کنم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ آذر ۲( 1 سال پیش)
      بعد عمل عادیه قرص تولترودین استفاده کنید
    4. تصویر کاربر مهدی جمعه ۱۰ آذر ۲( 1 سال پیش)
      سلام ببخشید قرص تولترودین روزی چند عدد
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ آذر ۲( 1 سال پیش)
      ۲ میلی گرم هر ۱۲ ساعت
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر یاسینی پنجشنبه ۹ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    آقاي دكتر سلام.

    پدر بنده در شهريور ماه ازمايش psa انجام دادن كه توتال ٨.٣٢، پي اس اي آزاد ١.٠٧ و درصد ١٢.٩ بود. دكتر براي ايشون قرص تجويز كردن (كه البته از سال ٩6 هم مصرف داشتن ولي پي اس اي تا سال ٩٨ كه مرتب ازمايش داشتن نرمال و زير 4 بوده)

    اين اعداد به ترتيب در ازمايش ابتداي ابان ماه به 5.٠6، ١.٠4 و درصد ٢٠.6 رسيد
    بعد از اين دكتر ايشون گفت ام آر آي انجام بشه كه انجام شد و نتيجه رو پيوست كردم. الان به نظر شما كيس ايشون در چه وضعيتيه و آيا خطرناكه يا نه؟

    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ آذر ۲( 1 سال پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر یاسینی چهارشنبه ۸ آذر ۲( 1 سال پیش)
      سلام مجحد. بله چشم
    3. تصویر کاربر یاسینی چهارشنبه ۸ آذر ۲( 1 سال پیش)
      عكسها رو دريافت كردين؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ آذر ۲( 1 سال پیش)
      باید نمونه برداری انجام شود
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر