اورکیت چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

اورکیت چیست؟ منظور از اورکیت بیضه چیست؟ به ورم یک یا هر دو بیضه، اورکیت می گویند که اغلب در اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی رخ می دهد و گاهی هم علت آن نامعلوم است. این التهاب باعث درد و ورم بیضه می شود که گاهی شدید است. ممکن است اورکیت با عفونت اپیدیدیم (لوله حلقوی که اسپرم را از بیضه منتقل می کند) یا غده پروستات (اندامی به اندازه گردو زیر مثانه که مایع منی را تولید می کند) همراه باشد.

اگر اورکیت به درستی درمان نشود، عوارضی از قبیل ناباروری به دنبال دارد. در این مقاله، نگاهی داریم به علائم، عوارض و علل بروز اورکیت. همینطور، به نحوه تشخیص، درمان و پیشگیری از بروز این وضعیت و نتایج مورد انتظار اشاره می کنیم.

ارکیت

اورکیت چه علائمی دارد؟

معمولا علائم اورکیت به صورت ناگهانی ظاهر می شود و ممکن است محدود به بیضه باشد یا به کشاله ران سرایت کند. درصورت درگیر شدن اپیدیدیم، این وضعیت را اپیدیدیمو-اورکیت می نامند.

علائم اورکیت، بسته به شدت و علت زمینه ای، عبارت است از:

  • احساس درد یا حساسیت در یک یا هردو بیضه
  • التهاب قابل مشاهده در یک یا هر دو بیضه
  • سنگینی یک یا هر دو بیضه
  • حساسیت یا درد کشاله ران
  • تب
  • احساس درد حین دفع ادرار
  • احساس درد حین آمیزش جنسی یا انزال
  • ترشح آلت تناسلی
  • خون در منی

عوارض اورکیت

اگر اورکیت درمان نشود، در بعضی از افراد عوارض جدی بر جا می گذارد. گاهی آسیب ناشی از التهاب به بیضه ها یا اندام مجاور مثل اپیدیدیم، غیر قابل جبران است.

از جمله عوارض احتمالی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

بزرگی پروستات | دکتر پروستات | عکس پروستات

علل ایجاد اورکیت

در اغلب موارد، اورکیت در اثر عفونت ویروسی یا باکتریایی رخ می دهد. این وضعیت اکثرا بزرگسالان را تحت الشعاع قرار می دهد اما در نهایت، ممکن است در هر سنی برای کسانی که بیضه دارند رخ دهد. حتی ممکن است بچه ها در اثر ابتلا به عفونت ویروسی مانند اوریون، سرخجه یا آبله مرغان دچار اورکیت شوند. در این میان، اوریون با اختلاف، شایع ترین علت بروز اورکیت در کودکان، مخصوصا کودکان ۱۴ سال به بالا است. همچنین ممکن است اوریون در بزرگسالان دارای بیضه، منجر به ناباروری شود.

عفونت میکروبی در بزرگسالان، شایع ترین علت بروز اورکیت است اما چند عفونت ویروسی و قارچی هم منجر به بروز این وضعیت می شود. از جمله:

  • بیماری مقاربتی مثل کلامیدیا، سوزاک و سیفیلیس
  • عفونت میکروبی مجرای ادرار
  • عفونت میکروبی غده پروستات
  • عفونت مسری در افراد دچار نقص ایمنی شامل توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس و کاندیدیاز

عوامل پر خطر

برخی از عوامل، خطر بروز اورکیت در فرد را بالا می برد. این عوامل بسته به نوع عفونت متغیر است. ازجمله عوامل پرخطر بروز اورکیت در اثر بیماری مقاربتی، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ازجمله عوامل پرخطر بروز اورکیت، که ربطی به بیماری مقاربتی ندارد، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سن بالای ۴۵
  • هایپرپلازی پروستات (بزرگ شدن پروستات)
  • عفونت مجرای ادرار به صورت مکرر
  • استفاده بلند مدت از سوند فولی (لوله منعطف برای دفع ادرار از مثانه)
  • تنگی اورترال (باریک شدن پیشاب راه، لوله ای که فرد از طریق آن ادرار و منی را خارج می کند)
  • بدشکلی مادرزادی مجرای ادرار
  • جراحی مجرای ادرار
  • بیماری HIV پیشرفته که تحت درمان قرار نگرفته
  • عدم دریافت واکسن اوریون
آیا واکسن کووید 19 روی بیضه ها تأثیر می گذارد؟

تشخیص اورکیت به چه صورت است؟

کار تشخیص اورکیت با معاینه فیزیکی و بررسی علائم و سابقه پزشکی شروع می شود. آزمایش و عکسبرداری، به تشخیص علت دقیق وضعیت کمک می کند.

معاینه فیزیکی

پزشک به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی، بیضه و پیشاب راه را معاینه می کند. همچنین، نواحی اطراف شامل کشاله ران را لمس می کند تا متوجه درد، حساسیت یا هرگونه علامت مانند التهاب غدد لنفاوی شود.

پزشک برای تشخیص التهاب پروستات، مقعد را معاینه می کند. برای این کار، پزشک با آغشته کردن انگشت به مایع روان کننده و با دستکش، انگشت را وارد مقعد می کند تا اندازه غده پروستات را بررسی کند.

آزمایش و عکسبرداری

معمولا برای تشخیص اورکیت از آزمایش خون و ادرار استفاده می شود. این کار نه تنها به تشخیص علت علائم کمک می کند، بلکه باعث می شود احتمال سایر وضعیت های جدی مانند سرطان بیضه رد شود. عکسبرداری به تشخیص یا تعیین شدت وضعیت کمک می کند.

از جمله آزمایشات و روش های عکسبرداری رایج، برای تشخیص اورکیت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تشخیص افتراقی

ممکن است پزشک برای رد کردن احتمال سایر وضعیتهای جدی با ویژگی های مشابه، چند آزمایش تجویز کند. به این آزمایشها، تشخیص افتراقی می گویند.

از جمله بیماریهایی که معمولا در تشخیص افتراقی اورکیت بررسی می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پیچ خوردگی بیضه (فوریت بالینی که در اثر پیچ خوردن غیر عادی بیضه رخ می دهد)
  • هیدروسل (تجمع مایع در کیسه بیضه در اثر صدمه یا عفونت)
  • سرطان بیضه (با سونوگرافی و برداشتن بیضه تشخیص داده می شود)
  • سرطان پروستات (که گاهی به بیضه سرایت می کند)
  • احتباس ادراری (عدم تخلیه مثانه که خطر عفونت را به دنبال دارد)

آیا اورکیت نیاز به درمان دارد؟

درمان اورکیت بسته به علت زمینه ای آن متغیر است. در موارد نادر، نیاز به درمان نیست و ظرف چند روز تسکین می یابد. اگر عفونت میکروبی یا بیماری مقاربتی منجر به بروز ارکیت شده باشد، نیاز به روشهای درمان است.

روشهای درمان اورکیت عبارتند از:

معمولا آنتی بیوتیک طی دوره ۱۰ تا ۱۴ روز تجویز می شود. اگر بیماری مقاربتی در میان باشد، شرکای جنسی هم باید تحت درمان قرار بگیرند. تا زمانی که عفونت کاملا برطرف نشده و پزشک تایید نکرده، فرد باید از آمیزش جنسی دوری کند.

در دوران نقاهت، از بلند کردن اجسام سنگین بپرهیزید، چون این کار باعث فشار آمدن به کشاله ران و افزایش درد می شود. تا جای ممکن میزان حرکت خود را کم کنید و بیضه بند بپوشید تا کیسه بیضه ثابت بماند.

علت بیضه ی نهفته
2.8/5 - (44 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر میلا شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    آقای دکتر بنده ۲۰ سالمه ۳ سال پیش عمل واریکوسل به روش میکروسکوپ انجام دادم احساس درد در قسمت تحتانی شکمم دارم و این درد گاهی به بیضه ها،کمر،و مابین دنده ها و قفسه سینه و کشاله رانم میزنه رفتم سونوگرافی واریکوسل انجام دادم که در عکس مشاهده می کنید آیا من سرطان دارم یا مربوط به مشکل عصبی است
    1. تصویر کاربر میلا دوشنبه ۲۵ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      اینم سونوگرافی
    2. تصویر کاربر میلا سه شنبه ۲۶ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
      دوباره ببخشید آقای دکتر می تونه به خاطر یبوست هم باشه درد همیشه نیست فقط گاهی میگیره
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ آذر ۹۸( 4 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر جواد سه شنبه ۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر .آقای دکتر من چهار و پنج روزی هست سمت چپ بیضه م یکم درد میکرد،درد خفیفی داره که در حالت دراز کش خوب میشم،رفتم دکتر عمومی برام ازمایش سونوگرافی نوشته که براتون عکسش رو میفرستم،نمیدونم بنظر شما باید جراحی کنم ،دلیل این واریکوسل چی هست؟آیا این یه مشکل حاد هست؟ممنون میشم کمکم کنید استرس گرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ خرداد ۹۶( 7 سال پیش)
      9-شما می توانید از طریق صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام سلسله مباحث پزشکی اینجانب را دنبال کنید.
      🆔 https://www.instagram.com/drkarami/
      🆔 http://t.me/irdarman
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر اینجانب 28 سال سن دارم و متاهل هستم.حدود 5 ،6 ماه هست که احساس میکنم بیضه هام کمی بزرگی و آویزان شدن و گاهی اوقات در درد خفیف در هر دو بیصه دارم و هیچ علایمی رو بیضه ها مشاهده نمیکنم ..شغلم کارمنده بیشتر روی صندلی میشینم.. چند روز پیش هم بیست عدد سفالکسین هر شش ساعت یکبار مصرف کرم.ولی بهتر نشده ام.لطفا راهنمایی کنید چه داروی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    مدت 4 ماه است که به طور ناگهانی دچار درد شدیدی در ناحیه بیضه ها شده ام به طوریکه از درد عضلات روی ران پا منقبض شده و کمر و لگنم را درگیر می کند به چند تا پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کردم و کلی آزمایش و سونو و اسکن انجام دادم در کالرداپلر انجام شده جواب داده شده این بود : ابعاد بیضه ها و اکوی آنها طبیعی است اپیدیدم دو طرف نمای طبیعی دارد ماده هیدروسل دیده نشد . در حالتهای سوپاین و ایستاده با و بدون مانور والسالوا ریفلاکس در وریدهای هر دو بیضه مشاهده شد که در طرف راست شدیدتر است . قطر وریدها در طرف چپ 2 میلیمتر و در طرف راست 2.5 میلیمتر است . با توجه به علایم فوق واریکوسل دو طرفه با شدت بیشتر در طرف راست مطرح است اما با توجه به بروز علائم بالینی شدید و حاد ممکن است واریکوسل توجیه کننده این غلائم نباشد ضمنا" ناحیه کلیه راست نیز از نظر ضایعات تومورال بررسی شد و ضایعه ای دیده نشد وریدهای عمقی شامل فمورال , پوپلیتئال و تیبیال قدامی و خلفی بررسی شدند و ترومبوز یا ریفلاکس در آنها دیده نشد . در ناژ وریدی اندام تحتانی بطور نرمال برقرار است و تغییرات تنفسی آن طبیعی می باشد در وریدهای سطحی شامل صافن کوتاه و بلند نارسائی دریچه ای ترومبوز و واریکوز مشاهده نگردید شریان های اندام تحتانی باز و نرمال مشاهده شدند پروستات به ابعاد 38*36*34 م م و حجم 25 سی سی رویت شد و اکوی پرانشیمال هموژن است وزیکول سمینال هر طرف به ابعاد 28*10 م م رویت شد پس از تخلیه ادرار 6 سی سی رزیدو درون مثانه رویت شد . تصویری از سنگ توده یا هیدرونفروز در کلیه ها دیده نمی شود مثانه فاقد توده یا سنگ بود کلیه راست به ابعاد 101*37 م م و کلیه چپ به ابعاد 104 *46 م م و اکوی پرانشیمال و ضخامت کورتیکال طبیعی دیده شد تندرس در محل اپندیکس اپیدیدیم احتمالا" به نفع وجود تورشن اپندیکس در سمت راست مشهود است در بررسی از کانال اینگوینال دو طرف هرنی مشهود نیست حالا می خواستم بدونم علت این دردها چیست آیا با این قطر وریدها با ید عمل واریکوسل انجام بدم یا نه ؟
    با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴( 9 سال پیش)
      ابن دردها منشاو عصبی دارند
  • تصویر کاربر نسترن جمعه ۹ آبان ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    باسلام
    مدتی که نامزدم ازدردبیضه رنج میبره و اکثرمواقع بیضه هاش درد میگیره.چون شهرستان هم زندگی میکنیم دسترسی به دکتر متخصص نداریم.خواستم بدونم این درد علتش چی هست و میتونه خطرناک باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ آبان ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بیضه بکنند
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر