اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر لیلا شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 432 مشاهده پرسش
    Zeinab.h:
    خانمی هستم 37 ساله دو سال پیش به اچ پی وی دچار شدم ،که جراحی شوم از ناحیه ی رحم ،دکتر بهم گفت خوب شدی و فقط پاپ اسمیر و تکرار کن ،بعد مدتی در ناحیه ی مقعد دچار خارش شدم و اول مقعدم یه دونه ی ریز حس کردم ،کلونسکوپی انجام دادم و دکتر گفت یه پولیپ داری و زگیل نیست ولی خودم مطمعنم زگیل دارم ،یه هفته ای میشه که از ناحیه ی مقعد ترشح بد بو داشتم و یه دفعه خوب شد و الان یبوست و دل درد و خارش مقعد دادم دکتر گوارش میگه سندروم روده تحریک پذیره، واقعا من نمیدونم چکار کنم ،خیلی نگران سرطان روده ام ،آیا واقعا دچار سرطان میشم ؟؟

    اچ پی وی نوع 18 دارم .در ضمن حدود یک سال پیش جراحی هموروعید انجام دادم که بیرون زدگی داشتم و اصلا رابطه ی مقعدی نداشتم .استرس زیاد دارم و داروی پاورفیت استفاده میکنم ، دکتر بهم گفت واکسن گارداسیل بزن دو دوره رو زدم و نوبت سوم که آخر اسفند بود و رفتم بخرم گفتن تو بازار نیست

    آیا نیاز هست پولیپ و جراحی کنم ؟و اینکه آیا هیچوقت این ویروس از بدنم پاک نمیشه و همیشه ناقل هستم ؟؟اگه خواستم ازدواج کنم حتما باید به طرف بگم این موضوع رو یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر میرزا شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 516 مشاهده پرسش
    مدت 11 سال ازدواج کردم واریکسیل و هیدروسل دارم ایا نیاز به عمل دارم بخاطر بچه دار شدن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر فرزاد شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان .من ۴ ۵ ماه پیش رابطه داشتم ..بعدش سوزش ادرار پیدا کردم ..رفتم دکتر عفونی گفتش‌عفونت پروستات هست به من ۵۰ روز لووفلوکساسین داد..ولی‌خوب نشدم.رفتم دکتر کلیه گفت تشخیص اشتباه بوده عفونت مجاری‌ادراری هست دو تا سفتریاکسون بزن خوب میشی..من امپولا رو زدم ‌۲ ۳ هفته یه سوزش خفیفی داشتم بعدش شروع شد .دوباره رفتم دکتر ۱۵ روز داکسی سیکلین با باکلوفن و ترازوسین تجویز‌کرد ..الان داکسی سیکلین هم تموم شده ..این سوزش دوباره شروع شده ..باکلوفن و ترازوسین رو مصرف کردنی‌کمی‌ بهتر میشه سوزش‌ولی هستش.. دلیل چیه ..چیکار کنم دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر سعيد سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    سلام دكتر وضعيت ازمايش اسپرمم چطوره
    واريكاسل نوع ٣ دارم سمت چپ
    درد دارم گاهي شديد گاهي كم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر سعيد شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      دکتر پیام صوتی شما باز نشده لطفا جواب کمک کنین خیلی نگرانم
    3. تصویر کاربر سعيد یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      لطفا جواب بدين دكتر كرمي بنده خيلي نگرانم كه به شما پيام دادم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 6 سال پیش)
      سلام، عکس مجدد بفرستید، الان عکس باز نمیشه
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر م شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    با سلام.و ارزوی قبولی طاعات
    آقای دکتر من قبلا مزاحم شما شدم.من چند سالی هست که پس اتمام ادرار کردن چند قطره بدون اختیار ادرار ازمن خارج میشود البته نمیدانم ادرار هست یانه
    دومین مورد هم این بود که در حمام در زیر آب احساس ادرار کاذب دارم فکر میکنم ادرار میریزد.شدیدا ادرار کاذب دارم.فرمودید نباید آب سرد بریزید و بیشتر تلقین هست.میخواستم بگم این احساس شدید کاذب ایجاد میشود و اصلا تلقین نمیکنم.کمی سخت شده دارم وسواس میگیرم.آیا قرصی خست که مثانه رو آروم کنه.یا باید روانپزشک برم.خواهشا برام توصیح بدهید ممنونم باید چیکار کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر ناجی سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    پسر 7 ساله ای دارم که یکی از بیضه هایش بالاتر از دیگری قرار دارد به یک دکتر که نشون دادم گفتن که حتما باید عمل شود و امکان دارد با یک عمل انجام نشود و به دو عمل احتیاج داشته باشد و من نگران هستم که آیا برایش خطر دارد یا خیر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۰ خرداد ۹۹( 6 سال پیش)
      سلام، عمل خطر زیادی نداره
  • تصویر کاربر مهران شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    جای کرایو فریز چجور از بین ببرم دوساله که جاش مونده هرچی باشه هزینه میکنم خدا خیرت بده دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      حساسیت نشان نده با زمان کم رنگی‌تر میشود
  • تصویر کاربر پارسا شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 513 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    این روغن های طبیعی مثل خراطین و زالو یا داروهای ترکیبی یا ژل های مثل ژل ایموشن که برای افزایش حجم الت استفاده میشه هیچ تاثیری نداره ؟ خیلی تبلیغ میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      سلام همه اینها دروغن شک دارید امتحان کنید
  • تصویر کاربر Parsa1989 شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 564 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    این روغن های طبیعی مثل خراطین و زالو یا داروهای ترکیبی یا ژل های مثل ژل ایموشن که برای افزایش حجم الت استفاده میشه هیچ تاثیری نداره ؟ خیلی تبلیغ میشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      همه اینها دروغند امتحان کنید
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 447 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر ، من از سال ۹۳ تا ۹۵ درمان کرایو کردم تا دیگه زیگیل نزدم ، از اون زمان از ترس اینکه کسی مریض کنم یا از کسی بگیرم دیگه سکس نکردم ، الان بعد ۴ سال دوباره ۳تا زده ولی اینبار بالای رون دقیقا روی کشاله رونم قبلا اینجا نزده بود ، سوالم این من واقعا ترسیدم و خستم ، تا کی ممکن مجدد بزنه؟ و من تا کی توی زندگیم ناقل هستم کی دیگه میتونم مطمئن باشم کسی مریض نمیکنم یا دونه های ریز که به چشم نیاد ندارم کسی ازم بگیره؟ کی به زندگی طبیعی برمیگردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 6 سال پیش)
      اینها. ا کرایو کنید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ بیایید صحبت کنیم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 597 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب