زمانی که کاهش یا از بین رفتن میل جنسی در مرد دیده می شود و یا علیرغم تحریک ذهنی قدرت رسیدن به نعوظ یا سفتی کامل آلت جهت برقراری یک رابطه جنسی موفقیت آمیز وجود ندارد، فرد مبتلا به ناتوانی جنسی می باشد . طبیعی است که با گذر زمان تغییراتی در میل جنسی و توان همه مردان ایجاد می شود که اغلب در جهت ناتوانی جنسی می باشد. ناتوانی جنسی مردان امروزه به عنوان یکی از شکایت های شایع مراجعه کننده به درمانگاه ها و مطب های ارولوژی می باشد.
در این بحث بنده با یک نگاه جامع می خواهم علل ایجاد کننده ناتوانی جنسی و راه های تشخیصی و درمان ضعف دستگاه تناسلی مردان را برای شما بیننده سایت توضیح دهم.
علل ایجاد کننده ناتوانی و یا کم توانی جنسی کدامند؟
علل ایجاد کننده ناتوانی جنسی و ضعف دستگاه تناسلی مردان یا کم توانی جنسی به دو گروه تقسیم می شوند:
ناتوانی جنسی با منشاء روحی و روانی
توانائی جنسی مردان ارتباط نزدیک و تنگاتنگی با شرایط و حالت روحی فرد دارد. به عنوان مثال وارد شدن استرس های حاد زندگی از قبیل تالمات روحی مثلاً از دست دادن عزیزان یا شوک ناشی از شکست در کار و فعالیت های شغلی، خواب کمتر، استرس های زیاد روزمره، داشتن خلق عصبی و پرخاشگر، استراحت جسمی کمتر باعث کاهش شدید میل جنسی و از طرفی ناتوانی جنسی می شوند و از طرفی هر چه خواب خوب، آرامش ذهنی و جسمی بیشتر باشد و تغذیه مناسب و استراحت کافی باعث افزایش میل و توان جنسی خواهد شد.
ناتوانی جنسی با منشاء جسمی
توان جنسی یک مرد ارتباط مستقیمی با شرایط سلامت جسمی او دارد به هر علتی سلامت کلی بدن تضعیف گردد توان و میل جنسی نیز رو به افول خواهد رفت.
شایعترین علل ناتوانی جنسی مردان (با منشاء جسمی)
1- بیماری دیابت کنترل نشده
امروزه دیابت یا مرض قند یکی از شایعترین بیماری ها در تمام دنیا است و اغلب زمانی تشخیص داده می شود که حداقل چند سال فرد قند کنترل نشده دارد و زمانی تشخیص داده می شودکه باعث آسیب های عصبی و عروقی در فرد شده است. بیماری دیابت با دو مکانیسم نروپاتی یا آسیب به عصب ها و و گرفتاری عروقی و تنگ شدن جداره عروق بدن از جمله آلت تناسیلی مرد باعث از بین رفتن تدریجی توان جنسی مرد می گردد و لذا توصیه می کنم با توجه به بی علامت بودن بیماری قند در شروع بیماری و از طرفی جهت جلوگیری از آسیب های عروقی و عصبی با چکاب منظم خون آن را به موقع تشخیص داده و دقیقاً تحت نظر بگیرید تا کمتر دچار ناتوانی جنسی گردید.
2- بیماری فشارخون
داروهای پایین آورنده فشار خون اغلب با مکانیسم مرکزی باعث اختلال در نعوظ و ناتوانی جنسی می گردند که باید توسط متخصص قلب و عروق تنظیم گردد.
3- جراحی های وسیع لگنی
در دو بیماری سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ و رکتوم که تحت عمل جراحی لگنی قرار می گیرند به علت آسیب به عروق و عصب آلت تناسلی باعث اختلال در نعوظ می شوند.
4- اختلالات هورمونی
یکی از عواملی که با عث ناتوانی جنسی می شود تغییرات هورمونی بدن می باشند به عنوان مثال در صورت بالارفتن هورمون پرولاکین که اغلب به علت تومور هیپوفیز قدامی ایجاد می شود باعث ناتوانی و کم توانی جنسی می گردد. مثال های دیگر تغییر در هورمون تیروئید و استروژن بدن را نیز می توان به عنوان عوامل بر هم زننده توان جنسی نام برد.
از علل دیگر ناتوانی جنسی می توان اعتیاد به الکل و مصرف زیاد سیگار و مصرف داروهای روان گردان و ضدافسردگی اشاره کرد.
علائم و نشانه های ناتوانی جنسی کدامند؟
در هر مرد جوان که از کاهش در میل جنسی و یا اختلال در رسیدن به نعوظ و سفتی کامل آلت تناسلی در هنگام مقاربت و یا انزال خیلی سریع قبل از مقاربت جنسی، رنج می برد باید به عنوان نشانه های ناتوانی جنسی یاد کرد.
تابلوهایی که بیماران مراجعه می کنند عبارتند از:
- مرد جوانی که اظهار می دارد که در هنگام تحریک جنسی آلتش سفت نمی شود.
- مرد دیگری اظهار می دارد که بلافاصله بعد از نعوظ و در حین مقاربت سفتی آلت از بین می رود.
- مردی اظهار می دارد که علیرغم میل جنسی بالا ولی آلتش سفتی واضح جهت دخول را ندارد و آلت حالت ژله مانندی پیدا می کند.
- مرد جوان اظهار می دارد بلافاصله بعد از نعوظ مبتلا به انزال زودرس می باشد.
تشخیص ناتوانی جنسی
امروزه روش های مختلفی برای تشخیص ناتوانی جنسی وجود دارد که به اختصار توضیح می دهم:
1- ریجی اسکن
ریجی اسکن وسیله ای است که جهت تشخیص نعوظ شبانه و همچنین جهت افتراق علل روحی ناتوانی جنسی از علل جسمی، بسیار کمک کننده می باشد. در این تست بیمار شب در بیمارستان بستری می گردد و یک وسیله ای به آلت تناسلی وصل می شود که نعوظ شبانه فرد را ثبت و اندازه گیری می کند. اگر در یک مرد جوان که از ناتوانی جنسی شاکی است نعوظ های شبانه قوی در خواب توسط ریجی اسکن ثبت شود نشان می دهد که منشاء ناتوانی جنسی روحی و روانی است.
2- تست نعوظ
هر فردی که تست ریجی اسکن آن منفی باشد، دومین اقدام بررسی صحت عملکرد عروق آلت می باشد که توسط سونوگرافی رنگی و با تزریق پاپاورین و یا فنتولامین به داخل آلت و توسط سوزن انسولین و در یک مرکز درمانی و توسط پزشک انجام می گردد و پس از تزریق شدت و قدرت نعوظ را اندازه گیری می کنیم.
از مزایای این تست دقت بالای آن در تشخیص سالم بودن عملکرد عروق آلت تناسلی می باشد. اگر بیمار نشت وریدی و نارسائی عروقی داشته باشد در این تست کاملا مشخص می گردد. (پاپاورین و فنتولامین باعث گشادی عروق آلت و ایجاد نعوظ بسیار قوی می کنند)
3- بررسی بیماری های دیگر
سومین وسیله تشخیصی علت ناتوانی جنسی اندازه گیری قند خون، هورمون های جنسی و تیروئید و پرولاکتین خون می باشد که حتماً در هر مرد با شکایت ناتوانی جنسی باید انجام گردد.
درمان ضعف دستگاه تناسلی مردان
درمان ضعف دستگاه تناسلی مردان، بر اساس علت ناتوانی جنسی می باشد به عنوان مثال:
1- بررسی داروهای مصرفی
اگر علت ناتوانی جنسی منشاء داروئی دارد مثلاً داروهای افسردگی، فشارخون و داروهای قلبی و عروقی و غیره باید در جهت تبدیل آنها به داروهائی که حداقل عوارض جنسی را دارند با مشورت پزشک متخصص مربوطه اقدام شود.
2- روان درمانی
در موارد ناتوانی جنسی با منشاء روحی و روانی باید از نظر روان کاوی و روان درمانی از یک روانکار برجسته استمداد کرد و فرد باید کاملا یک دروه روان درمانی را طی کند.
3- مشاوره عروقی
در موارد ناتوانی جنسی با منشاء عروقی که دو عامل شایع آن نشت وریدی و تنگی شریان آلت هستند باید مشاوره عروقی انجام شود و در صورت امکان اگر خون رسانی به آلت به علت تنگی شریان مختل شده باید محل تنگی رفع گردد. متأسفانه درمان داروئی برای موارد بامنشاء نشت وریدی وجود ندارد و در موارد شدید آن باید عمل جراحی و تعبیه پروتز به عنوان درمان نهائی است.
4- درمان داروئی
امروزه ویاگرا و تادلافیل و وردنافیل داروهای رایج در بازار هستند که جهت اصلاح نعوظ توسط بیماران استفاده می گردد این داروها که مهارکننده آنزیم فسفودی استراز هستند باعث گشادی رگ های آلت و خون رسانی بیشتر و باعث سفتی آلت و نعوظ قوی می شوند.
از عوارض این دارو ها می توان به گرگرفتگی، داغ شدن بدن، سردرد و اختلال در دید و دردهای عضلانی اشاره کرد.
مصرف این داروها باید حتماً تحت نظر متخصص انجام شود و در صورت داشتن بیماری های قلبی و فشار خون پایین و مصرف داروهای گشادکننده قلبی از قبیل نیتروگلیسیرین از مصرف این داروها شدیداً اجتناب نمائید جزء با نظر پزشک متخصص قلب و عروق
5- استفاده از واکیوم
واکیوم وسیله ای است که قبل از مقاربت آلت تناسلی را داخل آن قرار داده می شود و باعث مکش خون به داخل آلت می گردد که به خاطر عوارض پوستی و غیره و عدم روش درمانی مؤثر اینجانب توصیه نمی نمایم.
6- کاشت پروتز در داخل آلت تناسلی
کاشت پروتز در داخل آلت تناسلی امروزه به عنوان آخرین روش درمانی در ناتوانی های جنسی که به مصرف دارو جواب نداده است توصیه می شود. در این روش پروتز های قابل اتساع با پمپ و یا پلاستیکی انعطاف پذیر در داخل اجسام کاونروزا آلت کاشته می شوند و فرد موقع مقاربت و با ایجاد نعوظ مصنوعی کار خود را انجام می دهد.
از عوارض پروتز به عنوان جسم خارجی ایجاد عفونت و درد والتهاب محل مخصوصاً در بیماران دیابتی را می توان ذکر کرد. و اما توصیه های اینجانب: مثل مشهوری می گوید: use it or lose it . یعنی اگر استفاده نکنی آن را از دست می دهی.
جهت داشتن توانایی جنسی خوب:
- از مصرف غذاهای پرچرب و پرنمک اجتناب کنید.
- چکاب منظم را نجام دهید.
- ورزش روزمره در حفظ توانایی جنسی فوق العاده کمک کننده است.
- استرس روزمره زندگی را کم کنید.
- خواب خوب و آرامش ذهنی و استراحت جسمی از ملزومات داشتن توانائی جنسی است.
- در صورت داشتن دیابت شدیداً آن را تحت نظر پزشک غدد کنترل نمائید.
برای درمان نعوظ به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اورولوژیست پزشکی است که در سلامت سیستم ادراری و دستگاه تناسلی مردانه تخصص دارد. اکثر اورولوژیست ها اختلال نعوظ را درمان می کنند، اگرچه برخی از آنها در درمان مشکلات زنان نیز تخصص دارند. اورولوژیست ها بسته به علت زمینه ای می توانند از دارو ها و روش های جراحی برای درمان اختلال نعوظ استفاده کنند.
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی