رژیم غذایی سالم برای پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

تغذیه سالم می تواند به عملکرد درست قلب، دستگاه گوارش و مغز شما کمک کند. اما آیا می دانستید که داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند برای غده پروستات شما نیز مفید باشد؟ در ادامه مطلب، رژیم غذایی سالم برای پروستات را توضیح خواهیم داد.

اگرچه برخی از عواملی که بر سلامت پروستات تاثیر می گذارند، خارج از کنترل شما هستند (مانند سن و سابقه خانوادگی) اما داشتن یک سبک زندگی سالم، می تواند به جلوگیری از بیماری ها و مشکلات غده پروستات کمک کند.

سلامت پروستات

چرا سلامت غده پروستات اهمیت زیادی دارد؟

غده پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان است. پروستات غده ای کوچک به اندازه گردو است، که در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار گرفته است. غده پروستات مایعی تولید می کند که حاوی آنزیم ها، مواد معدنی و پروتئین هایی است که به تغذیه و انتقال اسپرم ها کمک می کند.

حفظ سلامت غده پروستات برای همه مردان (در هر سنی) اهمیت دارد. اما با بالا رفتن سن، خطر بروز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار، اختلال عملکرد جنسی، سرطان پروستات و… افزایش می یابد. در نتیجه، سلامت غده پروستات نیز اهمیت بیشتری پیدا می کند.

شایع ترین بیماری های پروستات عبارتند از:

  • پروستاتیت: به التهاب و تورم غده پروستات، پروستاتیت گفته می شود. علائم این بیماری شامل حساسیت به لمس و احساس درد هنگام دفع ادرار و یا انزال است. پروستاتیت ممکن است ناشی از عفونت های باکتریایی، استرس و یا التهاب مزمن باشد.
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH): بزرگ شدن غده پروستات به دلیل رشد بیش از حد سلول های اطراف پروستات، که بیشتر در مردان 50 ساله و بالاتر رخ می دهد.
  • سرطان پروستات: سرطان پروستات در بافت های این غده رخ می دهد. در ایالات متحده از هر 8 نفر، 1 نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود.

رژیم غذایی مناسب برای سلامت غده پروستات

داشتن یک رژیم غذایی سالم برای پروستات، یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت پروستات است. غده پروستات رگ های خونی زیادی دارد. بنابراین، همان مواد غذایی که در برابر بیماری های قلبی عروقی از شما محافظت می کنند، می توانند به حفظ سلامت پروستات شما نیز کمک کنند.

مواد غذایی که برای سلامت غده پروستات مفید هستند، عبارتند از:

  • سبزیجات چلیپایی: مثل کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ و… سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های ضروری هستند، که به کاهش التهاب و حفظ سلامت غده پروستات کمک می کنند. این سبزیجات همچنین حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
تاثیر بروکلی بر سرطان پروستات
  • چربی های سالم: بدن شما برای عملکرد مناسب، به چربی های سالم نیاز دارد. اما همه چربی ها برای سلامتی مفید نیستند. برخی از چربی ها برای سلامت غده پروستات نیز فوایدی دارند. از جمله: روغن زیتون، روغن های گیاهی و اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی هایی مانند سالمون وجود دارد. کاهش مصرف چربی های اشباع شده که در محصولات حیوانی مانند لبنیات، گوشت قرمز، کره و… وجود دارند، می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
  • تخم کتان و آجیل: تخم کتان سرشار از موادی همچون لیگنان، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و آنتی‌اکسیدان است، که به سلامت قلب و عروق کمک می کند. برخی از مطالعات نشان می ‌دهد که تخم کتان دارای خواص ضد سرطانی نیز می باشد که ممکن است به محافظت در برابر سرطان پروستات نیز کمک کند. آجیل هایی مانند گردو، آجیل برزیلی و بادام نیز حاوی مواد مغذی مانند ویتامین E هستند که برای سلامت قلب، کاهش التهاب و پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
  • میوه ها: میوه ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند، که نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد مضر (مولکول هایی که می توانند به سلول ها آسیب برسانند) دارند و می توانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند. میوه های خانواده بری مانند بلوبری، توت فرنگی، توت سیاه و… سرشار از ویتامین C هستند، که می تواند به کاهش علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات کمک کند.
  • حبوبات: لوبیا، عدس، بادام زمینی و سویا سرشار از مواد مغذی مهمی مانند آهن، فیبر، فولات، منیزیم و پتاسیم هستند. این مواد همچنین حاوی فیتواستروژن ها هستند. فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی اند که به تنظیم هورمون های جنسی و هورمون های رشد کمک می کنند و از این طریق ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری کنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد مردانی که مواد غذایی سرشار از فیتواستروژن را به مقدار زیاد مصرف می کنند، 20 درصد کمتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
  • گوجه فرنگی: گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن است، که می تواند از آسیب سلولی و سرطان پروستات جلوگیری کند. لیکوپن در پوست گوجه فرنگی وجود دارد و با خوردن گوجه فرنگی پخته یا پوره شده، راحت تر جذب بدن می شود. به همین دلیل، مصرف آب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و گوجه فرنگی پخته شده، بهترین راه برای دریافت مقادیر کافی لیکوپن می باشد.
تاثیر گوجه فرنگی بر سرطان پروستات

7 نکته رژیم غذایی سالم برای پروستات

در رابطه با رژیم غذایی مناسب برای پروستات به چند نکته توجه داشته باشید:

راه های دیگری نیز برای کمک به سلامت غده پروستات وجود دارد.

برخی از عادات سبک زندگی که باعث افزایش سلامت پروستات می شوند عبارتند از:

  • ورزش کردن: حداقل 30 دقیقه در روز و پنج روز در هفته ورزش کنید. اگر به تازگی تصمیم به ورزش کردن گرفته اید و یا مدتی است که ورزش نکرده اید، به آرامی شروع کنید و سپس به تمرینات سنگین تر برسید.
  • وزن سالم و مناسب خود را حفظ کنید: اضافه وزن یک عامل خطر برای بیماری های غده پروستات است.
  • مراجعه منظم به پزشک: برنامه ریزی برای انجام معاینات و آزمایشات لازم به طور منظم و همچنین غربالگری پروستات، یک روش عالی برای تشخیص و درمان زود هنگام بیماری ها و مشکلات احتمالی پروستات می باشد.
  • کاهش استرس: استرس مزمن می تواند تاثیر زیادی بر سلامت پروستات داشته باشد. یافتن روش هایی برای کاهش استرس، می تواند به پیشگیری از مشکلات غده پروستات و کاهش علائم بیماری های پروستات کمک کند. تنفس عمیق، مدیتیشن یا مراقبه، ورزش و دریافت حمایت عاطفی از اطرافیان، می توانند تکنیک ‌های موثری برای کاهش استرس باشند.

سخن آخر

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند کمک زیادی به حفظ سلامت غده پروستات شما کند. اگرچه برخی عوامل مانند داشتن زمینه ژنتیکی برای بیماری های مرتبط با پروستات، خارج از کنترل شما هستند، اما انتخاب یک سبک زندگی سالم، می تواند خطر ابتلا به بیماری های غده پروستات را کاهش دهد و سلامت کلی شما را بهبود بخشد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.2/5 - (67 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حمیدرضا پنجشنبه ۲۳ اسفند ۳( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما
    تفسیر سونوگرافی و آزمایش پدرم
    سن ۷۳
    فشار خون نرمال - بدون سابقه بیماری و عمل
    وزن نرمال
    سونوگرافی :
    غده پروستات با حجم ۶۶/۵ سی سی بزرگ بوده به جلو اندکی برآمده شده
    حجم موجود مثانه ۴۶ سی سی
    آزمایش خون نرمال فقط Eosinophil ۱۹ میباشد
    اوره نرمال - کراتیتین نرمال - چربی خون نرمال - قند خون نرمال
    ویتامین دی ۲۵
    آزمایش PSA (CLIA ) ۱۰
    آزمایش Free PSA ۱/۵
    آزمایش FPSA/Total PSA ۱۵
    ادرار و کشت ادرار هم نرمال
    لطفا اگه مورد و پیگیری هست بفرمایید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      توتال psa پانزده هست؟
    2. تصویر کاربر حمیدرضا چهارشنبه ۲۲ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      بله
    3. تصویر کاربر حمیدرضا چهارشنبه ۲۲ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      بله
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      دو هفته بعد آزمایش تکرار شود
    5. تصویر کاربر حمیدرضا چهارشنبه ۲۲ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      بنظرتون خطر داره ؟
      همین آزمایش ها دوباره تکرار بشه؟
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ اسفند ۳( 3 هفته پیش)
      آزمایش psa رو تکرار کنید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر Amin پنجشنبه ۲ اسفند ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 34 مشاهده پرسش
    سلام.آقای دکتر ٢٩ سالمه. ٨ ماهه که ادرارم با چشم ماکروسکوپی خونی هست.کادر درمانم. دوماه ملوکسیکام و افلوکساسین خوردم یکماه فیناستراید و ترازوسین. و ٢٠ روز تاوانکس. سیپرو. ولی ابدا اثرنداشت. پزشکان زیاد رفتم ن تشخیص دادن ن درمان. نتیجه سی تی کاملا نرمال بود . ولی در سونو فقط یه ندول هایپواکو در پروستات و کیست های کوچک در سمینال وزیکول بود.
    Bun cr نرمال بودن.کشت ادرار منفی و فقط rbc وجود داشت دیسمورف هم نبودن. گهگاه لخته های بدون شکل و بزرگ و کوچک دفع میکنم ولی کرمی شکل نیستند. الان ٢٠ روز قرص آناهیل آناناس و زینک و پروستاتان و سلکسیب خودم استفاده کردم بهترشد ولی به محض اولین انزال دوباره ادرارم خونی شد.مایع سمن خون نداره. سیستوسکوپی کردم نتیجش فقط کمی التهاب مثانه و پروستات بود. و مینی والو خلفی مثانه.
    بعد ٨ ماه دیگ واقعا خسته شدم.
    راهنمایی کنید.ازشهرستانم و فرصت حضوری مطب ندارم. اگ لطف کنید آنلاین بشه ویزیت کرد تشکرازشما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      سیتولوژی ادراری در سه نوبت با فاصله یک روز در میان و سی تی اسکن شکم و لگن با و بدون کنتراست انجام شود
    2. تصویر کاربر Amin چهارشنبه ۱ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      نتیجه سیتولوژی و سیتی با و بدون تزریقو میفرستم براتون. سیتی نرمال بود علوم آزمایشگاهی هستم سیتولوژی دکتر پاتولوژیست یک هفته چک کرد اوکی بود براتون ارسال کردم سیتولوژی دست نویس هست فقط ببخشید.
      هر دورو ارسال کردم چک کنید.تشکر
    3. تصویر کاربر Amin چهارشنبه ۱ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      نتیجه سیتولوژی و سیتی با و بدون تزریقو میفرستم براتون. سیتی نرمال بود علوم آزمایشگاهی هستم سیتولوژی دکتر پاتولوژیست یک هفته چک کرد اوکی بود براتون ارسال کردم سیتولوژی دست نویس هست فقط ببخشید.
      هر دورو ارسال کردم چک کنید.تشکر
      لطفا کمک کنید.
    4. تصویر کاربر Amin چهارشنبه ۱ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      از نظر سل ادراری چک نکردم،یعنی پروستات نیست؟درد پشت و اینا ندارم ولی گاها درد در قسمت بالای آلت و ۴ انگشت زیر ناف هست.
      چکارکنم آقای دکتر؟
      احتمال سل هست؟چ آزمایشی بدم؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲ اسفند ۳( 1 ماه پیش)
      Pcr سل ادراری هم باید بدین البته خیلی بعیده که مثبت دربیاد سیستوسکوپی هم که شدین عکس از ادرارتون بفرستید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر زیبا پنجشنبه ۱۸ بهمن ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 31 مشاهده پرسش
    پدرم دچار سرطان پروستات شده چندتا از همکاران گفتن که جراحی برابر با از دست دادن مردانگیشونه خواستم نظرجناب دکتر بد‌ونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      بله از عوارض عمل جراحی رادیکال پروستاتکتومی عدم نعوظ است
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۶ بهمن ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 21 مشاهده پرسش
    با سلام در سونوگرافی انجام شده حجم تقریبی پروستات ۳۰ سی سی زده شده و لوب مدین به کف مثانه برجسته شده
    سن من هم ۳۸ سال هست سونوگرافی هم برای شما ارسال کردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ بهمن ۳( 1 ماه پیش)
      نیاز به اقدامی ندارد
  • تصویر کاربر باباقصابها شنبه ۱۳ بهمن ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 33 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت شما استاد بزرگوار
    وقتتون بخیر
    پدر بنده 66ساله هستند و دارای دیابت نوع 2 ولی کاملا کنترل شده هستند و الان یک سالی هست که چکاپ پروستات انجام میدن و در سونو گرافی که انجام دادند (دو دفعه) اندازه پروستات 47 و 45 گزارش شده و حجم باقی مانده ی ادرار 4سی سی و 3سی سی
    سوالی که از خدمتتون داشتم این هست که پدر در طول شب بعضی از شبها برای تخلیه ی ادارا بیش از 2بار از خواب بلند میشن ولی در طول روز هیچ گونه مشکلی ندارند و از نظر سوزش،قطره قطره بودن ادرار و شاخه ای بودن مشکلی ندارند علت چی می تونه باشه و اینکه ایشون قرص تامسولیسین و پرستاتان استفاده می کنند اگر لطف بفرمایید پاسخگو باشید ممنونم
    سپاسگزارم از لطف و بزرگواری شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      ازمایش psa انجام شود
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 44 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده ۴۸ ساله هستم مشکل پروستات دارم .۶ سال psa بین ۳ تا ۶ بود که ۱ ماه پیش ۸ شد .mri یک بار ۳ سال پیش انجام دادم خوب بود .یک mri هم الان انجام دادم.براتون میفرستم جواب mri نظر خودتون بگید لطفا .این ۶ سال هم مدام زیر نظر متخصص در بیمارستان خاتم بودم .۱۰ روز دیگه هم نوبت نمونه گیری دارم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      حتما باید نمونه برداری انجام بشه
    2. تصویر کاربر محمد سه شنبه ۹ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      آقای دکتر تفسیر mra به چیزی اشاره شده .واینکه جایی رو برای نمونه برداری مشخص کرده ؟
    3. تصویر کاربر محمد سه شنبه ۹ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      نمونه برداری معمولی میشه انجام داد. یا باید نمونه برداری با دستگاه mr انجام بشه ؟
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ بهمن ۳( 2 ماه پیش)
      نمونه برداری با کمک دستگاه سونوگرافی انجام خواهد شد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر کاظم جمعه ۷ دی ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر.
    بنده برای شنبه پانزده دی ماه وقت برای نوارمثانه دارم میخواستم بدانم انجام نوارعوارضی همچون زخم مجرا وسوزش ویاعفونت داردیاخیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ دی ۳( 3 ماه پیش)
      به علت سونداژ ممکنه ساعاتی بعد از نوار مثانه سوزش حداقلی داشته باشید
  • تصویر کاربر سپهر دوشنبه ۲۶ آذر ۳( 3 ماه پیش) تعداد بازدید: 46 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان بهتون چند روز پیش پیام دادم بابت ترشحات مجرا و درد پایین کمر و بیضه ها و مقعد گفتین اگه احتمال روده تحریک پذیر رد بشه همون التهاب پروستات طولانی مدته الان من آزمایش خون مخفی مدفوع دادم منفی شد الان میخواستم بدونم دکتر من چون درگیر خودارضایی هم هستم آیا با التهاب پروستات ارتباطی داره؟
    چون وقتی خودارضایی میکنم الان چند روزه پایین بیضه هام درد دارم و همون درد پایین کمر بدتر میشه
    الان افلوکساسین گفتین بخورم کشت ادرارم منفی بود لازم هست بخورم یا خیر و این دردا خیلی اذیت دارن شش ماه میشه چیکار کنم
    احتمالش هست غیر التهاب پروستات چیز دیگه ای باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ آذر ۳( 3 ماه پیش)
      یه دوره درمانی که میگم رو انجام بدین شاید بهتر شدین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ آذر ۳( 3 ماه پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد افلوکساسین ۳۰۰ هر ۱۲ ساعت کپسول ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت و روزی نیم ساعت داخل لگن آب گرم بنشینید در صورت عود و تکرار علائم بعد از بهبودی مجددا دوره ی درمان تکرار شود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فرخ سه شنبه ۱۳ آذر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 39 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر
    اقای دکتر پدر من ۵۹ ساله هستن و دیابت ، فشار خون دارن ، کلیه هاشون کم کارن و دیالیز میشن و ۷ ماهه قلبشون عمل باز شده و پروستات هم دارن
    قبل از عمل باز و دیالیز ،راجع پروستات به شما مراجعه کردند و شما فرمودین که بهتره دست نخوره
    الان هم پدرم اصرار بر این دارن که پیوند کلیه بشن
    به نظرتون این امکان پذیره؟
    برای ویزیت حضوری چه آزمایش و سونویی لازمه تهیه کنیم حضثری خدمتتون برسیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ آذر ۳( 4 ماه پیش)
      بنده کار پیوند انجام نمیدم باید به نفرولوژیست و همکاران فلوشیپ پیوند کلیه مراجعه کنه و از نظر شرایط ارزیابی بشه
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۱۷ آبان ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 77 مشاهده پرسش
    سونوگرافی و MRI برای درمان خدمت شما ارسال میکنم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ آبان ۳( 4 ماه پیش)
      ام ار ای شانه رو فرستادید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر