در مورد کیست کلیه چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

کیست های کلیه اغلب بی علامت هستند و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. بیماری 45 ساله به علت درد پهلوی مبهم و جهت بررسی و چکاپ سلامتی کلیه ها به دکتر مراجعه می کند و در بررسی های انجام شده توسط دکتر در سونوگرافی، یک کیست به اندازه 5 سانتی متر در کلیه چپ تشخیص داده می شود.

این امر باعث نگرانی بیمار که مریم نام دارد شده و جهت پیگیری بیشتر به دکتر کرمی مراجعه می کند. به خاطر نگرانی مریم از این موضوع، سوال ها و جواب هایی که بین ایشان و دکتر کرمی مطرح شده است را در زیر می خوانیم.

کیست های کلیه

کیست کورتیکال، معمولاً کیسه گرد کوچکی هست که با مایع پر شده است. اکثر افرادی که به این کیست ها مبتلا هستند، از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها بترکند، خونریزی کنند و یا به حدی رشد کنند که به دیگر اعضای بدن فشار وارد کنند، باید تحت درمان قرار بگیرند.

کیست های کلیه چه چیزی هستند؟

یک کیست کلیه، یک کیسه بسته است که با هوا یا مایع پر شده است. کلیه ها اندام های لوبیا شکلی هستند که در پایین کمر قرار گرفته اند و به کنترل مقدار نمک و آب بدن کمک می کنند. آنها همچنین با تصفیه ی خون و تولید ادرار، مواد زائد را از بدن خارج می کنند. درون کلیه، واحد های سازنده ای به نام نفرونها قرار دارند. هر نفرون از یک فیلتر و یک لوله تشکیل شده است.

زمانی که خون برای تصفیه سازی وارد کلیه ها می شود، نفرون ها آب اضافی و مواد زائد را خارج می کنند که به صورت ادرار از بدن دفع می شوند. کیست به جمع شدن مایع در یک حفره با دیواره نازک، که راه خروجی ندارد گفته می شود که به جمع شدن این مایع در دیواره کلیه ها کیست کلیه گفته می شود.(کیست های ساده کلیه، معمولاً دیواره نازکی دارند و پر از مایع هستند.)

این کیست ها ممکن است به کوچکی یک نخود یا به بزرگی یک گریپ فروت باشند و می توانند به مرور زمان بزرگتر شوند. 

چه کسانی به کیست کورتیکال مبتلا می شوند؟

با بالا رفتن سن، کیست کورتیکال شایع تر می شود. تقریباً نیمی از افراد 50 سال به بالا، حداقل یک کیست کلیه دارند. اکثر افراد فقط در یکی از کلیه های خود کیست دارند، اما با افزایش سن، تعداد کیست ها و احتمال تشکیل کیست در کلیه دوم بیشتر می شود.

ابتلا به کیست کلیه

آیا کیست های ساده کلیه خطرناک هستند؟

کیست کورتیکال تقریباً همیشه بی خطر است. دلیل نامگذاری آنها این است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که تبدیل به یک مسئله جدی تر شوند. گرچه، برخی از کیست ها دیواره های ضخیمی دارند و ممکن است روی اشعه ی ایکس ناهنجار به نظر برسند و می توانند مربوط به سرطان کلیه باشند.

چه چیزی موجب تشکیل کیست های ساده کلیه می شود؟

کیست های ساده کلیه زمانی تشکیل می شوند که لوله یک نفرون شروع به بزرگتر شدن کند و با مایع پر شود. محققان نمی داند چه چیزی موجب این اتفاق می شود اما می دانند که کیست های کلیه ارثی نیستند. 

در کلیه چند نوع کیست وجود دارد؟

1- کیست ساده: که اغلب به صورت تکی و با دیواره صاف در سونوگرافی می باشد به علت سن بالا ایجاد می شود و 50درصد افراد بالای 50 سال در بررسی سونوگرافی ممکن است کیست ساده داشته باشند. کیستهای ساده در سونوگرافی دیواره صاف دارند و در داخل آنها چرک و خون و لخته وجود ندارد.

2- کیست های متعدد: که این کیستها باید دقیقاً بررسی شوند. بعضی از این کیست ها علت ارثی دارند و از والدین به بچه ها منتقل می شوند. که به آنها (APCK) گفته می شود. نکته مهم در مورد این کیست ها تشخیص به موقع و کنترل آنها می باشد چرا که ممکن است در نهایت منجر به از کار افتادن کلیه ها و دیالیز در سنین پایین شود. لذا انجام سونوگرافی قبل از ازدواج در تشخیص و جلوگیری از انتقال آن بسیار مهم است.

3- کیستهای مخلوط: که در سونوگرافی تعداد کیست ها متعدد و در داخل آنها دیواره های متعددی وجود دارد. این کیست ها باید از نظر سرطان کلیه دقیقاً بررسی کرد.

جمع بندی اینکه در کلیه سه نوع کیست وجود دارد:

  1. کیست های ساده
  2. کیست های متعدد و ارثی
  3. کیست های دیواره دار و نامنظم

علائم کیست های ساده کلیه چه چیزهایی هستند؟

درد پهلوی چپ

کیست کورتیکال، معمولاً هیچ علائمی ندارد و به صورت اتفاقی در بررسی های سونوگرافی تشخیص داده می شود. در حقیقت، اکثر افرادی که این کیست ها را دارند از وجود آنها بی خبر هستند. در صورتی که این کیست ها پاره شوند و شروع به خونریزی کنند، عفونت کنند و یا بزرگتر شوند، می توانند مشکل ساز باشند. علائم کیست های ساده کلیه عبارتند از:

  • درد پهلو بین دنده ها و لگن، شکم یا کمر
  • تب
  • تکرر ادرار
  • وجود خون در ادرار یا ادرار تیره

کیست، بسته به محل خود می تواند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد. همچنین در صورتی که کیست از تصفیه مواد زائد خون جلوگیری کند، می تواند منجر به نوعی فشار خون بالا شود.

کیست های ساده کلیه چگونه تشخیص داده می شوند؟

کیست های ساده کلیه معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که بیمار به علت مشکل دیگری به پزشک مراجعه کرده است. رایج ترین آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص این کیست ها عبارتند از:

سونوگرافی: امواج صوتی و اکوهای فرکانس بالا، تصاویری از درون بدن را ایجاد می کنند.

توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن): اشعه های ایکس و یک کامپیوتر، تصاویری سه بُعدی از درون بدن فراهم می کنند. این اسکن ها، نیاز به تزریق یک ماده کنتراست یونیزه شده دارند تا کیست های مایع را از توده های جامد تشخیص دهند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI): با استفاده از آهن ربا ها، امواج رادیویی و یک کامپیوتر، تصاویری از درون بدن تولید می شود. از این روش همچنین برای تشخیص کیست های پر از مایع، از کیست های جامد استفاده می شود. این روش نیازی به استفاده از ماده کنتراست یونیزه شده ندارد، بنابراین، برای بیمارانی استفاده می شود که به ماده کنتراست حساسیت دارند.

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)

کیست های ساده کلیه چگونه درمان می شوند؟

در اکثر موارد، کیست های ساده کلیه نیازی به درمان ندارند. با این حال، اگر کیستی به اعضای دیگر بدن فشار وارد کند یا عملکرد کلیه ها را تحت تأثیر قرار دهد، کوچک کردن یا خارج کردن آن ممکن است ضروری باشد. 2 نوع روش برای درمان کیست های کلیه وجود دارد:

  • آسپیراسیون و اسکلروتراپی: پزشک یک سوزن بلند را وارد پوست می کند تا کیست را سوراخ و مایع درون آن را تخلیه کند. سپس برای کوچکتر کردن کیست، یک محلول قوی به آن تزریق می کند. در صورت لزوم، این روش باید تکرار شود.
  • جراحی: جراحی خارج کردن کیست معمولاً با روش لاپاروسکوپی انجام می شود. در این روش، وسیله ی نازکی به نام لاپاروسکوپ از طریق حفره هایی کوچک وارد شکم می شود. پزشک در طول جراحی، ابتدا کیست را تخلیه می کند، سپس آن را برش می دهد و یا می سوزاند.

آیا کیست های ساده کلیه قابل پیشگیری هستند؟

برخی از کیست های ساده قابل پیشگیری نیستند. شما می توانید با نوشیدن مایعات فراوان و مصرف نمک کمتر از 2300 میلی گرم در روز احتمال تشکیل آنها را کاهش دهید.

 آیا ارتباطی بین کیست کلیه و تبدیل آن به سرطان کلیه وجود دارد؟

کیست ساده هیچ نگرانی نداشته و به سرطان تبدیل نمی شود.  اما کیست هایی که دیواره آنها نامنظم و داخل آنها حفره حفره است حتماً باید از نظر سرطان کلیه هرچه زودتر بررسی شوند و کیست های ارثی متعدد اغلب باعث از کارافتادگی کلیه ها می شوند و ندرتاً به سرطان کلیه تبدیل می شوند.

در ویدئوی زیر کیست کلیه از داخل کلیه ی بیمار بیرون آورده می شود.

کالیکتازی کلیه معمولاً به دلیل درمان ویتامین  D، پرکاری غده تیروئید، سارکوئیدوز و موارد دیگر اتفاق می افتد. درمان این شرایط بستگی به علت وقوع بیماری دارد. در صورتی که بیمار به خوبی درمان نشود، برخی از علل نفروکلسیوز می توانند منجر به بیماری کلیوی مزمن شوند.ش

سینوس کلیوی یک حفره ی پر از چربی است که در فضای داخلی کلیه قرار گرفته است. این حفره با فضای پری نفریک در ارتباط است. سینوس کلیوی حاوی هلیوم کلیوی است و از طرفین با پارانیشم کلیوی هم مرز است.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران، عضو انجمن ارولوژی اروپا، امریکا و آسیا

3.8/5 - (54 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مانیا جمعه ۳۰ مهر ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من دیشب بعد از بیدار شدن ساعت ۱۱:۳۰ رفتم دستشویی مثل همیشه اما دیدم مقدار دستشوییم فقط یک قطرست من قرص کلونازپام ۲ میلی و کویتیاپین ۲۰۰ و دپاکتین ۵۰۰ مصرف میکنم که نزدیک دوسال از مصرف میگذره و باعث چاقیم شده یعنی از ۴۳ کیلو به ۷۰ کیلو رسیدم سال ۹۲ و ۹۳ سونوگرافی مکرری از شکم و پهلو ها داشتم سال ۹۴ نه ولی سال و۵ داشتم سونوگرافی کلیه و کبدم سالم بودن من بخاطر درد پهلو رفتم سونوگرافی دادم اما الان که ادرارم اینطوری شده باید انجام بدم پهلو سمت چپم درد میکنه شهریور ماه که شیراز بود منی که همیشه افت فشار داشتم فشارم زیر ۱۲ بود تو شیراز ۱۳ و ۱۴ بود به دکتر متخصص اعصاب و روان مراجعه کردم اون بهم گفت قرص دپاکتین که ضد تشنج البته بگم استرس دارم نه تشنج دکتر اونجا بهم گفت به خاطر این قرص ممکنه به کبد یا کلیه آسیب بزنه حالا واقعا ترسیدم من تو آبادانم اینجا فقط یک دکتر کلیه هست که اونم هر بار میرم پیشش قبل از اینکه حرف بزنم میگه برو اورژانسی آزمایش ادرار بده جوابو بیار ولی من خیلی نگرانم که کلیه از دست داده باشم یا کبد از دیشب تا الانم خواب نداشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ مهر ۹۵( 8 سال پیش)
      ازمايش بدهيد
  • تصویر کاربر زهرا یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام.من ازمایش کشت ادرار دادم ولی گفتن هیچی نشون نداده و عفونت نداری.ولی پهلوم درد میکنه.خیلی شدید نیست ولی درد میکند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۸ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      سونو كنيد
  • تصویر کاربر کیانا جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام.آقای دکتر من با خوردن مایعات به مقدار کم هم نیاز به توالت رفتن دارم.احساس میکنم کل مسیری ک اون مایع که می خورم طی میکنه تو بدنم مثل یه لوله هست که از دهانم وارد میشه و بلافاصله خارج میشه.علت چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر رحیم دوشنبه ۲۲ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 540 مشاهده پرسش
    در پیوست به سوال قبلیم با کد رهگیری: i59w620076
    1. تصویر کاربر رحیم شنبه ۲۰ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      آقای دکتر کرمی
      با سلام مجدد
      فرمودید عکسهای سیتی اسکن رو بفرستید ببینم . عکسهای مربوط به سنگ 25 mm ابتدای حالب و لگنچه راست کلیه که یک جلسه سنگ شکنی انجام داده بودیم ...اما انسداد حالب برطرف نشده و خانم بنده همچنان تب و لرز و حالت تهوع و درد پهلو دارند و حجیم شدن کلیه راست و ...

      لطفا بهم بگید جراحی pcnl (تونل پوستی) بهترین انتخاب عمل جراحی هستش و کار به جراحی باز نمیکشه؟

      بسیار بسیار ممنون میشم جواب بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      بله pcnl بهترين درمان است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر dorsa یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 256 مشاهده پرسش
    من مادرم روی کلیه اش یه توده وجود داره که مانع میشه از اینکه کلیه هاش کار کنه و دفع ادرار نداره و مجاری ادرارش توسط این توده تحت فشار است نظر شما چیه؟؟ ایا میشه کاری کرد؟؟ لطفا جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد عكسش را ببينم
  • تصویر کاربر فهیمه پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من یک زن ۳۸ ساله هستم و الان مدت ۲۰ سال هست که به عفونت کلیه دچار هستم اولین بار دوران حاملگی اولین فرزندم به علت درد و تب و لرز بالا ۴۳ درجه در ۴ ماهگی در بیمارستان بستری شدم و از اون موقع تا به حال دچار این عارضه سالی یک یا دو بار هستم
    تا کنون نزد متخصص و یا فوق تخصص نرفتم و بعد از مصرف انتی بیوتیک تقریبا سرپا می شوم ولی الان یک سال هست که مدام درد پهلو رو دارم و با کوچکترین باد سردی شروع به درد گرفتن می کنه و کلا این درد همیشگی شده
    جدیدا یک ماهی هست که سمت راست دقیقا جایی که آپانتیش هست هم همزمان درد می کنه و کلی سونوگرافی انجام دادم و می گویند که آپانتیس نیست و احتمالا مجرای اداری من هم درگیر شده حالا از شما درخواست دارم بگید من باید چه کار بکنم تا این قدر درد نکشم ؟؟؟؟؟؟
    ممنون می شم اگر بیشتر راهنمایی ام کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر صمد جمعه ۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر . مادر من سنگ کلیه دار د بردیم سونگرافی .نوشته سنگ لگنچه کلیه چب همراه باهیدرونفروز کلیه چپ . باید عمل شه یا نه چ متخص میتوان عمل کن با چ گرایشی باشد ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۸ مرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      فیلم عمل سنگ کلیه سایت من را ببینید
  • تصویر کاربر فرشته شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 249 مشاهده پرسش
    سلام من یک ماهه حامله ام و در دو نوبت آزمایش دار خون 1تا2عدد دیده شده ولی blood منفی بوده وزیر میکروسکوپ دیده شده در نوبت اول عفونت اداری تشخیص دادن دارو مصرف شد و یک هفته بعد آزمایش دوم تکرار شده ودر ضمن کوليت اولسروز دارم ک یک صبح و یک عدد عصر مزالازين می خورم
    لطفا بگین مصرف این قرص برا حاملگی بد نیست و برا آزمایشم چه اقدامی لازمه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ خرداد ۹۵( 8 سال پیش)
      سونوگرافی کنید از کلیه ومثانه مطلب سایت من در مورد خون در ادرار را بخوانید
  • تصویر کاربر جعفر جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت جناب دکترکرمی خسته نباشید من 61 سالمه دیابت دارم ومدتی است که عفونت اداری وسنگ کلیه دارم که با دردشدید پهلو واستفراغ به دکتررفتم با عکس وآزمایش وستی اسکن معلوم شدکه هم عفونت وهم سنگ 17 و13 میلیمتری دارم طبق نظردکترقرارشده کهروزشنبه صبح کلیه هام لیزر بشند جواب سیتی اسکن وآزمایش روبرای شما میفرستم خواهش میکنم قبل از لیزر کردن جوابم بدین خیلی ازشما ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      سلام باز نشد دوباره بفرستید
  • تصویر کاربر محمدرضا یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    با درود بر شما
    من مردی۴۹ ساله هستم
    سنگی بقطر ۱۰/۷میلیمتر درون حالب گیر کرده ایا بروش tulاز طریق مجرای ادرارمیتوان انرا سنگ شکن کرد در صورت امکان بفرمایید هزینه آن چقدو است وآیا نیاز به بستری دارد ونیاز به بودن همراه دارد یا خیر,
    در خاتمه از شما تقاضا دارم جهت پاسخگویی به تلفنهایتان شخصی مودب وبا حوصله را به عنوان پاسخگوی مراجعین انتخاب کنید.
    باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      در خدمتم فيلم سنگ حالب من را ببينيد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر