جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

در مورد کیست کلیه چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

کیست های کلیه اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. بیماری 45 ساله به علت درد پهلوی مبهم و جهت بررسی و چکاپ سلامتی کلیه ها به دکتر مراجعه می کند و در بررسی های انجام شده توسط دکتر در سونوگرافی، یک کیست به اندازه 5 سانتی متر در کلیه چپ تشخیص داده می شود.

این امر باعث نگرانی بیمار که مریم نام دارد شده و جهت پیگیری بیشتر به دکتر کرمی مراجعه می کند. به خاطر نگرانی مریم از این موضوع، سوال ها و جواب هایی که بین ایشان و دکتر کرمی مطرح شده است را در زیر می خوانیم.

کیست های کلیه

کیست کورتیکال، معمولاً کیسه گرد کوچکی هست که با مایع پر شده است. اکثر افرادی که به این کیست ها مبتلا هستند، از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها بترکند، خونریزی کنند و یا به حدی رشد کنند که به دیگر اعضای بدن فشار وارد کنند، باید تحت درمان قرار بگیرند.

کیست های کلیه چه چیزی هستند؟

یک کیست کلیه، یک کیسه بسته است که با هوا یا مایع پر شده است. کلیه ها اندام های لوبیا شکلی هستند که در پایین کمر قرار گرفته اند و به کنترل مقدار نمک و آب بدن کمک می کنند. آنها همچنین با تصفیه ی خون و تولید ادرار، مواد زائد را از بدن خارج می کنند. درون کلیه، واحد های سازنده ای به نام نفرونها قرار دارند. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است.

زمانی که خون برای تصفیه سازی وارد کلیه ها می شود، نفرون ها آب اضافی و مواد زائد را خارج می کنند که به صورت ادرار از بدن دفع می شوند. کیست به جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک، که راه خروجی ندارد گفته می شود که به جمع شدن این مایع در دیواره کلیه ها کیست کلیه گفته می شود.(کیست های ساده کلیه، معمولاً دیواره نازکی دارند و پر از مایع هستند.)

این کیست ها ممکن است به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک گریپ فروت باشند و می توانند به مرور زمان بزرگتر شوند. 

چه کسانی به کیست کورتیکال مبتلا می شوند؟

با بالا رفتن سن، کیست کورتیکال شایع تر می شود. تقریباً نیمی از افراد 50 سال به بالا، حداقل یک کیست کلیه دارند. اکثر افراد فقط در یکی از کلیه های خود کیست دارند، اما با افزایش سن، تعداد کیست ها و احتمال تشکیل کیست در کلیه دوم بیشتر می شود.

ابتلا به کیست کلیه

آیا کیست های ساده کلیه خطرناک هستند؟

کیست کورتیکال تقریباً همیشه بی خطر است. دلیل نامگذاری آنها این است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به یک مسئله جدی تر شوند. گرچه، برخی از کیست ها دیواره های ضخیمی دارند و ممکن است روی اشعه ی ایکس ناهنجار به نظر برسند و می توانند مربوط به سرطان کلیه باشند.

چه چیزی موجب تشکیل کیست های ساده کلیه می شود؟

کیست های ساده کلیه زمانی تشکیل می شوند که لوله یک نفرون شروع به بزرگتر شدن کند و با مایع پر شود. محققان نمی داند چه چیزی موجب این اتفاق می شود اما می دانند که کیست های کلیه ارثی نیستند. 

در کلیه چند نوع کیست وجود دارد؟

1- کیست ساده: که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی می باشد به علت سن بالا ایجاد می شود و 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.

2- کیست های متعدد: که این کیستها باید دقیقاً بررسی شوند. بعضی از این کیست ها علت ارثی دارند و از والدین به بچه ها منتقل می شوند. که به آنها (APCK) گفته می شود. نکته مهم در مورد این کیست ها تشخیص به موقع و کنترل آنها می باشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها و دیالیز در سنین پایین شود. لذا انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.

3- کیستهای مخلوط: که در سونوگرافی تعداد کیست ها متعدد و در داخل آنها دیواره های متعددی وجود دارد. این کیست ها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد.

جمع بندی اینکه در کلیه سه نوع کیست وجود دارد:

  1. کیست های ساده
  2. کیست های متعدد و ارثی
  3. کیست های دیواره دار و نامنظم

علائم کیست های ساده کلیه چه چیزهایی هستند؟

درد پهلوی چپ

کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. در حقیقت، اکثر افرادی که این کیست ها را دارند از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها پاره شوند و شروع به خونریزی کنند، عفونت کنند و یا بزرگتر شوند، می توانند مشکل ساز باشند. علائم کیست های ساده کلیه عبارتند از:

  • درد پهلو بین دنده ها و لگن، شکم یا کمر
  • تب
  • تکرر ادرار
  • وجود خون در ادرار یا ادرار تیره

کیست، بسته به محل خود می تواند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد. همچنین در صورتی که کیست از تصفیه مواد زائد خون جلوگیری کند، می تواند منجر به نوعی فشار خون بالا شود.

کیست های ساده کلیه چگونه تشخیص داده می شوند؟

کیست های ساده کلیه معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که بیمار به علت مشکل دیگری به پزشک مراجعه کرده است. رایج ترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص این کیست ها عبارتند از:

سونوگرافی: امواج صوتی و اکوهای فرکانس بالا، تصاویری از درون بدن را ایجاد می کنند.

توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن): اشعه های ایکس و یک کامپیوتر، تصاویری سه بُعدی از درون بدن فراهم می کنند. این اسکن ها، نیاز به تزریق یک ماده کنتراست یونیزه شده دارند تا کیست های مایع را از توده های جامد تشخیص دهند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از آهن ربا ها، امواج رادیویی و یک کامپیوتر، تصاویری از درون بدن تولید می شود. از این روش همچنین برای تشخیص کیست های پر از مایع، از کیست های جامد استفاده می شود. این روش نیازی به استفاده از ماده کنتراست یونیزه شده ندارد، بنابراین، برای بیمارانی استفاده می شود که به ماده کنتراست حساسیت دارند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

کیست های ساده کلیه چگونه درمان می شوند؟

در اکثر موارد، کیست های ساده کلیه نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر کیستی به اعضای دیگر بدن فشار وارد کند یا عملکرد کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد، کوچک کردن یا خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد. 2 نوع روش برای درمان کیست های کلیه وجود دارد:

  • آسپیراسیون و اسکلروتراپی: پزشک یک سوزن بلند را وارد پوست می کند تا کیست را سوراخ و مایع درون آن را تخلیه کند. سپس برای کوچکتر کردن کیست، یک محلول قوی به آن تزریق می کند. در صورت لزوم، این روش باید تکرار شود.
  • جراحی: جراحی خارج کردن کیست معمولاً با روش لاپاروسکوپی انجام می شود. در این روش، وسیله ی نازکی به نام لاپاروسکوپ از طریق حفره هایی کوچک وارد شکم می شود. پزشک در طول جراحی، ابتدا کیست را تخلیه می کند، سپس آن را برش می دهد و یا می سوزاند.

آیا کیست های ساده کلیه قابل پیشگیری هستند؟

برخی از کیست های ساده قابل پیشگیری نیستند. شما می توانید با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف نمک کمتر از 2300 میلی گرم در روز احتمال تشکیل آنها را کاهش دهید.

 آیا ارتباطی بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه وجود دارد؟

کیست ساده هیچ نگرانی نداشته و به سرطان تبدیل نمی شود.  اما کیست هایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیست های ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیه ها می شوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل می شوند.

در ویدئوی زیر کیست کلیه از داخل کلیه ی بیمار بیرون آورده می شود.

کالیکتازی کلیه معمولاً به دلیل درمان ویتامین  D، پرکاری غده تیروئید، سارکوئیدوز و موارد دیگر اتفاق می افتد. درمان این شرایط بستگی به علت وقوع بیماری دارد. در صورتی که بیمار به خوبی درمان نشود، برخی از علل نفروکلسیوز می توانند منجر به بیماری کلیوی مزمن شوند.ش

سینوس کلیوی یک حفره ی پر از چربی است که در فضای داخلی کلیه قرار گرفته است. این حفره با فضای پری نفریک در ارتباط است. سینوس کلیوی حاوی هلیوم کلیوی است و از طرفین با پارانیشم کلیوی هم مرز است.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران، عضو انجمن ارولوژی اروپا، امریکا و آسیا

3.8/5 - (51 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر م جمعه ۶ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    علت دفع پروتیین جیست؟آیا حتما نیاز به بیوپسی از کلیه هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      با بیوبسی مشخص میشود
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۵ آبان ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    با سلام جناب اقای دکتر کرمی عزیز و بزرگوار
    سونوگرافی کردم
    کلیه راست بطول 85MM و کلیه چپ 117 میلیمتر دارای اکوی کورتیکومدولاری مشخص و طبیعی هستند .
    کلیه راست کوچکتر از حد طبیعی است
    سنگ و هیدرونفروز دیده نشده
    ایا اقای دکتر در زندگی ایندم دچار مشکل میشم
    مرض قند هم ندارم چیکار کنم که به هیچ مشکلی دچار نشم ؟
    دکتر بهم گفته مادر زادی اینطوری هستم .
    راستی سنگ یا پروتین یا خون هم در ازمایش ادرارمم مشاهده نشده .
    سوال دیگر اقای دکتر اینه که من واریس گرید 3 هم دارم ..
    ایا رگهای کلیه و قلب هم امکان واریس شدن دارن یعنی چ جوری میتونم جلوگیری کنم از بقیه اینجور علایما :(
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۵ آبان ۹۴( 8 سال پیش)
      باید معاینه شوید
  • تصویر کاربر نظری شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    با سلام دو روز است پسرم را ختنه کردیم بعد ار باز شدن باند در حمام خونریری محل بخیه به صورت مختصری مشاهده کردیم لطفا راهنمایی کنید مراقبت ما بایستی چگونه باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 8 سال پیش)
      از دخترتان ببرسید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۵ مهر ۹۴( 8 سال پیش)
      دکترتان اشتباهی تاب شد ببخشید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر فرهاد چهارشنبه ۱۵ مهر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب. 50روزی هست که از عمل ارکیدکتومی بنده میگذرد . اما متاسفانه متاسفانه همچنان نعوض آلت بر قرار است و ب همان شدت گذشته! از آنجا که بعد از ارکیدکتومی امکان ارضا شدن نیست میخواهم نعوض آلت هم بر قرار نشود اما نمیدانم آیا این امکان هست یا خیر ؟ بسیار آزار دهنده ست نعوض الت برای بنده . تشکر . . .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ مهر ۹۴( 8 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر اخلاقی شنبه ۲۸ شهریور ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    با عرض حضور محترم جناب دکتر کرمی
    بنده یک ماه پیش با دادن آزمایش خون مشخص شد که مقداری اسید اوریک کمی بالا دارم بعد از مراجعه به پزشک ایشان سونوگرافی از کلیه انجام داده و تشخیص کیست کلیه دادند و دوباره سی تی اسکن انجام دادم مشخص شد در کلیه چپ یک سنگ به قطر 6 میلیمتر وجود دارد به نظر جنابعالی برای درمان این سنگ باید چه کار کنم ؟ با دارو رفع می شود یا باید با سنگ شکن و روشهای PCNL اقدام کنم ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ شهریور ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام نیاز به درمان ندارد
  • تصویر کاربر علي جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد
    من يكساله كه متوجه شدم كليه هام سنگ ساز شدن و احساس درد در پهلو ها كه بسيار قابل تحمل است را شاهد هستم و هر وقت سنوگرافي مي كنم نشان از سنگريزه(ميكروليتياديس)در آنها مشاهده مي شود . لطفاً راهنمايي بفرمائيد آيا دارويي هست در اين زمينه و براي دفع كلي اونها من چه كاري بايد انجام بدم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام فقط آب زیاد بخورید
  • تصویر کاربر نجمه جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 225 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.دختر ۴ساله دارم که اولین بار بهمن ۱۳۹۲دچار عفونت ادرار شد.وخرداد امسال دوباره عفونت تکرار شد.مرداد ماه هم در ازمایشادرارش عفونت با درجه ۳۰۰۰ و wbc 25_30 دیده شد.عکس رنگی مثانه انجام دادیم که برگشت ادرار دیده نشد.ولی در سونوگرافی هیدرونفروز خفیف مشاهده شد.اما دوباره امروز بعدازگذشت یکماه برا ازمایش مراجعه کردیم که در جواب اولیه ازمایش باکتری به میزان کم دیده شد باwbc 15_20.در ضمن دخترم مدت یکساله که بخاطر تشنج داروی والپروات سدیم استفاده میکنه.عاجزانه خواهشمندم منو راهنمایی کنین .نایب زیاره شما در حرم امام هشتم امام مهربانی در مشهد مقدس هستیم.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام باید بررسی شوند
  • تصویر کاربر فریبا جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 2553 مشاهده پرسش
    فورررررررری.تروخدا زود جواب بدید ممنونم.پسرم هیپوسپادیاس گلندولار داشت پیش یک دکتر اصفهان عملش کردیم بعد چهاروز ک سوندش در اوردیم بحز مجرای جدید از ی سوراخ دیگ ب اندازه نوک سوزن بازه و ادرار میکنه.ازون روز دیگ ما همش نگران و ناراحتیم ک چرا این عمل ساده اینجوری شد.دکترش خیلی بی دقتی کرد.ایا این فیستول قابل درمان و درمانش ب چه صورت؟تروخدا راهنماییمون کنید از دکترخودش ک ناامید شدیم.تروخدا جوابم بدید جیکار باید بکنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام فیستول باید بعدا ترمیم شود هنوز زود است
  • تصویر کاربر محمدرضا جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر،من30 سال سن دارم حدود 1 ماه هستش که دچار دلدرد و اسهال خونی شدم،به متخصص داخلی مراجعه کردم که طی آزمایشهای قبلی بهم گفتن دچار زخم معده و روده بزرگ شدم چون هم داخل ادرار و مدفوع براساس آزمایش خون وجود داره،که همون جاها دچار درد بودم.دوباره واسم آزمایش و سونوگرافی تجویز کردند.در گزارش سونوگرافی نوشته شده که کلیه سمت راست مقداری فولنیس مشاهده شده،الان چند روزی هستش که پشت کمرم همون سمت کلیه سمت راستم درد مداوم دارم و کمی خون داخل مدفوع مشاهده میکنم ولی اسهال و دلدرد دیگه نیستم. ممکنه کلیه ام دچار مشکل شده باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۶ مرداد ۹۴( 8 سال پیش)
      سونو کنید
  • تصویر کاربر نرگس سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    ببخشید مادر من 46 سال دارد وبا درد کلیه ادرارش خونین شده به چه علتی است ایا خطر ناک است .ونیز کلیه دیگرش کوچکتر از دیگری ایست .این نیز خطر ناک است راه حل ودرمان چیست .ممنون از شماوسایت خوبتتان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ مرداد ۹۴( 8 سال پیش)
      باید بررسی شوید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…
چرا باید یورودینامیک یا نوار مثانه انجام بدهیم؟ تست یورودینامیک میزان ذخیره و ترشح ادرار را در…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر