اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر داوود شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر و خسته نباشید!آقای دکتر من الان 35 سالمه!چند سال پیش برای یه آزمایش تو ادرارم خون دیدن که پزشک مربوطه چون سونوگرافی دادم و بقول خودش سنم جوون بود گفت زیاد مهم نیست و من متاسفانه زیاد اهمیت ندادم!خونه ما تهران هستش اما بعنوان مهندس ناظر مشغول انجام پروژه در شهر بدون امکانات جم در استان بوشهر هستم!پارسال هم متاسفانه در آزمایش بالینی پزشک طب کار باز به من گفته شد در ادرارم خون هست که باز به دلیل انجام پرزه طولانی مدت در خارج از تهران به دکتر مراجعه نکردم!تا اینکه امروز در یک برنامه تلویزیونی متوجه شدم نشونه خون در ادرار خیلی خطرناکه!و خیلی ترسیدم که مشکلم جدی باشه!من در ناحیه بیضه و(مقعد)و کشاله ران و پاهام احساس درد دارم بعضی اوقات که حدس میزدم از مشکل پروستات باشه!البته کار با کامپیوترم میکنم کمی زیاد!آقاد دکتر لطفا کمکم بکنید!چون خیلی ترسیدم و اصلا زده به سرم کارمو ول کنم راه بیفتم برم تهران پیش پزشک و حتی مرخصی ندادن کارم ترک کنم!چون خیلی ترسیدم و اصلا خواب و خوراک ندارم!اینجا دکتر مناسب نیست و منم از ترس دارم افسرده میشم!خواهش میکنم کمکم بکنید و بگید باید چه خاکی بر سرم بریزم!منتظر جوابتون هستم و ممنونم از اینکه کمکی بکنید!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی بکنید و مراجعه
  • تصویر کاربر Farshid سه شنبه ۲۵ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 940 مشاهده پرسش
    Ba salam aghaye doktor man va hamsaram az zamane ezdevaj yani 1 salo nime pish Montana be in bimari shodim va chand mahi 1 bar in ta khal bar rooye alat ta nasooli zade mishe va ma az oomad va ghors estefade mikonim va rag mishe aya khatarnak ast va ma bayad hatman ??be pezeshk morajeaa konim
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر صادق شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    فرزندم 8سال دارد بیضه های او خیلی اوقات پایین نمی آید دکتر مراجعه کردیم گفتن مشکل خاصی نیست اما من نگرانم در آینده مشکلی برایش پیش بیایید لطفآ راهنمایی کنید چکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید معاینه شود
  • تصویر کاربر بهمن شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    جناب دکتر بنده 27سال دارم ، 4ساله متاهل هستم ، 6سال پیش عمل باز واریکوسل انجام دادم ، بعد از عمل جراحی آزمایشات اسپرم رو دادم و شکرخدا دکترم گفت سلامتیت حاصل شده.
    ازدواج کردم ،با اینکه با همسرم شکرخدا مشکلی نداریم ولی تو روابط زناشویی موفق نیستم ، اکثر اوقات میلی به رابطه ندارم و گهگاه رابطمون در طول یک ماه به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسه!!!!!!!!
    دکتر رفتم گفتن آزمایش اسپرم بده ، دادم و گفتن حرکت اسپرمات کم شده !!قرص بهم داد ولی اصلا تاثیری روم نداشت و شرایط رو تغییر نداد و کماکان با این مشکل کمبود رابطه و نبودن میل جنسی واقعا رنج میبرم و زندگیم میترسم تحت الشعاع قرار بگیره...
    آیا واریکوس باز برمیگرده؟؟؟
    بعد عمل فک می کردم عمل حتی انجام نشده ولی با دیدن فیلم عمل شما در سایت آپارات متوجه عمل شدم و از شما ممنونم بابت اطلاع رسانی
    من بعد عمل ظاهر بیضم تغییری نکرد (یا به نظرم نمیاد تغییری کرده باشه) ، امکان داره عملم موفق نبوده و اون دکتر فقط میخواسته توجیح عملش رو بکنه که گفته سلامتیت حاصل شده؟؟؟
    دوس دارم بچه دار بشم ولی رابطه ام زیاد تعریفی نداره!! گهگاه همسرم هم ناراحتی های خاص خودش رو داره ولی به رو نمیاره!
    لطف کنید پاسخ من رو بدهید و اگر امکان دارد به امییل بنده جواب رو ارسال کنید.
    بی نهایت سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      مراجعه به رفتار درمانی و معاینه حضوری به اینجانب ضروری است
  • تصویر کاربر مجيد شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر کرمى
    من يه پسر 20ساله هستم
    جناب دکتر وقتى من ارضا ميشوم درد شديدى براى تقريبا يک ساعت در ناحيه بيضه هام احساس ميکنم ....قبلا اينجورى نبود ولى تقريبا 4ماه هست که به اين مشکل برخوردم...ميخواستم بدونم چرا اينجورى ميشم...ممنون ميشم اگر پاسخ بديد؟؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      این دردها مهم نیستند
  • تصویر کاربر midya696 شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 897 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت اقا دکتر
    1:اگه کسی در خواب ارضا نشود مشکلی دارد
    چون شنیدم می گویند اگر کسی در خواب ارضا نشه به بلوغ جنسی نرسیده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه طبیعی است
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر اوایل مهر بود که با درد بیضه سمت راست مواجه شدم رفتم هاشمی نزاد اپیدیدیم حاد سمت راست تشخیص داده شد همون اورزانس یه امپول زدمو انتی بیوتیک بعد وقت دکتر گرفتم دکترم ازمایش کامل نوشت همه چی خوب بود و در اخر ویتامین ای داد و کاملا خوب شدم دکتر گفت یکی دو هفته کار سنگین نکن دقیق بعد دو هفته بار سنگین بلند کردم به حدی که تا 4-5 روز کتو کول و کمرم درد گرفته بود و بعد از اون بار سنگین دوباره اود کرد باز رفتم هاشمی نزاد سونو گرافی جدیدم به این صورته بیضه راست به ابعاد 31*23*39 میلیمتر و بیضه چپ به ابعاد 28*21*37 میلیمتر میباشند. بیضه ها ابعاد واکوی پارانشیم طبیعی دارند.هیدروسل واریکوسل و توده فضا گیر دیده نشد. اپیدیدیم سمت راست مختصری بزرگتر و هتروزن است ولی هیپرامیک نیست که مطرح کننده اپیدیدیمیت تحت حاد میباشد بعد بهم دارو داد به اسم افلوکساسین 300 و یه ضد التهاب دیگه هم بهم داد ولی الان نزدیک یک ماه گذشته هنوز التهاب و تورم رو در بیضه راستم حس میکنم از همه مهمتر تو سیستم جنسیم اختلال ایجاد میکنه و میل جنسیم به شدت کم شده نگران اینم که این بیماری که طولانی شده و دوباره عود کرده اپیدیدیم بسته نشه و میخوام ببینم باید انتی بیوتیک جدید بخورم که کامل خوب بشم یا با استراحت و مرور زمان خوب میشه ؟ ضمن اینکه خود ارضایی رو الان هر روز دارم چون یکی از دکترها گفت کمک میکنه به بیماری شما ولی میگم با میل و لذت سابق نیست خود ارضاییم و نشون میده که اختلال در سیستم جنسی من هنوز وجود داره اقای دکتر حومه تهرانم هستم و اینجا بیمارستان هم نداره متاسفانه خواهشا کمکم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      تنها راه قطع خود ارضایی است
  • تصویر کاربر احسان سه شنبه ۲۵ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 432 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    آقای دکتر مدتی هست که موقع خوابیدن هم روز و هم شب مایعی از من خارج میشه که مقدارش هم زیاده طوریکه هم لباس زیرم وهم شلوارم خیس میشه این مایع شفاف و بدون بوست این اتفاق هر روز برام اتفاق می افته به دکتر مراجعه کردم آزمایش ادرار برام نوشت که هیچگونه عفونتی دیده نشد و دکتر گفتند که ترشحاته هیچ مشکلی نداره و دارو هم ننوشتند ایا مشکلی دارم یا این مایع طبیعیه یا ادراره؟
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
    2. تصویر کاربر احسان دوشنبه ۲۴ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقاي دكتر يعني نجس نيست و آبكشي هم نمي خواد؟ باتشكر از وقتي كه براي خواندن و جواب دادن گذاشتيد.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۵ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بله حساس نباش
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1167 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    19 سالمه و آلتم 16 سانتی متر و میحطش 12 سانتی متره!!! آیا هنوز امکلن رشد به صورت طبیعی داره؟
    روش پنیمور موثر هست؟ خطراتش چیه؟
    با تشکر بخاطر ساییتتون و صفحتون در فیسبوک
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      شما از طبیعی هم بالاترید و بینیاز به درمان
  • تصویر کاربر fardinpoyan شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 416 مشاهده پرسش
    اقاي دكتر من پسري 19 ساله هستم در سمت راست ران چپ من در روي كيسه مثانه برجستگي اي بوجود امده است كه هيچگونه درد يا علائم ديگري ندارم اگه مي شود لطف كنيد سريع تر دليل ان را به ايميل من بفرستيد چون خيلي نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید معاینه شوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 493 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب