اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

پیچ خوردگی بیضه ( تورشن )

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیضه توسط عضلات متصل به لایه های اطراف آن و بند بیضه، به صورت طبیعی در درون کیسه بیضه در شبانه روز حرکات محدودی دارد. پیچ خوردگی بیضه زمانی رخ  میدهد که گاهی حرکت بیضه به صورت چرخشی، به صورت غیر قابل برگشت به وضع اولیه اتفاق می افتد. پیچ خوردگی بیضه باعث فشار به عروق خونرسان به بیضه شده و اگر در عرض حدود چهار تا شش ساعت اصلاح جراحی وضعیت بیضه به حالت اولیه صورت نگیرد، به علت عدم خونرسانی مناسب، بافت زنده بیضه قابلیت حیات خود را از دست خواهد داد.

زمانی که بیضه به وسیله طنابی که از آن تا داخل شکم کشیده شده پیچ می خورد، تورسیون بیضه یا پیچ خوردگی بیضه اتفاق می افتد. این چرخش، طناب بیضه را پیچانده و باعث کاهش جریان خون در آن می شود. اگر پیچ خوردگی بسیار زیاد باشد، خونرسانی بقدری کاهش می یابد که باعث تخریب هر چه سریعتر بیضه می گردد.

پیچ خوردگی بیضه

علل ایجاد کننده

عوامل مستعد کننده پیچ خوردگی بیضه

  • علت در اغلب اوقات ناشناخته است ولی انقباض عضلات متصل به لایه های اطراف بیضه و به بند بیضه، همچنین نوعی اختلال تکاملی در یکی از لایه های اطراف بیضه که به بیضه ختم می شوند به عنوان علت احتمالی در برخی موارد مطرح شده اند.
  • بروز این وضعیت در سنین نوزادی و نیز در نوجوانان و بالغین جوان بیشتر است. همچنین در همراهی با چاقی، در فصل تابستان و به دنبال ضربات به بیضه و گاهی در زمان خواب بیشتر دیده می شود. همچنین بیضه های پایین نیامده نیز مستعد پیچ خوردگی می باشند.

علائم پیچ خوردگی بیضه

بیضه مبتلا در لمس دردناک است و وضعیت قرار گیری آن در بیشتر موارد طبیعی نیست. بند بیضه نیز ممکن است متورم و دردناک و کوتاه تر از سمت مقابل و دچار محدودیت حرکت شده باشد. بالاتر نگه داشتن بیضه ممکن است درد را تشدید کند.

پیچ خوردگی بیضه

عوامل زمینه ساز خطر پیچ خوردگی بیضه

1- سن، بیشتر در مردان زیر 30 سال مشاهده می شود اما در بین سنین 12-18 سالگی شایع بوده و شایعترین سن 14 سالگی است.

2- سابقه پیچ خوردگی قبلی- اگر سابقه ای از پیچ خوردگی بدون درمان وجود داشته باشد احتمال عود مجدد در هر کدام از بیضه ها وجود دارد مگر اینکه برای تصحیح وضعیت به وجود آمده جراحی صورت گیرد.

تشخیص پیچ خوردگی بیضه

  • اخذ شرح حال و معاینه دقیق بالینی
  • آزمایش خون و ادرار، برای تشخیص وجود عفونت احتمالی
  • سونوگرافی کیسه بیضه، بررسی جریان خون بیضه
  • اسکن بیضه ها، تزریق مقادیر مختصری از مواد رادیواکتیو به داخل جریان خون برای بررسی جریان خون بیضه
  • جراحی، در صورت وجود درد شدید و اثبات پیچ خوردگی به جهت کاهش عوارض بدون فوت وقت باید جراحی صورت گیرد.

تشخیص های دیگری که لازم است پیچ خوردگی بیضه از آنها افتراق داده شود عبارتند از:

عفونت و التهاب حاد بیضه یا بند بیضه، درد غیراختصاصی بیضه، ضربات به بیضه و ضمایم آن و ….

عوارض پیچ خوردگی بیضه

تخریب یا از بین رفتن بیضه: هنگامی که بیضه پیچ خورده در طی چند ساعت آینده درمان نشود جریان خون آن متوقف شده و می تواند سبب تخریب دائمی یا از بین رفتن آن شود. اگر تخریب شدید باشد با عمل جراحی بیضه برداشته می شود.

عدم توانایی بچه دار شدن: در بعضی از موارد تخریب یا از بین رفتن بیضه منجر به عدم توانایی فرد برای بچه دار شدن می گردد.

عوارض پیچ خوردگی بیضه

مراقبت های کلی پیچ خوردگی بیضه

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای رفع پیچش طناب اسپرماتیک پیچ خورده و اتصال بیضه آسیب دیده به سطح داخلی جدار کیسه بیضه که مانع عود می گردد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 جراحی برای پیشگیری از پیچ خوردگی بر روی بیضه غیر مبتلا نیز انجام خواهد شد.

Reverse Button on Samsung One UI 3.1.1 پس از جراحی، از کیسه یخ برای تسکین درد و تورم استفاده شود. یخ را در پلاستیک گذاشته و آن را در طرف آسیب دیده بگذارید و با یک پارچه یخ را از پوست جدا کنید. هر بار 10-5 دقیقه یخ را روی موضع قرار دهید. در صورت لزوم این کار را تکرار کنید.

درمان پیچ خوردگی بیضه

در صورت تشخیص در ساعات اولیه می توان از یک مانور ویژه برای باز کردن پیچ خوردگی بیضه توسط پزشک متخصص ارولوژی استفاده کرد (که البته شانس موفقیت آن نسبی است). در صورت عدم موفقیت این مانور جراحی اورژانس جهت رفع انسداد عروقی در شش ساعت اول پس از وقوع پیچ خوردگی لازم است. جراحی شامل زدن برش بر روی کیسه بیضه، باز کردن پیچ خوردگی طناب بیضه و ثابت نمودن یک یا هر دو بیضه داخل کیسه آن است.

در زمان جراحی اگر بافت بیضه قابلیت حیات داشته باشد بایستی پس از اصلاح وضعیت قرارگیری و بهبود خونرسانی، آن را با بخیه به قسمتی از کیسه بیضه ثابت کرد تا پیچ خوردگی مجدد تکرار نشود. برخی جراحان رشته ارولوژی ثابت کردن بیضه مقابل (غیر مبتلا) را نیز به کیسه بیضه توصیه می کنند. در صورت عدم وجود قابلیت حیات، بیضه مبتلا بایستی برداشته شود. لازم به ذکر است که در صورت وجود یک بیضه سالم، معمولاً باروری مرد در آینده دچار اختلال نمی شود.

به تأخیر انداختن جراحی پیچ خوردگی بیضه

  • قبل از 6 ساعت، 90% عملکرد بیضه حفظ می شود.
  • بعد از 12 ساعت، شانس حفظ عملکرد بیضه 50% می شود.
  • بعد از 24 ساعت، فقط 10% علمکرد بیضه حفظ می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.2/5 - (11 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسن سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 364 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من ده ماه میشه عمل واریکوسل سمت چپ انجام دادم الان بیضه چپم خیلی کوچک شده نصف بیضه راسته و زیر بیضه رگهای مثل کرم هست ولی وقتی شب می خوابم صبح که بیدار میشم این رگها کوچکتر میشن بعد روزا به حالت قبل برمگردن بعدن هم بدنم بیشتر موقع ها گرمه به خصوص موقع رابطه گرمتر میشه ممنون میشم اگه درباری این موضوع توضیح بدید من تو بلوچستان زندگی میکنم نکته صفر مرزی این جا دکتر خوب نیست ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام یک ازمایش مایع منی اسپرم انالیز دهید بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    چه کنم بعد دوماه فنر حلب درآوردم خونریزی دارم چه کنم ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      کجا عمل کردید ؟ چه عملی بود ؟ سونو دارید ؟
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.وقت بخیر.معذرت می‌خوام که طولانیه.
    من ۲۱ سالمه.
    سونوگرافی گرفتم عکسش رو فرستادم.نوشته مثانه با ضخامت ۴ میلی‌متر و جداره نامنظم.
    من از حدود ۵ سال قبل بعد از دفع ادرار خونریزی دارم.گاهی اوقات در حد یک یا دو قطره،گاهی هم بیشتر،خون تازه،نه خون لخته،البته تا دو سه سال قبل خون لخته هم دفع میکردم،ولی الان فقط خون تازه است.تا یکسال و نیم قبل خیلی شدید بود،یعنی هربار که دفع ادرار داشتم بعدش خونریزی می‌گرفتم،ولی الان یکساله که فقط دوبار اینطوری شدم.
    از همون ۵ سال قبل تا الان این خونریزی بعد از ادرار ، قطع و وصل میشه،مثلا ۱.۵ تا ۲ماه اینطوری میشدم،بعد خوب میشدم تا ۶ یا ۷ ماه بعد دوباره به مدت ۱ یا ۲ ماه دوباره خونریزی می‌گرفتم.
    الان تقریبا یک سالی میشه که خونریزی نداشتم،ولی ظرف یکماه گذشته ۳ بار خونریزی داشتم و بعد کاملا قطع شد.مجرای ادرار آلتم بعضی وقتا موقع دفع ادرار سوزش داره.
    صبح ها ادرارم یکم باریکه، ولی بعد دیگه مشکلی ندارم ! ولی دوشاخه میشه یکم.درضمن مثانه‌م هیچ دردی نداره.
    الان از دوماه قبل غدد لنفاوی کشاله هر دو رانم ورم کرده.و چند روز بعد بیضه هام هم یکم به لمس حساس شد!بخصوص طناب بیضه هام.
    از یک هفته قبل هم کمرم و دنده هام یکم درد داره.بخصوص نزدیک کتف.البته کمرم و دنده هام درد نداشت.فقط خودم یکم دنده هام رو فشار دادم از اون روز کمرم هم درد گرفته.این دنده هام ۷ ماه قبل هم درد داشت،ولی دیگه. دستکاری‌شون نکردم اون موقع و خوب شد!
    حتی غدد لنفاوی کشاله رانم هم، نه درد داشتن نه تورم.خودم حساس شدم و حدود یک هفته بطور مداوم غدد لنفاوی رو چک می‌کردم باهاشون وَر میرفتم و فشارشون میدادم ببینم ورم داره یا نه،و تا همین الان هم اینکار رو انجام میدم متاسفانه.دقیقا یک هفته بعد از اینکه اینکار رو شروع کردم درد پاهام شروع شد و یکماه بعد هم پاهام ورم کرد.
    آقای دکتر چقدر ممکنه سرطان مثانه باشه؟ و اینکه داروی خاصی هست که مصرف کنم شاید کمک. کنه؟پزشکی که بهشون مراجعه کردم تاوانکس تجویز کردن برای سه هفته و گفتن اگه تغییری ایجاد نشه باید از طریق مجرای ادراری داخل مثانه رو ببینم.خواهش حداقل بهم بگید چقدر ممکنه سرطان باشه تا تکلیفم رو بدونم و یکم از نگرانی و بلاتکلیفی کم بشه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام درصد مشخصی که نمیشه گفت ولی احتمالش کمه احتمالا تنگی مجرا باشه . باید حتما سیستوسکوپی شوید تا نظر قطعی داد
    2. تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      آقای دکتر.عذرخواهی میکنم که دوباره مزاحم میشم.باتوجه به اینکه اندازه پروستات طبیعی هست ممکنه نیاز باشه پروستات تراش داده بشه؟!
      چون در اینصورت تا جایی که میدونم اینکار باعث عقیمی میشه و مایع منی دیگه بیرون نمیاد و در این سن مواجه شدن با چنین مشکلی چندان راحت نیست.
      با تشکر از لطف شما آقای دکتر.
    3. تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      آقای دکتر عذرخواهی میکنم.فراموش کردم بگم.ظرف دوماه گذشته که بخاطر سینوزیت دائما آنتی‌بیوتیک مصرف کردم مشکل باریک بودن ادرار صبحگاهی تقریبا از بین رفته و صبح ها به راحتی ادرار رو دفع میکنم.اصلا با قبلا قابل مقایسه نیست.آنتی بیوتیک های که ظرف دو ماه گذشته مصرف کردم اینا هستن.
      سفکسیم،سفالکسین،آموکسی‌سیلین و آموکسی کلاو.
      ظرف این پنج سال هم که مشکل خونریزی بعد از ادرار دارم(که گفتم خدمتتون ظرف یکسال گذشته فقط سه بار بعد از ادرار خونریزی داشتم)همواره با مصرف آنتی بیوتیک این مشکل بهتر شده.ولی الان باریک بودن ادرار کاملا از بین رفته.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      نیاز به تراش پروستات نیست کار تشخیصی قرار انجام بشه
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر عماد سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 396 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر مدت هاست ضائده ای در آلت بنده وجود داره که احساس خارش یا سوزشی هم نداره میخواستم بدونم این زائده زگیل هست یا خیر تا حالا دخول نداشتم و فقط رابطه دهانی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام عکس بفرستید ببینم
    2. تصویر کاربر عماد دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      ارسال شد
    3. تصویر کاربر عماد دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      عکس ارسال شد خدمتتون؟از قسمت choose file ارسال کردم ولی انگار عکسی نیومده
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      عکس رویت شد با توجه به عدم رابطه زگیل نیست بخیه محل ختنه هست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Mmm دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    سلام مبتلا به اچ پی وی هستم کرایو کردم و مرتبا داروی تقویت ایمنی مصرف میکنم و تا الان دو دوز گارداسیل زدم و ضایعه نداشتم جدیدا متوجه یه ضایعه شدم نمی‌دونم زگیل هست یا نه ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام بیشتر شباهت به پاپیلوماتوز دارد اما با توجه به سابقه زگیل بهتر است از نزدیک معاینه بشه
  • تصویر کاربر مجید دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 415 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشی
    من 35 سال سن دارم و یه پسر 8ساله و یه دختر 3رساله دارم امکان فروش بیضه رو دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام فروش بیضه نداریم و کاربردی برای کسی ندارد
  • تصویر کاربر Khani دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر
    من پارسال چند زائده روی بیضه ی خودم مشاهده کردم و به دکتر مراجعه کردم ... گفتن زگیل تناسلی .. و یک قطره ای به من دادن که استفاده کردم و آنها برطرف شد ولی الان بازم دوتا زائده ی کوچک دیگر در امده است و من نگرانم به همسرم سرایت نکند ، باید برای کرایو اقدام کنم ؟
    و من هیچ رابطه ی جنسی با شخصی نداشتم و نمیدانم چه چیزی باعث بروز این زگیل ها شده است .
    البته در کودکی زگیل و میخچه روی انگشتان دستم داشتم ولی همان زمان کودکی درمان شد و تا امروزدیگر نداشتم .
    من عکسی از زائده برای شما ارسال میکنم تا ببینید این واقعا زگیل هست یا نه ..؟
    ممنون میشوم راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام بله در عکس زگیل به نظر میرسه . میشه یه نمونه برداری ازش کرد که تشخیص قطعی بشه . بهترین درمان کرایو است
  • تصویر کاربر کریمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    با سلام این جواب آزمایش هست چی دستور میفرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام عکس اپلود نشده مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر کریمی یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      ببخشید چجوری باید دوباره بفرستم؟
    3. تصویر کاربر کریمی یکشنبه ۱۷ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      الان دوباره میفرستم. فقط دو صفحه است یکجا قبول نمیکنه یکی یکی میفرستم.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      رویت شد مشکل سوزش ادرار یا تکرر ادرار دارن ؟ سوند ندارن ؟
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر .چند هفته ای هست که دانه های این شکلی در محل ختنه گاه بوجود آمده حدود ۱.۵ پیش یه رابطه ی محافظت نشده داشتم آیا اینا زگیله؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام خیر
  • تصویر کاربر وحید دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر، آیا خشکی های ایجاد شده بر روی پوست آلت تناسلی بنده، زیگیل هستند ؟
    عکس رو واستون ارسال میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ۲( 3 سال پیش)
      سلام خیر زگیل رویت نمیشه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر مهدی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    با سلام.چند سوال دارم لطفا جواب دهید.1-اندازه کسیه که منی در آن ذخیره میشود به طور متوسط چند سی سی است؟2-اگر حجم این کسیه خیره منی ثابت است پس چرا حجم انزال گاها با هم متفاوت میباشد؟؟
    3-بعد از هر بار انزال چند روز یا چند ساعت طول (به طور متوسط) میکشه تا این کیسه دوباره پر شود و به حالت اولیه باز گردد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      تا 4-7 سیسی بر اساس افراد فرق دارد تا 48الی 72 ساعت کامل بر میشود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب