سنگ مثانه چگونه تشکیل میشود؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ممکن است کمی برای شما عجیب باشد، اما ممکن است درون مثانه ی شما سنگ ایجاد شود! آیا از علت سنگ مثانه مطلع هستید! این سنگ ها توده های سختی هستند که از مواد معدنی موجود در ادرار به وجود می آیند و بیشتر در مردان بالای 50 سال شایع هستند.

سنگ مثانه در برخی موارد هیچ علائمی ندارد و خود به خود از بدن خارج می شود. حتی ممکن است متوجه نشوید که یک سنگ مثانه داشته اید! اما در بیشتر موارد، این سنگ ها باعث درد یا مشکلات دیگر ادراری می شوند. زمانی که این علائم را مشاهده کردید، باید آن را درمان کنید. در ادامه مطلب، علت سنگ مثانه را توضیح خواهیم داد.

سنگ مثانه

علت سنگ مثانه چیست؟

وظیفه ی مثانه، جمع آوری ادرار از کلیه ها است، تا در زمان نیاز بدن آن را به طور کامل دفع کند. بعد از دفع ادرار، مثانه باید به طور کامل خالی شود. اما به علت برخی از مشکلات سلامتی، مثانه به طور کامل خالی نشده و مقداری از ادرار در آن باقی می ماند. در مرحله ی بعد، برخی از مواد موجود در ادرار به یکدیگر می چسبند و کریستال هایی را تشکیل می دهند. با گذشت زمان، این کریستال ها باعث شکل گیری سنگ مثانه می شوند.

وجود برخی از مشکلات ممکن است مانع از تخلیه کامل مثانه شود. دو نمونه از رایج ترین آنها عبارتند از:

پروستات بزرگ شده: پروستات که فقط در مردان وجود دارد، اندامی است که به تولید مایع منی کمک می کند. با افزایش سن، پروستات معمولاً بزرگ تر می شود و می تواند به مجاری ادرار (لوله ای که ادرار را از بدن خارج می کند) فشار وارد کند. این اتفاق مانند پیچ خوردگی یک شلنگ است.

زمانی که این اتفاق می افتد، جریان ادرار در مجاری ادرار دچار مشکل می شود در نتیجه، مثانه نمی تواند به طور کامل خالی شود.

آسب عصبی: این مشکل که با نام «مثانه ی عصبی» نیز شناخته می شود، به این معنی است که اعصاب مثانه ی شما دیگر مثل قبل کار نمی کند. همین موضوع باعث می شود که ادرار در مثانه باقی بماند.

موارد دیگری هم وجود دارند که می توانند موجب مشکل در تخلیه ی کامل مثانه شوند. مانند:

  • جراحی بزرگ شدن مثانه: برخی از افراد این جراحی را برای درمان بی اختیاری ادرار انجام می دهند. بی اختیاری ادراری نوعی بیماری است که در آن فرد قادر به کنترل ادرار خود نیست. این جراحی می تواند احتمال ابتلا به سنگ مثانه را افزایش دهد.
  • دیورتیکول مثانه: جدار مثانه از لایه های مخاطی و عضلانی تشکیل شده است. لایه مخاطی در سطح داخلی و لایه عضلانی در سطح خارجی قرار دارد. دیورتیکول مثانه در حقیقت بیرون زدگی لایه مخاطی از درون لایه عضلانی است. این حالت می تواند به صورت مادرزادی یا به هر دلیلی که انسداد در مسیر خروج وجود داشته باشد (مانند بزرگی خوش خیم پروستات و عفونت) ایجاد گردد.
احساس ادرار کاذب
  • تورم مثانه: این بیماری ممکن است به علت عفونت مجاری ادراری اتفاق بیفتد.
  • سیستوسل: افتادگی مثانه یا سیستوسل که مختص زنان است، زمانی رخ می دهد که لیگامان بالای نگهدارنده مثانه و عضله بین واژن و مثانه، ضعیف یا کشیده شده و در نتیجه باعث پایین آمدن مثانه و ایجاد فشار بر روی واژن می گردد. در نتیجه، می تواند جریان ادرار را مسدود کند.
  • رژیم غذایی: رژیم غذایی سرشار از چربی، قند و نمک که فاقد ویتامین های A و B است، می تواند احتمال ابتلا به سنگ مثانه را افزایش دهد. این امر در کشورهای در حال توسعه بیشتر شایع است.
  • سنگ کلیه: سنگ کلیه با سنگ مثانه تفاوت دارد. اما یکی از این سنگ های کلیه می تواند به سمت مثانه ی شما حرکت کرده و در آنجا رشد کند.
  • تجهیزات پزشکی: تجهیزات و لوازم پزشکی مثل سوند (لوله ی نازکی که به تخلیه ی مثانه ی شما کمک می کنند) می توانند منجر به تولید کریستال هایی که سنگ مثانه را به جود می آورند شوند.

علائم سنگ مثانه چیست؟

برخی از سنگ های مثانه هیچ علائمی ندارند. اما در اغلب موارد، سنگ مثانه دیواره ی مثانه ی شما را اذیت کرده یا مانع از خروج درست ادرار می شوند. وقتی این اتفاق می افتد، شما ممکن است علائم زیر را داشته باشید:

علل شایع درد مثانه در مردان + درمان

آزمایشات و تشخیص سنگ مثانه چیست؟

پزشک در مورد علائمتان از شما سؤال می پرسد. ابتدا با معاینه ی فیزیکی شروع کرده و قسمت زیرین شکم شما را بررسی می کند. بعد از آن ممکن است آزمایشات زیر تجویز شود:

1- سیتوسکوپی: پزشک یک لوله ی کوچک مجهز به دوربین (سیتوسکوپ) را در مجرای ادرای شما قرار داده و آن را به سمت مثانه می فرستد تا سنگ ها را پیدا کند.

2- عکس برداری: پزشک به کمک این تست می تواند محل و اندازه ی سنگ های مثانه را تشخیص داده و ببیند که وجود کدام سنگ باعث مسدود شدن ادرار شما شده است. این آزمایشات عکس برداری می تواند شامل سی تی اسکن، اشعه ایکس یا سونوگرافی باشد.

3- آزمایش ادرار: پزشک موارد غیر معمول در ادرار شما را بررسی کرده و عفونت و سایر مشکلات را تشخیص می دهد.

درمان های سنگ مثانه چیست؟

اگر سنگ مثانه ی شما کوچک است، ممکن است بتوانید با نوشیدن مقدار زیادی آب، آن را دفع کنید. اما اگر در تخلیه ی مثانه خود دچار مشکل شده اید، این راه جواب نمی دهد!

اگر سنگ مثانه خود به خود دفع نشود، پزشک ممکن است یکی از موارد زیر را برای شما تجویز کند:

✔️ خرد کردن سنگ ها: این روش با نام «سیستولیتولاپاکسی» شناخته می شود. پزشک ابتدا برای پیدا کردن سنگ ها، سیستوسکوپی انجام می دهد. سپس، به کمک اولتراسوند، لیزر یا موارد دیگر از طریق سیستوسکوپ برای شکستن و خارج کردن سنگ ها و تکه های کوچک استفاده می کند.

✔️ عمل جراحی: اگرد سنگ های مثانه آنقدر بزرگ هستند که پزشک با روش های دیگر نتواند آن را خرد کرده و خارج کند، شما ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید. در این روش مثانه را باز کرده و سنگ ها را خارج می کنند.

جراحی مثانه

آیا می توانیم از سنگ مثانه پیشگیری کنیم؟

در ایده آل ترین حالت، شما با درمان علت به وجود آمدن سنگ مثانه، از آن پیشگیری می کنید. اما این موضوع همیشه کارساز نیست! البته، چند گزینه برای شما وجود دارد:

  • درمان دیورتیکول مثانه: شما برای از بین بردن این مشکل می توانید جراحی کنید. گاهی اوقات، درمان بزرگی پروستات می تواند از دیورتیکول جیوگیری کند.
  • پروستات بیش از اندازه بزرگ: درمان دارویی یا جراحی می تواند در حل این مشکل به شما کمک کند.
  • درمان آسیب عصبی: در صورت داشتن این بیماری، داروها یا کاتتر ها می توانند احتمال ابتلا به سنگ مثانه را کاهش دهند.
  • زنان مبتلا به سیستوسل: شما ممکن است برای بهبود مثانه و سایر اندام های لگنی خود به جراحی نیاز داشته باشید.

گذشته از همه ی این ها، حتماً روزانه مقدار زیادی آب بنوشید تا از تبدیل شدن مواد معدنی ادرار به کریستال و تشکیل سنگ مثانه جلوگیری کنید. در مورد اینکه چه میزان آب در روز می توانید بنوشید با پزشک خود مشورت کنید و به یاد داشته باشید، در صورت بروز هرگونه مشکل در ادرار، مثل سوزش، درد، منقطع شدن، تکرر ادرار و … به پزشک مراجعه کنید.


دکتر حسین کرمی متخصص ارولوژی

3/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۵ دی ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقای دکتر سنم ۵۲ سال است از بچگی در سن ده سالگی ادرار بند امد با مراجعه به پز شک خوب شدم.ولی باز در سن ۲۳ سالگی باز عود کرد با عمل اینترنال باز شد باز عود کرد چند سال بعد عمل باز انجام دادم باز دوسال بعد باز عود کرد باز کردم الان باز بع از چند ماهی سونداژ میزنم باز ادرار باریک میاد راهی دیگه هست .تنگی سر مجرا به اندازه کمتر از نیم سانت ممنون از پاسخ شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۰( 2 سال پیش)
      RUG انجام بدید
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من ی مدت زیاد سوزش ادرار دارم
    ادرارم بی رنگ ولی وقتی دیز برم دستسویی پر رنگ میشه
    همش بیحال و سستم
    وزنم ۵۳کیلیو هستش سنم ۲۸ آقا
    نوک آلتم داغ تا مقعد
    داغ میشم
    گاهی فشارم میره بالا
    گوشام قرمز میشن
    هی باید اب بخورم برم دستشویی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      تست آنالیز و‌ کشت ادراری جهت بررسی عفونت ادراری انجام بدید
    2. تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      سلام انجام دادم اما عفونت نشون نمیده
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      3-سلام ، بايد جهت بررسي از نظر مثانه عصبي تست اروديناميك يا نوار مثانه بگيريد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بابک سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من قبلاً توسط شما ویزیت شدم و سیستوسکوپی و نوار مثانه هم انجام دادید
    تشخیص تون برای ضعیف بودن فشار ادرار من،ضعف پمپاژ بصورت مادرزادی بود و یه قرص دادید که بخورم اما هیچ تغییری حاصل نشد و من واقعا بخاطر تخلیه نشدن ادرار از نظر عصبی تحت فشار هستم و لطفاً یک راهی به من معرفی کنید تا خوب بشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ آذر ۰( 2 سال پیش)
      این قرص؟ نوار مثانه رو بفرستید
  • تصویر کاربر آریا سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 336 مشاهده پرسش
    پسر 11 ساله دارم که همش تکرر ادرار داره ، قطره قطره در لباس زیر هم میریزه و تند تند دستشویی میره احساس ادرار داره اما کم ادرار داره دوباره چند دقیقه بعد تکرار میشه و هر از گاهی شب ادراری داره پیش یک دکتر بردم گفتن که تنگی مجرای ادرار خواستم بدونم درسته و عمل به چه شکل هست و شما در نیکان غرب حضور دارید؟
    1. تصویر کاربر آریا جمعه ۱۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بیشتر موقعی که استرس دارد قطره ای لباسش خیس میشه آب هم زیاد میخوره
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      مصرف اب رو محدو بکنه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اسپری بینی DDAVP هر شب 2 پاف استفاده بکنه
    4. تصویر کاربر آریا دوشنبه ۱۷ آبان ۰( 3 سال پیش)
      ممنون دکتر دوز اسپری چند باشد؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      2 پاف
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      تک دوزه دارو
    7. تصویر کاربر آریا دوشنبه ۱۷ آبان ۰( 3 سال پیش)
      ببخشید دکتر تا چند وقت استفاده بشه و بعد از قطع دارو مشکل حل میشه و اینکه تنگی مجرای ادرار نداره؟ ببخشید طولانی شد
    8. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      تا بک ماه
    9. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید بررسی بشه با عکس رنگی مجرا
    10. نمایش سایر 8 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 255 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر، بنده 21 سالمه،(مذکر)،ب علت داشتن درد خفیف و مستمر در ناحیه بیضه ب پزشک مراجعه کردم، گفتن ازمایش و سونو انجام بده، این دوتا رو انجام دادم، در ازمایش ک همه چی اوکی بود، ولی در سونوگرافی ، نشون داد که مقدار زیادی از ادرار در مثانه باقی میماند، از 500 سی سی 300 سی سی باقی مانده بود، دو هفته قرص تامسولوسین ، سلکسیب باکلوفن و سفکسیم خوردم، دوباره سونو دادم 135 سی سی مانده بود، بعدش سیستوسکوپی کردم که گفتن دوتا تنگی مجرا دارم یکیش تنگی عه شدیده ،و گفتن تا 6 ماه سوند نلاتون تو خونه استفاده کنم،سوالم این بود که از این ب بعد چ کارهایی باید انجام بدم، چ دارو هایی بخورم، و چ روندی رو پیش بگیرم که این تنگی برنگرده،چون واقعا تو این ، هر ی روزش عذاب اوره و از لحاظ روحی از عمل مجدد بیزارم، و اینکه ایا راهی جز سوند زدن هستش؟ یا اگر نیست چیکار کنم که درد نداشته باشه، باتشکر ، عکس گزارش جراحی و ضمیمه شد، باتشکر،تورو خدا لطفا راهنمایی ایم کنید🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      اگر تنگی شدید باشه نیاز به جراحی هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      RUG و VCUG انجام بدید و بیارید ببینم
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر miss.m پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. پسرم ۱۱سالش هست. مدتی سوزش ادراری داشت تشخیص دادن به علت خطنه نوکش تنگ هست سیستوسکوپی هم انجام دادیم که مشخص شد یه مقدار مجاریش هم تنگ هست وپزشکش گفتن که نوک ومجاریش رو باز کردن.سه هفته بعداز عمل پسرم مجددا احساس سوزش داشت ولی اون طور که خودش میگفت شدتش کم تر شده.الان هم ،موقع ادرار کردن نوکش سوزش داره وبعد از ادرار هم سوزش ادامه داره طوری که از داخل می سوزه وپایینش هم می سوزه.عملش رو ۲۹ خرداد همین امسال انجام دادیم.بعدازعمل نوار مثانه براش نوشتن که با انجام نوار پرستار گفتن مجاریش لب مرز تنگی هست .به پزشک معالجش نتیجه رو نشون دادیم جواب خاصی ندادن فقط گفتن دوباره باید بررسی شه.عکس نوار مثانه را براتون ارسال میکنم بی زحمت راهنمایی کنید. آیا مجاریش تنگه ؟مجددا به عمل احتیاج داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش)
      با مدارک بیاید مطب تا معاینه کنم و سپس راهنمایی کنم
  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 250 مشاهده پرسش
    سلام. از اردبیل مزاحم شدم
    پسرم حدود 10 سال پیش توسط دکتر سیم فروش جراحی شده ولی عمل فیلد شد و متاسفانه عمودی ادرار می کنه الان هم 17 سال داره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 سال پیش)
      باید بیاریدش از نزدیک ببینم
  • تصویر کاربر Hossin جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر
    من دو روزه سوراخ مقعدم هنگام مدفوع کردن میسوزه و فک میکنم حالت خشکی اطراف سوراخه که از وازلین استفاده میکنم یکم سوزش کمتر میشه .لطف میکنین بگین علت چیه ،ایا عفونته و چه دارویی رو تجویز میکنین
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      تست S/Eجهت بررسی عفونت مدفوع انجام بدید
  • تصویر کاربر جلال دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده ۳۸ سالمه، و از کودکی هیپوسپادیاس خفیف داشتم، ۳ روز پیش عمل انجام دادم، و در حال حاضر سون و بخیه جراحی دارم، اما آلتم بشدت ورم کرده و کبود شده، و درد داره،این کبودی آلت نگرانم کرده،آیا این کبودی طبیعیه؟
    اگه طبیعی هستش چقد زمان لازمه تا به حالا اولش برگرده؟ ممنون میشم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      بهتره بیاید از نزدیک معاینه کنم
  • تصویر کاربر یادگار یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 3395 مشاهده پرسش
    سلام ممنونم از پرسش و پاسختون
    نوزاد پسر 30روزه دارم و بنظرم شکل آلت تناسلی طبیعی نیست چند تا عکس می زارم در شکل اول مشخص است ختنه هم نشده است.ادرار از بالا و سوراخی که نزدیک انگشت اشاره هست خارج میشود و شکل کلاهک اصلا مشخص نیست و پوست هم چسبیده و کنار نمیرود
    آیا طبیعی است؟ تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      عکس ارسال نشده مجدد بفرشتید
    2. تصویر کاربر یادگار چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      .
    3. تصویر کاربر یادگار چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      عکس ضمیمه شد.
    4. تصویر کاربر یادگار چهارشنبه ۲۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      عکس
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      2-سلام ،بايد معاينه شويد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر