رژیم غذایی سالم برای پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

تغذیه سالم می تواند به عملکرد درست قلب، دستگاه گوارش و مغز شما کمک کند. اما آیا می دانستید که داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند برای غده پروستات شما نیز مفید باشد؟ در ادامه مطلب، رژیم غذایی سالم برای پروستات را توضیح خواهیم داد.

اگرچه برخی از عواملی که بر سلامت پروستات تاثیر می گذارند، خارج از کنترل شما هستند (مانند سن و سابقه خانوادگی) اما داشتن یک سبک زندگی سالم، می تواند به جلوگیری از بیماری ها و مشکلات غده پروستات کمک کند.

سلامت پروستات

چرا سلامت غده پروستات اهمیت زیادی دارد؟

غده پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان است. پروستات غده ای کوچک به اندازه گردو است، که در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار گرفته است. غده پروستات مایعی تولید می کند که حاوی آنزیم ها، مواد معدنی و پروتئین هایی است که به تغذیه و انتقال اسپرم ها کمک می کند.

حفظ سلامت غده پروستات برای همه مردان (در هر سنی) اهمیت دارد. اما با بالا رفتن سن، خطر بروز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار، اختلال عملکرد جنسی، سرطان پروستات و… افزایش می یابد. در نتیجه، سلامت غده پروستات نیز اهمیت بیشتری پیدا می کند.

شایع ترین بیماری های پروستات عبارتند از:

  • پروستاتیت: به التهاب و تورم غده پروستات، پروستاتیت گفته می شود. علائم این بیماری شامل حساسیت به لمس و احساس درد هنگام دفع ادرار و یا انزال است. پروستاتیت ممکن است ناشی از عفونت های باکتریایی، استرس و یا التهاب مزمن باشد.
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH): بزرگ شدن غده پروستات به دلیل رشد بیش از حد سلول های اطراف پروستات، که بیشتر در مردان 50 ساله و بالاتر رخ می دهد.
  • سرطان پروستات: سرطان پروستات در بافت های این غده رخ می دهد. در ایالات متحده از هر 8 نفر، 1 نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود.

رژیم غذایی مناسب برای سلامت غده پروستات

داشتن یک رژیم غذایی سالم برای پروستات، یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت پروستات است. غده پروستات رگ های خونی زیادی دارد. بنابراین، همان مواد غذایی که در برابر بیماری های قلبی عروقی از شما محافظت می کنند، می توانند به حفظ سلامت پروستات شما نیز کمک کنند.

مواد غذایی که برای سلامت غده پروستات مفید هستند، عبارتند از:

  • سبزیجات چلیپایی: مثل کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ و… سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های ضروری هستند، که به کاهش التهاب و حفظ سلامت غده پروستات کمک می کنند. این سبزیجات همچنین حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
تاثیر بروکلی بر سرطان پروستات
  • چربی های سالم: بدن شما برای عملکرد مناسب، به چربی های سالم نیاز دارد. اما همه چربی ها برای سلامتی مفید نیستند. برخی از چربی ها برای سلامت غده پروستات نیز فوایدی دارند. از جمله: روغن زیتون، روغن های گیاهی و اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی هایی مانند سالمون وجود دارد. کاهش مصرف چربی های اشباع شده که در محصولات حیوانی مانند لبنیات، گوشت قرمز، کره و… وجود دارند، می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
  • تخم کتان و آجیل: تخم کتان سرشار از موادی همچون لیگنان، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و آنتی‌اکسیدان است، که به سلامت قلب و عروق کمک می کند. برخی از مطالعات نشان می ‌دهد که تخم کتان دارای خواص ضد سرطانی نیز می باشد که ممکن است به محافظت در برابر سرطان پروستات نیز کمک کند. آجیل هایی مانند گردو، آجیل برزیلی و بادام نیز حاوی مواد مغذی مانند ویتامین E هستند که برای سلامت قلب، کاهش التهاب و پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
  • میوه ها: میوه ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند، که نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد مضر (مولکول هایی که می توانند به سلول ها آسیب برسانند) دارند و می توانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند. میوه های خانواده بری مانند بلوبری، توت فرنگی، توت سیاه و… سرشار از ویتامین C هستند، که می تواند به کاهش علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات کمک کند.
  • حبوبات: لوبیا، عدس، بادام زمینی و سویا سرشار از مواد مغذی مهمی مانند آهن، فیبر، فولات، منیزیم و پتاسیم هستند. این مواد همچنین حاوی فیتواستروژن ها هستند. فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی اند که به تنظیم هورمون های جنسی و هورمون های رشد کمک می کنند و از این طریق ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری کنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد مردانی که مواد غذایی سرشار از فیتواستروژن را به مقدار زیاد مصرف می کنند، 20 درصد کمتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
  • گوجه فرنگی: گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن است، که می تواند از آسیب سلولی و سرطان پروستات جلوگیری کند. لیکوپن در پوست گوجه فرنگی وجود دارد و با خوردن گوجه فرنگی پخته یا پوره شده، راحت تر جذب بدن می شود. به همین دلیل، مصرف آب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و گوجه فرنگی پخته شده، بهترین راه برای دریافت مقادیر کافی لیکوپن می باشد.
تاثیر گوجه فرنگی بر سرطان پروستات

7 نکته رژیم غذایی سالم برای پروستات

در رابطه با رژیم غذایی مناسب برای پروستات به چند نکته توجه داشته باشید:

راه های دیگری نیز برای کمک به سلامت غده پروستات وجود دارد.

برخی از عادات سبک زندگی که باعث افزایش سلامت پروستات می شوند عبارتند از:

  • ورزش کردن: حداقل 30 دقیقه در روز و پنج روز در هفته ورزش کنید. اگر به تازگی تصمیم به ورزش کردن گرفته اید و یا مدتی است که ورزش نکرده اید، به آرامی شروع کنید و سپس به تمرینات سنگین تر برسید.
  • وزن سالم و مناسب خود را حفظ کنید: اضافه وزن یک عامل خطر برای بیماری های غده پروستات است.
  • مراجعه منظم به پزشک: برنامه ریزی برای انجام معاینات و آزمایشات لازم به طور منظم و همچنین غربالگری پروستات، یک روش عالی برای تشخیص و درمان زود هنگام بیماری ها و مشکلات احتمالی پروستات می باشد.
  • کاهش استرس: استرس مزمن می تواند تاثیر زیادی بر سلامت پروستات داشته باشد. یافتن روش هایی برای کاهش استرس، می تواند به پیشگیری از مشکلات غده پروستات و کاهش علائم بیماری های پروستات کمک کند. تنفس عمیق، مدیتیشن یا مراقبه، ورزش و دریافت حمایت عاطفی از اطرافیان، می توانند تکنیک ‌های موثری برای کاهش استرس باشند.

سخن آخر

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند کمک زیادی به حفظ سلامت غده پروستات شما کند. اگرچه برخی عوامل مانند داشتن زمینه ژنتیکی برای بیماری های مرتبط با پروستات، خارج از کنترل شما هستند، اما انتخاب یک سبک زندگی سالم، می تواند خطر ابتلا به بیماری های غده پروستات را کاهش دهد و سلامت کلی شما را بهبود بخشد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.2/5 - (59 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن یکشنبه ۴ شهریور ۳( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 12 مشاهده پرسش
    باسلام ازسه سال پیش پروستات بزرگ شده والان کراتین ۱/۵ و psa 1.50 و قرص آمنیک omnic و نفروویت مصرف می شود . سن ۵۶ سال وزن ۶۸ وقد ۱/۶۵ وکبد چرب گرید ۱ لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۴ شهریور ۳( 3 هفته پیش)
      سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین سایز پروستات و باقیمانده ادراری انجام دهید و تحت نظر نفرولوژیست باشید
  • تصویر کاربر محمدحسن شنبه ۲۷ مرداد ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 48 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خدا قوت. پدر خانم بنده چند روزقبل بدلیل بد شدن حال و عدم توانایی ادرار با سابقه قبلی بزرگی پروستات ( پدر ایشان نیز سرطان پروستات داشتند) به بیمارستان مراجعه و آزمایشات و سونوگرافی اورژانسی برای ایشان تجویز میشود. بدلیل عفونت در ادرار برای ایشان چند آنتی بیوتیک و آمپول (نیتروفورانتئین ، سیپروفلوکساسین 500 و آمپول آمیکاسین و آمپولی که اسمشو نتونستم بخونم و شبیه کلمه لازرکت بود) و برای پروستات ایشان تامسولسین و فیناستراید تجویز شده است. آیا با توجه به سابقه ایشان و اعداد بالای آزمایش پروستات (تقریبا در دوسال گذشته دو برابر شده اعدا psa و free psa) و سونوگرافی، به نظر جنابعالی نیازی به پیگیری بیشتر و جراحی هست یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      دو هفته بعد تست psa تکرار شود
  • تصویر کاربر مرشدلو دوشنبه ۲۲ مرداد ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 27 مشاهده پرسش
    سلام دکتر کرمی عزیز وقت بخیرمن46 سالمه20 سال تکرر ادار دارم در ازمایش سیستسکومی مشخص شدپروستات خوش خیم دارم و کمی بزرگشده جلو مجرا تنگ شده پیشنهاد جراحی اندوسکوپی TURP داده شدنمیدونم درست گفتم یا نه عمل بسته به اصطلاح تراشیدن کمی از پروستات توسط لیزر از طریق مجرای ادار.جناب دکتر حالا سوال اصلی و نگرانیم اینه که بعد از عمل بی اختیاری ادرار واختلال در نعوظ یا عدم نعوظ بوجود میاد یا نه؟وبهبودی کامل حاصل میشه؟ودوباره عود نمیشه؟سپاسگذارم خدا حفظتون کنه چون امکان اومدن خدمت شمارو ندارم اگر یک دکتر خوب در مشهد پیشنهاد بدین ممنونتون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      اگر مشکلی حین عمل پیش نیاد نباید منجد به اختلال نعوظ و یا بی اختیاری بشه بستگی به تجربه جراح و شرایط پروستات احتمال عود هست
    2. تصویر کاربر مرشدلو جمعه ۱۹ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      ممنونم خداحفظتون کنه .شرمنده مزاحم وقت گرانبهاتون میشم . میشه یک دکتر خوب و باتجربه درمشهدپیشنهاد بدین ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      متاسفانه کسی رو نمیشناسم
    4. تصویر کاربر مرشدلو دوشنبه ۲۲ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      سپاسگذارم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      🌺
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر ابراهیم چهارشنبه ۱۷ مرداد ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 50 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر قبلاpsa خونم به ترتیب 5/5. 4/80 4/42 4/1 وامروزاخرین psa شده 3/82. سن 61 لطفا راهنمایی بفرماییدباتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      با توجه به سیر کاهشی نیاز به اقدامی نیست هر ۶ ماه چک کنید اگر علائم ادراری دارید کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد مصرف کنید
  • تصویر کاربر تفضلی دوشنبه ۸ مرداد ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 22 مشاهده پرسش
    کنسر بدخین سالها قبل الان بدون سند امکان ادار ندارند ۷۷ ساله تاییدیه قلب برای عمل ندارند گرفتگی رگ قلب ۷۵ تا ۹۰ درصد و دیابت آیا متدی برای عمل هیت با این شرایط قلبی؟ بدون بیهوشی ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      با این شرایط قلبی که شما گفتید خیر نمیشه عمل انجام داد
  • تصویر کاربر یلدا شنبه ۶ مرداد ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ارادت خدمت شما
    پدرم ۷۷ سال سن داره بیماری قلبی داره و دچار التهاب پروستات شده که بخاطر شدت التهاب توان تخلیه یرمثانه نداره و سوند بهش وصل کردن دکتر گفتن باید جراحی بشه متخصص قلبش هم نامه داد ولی گفت ریسک بالاست
    امکانش هست شما لطف کنید انجام بدید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ مرداد ۳( 1 ماه پیش)
      جراحی با ریسک بالا رو توصیه نمیکنم
  • تصویر کاربر پیمان دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 30 مشاهده پرسش
    باسلام وخداقوت
    بیمار دایی من هستن با۵۵سال سن،ضمن پیوست ام ارای و سونوگرافی ایشان ایا نمونه برداری لازم هست یاخیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      بله حتما باید نمونه برداری انجام بشه
  • تصویر کاربر رعنا دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 43 مشاهده پرسش
    سن پدرم 78 سال هست جواب پاتولوژی گرید 2 و 3 هست با psa 54 و اسکن استخوان سالم می باشد .پزشک هورمون تراپی آغاز کرده آیا با هورمون تراپی درمان قطعی می‌شود ؟ یا فقط روش کنترل موقت هست ؟ نیاز به پرتو درمانی هست ؟ به نظر شما روش بهتری برای درمان هست ؟ در کنار هورمون تراپی چه باید کرد جهت تقویت جسم بیمار باتوجه به اینکه یک رگ قلبی گرفته می باشداگر دکتر با ریسک پایین اجازه بی هوشی دهد و یکبار سکته مغزی خفیف نموده ولی اکنون تحت کنترل می باشد امکان عمل جراحی هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر رعنا شنبه ۲۳ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      سلام ۴ فایل دانلود کردم باتشکر از پیگیریتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      اگر متخصص قلب و بیهوشی اجازه ی عمل میدهند بهتره عمل جراحی انجام بشه سپس سایر درمان ها انجام بشه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      البته مدرک پاتولوژی رو نفرستاده بودین
    5. تصویر کاربر رعنا شنبه ۲۳ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      باسلام و ممنون از جوابگویی دکترها اجازه عمل با ریسک ۲۰ درصدی می‌دهندودکتر معالج می‌گوید سن بالای ۷۴ را عمل نمی‌کنیم همترازی درمان قطعی هست یا فقط کنترل موقت و عکس را بارگذاری کردم
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      هورمون تراپی تنها میزان عود بالایی دارد
    7. تصویر کاربر رعنا یکشنبه ۲۴ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      اگه دکترا اجازه عمل ندهند .بدون عمل هم میشه درمان کرد ؟ چگونه
    8. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      بله با رادیوتراپی و هورمون درمانی
    9. نمایش سایر 7 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 33 مشاهده پرسش
    با سلام میخواستم از شما هزینه عمل آندوسکوپی  بزرگی پروستات را بپرسم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      باید مدارکتون بررسی بشه دوست عزیز
  • تصویر کاربر وحید چهارشنبه ۶ تیر ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    با سلام.پدر بنده ۷۹ ساله.پنج ماه پیش عمل پروستات بصورت بسته انجام دادند.جواب نمونه برداری از پروستات هم مشکلی نداشته.اما چند روزی هست که همزمان با دفع ادار سوزش ادار دارن.آیا ربطی به سرما خوردگی دارد؟و یا دوباره به پزشک ارولوژیست مراجعه کنند؟همچنین بزرگی پروستات باعث فشار روی روده شده بود که پزشک معالج فرمودند بعد از چند ماه فشار برداشته میشه،که باعث مشکل در اجابت مزاج شده.ممنون میشم از پاسختون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۶ تیر ۳( 2 ماه پیش)
      به سرماخوردگی مرتبط نیست سونوگرافی و آزمایش psa جدید انجام بدین
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر