رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد.

نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9 (78.62%) 29 رای

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر پارسا جمعه ۳ فروردین ۹۷( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده 27 سال دارم و از 5 سال گذشته دچار التهاب پروستات هستم . در سال 91 اندازه پروستات 13*15*27 بوده و در سونو امسال اندازه پروستات به 25*33*38 تغییر کرده و تخلیه مثانه و بقیه موارد هم مشکلی نداشت. این تغییر اندازه ایا طبیعی است در ضمن بعد از جنب شدن هم تا چند ساعت احساس سوزش دارم.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 1 سال پیش)
      سلام وتبريك سال نو وپوزش از تاخير از نظر من در سن شما مشكلي به نام پروستات نيست واين موضوع را پيگيري نكنيد
  • تصویر کاربر علیرضارحیمی چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام.باانجام سونوگرافی اندازه پروستات من بزرگترازنرمال یعنی 47 سی سی است. سنگ کلیه داشتم که برداشتم ولی کیست هایی دوباره موجود است در هنگام انزال هیچگونه ارگاسم(لذت جنسی) احساس نمی کنم..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      سلام بیشتر عصبی است اینها نرمالند
  • تصویر کاربر محسن دوشنبه ۷ اسفند ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    با سلام خدا قوت خدمت دکتر کرمی عزیز اینجانب 37سال سن دارم دوسال قبل ازمایش psa 190بود و حجم پرستات 33cc سوزش تکرر ادار داشتم جدیدا رفتم ازمایش psa319 شده حجم پرستات 25cc و باقی مانده ادار 100cc سوزش ادارم ندارم تکرر ادرارم زیاد ندارم بعضی موقع بیضه هام درد داره ومثانه ام سفت خواستم راهنمایی کنید ممنون میشم باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      خیلی خیلی بالا است باید اسکن استخوان ونمونه برداری از پروستات کنید
    2. تصویر کاربر محسن یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      سلام psa 3.19برای اینجانب بالا هست احتمال سرطان پرستات دارم
    3. تصویر کاربر محسن یکشنبه ۶ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      احتمال عفونت یا التهاب پرستات نیست
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۷ اسفند ۹۶( 1 سال پیش)
      فکر میکنم اندازه PSA به سن شما زیاد است از پروستاتMRSانجام دهید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۲ بهمن ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    بنده دچار علائمی مشابه «پروستاتیت» هستم؛ ازجمله:
    - درد بین ناحیه مقعد و بیضه‌ها و گاه پشت مقعد با بالا (گاهی، غیر شدید؛ اما آزاردهنده)
    - درد بیضه راست علی‌رغم عدم ابتلای آن به واریکوسل (گاهی و غیر شدید)
    - درد در نواحی: آلت، بالای ران، کمر. (گاهی)
    - مشکلات نعوظ
    - تاخیر در ادرار، باقیماندن ادرار که با استبراء رفع می‌شود
    این علائم در روزهای مختلف و با توجه به حجم فعالیت یا حتی نوع نشستن و میزان استرس، متفاوت است؛ برای مثال در روز سه‌شنبه (261096) بنده محتلم شدم، در این روز از صبح تا شب، عمده دردها در نواحی مذکور وجود داشت و به‌تدریج فروکش کرد؛ افزون بر اینکه در هنگام انزال تقریباً «لذت» خاصی را احساس نکردم.
    پرسش‌ها و ابهام‌ها:
    بنا به گفته آقای دکتر رستگار، متخصص سونوگرافی، سونوگرافی این‌جانب نمایانگر «التهاب پروستات» نیست، حال‌آنکه علائم مذکور وجود دارد؛ بااین‌حال:
     آیا سونوگرافی بازنمایی دقیقی از واقعیت داشته و نیاز به معاینه بالینی نیست؟
     اگر سونوگرافی درست است و واقعاً التهابی در کار نیست، علائم مزبور ناشی از چیست؟
     آیا بالا رفتن «پرولاکتین» -که در نتیجه آزمایش آمده- می‌تواند باعث فشار بر اندام‌های تناسلی و بروز علائم مذکور گردد؟
     آیا دیگر ناهنجاری‌ها، از قبیل «فتق» می‌تواند سبب بروز علائم فوق‌الذکر شود؟ این ناهنجاری در بنده وجود دارد؟
     اخیراً نوعی احساس (نه لزوماً درد) در قسمت پایین سمت راست شکم، پایین دنده به‌طور مداوم دارم؛ آیا آن نیز می‌تواند ارتباطی به این علائم و دردها داشته باشد؟
    شرایط روانی و محیطی احتمالاً مرتبط:
    - استرس: بنده شخصاً استرسی هستم، از ماه رمضان بدین سو نیز عمدتاً دچار اضطراب بوده‌ام که طی دو ماه و به‌ویژه یک ماه اخیر، فشار عصبی بر بنده افزایش یافته است.
    - کهیر و خارش: از ماه رمضان تا اواخر تابستان دچار کهیرهای پوستی و از آن زمان تا تقریباً آذرماه دچار خارش مزمن بودم که گاه در اثر راه رفتن طولانی یا فعالیت، سمت راست و چپ ران در ناحیه تناسلی نیز احساس خارش داشتم؛ که هم‌اکنون دیگر از بین رفته شکر خدا.
    - علائم بالا رفتن پرولاکتین هم‌زمان با افزایش فشار عصبی: از یکی دو ماه پیش (که در بالا بیان شد، فشار عصبی و کاری افزایش یافته) تقریباً علائم ذکرشده در صفحه قبل تشدید یافته و طی این بازه زمانی، اساساً علائم مربوط به بالا رفتن «پرولاکتین» را شخصاً احساس کردم؛ ازجمله:
    o ضعف در بینایی
    o کاهش میل و توان جنسی
    o به‌هم‌ریختگی نظم احتلام و کاهش آن
    o کاهش یا اساساً فقدان لذت هنگام احتلام
    o اختلال در نعوظ
    - تغییر سبک نشستن: طی سه ماه اخیر، غالباً پشت میز و روی صندلی می‌نشینم؛ درحالی‌که در بازه زمانی قبل از آن، چنین نبوده است.
    - شرایط محیطی 7 سال اخیر: طی 7 سال گذشته عمدتاً در محیط خوابگاهی و شغلی در تهران بوده‌ام که با نظام تغذیه متناسب با چنین محیط‌هایی (سلف‌های خوابگاهی و اداری) همراه بوده و غالباً؛ به‌ویژه طی سه ماه اخیر در معرض آلودگی هوای تهران بوده‌ام.
    - داروهای مصرف‌شده احتمالاً مرتبط: دو سال پیش به علت ابتلا معده به میکروب «هلیکوباکتر پیلوری» به دستور پزشک، آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند «کلاریترومایسین» و «آموکسی‌سیلین» و داروهای معده در تعداد بالا (طی یک دوره 30-15 روزه) مصرف نمودم، همچنین از دو سال پیش تاکنون به‌ علت نفخ معده، عمدتاً از قرص سوپرمینت (super mint) و عرق نعنا، به‌طور خودسرانه بهره گرفته‌ام که البته طی دوره 2-3 ماهه اخیر کمتر استفاده کرده‌ام.
    - بالا بودن غلظت خون: در آزمایش خونی که دو سال پیش برای تشخیص «هلیکوباکتر پیلوری» انجام دادم، مشخص گردید که دچار غلظت خون بسیار بالا هستم.
    با تقدیم احترام و سپاس بیکران به پیوست نتیجه سونوگرافی و آزمایش هورمونی خود را ارسال می کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲ بهمن ۹۶( 1 سال پیش)
      سلام چکاب شما نرمال است واین مشکلات بیشتر عصبی وروحی روانی وتلقین است ومرضی نیست
  • تصویر کاربر محمدصادق یکشنبه ۲۶ آذر ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    پدرم از مشکل بزرگی پروستات رنج میبرد. دو ماه پیش عمل turp انجام دادیم. پاتولوژی تشخیص سرطان داده(آدنوکارسینوم)
    میخواستم بدانم آیا قابل درمان هست؟ آیا عمل که صورت گرفته در رشد و گسترش سرطانش تاثیر دارد؟
    قابل ذکر است که آزمایش p s a اش پنج ماه پیش از عمل 1.62 بوده است.

    نمره گلیسون اش 3+3 است.

    75 سال سن دارد. وضعیت عمومی اش خوب و رضایت بخش است سرطان پروستات
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ آذر ۹۶( 1 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۶ آذر ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    حجم پروستات بزرگ و 43 میباشد تکرار ادرار دارم و شب یکبار بیدار میشوم قرصهای امنیک تامسوسیلین و ترازوسین و فیتاستراید را حدود دوماه است مصرف میکنم اثر چندانی نداشته و به محض قطع دارو به شرایط قبل از مصرف دارو برمیگردد ایا بزرگ شدن پروستات با دارو قبل رفع است یا نه و طول دوره درمان چقدر است لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ آذر ۹۶( 1 سال پیش)
      هنوز داروی کوچک کننده پروستات کشف نشده وباید همیشه استفاده کنید با یک دفعه عمل کنید۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر سید سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 1 سال پیش) مشاهده پرسش
    به سلام
    سن اینجانب 64 سال می باشد که مبتلا به بیماری دیابت نوع 2 کنترل شده که آخرین آزمایش 103 میباشد.
    که 3 بار نمونه برداری از پروستات انجام دادم که آخرین نمونه برداری ضمیمه می باشد.
    دکتر معالج ام به من پیشنهاد در آوردن کل پروستات داده است، با توجه به اینکه آزمایش ارسالی و چنانچه عوارضی نداشته باشه عمل را انجام بده ام یا خیر !؟ لطفا راهنمایی بفرمایید .
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 1 سال پیش)
    2. تصویر کاربر سید دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 1 سال پیش)
      باسلام
      قبل ازاخرین نمونه برداری به مدت دوماه قرص خوردم متاسفانه از 13به 15 رسید لام نمونه فعلی که شماره8 بود برای یک ازمایشگاهی بنام نرگس اهواز فرستادم نتیجه ضمیمه بود براتان فرستادم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 1 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت آقای دکتر در سونوگرافی قبلی مربوط به پدر همسرم که خدمتتون فرستادم بزرگ شدن پروستات مشخص شده بود پس از انجام نمونه برداری جواب پاتولوژی بیوپسی را خدمتتون میفرستم ممنون میشم نظر خودتون رو بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ شهریور ۹۶( 2 سال پیش)
      سرطاني نيست
  • تصویر کاربر الهام جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    ایا شخصی که قرار است توتال پروستکتومی شود لزومی دارد قبل عمل نمونه برداری کنند ؟چون این 2 کار باعث اذیت بیمار می شود .ایا میشود بعد از عمل از غده برای پاتولوزی بفرستند؟ممنون می شوم اگر راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ خرداد ۹۶( 2 سال پیش)
      قبل ازراديكال پروستات بايد بيوپسي كنيد PSAكنيد
  • تصویر کاربر صمد شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش) مشاهده پرسش
    حل مشکل پروستات(احتمالا پروستاتیت) لطفا توضیحات منو کامل بخونید اگر لازمه وقت بدید حظورن برسم خدمتتون برای معاینه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ اردیبهشت ۹۶( 2 سال پیش)
      بايد نوار مثانه بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
درحال دریافت اطلاعات
پرسش از دکتر