آیا جریان ادرار ضعیف دارید؟ آیا شروع ادرار دشوار است؟ آیا احساس تخلیه کامل مثانه را نمی کنید؟ در مردان، این مشکل معمولا ناشی از پروستات بزرگ است. با این حال، ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. درمان های پزشکی، داروها و برخی از درمان های خانگی می توانند به بهبود جریان ادرار کمک کنند.
1. اگر سن بالای 50 سال دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
بهتر است پس از ۵٠ سالگی برای آزمایش پروستات به پزشک مراجعه کنید. پروستات غده ای در مردان است که پایین تر از شکم قرار دارد و وقتی بزرگ می شود، بر روى مجرای ادرار فشار می آورد. این حالت باعث کاهش جریان ادرار، اشکال در شروع ادرار و ادرار قطره قطره می شود. در مردان پروستات بزرگ شده پس از ۶٠ سالگی بسیار شایع است. به این بیماری هیپرپلازی خوش خیم پروستات می گویند که یک بزرگ شدگى غیر سرطانی پروستات است. اگر دچار اشکال در ادرار هستید، برای بررسی پروستات به پزشک مراجعه کنید.
هایپرپلازی پروستات بسیار شایع است، اما سرطان پروستات – هرچند رایج نیست – می تواند پروستات را بزرگ کند و علائم ادراری را نیز افزایش دهد. پس باید به طور منظم از سن ۵٠ سالگی به بعد برای بررسی پروستات به پزشک مراجعه کنید .
2. تنظیم عادات ادراری
چند تغییر ساده در عادات ادراری مى تواند کمک کند تا علائم شما را به حداقل برساند که عبارتند از :
_ سعی کنید هر بار که به توالت می روید مثانه خود را کاملا خالی کنید.
_ آرام باشید. سعی کنید قبل از رفتن به توالت چند نفس عمیق بکشید و اگر مدت زمان زیادی طول کشید نگران نباشید .
_ سیفون را بزنید. صدای آب در حال جریان نیز ممکن است به شما کمک کند.
_ از مصرف مواد غذایی کم آب خودداری کنید.
_ هیدراته بمانید. ممکن است کاهش جریان ادرار شما را ناامید کرده باشد و بخواهید تا حد ممکن از ادرار کردن جلوگیری کنید، اما اگر آب به اندازه کافی ننوشید می تواند باعث بدتر شدن وضعیت شود. در تمام طول روز آب بنوشید و از نوشیدن آب در اواخر شب اجتناب کنید.
3. استفاده از داروهای تجویزی
برای علائم خفیف خود از داروهای تجویزی استفاده نمایید. اغلب مسدود کننده های آلفا برای مردان مبتلا به علائم خفیف تجویز می شوند. این دارو ها می توانند منجر به کاهش فشار خون و سرگیجه شوند، پس هنگام مصرف آن ها مراقب باشید. این دارو ها شامل تامسولوسین، ترازوسین، دوکسازوزین، آلفوزوسین و سیلودوزین می باشند.
همچنین ممکن است پزشک یک مهار کننده آلفا ردوکتاز (یک نوع ضد آندروژن) مانند فیناستراید یا دوتاسترید برای بزگی پروستات تجویز کند. اگر ویاگرا یا داروهای دیگر برای اختلال نعوظ مصرف می کنید، ترازوسین یا دوکسازوسین را مصرف نکنید، مگر اینکه پزشک مصرف هم زمان آن ها را منع نکند .
4. استفاده از عصاره پالمتو
یکی ار راه ها برای تنظیم جریان ادرار استفاده از عصاره پالمتو می باشد. می توانید عصاره خام پالمتو را به عنوان یک مکمل از داروخانه خریداری نمایید. پالمتو خام یک گیاه نخل مانند است که چندین دهه از آن در طب استفاده شده است. این گیاه در برخی مردان علائم بزرگی پروستات را بهبود بخشیده است. قبل از استفاده از هر گونه دارو یا مکمل با پزشک خود صحبت کنید.
این مکمل به صورت کپسول های ١۶٠ میلی گرمی موجود است و بهتر است یک بار یا دوبار در روز مصرف شود. برچسب آن را با دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که آن محصول حاوی ٨۵ تا ٩۵ درصد اسیدهای چرب و استرول می باشد.
5. جراحی پروستات
پروستات خود را با جراحی خارج کنید. اگر کاملا سالم هستید و پروستات شما بسیار بزرگ است، بیش از ١٠٠ گرم و یا علایم بسیار شدید ادراری، از جمله کمی جریان ادرار دارید که بر کیفیت زندگی شما تاثیر می گذارد، می توانید پروستات خود را با عمل جراحی حذف کنید. اگر خون مکرر در ادرارتان وجود دارد، عفونت های مجاری ادراری، سنگ های مثانه، مشکلات کلیوی یا عدم توانایی در ادرار دارید، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید.
برای این کار چند روش پزشکی وجود دارد که بخشی از پروستات را از طریق پیشابراه بر مى دارند یا از بین می برند. این جراحی ها تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی انجام می گیرند تا در طول درمان احساس درد نکنید و ممکن است یک شب در بیمارستان بستری بمانید یا همان روز مرخص شوید. پزشک با توجه به خصوصیات شما تصمیم می گیرد که کدام روش برای شما بهتری است. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که بهترین راه درمان را پزشک با توجه به شرایط شما تعیین می کند.
برداشتن پروستات از طریق پیشابراه
قسمت هایی از پروستات برای بهبود جریان حذف می شوند؛ این روش ممکن است عوارض جانبی جنسی مانند اختلال در نعوظ را به همراه داشته باشد.
برداشت پروستات
بخشی از پروستات با گرما یا نور سوخته می شود؛ این روش برای مردان با مشکلات دیگر بهتر است، زیرا باعث خونریزی کمتری نسبت به روش قبلی می شود.
بعضی از روشهای کم تر تهاجمی دارای عوارض جانبی کمتری هستند و می توانند در یک روز انجام شوند، هر چند ممکن است مشکلات ادراری بعد از آن دوباره تکرار شوند: باز کردن مجرای ادرار با ایجاد برش در پروستات، برداشت رادیوفرکانسی، ترموتراپی مایکروویو یا بالا بردن پروستات.
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی