جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4/5 - (87 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر اسماعیل جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    باعرض سلام خدمت دکتر من سال 97 برای بچه اقدام کردم و نشد پس از ازمایشات اسپرم و معاینه بیضه ها توسط دکتر گفتن که واریکوسل داری و باید عمل بشی وبرج 8 سال97 عمل واریکوسل دوطرفه انجام دادم.
    اولا که از اون زمان تا الان هرچه اقدام میکنیم نمیشه و اخیرن آزمایش که دادم میگن تحرک اسپرم صفرشده در حالیکه قبل عمل 39بوده. میخاستم ببینم چکارکنم بچه داربشم.البته اینم بگم 2تا بچه دارم برای سومی منظورم هست.وازمایشات رو واست میفرستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      اگر اقدام به باروری کنید ونشد باید ای وی اف کنید
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    باسلام،
    بنده حدود 10 ماه پیش جراحی واریکوسل توسط جناب دکتر مدائن در تبریز انجام دادم، ولی متاسفانه مقدار و کیفیت اسپرمها هنوز به حد نرمال نرسید. در آخرین مراجعه هم که پیش دکترم رفتم اطمینان کامل دادن که درست میشه. ولی در این میان با یکی دوتا دکتر دیگه هم مشورت کردم اونا حرفهای امیدوار کننده ای نزدن.
    خواستم نظر جنابتان را هم بدونم.
    ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ مرداد ۹۸( 4 سال پیش)
      در صد موفقیت واریکوسل ۵۰ در صد است در دنیا وان بعد از یک سال بعد از عمل مشخص میشود
  • تصویر کاربر عباس شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    با سلام تصویر ازمایش اسپرموگرام بنده پیوست شده است ایا باین نتایج مشکلی برای باروری وجود دارد؟وایا مقدار 98 درصد مورفولوژی ناقص مسئله مهمی است
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر Amir شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من ماه گذشته به دکتر مراجعه کردم برای معاینه بیضه ایشون گفتند که واریکسول خفیف داری سونو نوشتن سونو سیاه و سفید بود انجام دادم هیچگونه واریوکسل نشون داده نشد بعد از گذشت یک ماه تصمیم به انجام سونوگرافی رنگی گرفتم جواب واریکسول خفیف به اندازه ۳ میلیمتر در بیضه چپ تشخیص داده شد در سونوگرافی اول که سیاه سفید بود ابعاد بیضه راست ۴۸ ×۱۹ میلیمیتر و بیضه چپ ۴۸×۲۱ و در سونو دوم که رنگی هستش که امروز انجام دادم ابعاد بیضه راست به ۴۷×۱۹ و بیضه چپ ۴۶×۱۹ تغییر کرده و لازم به ذکر بنده ۱۹ سال سن دارم و مجرد هستم نظر شما در رابطه با درمان چیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      در سن شما درمان نیاز ندارد
  • تصویر کاربر نیما دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام بنده سال 92 عمل واریگوسل سمت چپ انجام دادم، 8 بار iui نا موفق یکبار میکروناموفق داشتیم امسال هم ivf داشتیم که بعد از pgs رشد جنین بعد 5روزگی متوقف شد که علت آن هم در مرکز ناباروری ابن سینا گفتن مورفولوژی اسپرم normal نیست. لطفا بفرمائید قابل درمان هست یا مرد نابارور است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 192 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر می خواستم بدونم آیا من که بیست ساله هستم در صورت داشتن واریکوسل باید عمل کنم؟ در ضمن الان حدود دو ماهی است که در خواب منی ازم خارج نشده یعنی وقتی میخاد بیاد بیرون متوقف میشه و بیرون نمیاد. ضمنا به تازگی گاهی اوقات بعد از ادرار یا شاید همراه ادرار مایعی لزج ازم خارج میشه که شبیه منی است که قبلا سابقه نداشت.ساکن یزدم و آیا شما در یزد موقت طبابت نمی کنید؟ وسوال آخر اینکه اگه شما یزد نمیای میشه یه دکتر خوب در یزد بهم معرفی کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
  • تصویر کاربر حیدری شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    با سلام .نتایج عمل واریکوسل (با روش میکروسرجی) بنده بعد از 11 ماه به شرح زیر میباشد
    1- حجم زیاد شده
    2- درصد حرکت اسپرمها بشدت کاهش یافته
    به جراح مراجعه کردم ولی پاسخ قانع کننده ای بجز تجویز داروندادند. گفتند عمل موفقیت آمیز بوده .
    با توجه به نتایج آزمایش شما چه راهکاری پیشنهاد میکنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
      غیر از دارو کاری نمیتوان کرد
  • تصویر کاربر عباس شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید
    بنده25سالمه و متاهل هستم حدود یه ماه پیش متوجه عدم تقارن بیضه هام شدم که بیضه سمت چپم حالت کشیدگی داره به سمت پایین و بیضه راستم از بیضه چپم بالاتره
    به پزشک مراجعه کردم که تشخیص داد شاید هیدروسل باشه و سونوگرافی واسه من نوشت که انجام دادم که در آخر سونوگرافی تشخیص داده شد واریکوسل خفیف در سمت چپ بیضه مطرح است
    خواستم بدونم آیا واریکوسل خفیف نیاز به جراحی داره؟در باروری تاثیر داره یا نه؟
    سونوگرافی و تصویر بیضه ها رو میفرستم براتون
    خیلی ممنون میشم راهنماییم کنین با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر فردین چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 203 مشاهده پرسش
    باسلام.بنده 3سالی هست که زیر مثانه سمت راست وبیضه سمت راست گهگاهی سیخ سیخ میزنه بامراجعه به دکتر متخصص وانجام سونوگرافی کلیه ومثانه ها نرمال بودند وحجم پروستات 23 میلی گرم بود.همچنین درسونو واریکوسل گرید1 سمت راست وهیدروسل خفیف درسمت چپ بیضه دیده شده است .دکتر قرص ترازوسین 2 ونوتروتلیپین به مدت 1ماه تجویز کردن وگفتند چیزی نیست .حال سوال بنده اینه که این قرص ها برای چیه .پروستاتم نرمال هست یا نه .قرص ها رو مصرف کنم یانه باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
      از نظر من شما سالید ودارو نخورید
  • تصویر کاربر محمود سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب دکتر بزرگوار لطفا با مشاهده سونو و آزمایش حقیر به بنده کمک کنید که اولا نیاز به عمل واریکوسل دارم یا نه و ثانیا آیا در باروری با توجه به آزمایشم مشکلی دارم؟ ده ماه است که جلوگیری نداشتم و بچه دار نشدیم. توصیه حضرت عالی چیست. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ اسفند ۹۷( 5 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر