رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است.

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کارافتادن کلیه ها خود را نشان دهد که کار از کار گذشته و هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن شروع سرطان پروستات در بدن مردان مبتلا را دارد را مرور می کنم.

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

اندازه گیری psa

چه عللی باعث افزایش PSA در خون می شوند؟

1- سرطان پروستات که شایع ترین علت است و مشخصه آن افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری سطح آن بالا می رود.

2- بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشد ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند باید در آنها بالای 40 سال سطح PSA خون اندازه گیری شود.

فرق PSA آزاد با PSA کامل خون چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل خون بالاتر و سطح Free PSA یا PSA آزاد کمتر و نسبت آنها باشد شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می باشد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و total وجود دارد. free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

اندازه PSA در خون به حجم و مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار باید تفسیر شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 6-4 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد شانس سرطان پروستات بیشتر می باشد و لذا در حالت طبیعی در یک مرد 55 الی 80 ساله باید به صورت ثابت PSA در سطح خون زیر 4 نانوگرم در میلی لیتر باشد و در افراد 40-50 سال سطح PSA باید ثابت و بین 3-1 باشد.

نکته مهم در اندازه گیری PSA خون سطح بالارونده مداوم آن است یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه اگر سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

تشخیص سرطان پروستات

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

اگر در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود. نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۲ مهر ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    درود دکتر، پدرم 61 سالشه، آزمایش داده PSA 17 بوده اما هیچ علائمی از درد و تکرر و ... نداشته تا به امروز، دکتر معاینه کرده دیده پروستات سفته، whole body scan نوشته !!! وضعیت پدرم چگونه است با توجه به اینکه نه تو فامیل داشتیم این موضوع رو و نه اینکه هیچ علائمی تا به امروز نداشته !!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ مهر ۹۸( 1 ماه پیش)
  • تصویر کاربر ali جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده هر چندوقت بعلت سنگ حالب ومسدود شدن راه کلیه عمل tul در اردبیل انجام میدم ولی هیچ موقع سنگها کاملا تخلیه نمیشوند ایا میشه هنکام عمل همون سنگهارو تو اتاق عمل در بیارن با tul یعنی یکبار کلیه هام از سنگ پاک بشن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش)
      باید از تشکیل سنگ جلوگیری کنید با مایعات زیاد ونمک کم
  • تصویر کاربر باقری جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    باسلام
    جناب دکتر کرمی
    باقری هستم سن 58 سال
    در سال گذشته آزمایش psa انجام شد که:
    PSA Elisa 3.2
    Free PSA 0.24
    نشان داد
    چنانچه نوشیدنی زیاد مصرف شود ادرار روان است ولی تکرار ادرار ۳ تا ۴ بار در شب دارم و اگه تامسولین مصرف نکنم در آخر ادرار باید مابقی آن را با فشار دفع کنم. قُطر ادرار گاهی اوقات باریک است، لطفا با توجه به سنم راهنمایی و نظر خود را عنایت فرمایید.
    ضمنا نیاز به آزمایش هر ۶ ماه یکبار هست یا خیر؟
    سپاس‌گزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش)
      سالانه ازمایش را تکرار کنید
  • تصویر کاربر جمشید جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اندازه پوستات من ۳۶هست psaخونم ۰۴۴ هست سنم۴۵سال هست آیا من مشکلی دارم دکتر شیراز قرص تامسلوسین بهم داده و قرص ‌پر وستاتان ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش)
      از نظر من در این سن درمان نیاز ندارید
  • تصویر کاربر هدا جمعه ۲۲ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام و احترام
    پدر من 67 سال آبان 97 عمل رادیکال پروستات انجام دادند. نتیجه پاتولوژی بعد ار عمل هم خوب بود. جواب آزمایشهای PSA
    45 روز بعد از عمل 0.18
    ، سه ماه بعد 0.11 .
    سه ماه دوم بعد از عمل 0.08
    سه ماه سوم 0.38
    بود. در این نقطه پزشک معالج دستور تکرار آزمایش پس از یک ماه را دادند.
    19 شهریور (سه روز پیش) PSA
    0.46 شد.
    نظرتان را لطفا در مورد ادامه درمان بفرمایید.
    هورمون درمانی یا رادیو تراپی یا نظر دیگری دارید؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش)
      بهتر است هر سه ماه یک عدد دیفرلین بزنید
  • تصویر کاربر محسن جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    مقدار psaمن 3.95و سنم 41و حجم پرستاتم32کمی تخلیه ادرار بعضی اوقات می ماند باید چیکارکنم البته آقای دکترموقع آزمایش یک هفته بود هرروز خود ارضایی داشتم هفت هشت روز گفتن این مهمه که تا48ساعت قبل آزمایش نداشته باشید میخواستم بدانم چیکارکنم
    1. تصویر کاربر محسن دوشنبه ۲۵ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش)
      سلام جناب آقای دکتر هنوز جوابتون نیامده ممنون
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۹ شهریور ۹۸( 1 ماه پیش)
      در سن شما نیازی به تست نیست ولی انجام داده اید دوباره جای معتبر تکرار کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    اقای دکتر من حدود دو ساله که مشکل تکرر ادرار دارم یعنی میتونم بگم ادرارمو نمیتونم نگاه دارم ۷۰ سالمه ۹۷/۱۰/۱۷ازمایش دادم که4/75:(psa (Eclو
    1/32:(free psa(Eclبود که با چندین بار مراجعه به دکتر که یکی گفت باید نمونه برداری بشه یکی گفت باید عمل بشه جواب ازمایش و سونوگرافیو اوردیم براتون که گفتید نیاز به عمل نیست دوتا قرص تجویز کردین (قرص تولرین و قرص تامسو ور)بعد خوردن این قرصها ۳ماه بعدش ازمایش نوشتید که این بار psa:2/54و48/free psa:0
    ایا نیاز به عمل داره یا همین قرص هارو مصرف کنم در صورت مصرف قرص چند ماه دیگه دوباره ازمایش برم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش)
  • تصویر کاربر هادی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده ۴۹ ساله هستم و به پزشک مراجعه کرده‌اند ایشا فرمودند که التهاب پروستات دارم .بعضی وقته تکرار ادرار دارم . بیشتر در روز و قرص فشار خون هم مصرف میکنم ..والسارتان ۸۰
    آزمایش‌های من همه نرمال هستند و نظر شمادرمورد آزمایش چیست ؟
    Psa : 0.366
    Free psa : 0.19
    F psa/t psa : 0.52 ratio
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱ شهریور ۹۸( 2 ماه پیش)
  • تصویر کاربر سیما جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید .پدرم 65 ساله هستند و حدودا 4 سال پیش آزمایش psa دادن و نتیجه 19 بود که دکتر براشون نمونه برداری انجام داد و مشکلی نداشتن و با درمان دارویی ای عدد به 12 و در برج هفت سال 97 به 6 رسید و الان دوباره روی 17 که دکتر نظرشون دوباره نمونه برداری بود .آقای دکتر آیا دوباره باید انجام بشه ؟با توجه به اینکه پدرم هیچ مشکل جسمی و حتی مشکلی در ادرار یا درد نداره ،لطف بفرمایید و شما هم نظر بدید و اگر نیاز هست با مدارک خدمتتون برسیم .ممنون آقای دکتر در طول این چند سال پی اس ای مرتب نوسان داشته ولی هیچ مشکل فیزیکی مثل تکرر ادرار،درد،ادرار قطره ای و ندارند شما چه راهی پیشنهاد میدید؟آیا نداشتن هیچ گونه رابطه جنسی دلیل بالا رفتن پی اس ای هست؟راهی بخیر از نمونه برداری مجدد هست؟ ⏪ ⏪
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مرداد ۹۸( 3 ماه پیش)
      این با با گاید MRIباید نمونه برداری کنید
  • تصویر کاربر Hadi دوشنبه ۳۱ تیر ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    Hadi.N:
    سلام آقای دکتر. من 4 ماه قبل بصورت اتفاقی یک شب تکرر ادرار گرفتم البته بعد از ورزش دراز و نشست در کنارش و قسمت بالای مثانه کمی درد داشتم مراجعه کردم بعد از سونو گرافی که طی دو ماه مختلف دادم گفت حجم پروستات 32 سی‌سی هست و بزرگی خوش‌خیم و حجم باقی مانده بعد از تخلیه 25 سی سی ا درار گزارش شد و دکتر تشخیص پروستاتیت مزمن رو دادن و قرص سیپروفلوکساسین و پروترال 4 و باکلوفن دادند که حدود 2ماه مصرف کردم کمی بهتر شدم بعد از مدتی وقتی زیاد روی صندلی میشینم یا کمربند میبندم دوباره مثانم درد میگیره دکتر قرص تامسولوسین رو برای یک ماه دادن و گفتن اگه بازم درد گرفت باید برم نمونه برداری و سیستوسکپی البته من فقط طی این چهار ماه چند روز تکرر ادرار داشتم و شب ادراری هم ندارم توی ادرارم هم خون ندیدم خواستم نظر شما رو هم بدونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳۱ تیر ۹۸( 3 ماه پیش)
      از نظر من نیاز به درمان وپیگیری نیست
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر