شپش های ناحیه تناسلی، حشرات ریزی هستند که معمولا در موهای ناحیه تناسلی انسان زندگی می کنند. این موجودات از طریق تماس نزدیک با بدن فرد آلوده (برای مثال هنگام رابطه جنسی) منتقل می شوند. ابتلا به شپش ناحیه تناسلی می تواند باعث خارش شدید شود.
اما همه افراد مبتلا علائم ناشی از آن را تجربه نمی کنند.درمان خانگی شپش ناحیه تناسلی معمولا شامل استفاده از لوسیون یا کرم های مخصوص می باشد. اگرفکر میکنید که، از طریق رابطه جنسی به شپش ناحیه تناسلی مبتلا شده اید، باید آزمایشات مربوط به سایر بیماری های مقاربتی (STIs) را نیز انجام دهید.برای تشخیص بهتر انواع بیماری های مقاربتی با عکس را ببینید.
درمان خانگی شپش ناحیه تناسلی
برای درمان خانگی شپش ناحیه تناسلی این کار ها را انجام دهید:
- ناحیه تناسلی را مرتب شیو کنید
- از دارو خانه شامپو و لوسیون های ضد شپش تهیه کنید.
- لباس زیر خود را مرتب تعویض کنید و بشویید.
- ملحفه و جای خواب خود را مکررا تعویض کنید و بشویید.
- روزانه حمام کنید و ناحیه تناسلی خود را با لوسیون مخصوص تمیز کنید.
شپش ناحیه تناسلی چیست؟
شپش های ناحیه تناسلی حشرات کوچکی هستند که حدودا 1 یا 2 میلی متر (کوچک تر از سر کبریت) طول دارند. نام پزشکی این موجودات Phthirus pubis بوده و رنگ آن ها خاکستری یا قهوه ای است. جفت پاهای دوم و سوم آن ها، پنجه های شبیه خرچنگ دارد. به همین دلیل این شپش ها گاهی اوقات “شپش های خرچنگی” نامیده می شوند. آن ها از این پنجه ها برای چسبیدن به موها استفاده می کنند و از خون انسان تغذیه می کنند. این حشرات با مکیدن مقدار کمی از خون شما از طریق پوست، زنده می مانند.
روند تبدیل تخم به شپش تناسلی
تخم های شپش ماده که به آن nits نیز گفته می شود، کوچک تر از سر سوزن هستند. این تخم ها به موهایی که شپش بر روی آن ها زندگی می کند، می چسبند و بعد از 6 تا 10 روز به شپش تبدیل می شوند. یک شپش ماده در طول عمر خود (1 تا 3 ماه) می تواند 300 تخم بگذارد. شپش های ناحیه تناسلی در نواحی پر موی بدن زندگی می کنند و از آنجایی که موهای ضخیم تر را ترجیح می دهند، معمولا ناحیه تناسلی را آلوده می کنند. اگرچه، ممکن است آن ها را در نواحی دیگر بدن مثل خط باسن (اطراف مقعد)، زیر بغل، ریش، سینه و ابروها و حتی مژه ها نیز پیدا کنید.
تفاوت شپش تناسلی با شپش سر
شپش ناحیه تناسلی فقط انسان را آلوده می کند و نمی توان آن ها را از حیوانات گرفت و یا به حیوانات منتقل کرد. شپش های ناحیه تناسلی در موهای سر شما زندگی نمی کنند، زیرا موهای سر معمولا نرم تر و نازک تر هستند و شپش ها نمی توانند به این موها بچسبند. شپش سر با شپش ناحیه تناسلی متفاوت است.بهترین راه درمان، درمان خانگی شپش ناحیه تناسلی است.
ابتلا به شپش ناحیه تناسلی چگونه اتفاق می افتد؟
شپش های ناحیه تناسلی از طریق تماس نزدیک با بدن فرد آلوده منتقل می شوند. به همین دلیل، ابتلا به این شپش ها معمولا از طریق رابطه جنسی با فرد مبتلا، اتفاق می افتد. همچنین ممکن است این شپش ها را از طریق تماس فیزیکی نزدیک (غیرجنسی) با فرد آلوده دریافت کنید. (برای مثال بوسیدن شخصی که در ریش او شپش وجود دارد)
شپش های ناحیه تناسلی و تخم های این موجودات، محکم به موها می چسبند. به همین دلیل با شستن یا شانه زدن از موها جدا نمی شوند. این موجودات نمی توانند برای مدت طولانی بدون میزبان (فردی که از خون او تغذیه می کنند) زنده بمانند. این بدان معنی است که ابتلا به شپش ناحیه تناسلی از طریق لباس، ملحفه های رختخواب، حوله مشترک با فرد آلوده و یا صندلی توالت فرنگی بسیار بعید است.
علائم شپش ناحیه تناسلی چیست؟
- مهم ترین علامت این عارضه خارش شدید نواحی آلوده (معمولا موهای ناحیه تناسلی) است. بعد از ابتلا به این شپش ها، ممکن است حدودا یک الی سه هفته طول بکشد تا دچار خارش شوید. خارش معمولا شب ها (در زمان تغذیه شپش) بدتر می شود. این اتفاق به دلیل حساسیت به بزاق شپش رخ می دهد.
- ممکن است برجستگی های قرمز خارش دار بر روی پوست (در نواحی پر مو) ایجاد شود.
- برخی لکه های آبی کم رنگ نیز ممکن است بر روی پوست ظاهر شوند. این لکه ها در نواحی مشاهده می شوند که شپش آنجا در حال تغذیه بوده است.
- تحریک و خراش پوست ممکن است باعث قرمزی یا راش های پوستی در نواحی آسیب دیده شود. یا ممکن است پوست ضخیم به نظر برسد.
- آلوده شدن مژه ها ممکن است باعث التهاب چشم شود.
- ممکن است لکه های قهوه ای تیره بسیار ریزی را بر روی لباس زیر یا پوست خود مشاهده کنید. این لکه ها در واقع مدفوع شپش هستند.
- برخی از افراد هیچ گونه علائمی را تجربه نمی کنند. اما می توانند شپش ها را به دیگران منتقل کنند. در حالی که خودشان از این موضوع باخبر نیستند.
درمان شپش ناحیه تناسلی چگونه انجام می شود؟
درمان خانگی شپش ناحیه تناسلی با استفاده از برخی محصولات حشره کش که به طور ویژه برای بدن انسان ساخته شده اند، انجام می شود. کل بدن باید دو نوبت (به فاصله هفت روز) تحت درمان قرار بگیرد. از تماس دارو با چشم ها خودداری کنید.
دو محصول رایج برای درمان شپش ناحیه تناسلی، لوسیون مالاتیون و کرم پرمترین 5% هستند. استفاده از محصولات بر پایه آب، به داروهای بر پایه الکل ترجیح داده می شود. زیرا الکل ممکن است باعث تحریک بیشتر پوست شود. استفاده از این محصولات یک روش درمانی راحت است و اگر داروها به طور صحیح استفاده شوند، درمان معمولا موفقیت آمیز است. در ادامه یک راهنمای کلی برای درمان موثر ارائه می شود:
- داروی مالاتیون برای همه افراد مناسب است، اما پرمترین معمولا برای افراد زیر 18 سال تجویز نمی شود.
- برای رفع شپش ها باید لوسیون یا کرم را به تمام بدن خود (از جمله پوست سر) بمالید. زیرا شپش می تواند منتشر شود و بسیاری از نواحی بدن (حتی پوست سر) شما را آلوده کند. هنگام درمان باید به نواحی پر موی بدن خود، به خصوص موهای ناحیه تناسلی، موهای خط باسن (اطراف مقعد)، ریش، سبیل و ابروها توجه ویژه ای داشته باشید. همچنین باید دستورالعمل های روی بسته دارو را به دقت دنبال کنید تا متوجه شوید که نحوه صحیح استفاده از دارو چگونه است. دستورالعمل روی بسته ممکن است بگوید که دارو باید فقط برای نواحی گردن به پایین استفاده شود. اما پزشکان معمولا توصیه می کنند که کل بدن تحت درمان قرار بگیرد.
- لوسیون یا کرم را بر روی پوست خشک و تمیز خود بمالید و اجازه دهید به مدت زمان توصیه شده روی پوست بماند و سپس آن را بشویید. داروهای مالاتیون و پرمترین هر دو باید به مدت 12 ساعت روی پوست باقی بمانند و سپس شسته شوند.
- در صورت پاک شدن لوسیون یا کرم از روی بدن، باید مجددا آن را بر روی نواحی پاک شده استعمال کنید.
- لازم نیست موهای نواحی آلوده را با تیغ اصلاح کنید. لوسیون یا کرم شپش ها را از بین می برد.
- برخی افراد توصیه می کنند تمام ملحفه ها، حوله ها و لباس های خود را (به خصوص لباس زیر) از یک هفته قبل از شروع علائم، بشویید. اگرچه شواهد معتبری مبنی بر ضروری بودن این کار وجود ندارد، اما برخی افراد ترجیح می دهند این کار را انجام دهند.
- اگر باردار و یا در دوران شیردهی هستید، قبل از شروع درمان این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. زیرا ممکن است برخی از درمان ها برای شما مناسب نباشند.
- درمان را بعد از هفت روز مجددا تکرار کنید. اگرچه شپش ها معمولا با یک بار درمان رفع می شوند، اما ممکن است همه تخم ها از بین نروند. در نوبت دوم درمان، تخم هایی که از نوبت اول جان سالم به در برده اند، تبدیل به شپش می شوند و قبل از تخم گذاری از بین می روند. توجه داشته باشید که این توصیه ها ممکن است با دستورالعمل های موجود بر روی بسته دارو متفاوت باشد.
- دستورالعمل روی بسته ممکن است بگوید که یک نوبت درمان کافی است. اما پزشکان اغلب دو نوبت درمان به فاصله هفت روز را توصیه می کنند.
آیا خانواده و نزدیکان فرد مبتلا به شپش ناحیه تناسلی به درمان نیاز دارند؟
افرادی که اخیرا با بیمار تماس نزدیک داشته اند و همچنین شریک جنسی بیمار، باید از نظر ابتلا به شپش ناحیه تناسلی معاینه شوند و در صورت ابتلا باید تحت درمان قرار بگیرند. همچنین، به خاطر داشته باشید که ابتلا به شپش ناحیه تناسلی می تواند بدون علائم باشد.
چند نکته دیگر در مورد شپش ناحیه تناسلی
- بعد از درمان شپش های ناحیه تناسلی، معمولا چند روز طول می کشد تا خارش برطرف شود.
- در صورتی که علائم شما بعد از نوبت دوم درمان نیز برطرف نشد، با پزشک خود مشورت کنید. زیرا شپش های ناحیه تناسلی گاهی اوقات به یک نوع دارو مقاوم می شوند و ممکن است به درمان های قوی تر نیاز داشته باشید.
- تا پایان نوبت دوم درمان، از تماس نزدیک بدن با دیگران اجتناب کنید.
- اگر از طریق تماس جنسی به شپش ناحیه تناسلی مبتلا شدید، باید آزمایشات مربوط به سایر بیماری های مقاربتی را نیز انجام دهید.