اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر جلال دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 464 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من یه مدته روی رانم و فاصله بین الت و نافم در کل سه تا برجستگی گوشتی بوجود اومده میخواستم بدونم ایا زگیل هستش یا نه؟
    تصاویر رو میفرستم
    پیشاپیش ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      این زگیل است ودرمانش کرایو است
  • تصویر کاربر dehghani دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    پدر من سرطان پروستات داشته پروستاتو کلا برداشته بعد پرتو درمانی هم انجام داده الان بعداز سه سال بی اختیاری ادرار داره میشه بگید چیکار کنیم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      این درمان مدارد
  • تصویر کاربر Arambehzad پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر .
    دکتر من الان حدود شش سال هست که ازدواج کردم و بچه دار نشدم البته صد در صد مطمئنم که مشکل از بنده هست به همین خاطر این موضوع رو هم از خانمم پنهان کردم . تا اینکه از طرف خانواده بابت فرزند بهم فشار اومد . رفتم یه آزمایش اسپرم دادم و نتیجه آزواسپرم بود . البته اگه بخواین می توانم جواب آزمایش رو عکس بگیرم و بفرستم .
    ناگفته نماند دکتر من در سن هفده سالگی هنوز بالغ نشده بودم تا اینکه به پزشک متخصص غدد نزد آقای دکتر حسن نبوی مراجعه کردم . ایشون فرمودن که مشکل بلوغ بنده حل میشه اما احتمال داره که هیچ وقت بچه دار نشه و از اون موقع تا به الان من از آمپول های تستسرون و که گاهی ویتامین d3 تزریق می کنم . وگفتن که سایز بیضه های من بسیار کوچک هست . متاسفانه بنده به‌خاطر ترس از دست دادن همسر حتی به ایشون نگفتم که من همچین مشکلی دارم . و موضوع رو از ایشون مخفی کردم . و امتحان هم کردم که اگه تا مدتی مشخص تستسرون رو تزریق نکنم حتی میل جنسی هم ندارم .
    و این چند ساله بابت نابسامانی اوضاع مالی هیچ اقدامی نکردم .
    آقای دکتر از شما تقاضامندم که راهنمای بکنید . آیا امید در بهبودی بنده و باروری من هست، یا اینکه پیگیری مسله تلف کردن وقت و هزینه هست .
    ممنون میشم که پاسخ بنده رو بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      ازمایش اسپرم صفر است باید ای وی اف کنید
    2. تصویر کاربر Arambehzad دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      Avf یعنی چه دکتر
    3. تصویر کاربر Arambehzad دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      خوب این لقاح حتما با اسپرم نفر دیگه ای صورت میگیره درسته
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      يعني تزريق ازمايشگاهي
    5. تصویر کاربر Arambehzad دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر شرمنده . میشه دقیق تر و واضح تر بفرمایید .
      ایا اسپرم تزریقی برای بنده هست یا کس دیگه ای
      کلا امید در بهبود وضعیت بنده برای بچه دار شده هست . یا اینکه بارداری همسرم توسط اسپرم کس دیگه ای صورت میگیره
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      نه با اسپرم خودتان
    7. تصویر کاربر Arambehzad پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      ممنونم دکتر فقط ایا با این جواب آزمایش ایا من میتونم بچه دار بشم و اینکه هزینه این ای وی اف چند هست و باید از چه طریقی اقدام کنم
    8. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      امید ورا باش
    9. نمایش سایر 7 پاسخ
  • تصویر کاربر یاسر دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    دو سوال طرح میکنم
    یک انگشتم زگیل داره و با همون انگشت وارد واژن خانم کردم آیا میتونه ب خاطر این کار آلت خانم من زگیل در بیاره و اگه در بیاره از نوع زگیل تناسلی محسوب میشه؟
    دوم اگه انگشت من ک دارای زگیل هست ب دیگر نقاط بدنم بخوره مثل پوست آلت میتونه زگیل ایجاد کنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بهتر است این کار تکرار نشود وزگیل ا درمان کنید
  • تصویر کاربر سینا دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 461 مشاهده پرسش
    خسته نباشید اقای دکتر من بعضی از شبا دچار شب ادراری میشم و این برام نگران کنندست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بهتر تست نوار مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر Rf پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 772 مشاهده پرسش
    سلام پزشک معتمد ناجا منع استخدامم کرده به علت سنگ کلیه و اینم سونوگرافی آخرکلیه ها ابعاد نرمال داشته ودارای اکوی پارانشیمال متناسب با سن وضخامت کورتکس نرمال مشهود میباشد. تصویر یک کانون اکوژن سنگ به دیامتر 6میلی متر در کالیس میانی راست و به دیامتر 6.5میلی متر در کالیس فوقانی راست مشاهده شد و تعدادی لیتیاز در سمت چپ به دیامترهای بزرگ ترین 5.5میلی مترفوقانی چپ 6میلی متر تحتانی چپ مشاهده شد. هیدرونفروز در دو طرف مشاهده نشد
    مثانه با ضخامت جداری نرمال و فاقد ضایعه فضاگیر اینترالومینال روئيت شد) لطفا بگید چه کار کنم با وجود اینکه که کلیه هام سنگ سازه و سنگ در کالیس چپ تحتانی قرار گرفته است و پزشک های دیگه بیرون گفتن از لحاظ سلامتی و کارایی مشکلی ایجاد نمیکنه ولی چون اون سنگه که گفتم دیر دفع میشه استخدامم از دستم میره چون کلیه هام سنگ سازه درسته؟؟؟ اگه میتونید دقیق راهنمایی کنید بدجور گیر کردم آینده ام خراب شد چقدر زحمت کشیدم تو یه لحظه دود شدچقدر این دکترا ی ناجا بی‌رحم هستن پیشاپیش ممنون.
    1. تصویر کاربر Rf یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام جواب چی شد یک هفته هم که گذشت
    2. تصویر کاربر Rf یکشنبه ۱۴ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      سلام جواب چی شد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      درمان این سنگ مصرف مایعات زیاد ونمک کم است وشانس دفع خود بخودی ان بالا است
    4. تصویر کاربر Rf دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      دکتر استخدامی چی؟؟ میتونن اینطوری استخدامم نکن
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      ان دست من ميست
    6. تصویر کاربر Rf دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      باشه ممنون آقای دکتر خدا خیرت بده یاعلی.
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      تشکر
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 588 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خواهشا یه راهنمایی کامل بکنید خیلی خیلی واجبه.
    من ۲۰سالمه یه هفته یه درد نامفهوم داخل کشاله ران سمت چپم و بیضه حس کردم که بعد خوب شد . الان که دست میزنم بالای بیضه احساس خیلی کمی میکنم انگار رگ های وریدی یکم متورم هستن و خودم احتمال میدم واریکوسل خفیف باشه. از طرفی برای دانشکده افسری نیرو انتظامی شرکت کردم و بعد از عید سال ۹۹ باید برم کاراش انجام بدم . که یکی از مراحلش گزینش پزشکی هست که اورولوژ هم معاینه میکنه بیضه هارو.
    پیش دکتر هم نرفتم تا الان .
    یکی دیگه از اشناهامونم عمل واریکوسل کرده بود رفت نیرو انتظامی و قبول شد ، حالا دیگه جای عملش رو ندیدن یا چی نمیدونم.
    ۱.آیا شما اطلاع ندارین تا چه حد باشه واریکوسل رد میکنن؟
    ۲.میخواستم ببینم بعد از عمل کاملا بهبود پیدا میکنه و هیچگونه علائمی دیگه مشاهده نمیشه و ورم رگ ها کامل میخوابه؟
    ۳.جای عمل به چه صورت هست؟ خیلی مشخص هست؟ بعد چند ماه به چه صورت در میاد؟
    ممنون میشم جواب این سوالارو بدین چون واقعا سردر گم شدم که اگه عملش کنم جاش بمونه ردم کنن اونجا. یا بی عمل برم برا واریکوسل ردم کنن.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بیایید معاینه کنم که خیالت راحت شود
    2. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      آقای دکتر من اصفهان هستم.
      حالا با عمل بهبودی کامل هست؟
      جای عملش به چه صورت میشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بله خوب میشود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر شیرکو دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    سلام وعرض ادب خدمت دکر وگرمی گرامی
    مریض اقا ۶۵ ساله
    باسابقه نفرکتومی رادیکال وعود تومور در محل جراحی وزیر دیافراگم طحال وفضای اورتبرال چپ
    ایا انکان جراحی مجدد وجوددارد؟
    نظر متخصص بیهوشی ماندن طولانی در ای سی یو
    ودکتزقلب نظرش ریسک عمل بالاست چون سابقه ام ای واستنت قلبی دارد
    کراتنین حداقل ۲
    ای اس ار ۴۸
    پتاسیم نرمال
    سدیم نرمال
    plt110
    الان در حال حاضر قرص سونیتینب مصرف می کنند که عوارض بالا وجدی دارد
    لطفا اگر امکان داردراهنمایی بفرمایید سپاس گذارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      درمان بعدی در صورت اجازه دکتر قلب عمل وبرداشتن انها است
  • تصویر کاربر سجاد دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام.من 26سالمه.متاهل.از سال 93 ازدواج کردم ولی بچه دار نشدم.977عمل واریکوسل دوطرفه کردم.ولی باز بچه دار نشدم.98628سونوگرافی بیضتین رفتم.معلوم شد واریکوسل چپ درجه 4و واریکوسل راست درجه 2 دارم.98630عمل کردم.الانم تو استراحت پزشکیم.میخواستم بدونم با این وضعیت بچه دار میشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      بهتر است ای یو ای کنید
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 542 مشاهده پرسش
    بعد از یک تخلیه ادرار با وضعیت نامناسب لباسم که با سوزش همراه شد ادرار را قطع کردم و دوباره ادامه دادم. صبح روز بعد که برای ادرار رفتم انتهای ادرارم سوزش داشت و چند قطره خون آمد. تا شب بقیه ادرارهام مشکلی نداشت. اما صبح روز بعد دوباره انتهای اولین ادرارم چند قطره خون بود. به دکتر مراجعه کردم. اورژانسی آزمایش و سونوگرافی دادم. همه چی نرماله و هیچ مشکلی از لحاظ سرطان و پروستات... وجود ندارد. دکتر فنازومکس و سیپروفلوکسسین تزویج کرده و میخورم. الان کمی حساسیت به لمس در سر آلت دارم و سوزش هم کم شده و با تغییر رنگ ادرارم متوجه خون نشدم و خودم هم نگاه کردم آخرین قطره ها هم خون نبود.
    سوالم اینه که همین درمان و ادامه بدم ؟؟؟ چون دکتر گفتند داروهاتو تموم کم اگه مشکل هنوز باشه باید سی تی بدی. نظر شما چیه آقای دکتر.
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ مهر ۹۸( 6 سال پیش)
      اگر خون تکرار شد باید بررسی شود وگرنه نمیخواهد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 597 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب