در مورد کیست کلیه چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

کیست های کلیه اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. بیماری 45 ساله به علت درد پهلوی مبهم و جهت بررسی و چکاپ سلامتی کلیه ها به دکتر مراجعه می کند و در بررسی های انجام شده توسط دکتر در سونوگرافی، یک کیست به اندازه 5 سانتی متر در کلیه چپ تشخیص داده می شود.

این امر باعث نگرانی بیمار که مریم نام دارد شده و جهت پیگیری بیشتر به دکتر کرمی مراجعه می کند. به خاطر نگرانی مریم از این موضوع، سوال ها و جواب هایی که بین ایشان و دکتر کرمی مطرح شده است را در زیر می خوانیم.

کیست های کلیه

کیست کورتیکال، معمولاً کیسه گرد کوچکی هست که با مایع پر شده است. اکثر افرادی که به این کیست ها مبتلا هستند، از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها بترکند، خونریزی کنند و یا به حدی رشد کنند که به دیگر اعضای بدن فشار وارد کنند، باید تحت درمان قرار بگیرند.

کیست های کلیه چه چیزی هستند؟

یک کیست کلیه، یک کیسه بسته است که با هوا یا مایع پر شده است. کلیه ها اندام های لوبیا شکلی هستند که در پایین کمر قرار گرفته اند و به کنترل مقدار نمک و آب بدن کمک می کنند. آنها همچنین با تصفیه ی خون و تولید ادرار، مواد زائد را از بدن خارج می کنند. درون کلیه، واحد های سازنده ای به نام نفرونها قرار دارند. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است.

زمانی که خون برای تصفیه سازی وارد کلیه ها می شود، نفرون ها آب اضافی و مواد زائد را خارج می کنند که به صورت ادرار از بدن دفع می شوند. کیست به جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک، که راه خروجی ندارد گفته می شود که به جمع شدن این مایع در دیواره کلیه ها کیست کلیه گفته می شود.(کیست های ساده کلیه، معمولاً دیواره نازکی دارند و پر از مایع هستند.)

این کیست ها ممکن است به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک گریپ فروت باشند و می توانند به مرور زمان بزرگتر شوند. 

چه کسانی به کیست کورتیکال مبتلا می شوند؟

با بالا رفتن سن، کیست کورتیکال شایع تر می شود. تقریباً نیمی از افراد 50 سال به بالا، حداقل یک کیست کلیه دارند. اکثر افراد فقط در یکی از کلیه های خود کیست دارند، اما با افزایش سن، تعداد کیست ها و احتمال تشکیل کیست در کلیه دوم بیشتر می شود.

ابتلا به کیست کلیه

آیا کیست های ساده کلیه خطرناک هستند؟

کیست کورتیکال تقریباً همیشه بی خطر است. دلیل نامگذاری آنها این است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به یک مسئله جدی تر شوند. گرچه، برخی از کیست ها دیواره های ضخیمی دارند و ممکن است روی اشعه ی ایکس ناهنجار به نظر برسند و می توانند مربوط به سرطان کلیه باشند.

چه چیزی موجب تشکیل کیست های ساده کلیه می شود؟

کیست های ساده کلیه زمانی تشکیل می شوند که لوله یک نفرون شروع به بزرگتر شدن کند و با مایع پر شود. محققان نمی داند چه چیزی موجب این اتفاق می شود اما می دانند که کیست های کلیه ارثی نیستند. 

در کلیه چند نوع کیست وجود دارد؟

1- کیست ساده: که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی می باشد به علت سن بالا ایجاد می شود و 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.

2- کیست های متعدد: که این کیستها باید دقیقاً بررسی شوند. بعضی از این کیست ها علت ارثی دارند و از والدین به بچه ها منتقل می شوند. که به آنها (APCK) گفته می شود. نکته مهم در مورد این کیست ها تشخیص به موقع و کنترل آنها می باشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها و دیالیز در سنین پایین شود. لذا انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.

3- کیستهای مخلوط: که در سونوگرافی تعداد کیست ها متعدد و در داخل آنها دیواره های متعددی وجود دارد. این کیست ها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد.

جمع بندی اینکه در کلیه سه نوع کیست وجود دارد:

  1. کیست های ساده
  2. کیست های متعدد و ارثی
  3. کیست های دیواره دار و نامنظم

علائم کیست های ساده کلیه چه چیزهایی هستند؟

درد پهلوی چپ

کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. در حقیقت، اکثر افرادی که این کیست ها را دارند از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها پاره شوند و شروع به خونریزی کنند، عفونت کنند و یا بزرگتر شوند، می توانند مشکل ساز باشند. علائم کیست های ساده کلیه عبارتند از:

  • درد پهلو بین دنده ها و لگن، شکم یا کمر
  • تب
  • تکرر ادرار
  • وجود خون در ادرار یا ادرار تیره

کیست، بسته به محل خود می تواند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد. همچنین در صورتی که کیست از تصفیه مواد زائد خون جلوگیری کند، می تواند منجر به نوعی فشار خون بالا شود.

کیست های ساده کلیه چگونه تشخیص داده می شوند؟

کیست های ساده کلیه معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که بیمار به علت مشکل دیگری به پزشک مراجعه کرده است. رایج ترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص این کیست ها عبارتند از:

سونوگرافی: امواج صوتی و اکوهای فرکانس بالا، تصاویری از درون بدن را ایجاد می کنند.

توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن): اشعه های ایکس و یک کامپیوتر، تصاویری سه بُعدی از درون بدن فراهم می کنند. این اسکن ها، نیاز به تزریق یک ماده کنتراست یونیزه شده دارند تا کیست های مایع را از توده های جامد تشخیص دهند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از آهن ربا ها، امواج رادیویی و یک کامپیوتر، تصاویری از درون بدن تولید می شود. از این روش همچنین برای تشخیص کیست های پر از مایع، از کیست های جامد استفاده می شود. این روش نیازی به استفاده از ماده کنتراست یونیزه شده ندارد، بنابراین، برای بیمارانی استفاده می شود که به ماده کنتراست حساسیت دارند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

کیست های ساده کلیه چگونه درمان می شوند؟

در اکثر موارد، کیست های ساده کلیه نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر کیستی به اعضای دیگر بدن فشار وارد کند یا عملکرد کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد، کوچک کردن یا خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد. 2 نوع روش برای درمان کیست های کلیه وجود دارد:

  • آسپیراسیون و اسکلروتراپی: پزشک یک سوزن بلند را وارد پوست می کند تا کیست را سوراخ و مایع درون آن را تخلیه کند. سپس برای کوچکتر کردن کیست، یک محلول قوی به آن تزریق می کند. در صورت لزوم، این روش باید تکرار شود.
  • جراحی: جراحی خارج کردن کیست معمولاً با روش لاپاروسکوپی انجام می شود. در این روش، وسیله ی نازکی به نام لاپاروسکوپ از طریق حفره هایی کوچک وارد شکم می شود. پزشک در طول جراحی، ابتدا کیست را تخلیه می کند، سپس آن را برش می دهد و یا می سوزاند.

آیا کیست های ساده کلیه قابل پیشگیری هستند؟

برخی از کیست های ساده قابل پیشگیری نیستند. شما می توانید با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف نمک کمتر از 2300 میلی گرم در روز احتمال تشکیل آنها را کاهش دهید.

 آیا ارتباطی بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه وجود دارد؟

کیست ساده هیچ نگرانی نداشته و به سرطان تبدیل نمی شود.  اما کیست هایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیست های ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیه ها می شوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل می شوند.

در ویدئوی زیر کیست کلیه از داخل کلیه ی بیمار بیرون آورده می شود.

کالیکتازی کلیه معمولاً به دلیل درمان ویتامین  D، پرکاری غده تیروئید، سارکوئیدوز و موارد دیگر اتفاق می افتد. درمان این شرایط بستگی به علت وقوع بیماری دارد. در صورتی که بیمار به خوبی درمان نشود، برخی از علل نفروکلسیوز می توانند منجر به بیماری کلیوی مزمن شوند.ش

سینوس کلیوی یک حفره ی پر از چربی است که در فضای داخلی کلیه قرار گرفته است. این حفره با فضای پری نفریک در ارتباط است. سینوس کلیوی حاوی هلیوم کلیوی است و از طرفین با پارانیشم کلیوی هم مرز است.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران، عضو انجمن ارولوژی اروپا، امریکا و آسیا

3.8/5 - (54 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سروش چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سلام

    بنده هنگام خروج ادرار درد کمی دارم و از ابتدای لوله ادراری تا سر لوله ادراری دقیقا زیر وسط درد دارم
    علتش را نمیدانم
    از قبل تکرر ادرار داشتم و الان برطرف شده و همچنین سوزش شدید الان اینگونه شده ازمایش ادرار و سونوگرافی مشکلی نشان نداده
    لطفا دارویی تجویز کنید برام
    سن 18 جنسیت مرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر سمیرا شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 427 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی 33 هستم تازه متوجه شدم تنگی مادرزادی حالب چپ دارم -شرح سونوگرافی
    کلیه راست به ابعاد 38*108 میلیمتر و کلیه چپ به ابعاد 45*118 میلیمتر اندازه طبیعی دارند و در جایگاه نرمال رنال قراردارند.
    corticomedullary diff نمای طبیعی دارد .ضخامت کورتکس کلیه ها در حد طبیعی میباشد.
    سیستم پیلوکالیسیل کلیه چپ fullness دارد و حالب آن نیز در ناحیه پروگزیمال اتساع خفیف دارد ولی اتساع حالب چپ در ناحیه لگنی افزایش یافته به نحوی که کالیبر لومن آن در ناحیه لگنی به 11 میلیمتر میرسد. در دیستال حالب چپ در مثانه تصویر یک یورتروسل ساده به اقطار 23*37میلیمتر دیده میشود.سیستم پیلوکالیسیل کلیه راست و حالب آن دیلاته نیستند.مثانه حجم طبیعی دارد و ضخامت جدار آن یکنواخت و طبیعی است .سنگ یا ضایعه تومورال در کلیه و مثانه دیده نشد.
    خیلی نگرانم ممنون میشم جوابم رو بدهید و نیازبه عمل ضروری هست یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ اردیبهشت ۹۴( 9 سال پیش)
      باید مدارکتان را ببینم
  • تصویر کاربر پروین جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    معمولا پهلوی راست من درد خفیفی دارد که این درد معمولا به قسمت بالای پاهای من هم میرسد شبها هم تکرر ادرار زیادی دارم .چند بار هم به عفونت شدید مثانه داشته ام . در آزمایشاتی هم که میدهم معمولا جواب آزمایشاتم مثبت است .هر چه درمان هم میکنم کوتاه مدت تاثیر داشته و دوباره کلیه راستم عفونت میکند چه راهکاری پیشنهاد میکنید .و چه قرصی تاثیر بیشتری دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۸ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      سونوگرافی بکنید
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 287 مشاهده پرسش
    با سلام من یه مدت پیش تست الدوسترون داشتم که عدد 1337 pg/ml رو نشون داد، حدود چند هفته بعد یه تست دیگه دادم با رنین و پتاسیم و سدیم، الدسترون 756 شد رنین 20 سدیم 140 و پتاسیم 40 که بجز الدوسترون بقیه نرمال هستن، الان جای نگرانی هست یا نه؟ باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر کرمی- ضمن تشکر از صبر و حوصله شما در پاسخدهی به پرسش های بیماران یک سوال خدمتتان دارم. چند روز قبل برای چک آپ عمومی کلیه و دردی که فکر می کردم مربوط به پروستات هست به دکتر مراجعه کردم. در سونوگرافی حجم پروستات 27 سی سی اعلام شد که دکتر گفت با توجه به سن (38) مشکلی ندارد و البته PSAهم زیر 2 بود. اما در سونوگرافی معلوم شد که در کلیه سمت چپ یک سنگ در اندازه 4 میلیمتر دارم. من چون 8 ماه قبل از کمبود ویتامین دی مطلع شدم، روزانه یک قرص ویتامین دی 3 با دوز 1000 میلی مصرف میکنم .خودم احتمال می دهم سنگ کلیه من می تواند اثر همین قرص ویتامین دی 3 باشه. به نظر شما اولا مصرف ویتامین دی 3 را ادامه دهم یا قطع کنم؟ و این که آیا برای دفع سنگ باید کار خاصی انجام دهم یا خیر؟ ممنون از راهنماییتان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 9 سال پیش)
      اب زیاد نمک کم
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    با عرض سلام. خدمت آقای دکتر. همسرم ۲۷سالشونه.وزن بالا.سابقه اسید اوریک دارن. اما الان حدود یک ماه میشه که درد ناگهانی کلیه داره.سونو انجام داد. کلیه سمت چب سنگ حدود ۳ میلی داشت. اما کلیه سمت راست هم درد داره. اسید اوریک خونش ۱۱ بود.اما قند خون و کلسترول پایین.ازتون راهنمایی میخواستم. ببینم مشکل حادی دارن واسه کلیه. با تشکر فراوان از شما.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      باید اسید اوریک را پایین بیاورید
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با سلام
    خانمی 40 ساله هستم و دارای سابقه سنگ سازی می باشم . سال های قبل سه بار سنگ شکن کرده ام . اکنون که سونوگرافی داده ام دارای یک سنگ با قطر 15 میلی در PUJ ویک عدد سنگ به قطر 6 میلی در ثلث تحتانی کلیه راست دیده میشودو یک عدد سنگ به قطر 7 میلی در ثلث تحتانی کلیه چب وجود دارد . درضمن هیدرونفروز خفیف تا متوسط درسمت راست دیده می شود. آیا با ورزش و نوشیدن مایعات زیاد دفع می شوند اگر نمی شود چه باید کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۲ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر حامد یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 573 مشاهده پرسش
    این درد را سالهاست که دارم.تا یک سال پیش,هر چند ماه یک بار به مدت خیلی کوتاهی ایجاد شده و سپس رفع میشد.اما اخیرا دفعات بروز این درد بیشتر شده و بیشتر اذیت میکنه.اینطور که به نظر میرسد از کلیه باشد چون در محدوده ی محل کلیه این درد خود را نشان میدهد.به نظر شما به چه پزشکی مراجعه کنم.ایراد از چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      حتما
  • تصویر کاربر mohsen جمعه ۱۲ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 366 مشاهده پرسش
    باسلام و تشکر از زحماتتان
    من خانمم 3 ماهه بارداره که در کلیه چپش در سونو چیزهایی شبیه کیست دیده شده البته ایشون نه قبلا درد داشته نه الان و اندازه کلیه هم طبیعی دیده شده به چند تا دکتر مختلف مراجعه کردیم یکی میکه عکس بگیر یکی میگه نه آیا این نوع عکس برای نوزاد ضرر داره ضمنا مشکل ایشون ارثی هم نیست لطف کمک کنید ایشون خیلی استرس دارن ونگرانن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      پيگيري بعد از زايمان
    2. تصویر کاربر mohsen جمعه ۱۲ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام و‌خسته نباشید اگر تنگی حالب باشه هم بعد از زایمان میشه پیگیری کرد ؟ممنون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکنر کرمی عزیز.من جوانی31 ساله هسنم به تازگی آزمایش خون دادم مقدار اسیداوریک خون من8/3 بود کمی هم غلظت خون دارم با توجه به این که مئت 1 ماه است که من هرروز صبح 1 ساعت ورزش و فعالیت بدنی هم دارم به نظر شما اسداوریک خون من بالاست؟ و اگر اینطور است چرا باید با وجود ورزش کردن هم این اتقاق بیفتد.ممنون می شم اگر راهنمایی ام کنید چون نگرانم مه نکنه کلیه هام دچار مشکل شده باشه.ضمناٌ مدتی است گرفتگی در ماهیچه پشت ساق پا دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ آذر ۹۳( 9 سال پیش)
      اسید اوریک بالاست باید بررسی شوید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر