درباره عفونت کلیه ها چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیماری های کلیه و ترس از نارسا و کم کار شدن کلیه ها نگرانی عمده بیمارانی است که در مطب و بیمارستان به اینجانب مراجعه می کنند. یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. با کمی تأمل به این نگرانی در می یابیم که این دلواپسی کاملاً به جاست چرا که وقتی گرفتاری های بیمارانی که به علت بیماری های مختلف، کلیه ها یشان را از دست داده اند را در بیمارستان ها و مطب می بینیم به اهمیت بیشتر این نگرانی و لزوم اطلاع رسانی و پیشگیری از بیماری های کلیه و حفظ این قسمت از اعضای بدن که نقش کلیدی در بدن دارند را پی می بریم.

یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. به علت احتمال بالای آسیب به کلیه ها درمان عفونت ادراری جزء اورژانس های ارولوژی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع به شرح تفضیلی عفونت کلیه می پردازیم.

کلیه

عفونت کلیه چگونه ایجاد می شود؟

علت عفونت کلیه، تهاجم باکتری وارد شده به بدن چه از طریق خون و چه از طریق ادرار می باشد که باکتری با حمله به سلول های کلیه باعث التهاب کلیه ها و تخریب عملکرد آن می گردد.

راه های حمله باکتری به کلیه ها عبارتند از:

  • از راه خون
  • از راه انتشار به ارگان های آلوده از قبیل آبسه و عفونت های دور کلیه
  • از راه ادراری که باکتری از سوراخ مجرای ادرار وارد مجرا و مثانه و سپس به کلیه ها می رسد که این راه شایعترین مسیر درگیری کلیه ها و عفونت است.

خطر عفونت کلیه در این افراد

افرادی که بیشتر در خطر عفونت کلیه از طریق سوراخ مجرای ادراری هستند عبارتند از:

  • خانم ها به علت کوتاه بودن مجرای ادراری و ساختار بدن و نزدیکی سوراخ ادراری به سوراخ واژن و مقعد که هر دو منشاء آلودگی می شود.
  • بچه های دارای برگشت ادراری که در این افراد به علت برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها ادرار عفونی باکتری را به کلیه ها رسانده و باعث عفونت کلیه و آسیب به آن می گردد که امروزه شایعترین علت از کارافتادن کلیه و آسیب کلیه های اطفال، برگشت ادرار از مثانه به کلیه یا ریفلاکس و عفونت کلیه ثانویه به این این برگشت ادراری می باشد.
  • افرادی که مبتلا به عفونت های مقاربتی از قبیل سوزاک ، سیفلیس و ایدز و … می باشند که در این جا به علت آلوده شدن مجرا باکتری آرام آرام به طرف کلیه ها حرکت و با عفونت کلیه آن را درگیر و تخریب می کند.

علائم و نشانه های عفونت کلیه ها چیست؟

کیست ساده کلیه

عفونت کلیه به دو نوع حاد و ناگهانی و مزمن تقسیم می شود.

علائم و نشانه های عفونت حاد کلیه ها عبارتند از:

  • تب بالای ˚39
  • لرز شدید
  • درد پهلو سه علامت عفونت کلیه می باشند

علائم دیگر شامل تغییر رنگ ادرار و کدر شدن آن، بدبوشدن ادرار، تکرر ادراری، سوزش ادرار و خون در ادرار می باشد. در بچه ها و نوزادان علاوه بر علائم فوق بی حالی و عدم شیرخوردن و عدم مکیدن پستان مادر می تواند علائم عفونت کلیه باشد. در سنین پائین و در بچه ها کاهش وزن و عدم رشد بچه ها می تواند نشانه عفونت کلیه باشد.

آیا عوامل زمینه ای و مستعد کننده عفونت ادراری وجود دارد؟

بله وجود دارد. عوامل به شرح زیر است:

  • کاهش قدرت ایمنی بدن در سرطان ها، ایدز و بیماری های مزمن
  • برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها مخصوصاً در اطفال
  • وجود انسداد در مسیر خروجی ادرار از کلیه ها به عنوان مثانه در بزرگی پروستات، تنگی مجرای ادرار ، تنگی لوله حالب در محل اتصال آن به کلیه و مثانه
  • مثانه عصبی که ادرار فرد کامل خارج نمی شود و به صورت ادرار باقیمانده در مثانه می ماند
  • حاملگی در خانم ها از عوامل مستعد کننده عفونت کلیه ها می باشد.

در صورت عفونت کلیه ها چکار باید بکنیم؟

در صورت مشاهده تب و لرز، درد پهلو، سوزش و تکرر ادرار، بدبو شدن و تغییر رنگ ادرار بلافاصله به پزشک کلیه و مجاری ادرار مراجعه نمائید تا با درمان به موقع از آسیب به کلیه هایتان جلوگیری نمائید.

درمان عفونت کلیه

دکتر معالجتان در مراجعه بلافاصله آزمایش و کشت ادرار و خون را درخواست خواهد کرد. مطمئن ترین و بهترین روش درمانی بستری شدن در بیمارستان و تجویز آنتی بیوتیک های تزریقی تا زمان قطع تب و بهبودی علائم می باشد. مصرف مایعات زیاد و تجویز سرم و مسکن و تب بر و استراحت از اقدامات بعدی درمانی است.

  نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

توصیه پایانی

  • رعایت بهداشت فردی و جنسی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از عفونت کلیه ها است.
  • در صورت وجود برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها در اطفال حتماً با مراجعه به جراح کلیه و مجاری ادراری و به صورت منظم تحت نظر دکتر خودتان باشید.
  • عوامل زمینه ای از قبیل سنگ های انسدادی کلیه و تنگی های مادرزادی و اکتسابی کلیه را به موقع درمان کنید.
  • چکاب منظم هر 6 ماه کلیه ها و مجاری ادراری را فراموش نکنید.
  • در صورت مشاهده علائم ذکر شده عفونت کلیه سریعاً به پزشک مراجعه نمائید.
  • مصرف مایعات و مخصوصاً هر 2 ساعت یک لیوان آب جهت جلوگیری از عفونت کلیه بسیار کمک کننده است.
  • در صورت عدم تخلیه مثانه و ادرار باقیمانده بالا حتماً زیر نظر پزشک متخصص کلیه آن را درمان کنید.

در پایان هر سوالی داشتید در قسمت پرسش و پاسخ مطرح فرمائید تا بلافاصله جواب را تقدیم نمایم.

آیا عفونت کلیه خطرناک است؟

عفونت کلیه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و اگر به‌ درستی درمان نشود، می‌ تواند به طور دائم به کلیه‌ های شما آسیب برساند. ( باکتری‌ ها می‌توانند به جریان خون سرایت کنند و باعث عفونت تهدید کننده برای شما شوند)

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.3/5 - (94 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر
    پدر بنده به نام حسن آقامومن با سن 67 سال
    دچار مشکل دفع سدیم شده است
    میخواستم ببینم باید چه کنیم؟!
    آیا میشود وقت اورژانسی از شما گرفت؟؟!
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر Sa شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید الان مدت ۱۰ روزی هست که در ابتدا در پهلوی سمت راست احساس درد خفیف کردم بعدش سوزش ادرار در حد چند بار البته همش نیست ، درد خیلی خفیف بیضه چپ بعد از مدتی به پشت من تقریبا بین کمر و کلیه هردو طرفش رسید البته دردها خیلی خفیف هستن همیشه نیست، سونوگرافی کلیه ، مثانه و پروستات انجام دادم که همه نرمال بودن ، همچنین آزمایش کشت ادرار و خون پروستات انجام دادم نرمال بودن
    بدین شرح اندازه کلیه راست ۱۱۳ و صخامت کورتیکال ۱۱.۲ وچپ ۱۱۵ و صخامت کورتیکال ۱۲.۵ ابعاد در حد عادی و پارنشیمال نرمال
    ابعاد پروستات ۳۹*۳۱
    مثانه نیز صاف و منظم چیزی مشاهده نشد
    البته زیر سرما و کولر احساس درد بیشتر می شود
    اب هم کم مصرف میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    علی هستم ، 30 ساله و متاهل
    من 2 ماهی هست که در ادرارم خونهای کرم شکل میبینم که بیشتر در اول ادرار خارج میشوند ، به دکتر متخصص هم مراجعه کردم و برایم سونوگرافی نوشت که چیزی نبود ، بعد دکتر برام یه قرص نوشت واسه عفونت تا 10 رور مصرف کنم و گفت اگه بهتر نشدی باید به سی تی اسکن و بعد سیستوسکوپی بری ، خدا رو شکر قبل از اینکه قرص ها تموم بشه دیگه خونی مشاهده نکردم ، اینو هم بگم من 15 سال است به یک عادت بد دچارم و نمیتونم هیچ جور ترکش کنم اونم اینه که عمل خود ارضایی انجام میدم ( اوایلی که شروع کرده بودم شاید روزی چند بار انجام میدادم ولی الان خیلی خیلی کم شده ای کار ) ولی موقعی که باید منی خارج بشه با دست آلتم رو محکم نگه میدارم تا منی خارج نشه ، این موضوع هم به دکتر گفتم و گفت دیگه تکرار نکنم (( ولی نمیتونم )) ، از این مدت 15 سالی که گفتم اصلا خون در ادرارم ندیدم به غیر از این 2 ماه اخیر که هر وقت اون عمل رو انجام نمیدادم یا اصلا خونی نبود در ادرارم یا اینکه خیلی کم بود و خوب میشد بعدش ، ولی به تازگی چند روزی هست که متوجه شدم خون در پیشاب هم میاد چه بعد از عمل زناشویی و چه بعد از اون عادت بد .
    ممنون میشم آقای دکتر راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر سلمان شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    باسلام یه سنگ ۴میلی تو کلیه چپ تو قسمت کالیس میانی داشتم در سال ۹۶ چن بار دکتر رفتم سنگ شکنی هم نرفتم توسال ۹۷ دوبار برج ۷و۸سونگرافی رفتم طول کلیه ها۱۱۰میلی بوده. بازم سنگ ۴میلی تو کلیه چپ کالیس میانی سنگ حرکت نکرده سرجاش مونده بعد مدتی توسال ۹۸ مرداد ماه ۲۸ رفتم بازم سنگ توقسمت کالیس میانی کلیه چپ ۴میلی سرجاشه طول کلیه ها نرمال نوشته با۱۰۲ میلی نسبت به دو سونگرافی قبلی طول کلیه ها یه کم کوچیک شده خودم نگاه کردم فکرم یه کم خراب شده اقای دکتر ایرادی نداره که نظرتون چیه دکتر سونوگرافی میگه سنگ کوچیکه سنگ شکنی نمیخواد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ شهریور ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی جمعه ۲۵ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    اینجانب بعد از سونوگرافی مشخص شد که سنگی به قطر 4 در 8 مشاهده گردید که با تشخیص دکتر مورد عمل جراحی لیزر قرارگرفنم بعد از 2 ساعت و نیم در اتاق عمل دکتر گفت به علت تنگ بودن مجاری ادراری شما عمل موفقیت آمیز نبوده ویک لوله ازطریق دستگاه تناسلی بری دفع ادرار وارد کرده وگفتند بعد از 10 روز باید دوباره عمل سنگ شکن انجام گیرد وداروهایی از قبیل سنکل وسیروفلو کساین وپروترال تجویز نمودند آیا راه حل دیگری وجود دارد که نیاز به جراحی سنگ شکن نباشد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۵ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
      اگر دز لوله حالب نباشد درمانش سنگ شکنی میباشد
  • تصویر کاربر ایمان دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 267 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من 38سالمه روزی 3عددقرص لیتیوم و1عددلووتیروکسین و1عددفنوفیبرات 100مصرف میکنم درماهه گذشته آزمایش دادم کراتین 1.86بودبعداز22روزپرهیزوقطع کردن یکونصفی لیتیوم ومصرف 1عددآلوپرینول و1عددنفروویت کراتین به 1.71رسیده سونوگرافی هم گرفتم کلیه ومثتانه وپروستات طبیعی بودالان روزی 1عددکلسیم هم مصرف میکنم ممنون میشم نظرتون روبرام بفرستید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر نجيبه جمعه ۲۵ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 5215 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    برادر من جدیدا سونو انجام داده و در اون نوشته همه چی کلیه طبيعيه فقط یک توده ایزو اکو ب اندازه 21 میلی متر در حالب سمت راست وجود داره
    از علایم بیماریش هم هماچوری هس
    این توده سرطانی هست یا خیر؟ و این توده ایزو اکو به چه معناست
    لطفا زودتر پاسخ بديد نگرانم خیلی متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۵ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
      باید سی تی اسکن با تزریق انجام بدهید بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر غلامرضابلندى دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    باسلام ايادرتبريزهم عمل سنگ كليه بصورت pcnlانجام ميشه يافقط درتهرانه لطفاراهنمايي بفرمايين متشكرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 195 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر.من سنگ کلیه داشتم یه 7میل تولوله حالب یه 3میل تو کلیه که هفته پیش عمل tulانجام دادم الان درحال حاضر سوند حالب دارم گفتند تا دوهفته ای باید باشه تا به امروز وضعیتم خوب بود ولی از امروز صبح ادرارم خونی شده وکلیه ام درد میکند وتکرر ادرار دارم در ضمن خودتون عملم کردین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیرحسین جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 214 مشاهده پرسش
    سلام من کلیه چپم 7 سال پیش آسیب دیده الان یکی دو سال به مشکل برخوردم همینجوری هم بدتر میشه سمت چپ بدنم ورم میکنه گرفتگی عضلات شبا نمی تونم بخوابم هر چقدر هم آزمایش میدم میگن هیچیت نیس دو سه تا متخصص کلیه رفتم میگن آزمایشات خوبن مشکلی نداری تا آخری گفت سی تی اسکن تزریقی میخوام ببینم با سی تی اسکن تزریقی مشکل من پیدا میشه چون خود تزریق کلیه رو نارسا میکنه در ضمن من رو کشتی کار میکنم به دکتر دسترسی ندارم واقعا بعضی شبا تا صبح خوابم نمیبره ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 5 سال پیش)
      شما باید تحت نظر دکتر نفرولوگ باشید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر