بوی بد ادرار نشانه چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار می تواند ویژگی هایی همچون بوی بد، تند یا شیرین داشته باشد. رایج ترین عوامل بوی بد ادرار شامل کم آبی، تغییرات تغذیه ای یا عوارض جانبی مصرف یک دارو می شوند. در موارد اندک نیز بوی بد ادرار می تواند ناشی از عفونت، قند خون بالا یا آسیب کبدی باشد. در ادامه مطلب به علائم، عوامل و گزینه های درمانی بوی بد ادرار پرداخته شده است.

دلیل بوی بد ادرار

علت بد بو بودن ادرار عبارت است از:

1- کم آبی

در صورت عدم نوشیدن آب به مقدار کافی، ادرار با بوی شدید آمونیاک همراه خواهد شد. ادرار بدون آب کافی غلیظ شده و علاوه بر تیرگی، بوی نامطلوبی نیز به خود می گیرد. با نوشیدن مقادیر بیشتر آب می توان شدت بوی ادرار را کمتر کرد.

2- مصرف زیاد قهوه

مصرف مقادیر زیاد قهوه می تواند بوی ادرار را نیز متمایل به بوی قهوه کند. علت این اتفاق مشخص نیست اما احتمالا برخی محصولات حاصل از تجزیه قهوه وارد ادرار شده و بوی آن را تغییر می دهند.

3- مصرف مواد غذایی دارای رایحه قوی

40 درصد افراد پس از مصرف مارچوبه تغییری را در بوی ادرار خود تجربه می کنند. با این حال، مارچوبه تنها ماده غذایی نیست که توانایی تغییر بوی ادرار را دارد. برخی مواد غذایی همچون پیاز، ادویه ها، سیر، کاری، سالمون، الکل و کلم بروکسل نیز از این ویژگی بهره مند هستند. داشتن یک رژیم غذایی پر نمک ادرار را غلیظ تر کرده و بوی آن را تشدید می کند. با این حال، در صورتی که مقادیر زیاد نمک عامل بوی ادرار باشند، امکان وجود مشکلات زمینه ای جدی تری وجود دارد. برخی محققان رژیم های غذایی پر نمک را با زخم های معده و عفونت ها ارتباط داده اند. همچنین، مصرف مقادیر زیاد نمک سبب کشیده شدن آب از سلول ها به درون عروق خونی شده و بدن را کم آب می کند. پزشکان بیان دارند که کاهش مصرف نمک سبب احساس عمومی بهتر و کاهش بوی ادرار می شود. بوی نامطلوبی که در اثر مصرف خوراکی های یاد شده در ادرار به وجود می آید، ظرف 1 تا 2 روز برطرف می شود.

4- دیابت و بوی بد ادرار

پزشکان صد ها سال پیش با چشیدن ادرار بیماران از ابتلای آن ها به دیابت آگاه می شدند. ادرار افراد دیابتی شیرین است. امروزه به لطف پیشرفت فناوری برای تشخیص دیابت نیازی به این روش نیست. افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده یا نا آگاه از ابتلای خود ممکن است بویی شیرین را از ادرار خود احساس کنند. افراد غیر مبتلا با مصرف مقادیر زیاد شکر نمی توانند این پدیده را تجربه کنند زیرا بدن آن ها با ساخت انسولین مقدار قند خون را کنترل می کند.

احساس ادرار کاذب

5- ابتلا به عفونت مجاری ادرار یا مثانه

عفونت ادراری می تواند عامل بروز بوی عفونت در ادرار باشد. این بوی نامطلوب وجود طیفی از مشکلات را بیان می کند که از جمله آن ها می توان به عفونت مثانه، عفونت مجاری ادرار یا التهاب مثانه (سیستیت بینابینی) اشاره کرد. 

6- سنگ کلیه و بد بو شدن ادرار

سنگ های کلیوی توده های سختی هستند که با رسوب برخی مواد شیمیایی خاص در کلیه ها تشکیل می شوند. بنابراین، چندان جای تعجب ندارد که سنگ های کلیوی عامل بوی بد ادرار باشند. در حالی که سنگ های کلیوی به دنبال راهی برای خروج از مجرای ادرار هستند، مسیر خروج ادرار را مسدود کرده و علاوه بر بوی بد، ظاهری کف آلود نیز به ادرار می بخشند. پس علت بوی بد ادرار و درد کلیه می تواند وجود سنگ کلیه باشد.

7- ابتلا به عفونت قارچی

علت بوی بد ادرار در زنان می تواند مبتلا شدن آن ها به عفونت قارچی باشد. گاهی اوقات، قارچ هایی که به طور طبیعی در واژن زندگی می کنند به طرز بی رویه ای رشد کرده و یک عفونت قارچی را به وجود می آورند. هر فرد در واژن خود دارای محیط میکروبی متفاوتی است. 

8- مصرف مکمل های غذایی

برخی مکمل ها، ویتامین ها و دارو ها می توانند بوی ادرار را تغییر دهند. برخی دارو ها به دلیل مزه ناخوشایند با لایه ای از طعم دهنده های مصنوعی پوشانده شده اند که مصرف آن ها با تغییر بوی ادرار همراه خواهد بود. دارو های قلبی، ضد بارداری، مولتی ویتامین ها و ویتامین B6 از دسته این دارو ها هستند. تغییر بوی ناشی از مصرف این دارو ها چندان جدی نیست اما در صورت نگرانی، بروز تغییرات ناگهانی یا تجربه دیگر عوارض جانبی می توان به پزشک اطلاع داد.

9- بارداری

علت بوی بد ادرار در بارداری به این دلیل است که تغییرات هورمونی که رشد جنین را در بدن مادر ممکن می کنند، می توانند سبب تغییر اندک بوی ادرار مخصوصا در سه ماهه اول شوند. البته، این تغییر چندان شدید نبوده و حساسیت به آن به دلیل ارتقا حس بویایی مادر در دوران بارداری است. این تغییرات یعنی افزایش هورمون های استروژن و پروژسترون در دوره تخمک گذاری نیز تجربه شده و پدیده های بیان شده رخ می دهند.

10- دیگر دلایل بد بو شدن ادرار

آیا بوی نامطلوب ادرار خطرناک است؟

میزان خطرنام و جدی بودن تغییر بوی ادرار به عامل آن بستگی دارد.

#اندک: اغلب تغییرات بوی ادرار به دلیل کم آبی، مصرف برخی مواد غذایی یا شروع یک دارو یا مکمل جدید هستند. در صورت عدم وجود علائم دیگر، نیازی به نگرانی نیست.

#متوسط: در صورتی که ادرار علاوه بر داشتن رنگ غیر طبیعی به رایحه ای پایدار یا بسیار نامطلوب دچار شود، امکان ابتلا به بیماری وجود دارد.

#شدید و جدی: در صورتی که علائم بالا با درد یا دیگر علائم بیماری همراه شوند، باید هر چه سریع تر به پزشک اورولوژی مراجعه کرد.

زمان و نحوه درمان بوی بد ادرار

مواقع اورژانسی

در صورت بروز موارد زیر به همراه بوی بد ادرار باید فورا درمان پزشکی را پیگیری کرد:

  • خستگی شدید، تشنگی مداوم، تکرر ادرار و استشمام بوی شیرین از آن
  • درد کمر، تب، لرز، بوی عفونت و رنگ قرمز یا صورتی ادرار
  • خستگی مداوم، زردی پوست و چشم ها (یرقان)، تورم مچ پا و بوی ترش ادرار و نفس

آزمایش ادرار

زمان مراجعه به پزشک

در صورت تجربه موارد زیر باید یک وقت ملاقات با پزشک خود برنامه ریزی کرد:

  • استشمام بوی بد ادرار در دوره مصرف دارو های ادرار آور: پزشک می تواند دارو ها را عوض کرده یا مقدار مصرفی آن ها را تغییر دهد.
  • درد در ناحیه پایینی شکم به همراه بوی بد ادرار
  • استشمام بوی عفونت به همراه فوریت یا تکرر ادرار

درمان بوی بد ادرار در طب سنتی

در صورت تجربه بوی بد ادرار می توان موارد زیر را در خانه امتحان کرد:

  • افزایش مصرف آب
  • مصرف قرص های ویتامین C
  • نوشیدن چای سبز
  • مصرف عصاره شیرین نشده میوه کرن بری یا مصرف قرص های بدون نسخه آن: در صورت ابتلا به سنگ های کلیوی یا مصرف دارو های رقیق کننده خون باید از مصرف محصولات این میوه صرف نظر کرد.

پروفسور حسین کرمی متخصص مجاری ادراری

4.2/5 - (385 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نسرین جمعه ۲۲ تیر ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 63 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دوشنبه عمل TULشدم و سنگ حالب چپم را خرد کردن اما با گذشت سه روز دچار فشار خون بالای ۱۶ و۱۷ شدم دیشب اورژانس هم رفتم ولی صبح بازم فشارم بالا بود چه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ تیر ۳( 4 ماه پیش)
      باید به جراح معالج خودتون مراجعه کنید به عمل TUL بعیده مرتبط باشه
  • تصویر کاربر amir چهارشنبه ۳۰ خرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 96 مشاهده پرسش
    با سلام بنده هم سی تی اسکن و هم سونوگرافی و ازمایش ادار دادم گویا مثانه و کلیه چپ بنده ایراد دارن و خون داخلدازمایش من دیده شده در دفعدادار هم هرزگاهی دچار تکرر ادار میشم و گاهی سوزش هم دارم اقای دکتر لطفا راهتماییذکنید خیلییی نکران شدم واقعا از همه چی افتادم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۸ خرداد ۳( 5 ماه پیش)
      مدارکتون رو بفرستید دوست عزیز ببینم مشکل چیه
    2. تصویر کاربر amir سه شنبه ۲۹ خرداد ۳( 5 ماه پیش)
      متاسفانه هر کاری میکنم میگه مشکلی وجود داره بذای ارسال فایل
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ خرداد ۳( 5 ماه پیش)
      سایت مشکلی نداره اگر در اپلود به سایت دچار مشکل هستید به شماره واتس اپ 9101142080 با ذکر نام و کد رهگیری ارسال کنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۱۹ فروردین ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 104 مشاهده پرسش
    سلام ،خسته نباشید آقای دکتر.من حدود یه ساله یعنی از عید سال قبل مشکل تکرر ادرار و حس همیشگی ادرار دارم .مشکوک به ام اس بودم که خدارو شکر رد شد و سه بار ام ار ای دادم که بار آخر همراه با تزریق گالادینیوم بودو بعدش مایعات مصرف نکردم .از فردای روز ام ار ای دچار تکرر ادرار شدم تا به امروز و خیلی از لحاظ روحی روانی منو داغون کرده.حدود ده تا پزشک رفتم و همه بررسی های لازم اعم از سونوگرافی ،سیستوسکوپی،سیتولوژی و نوار مثانه را انجام دادن .و چند تاشون گفتن مثانه تحریک پذیر و یه پزشک فرمودن مجرای تحریک پذیر.انواع داروهای اعصاب و وزیکر و ویسول و...هم مصرف کردم و فایده ای نداشت.مدارک مهمو براتون میفرستم آقای دکتر.ممنون میشم راهنمایی بفرمایین.و این که این سندروم قابل درمانه یا تا اخر عمر باهامه؟😭بوتاکس مثانه و آر اف هم رفتم و بی فایده بود.حاضرم جراحی سختی کنم ولی این وضعیت درمان بشه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      هر گونه جراحی ترمیم مثانه و سیستوپلاستی منجر به بدتر شدن کیفیت زندگی شما خواهد شد
    2. تصویر کاربر مریم جمعه ۱۷ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      پس باید چیکار کنم آقای دکتر؟مشکل من چیه اصلا؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      با مدارک کامل خودتون جهت ویزیت حضوری و تعیین پلن جراحی به مطب مراجعه کنید همکاران مطب با شما جهت هماهنگی های لازم تماس خواهند گرفت
    4. تصویر کاربر مریم شنبه ۱۸ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      ببخشید آقای دکتر من خیلی مزاحمتون میشم.میشه یه توضیح کوتاه راجع به جراحی به من بدین؟چه جراحی انجام میشه؟
    5. تصویر کاربر مریم شنبه ۱۸ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      ببخشید آقای دکتر من خیلی مزاحمتون میشم،میشه یه توضیح کوتاه راجع به جراحی بدین بهم.چه جراحی انجام میشه؟
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      باید کامل مدارکتون رو بررسی کنم
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر یوسفیان جمعه ۱۰ فروردین ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 189 مشاهده پرسش
    پدرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      دچار سرطان مثانه هستند که پیشرفته اس باید یا مثانه کاملا برداشته بشه و یا تحت کمورادیوتراپی قرار بگیره
    2. تصویر کاربر یوسفیان پنجشنبه ۹ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      ۱- با توجه به شرایط سن پدر( ۸۴ سال) و شرایط قلبی آن توصیه جنابعالی برای درمان چیست؟
      ۲- توصیه جنابعالی برای درمان بی اختیاری ادرارچیست؟ (در حال حاضر قرص تامسور میخوره، عمل ایشان عد گذشت یک ماه قبل بود و سوند داشت ولی هنوز بی اختیاره)
      توضیحات اضافی: پدرم یک ماه قبل در ابتدا مشکل تخلیه ادرار داشت و بعد از چند روز سنگ خارج شد و مشکل خروجی ادرار کمی بهتر شد ولی همراه ادرار، خون و لخته های خون خارج میشد و قریب به یقین این لخته های باعث جلوگیری از خروجی ادار بوده که پس مراجعه به دکتر ، اقدام به عمل جراحی و تراشیدن مثانه و پروستات نمود و ایشان فرمودند که تومور بدخیم داره ضمنا" بعد از گذشت حدود یک ماه از انجام عمل کنترل ادرار ندارد
      لطفا" رهنمود فرمایید با سپاس
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      به انکولوژیست مراجعه کنید
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      بی اختیاری با توجه به عملشون ایجاد شده
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ فروردین ۳( 7 ماه پیش)
      بهبود خواهد داشت
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 123 مشاهده پرسش
    سلام اقا
    من35سالمه تو دوره مجردی خود ارضایی میکردم،الا یکی دوساله بعد ارضا شدن سر الت درد دارم،و یه خرده میل جنسیم کم شده اون شورو اشتیاق قبلو ندارم،
    الانم یک سالی میشه حس ادرار بهم دست میده،بعضی مواقع سوزش هم دارم ،فشار تخلیه کردن ادرار هم کم شد ،در کل حالت عادی ادرار کردن از یادمون رفت،رفتم دکتر کلی ازمایش گفتن به احتمال زیاد التهاب پروستات باشه بعد کلی قرص این چیزا هیچ تاثیری نداشت و الانم درد مثانه شدید دارم
    طوری که میپیچم به خودم زیر نافم درد عجیبی میگیره لطفا راهنمایی کنین چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ اسفند ۲( 8 ماه پیش)
      عکس RUG/VCUG انجام بدین
  • تصویر کاربر امید سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت استاد عزیز و ارجمند پروفسور دکتر کرمی ، با آرزوی سلامتی و تندرستی، من بعد از سونوگرافی مثانه متوجه توده 12 میلی متری در جدار داخلی سمت چپ شدم که توسط دکتر پرهوده در کرمانشاه در تاریخ یکم اسفند با سیستوسکوپی برداشته و نمونه جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده شد که نتیجه آن نوشته کارسینومای اوروتلیال پاپیلاری با درجه پایین و دکتر گفتن برو 3 ماه دیگه سونوگرافی جدید بیار، البته لامینا پروپریا و لایه عضلانی مثانه درگیر نشده ، خواستم ببینم نظر شما استاد بزرگوار چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ اسفند ۲( 8 ماه پیش)
      سیر درمان درسته ،تحت نظر پزشک معالج خود باشید
  • تصویر کاربر MoRteza پنجشنبه ۱۹ بهمن ۲( 9 ماه پیش) تعداد بازدید: 102 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید خدمت دکتر کرمی عزیز
    عرضم به حضورتون دکتر من پسر ۲۱ ساله هستم ؛ قریب به دو هفته است ک یه درد خفیف بالای مثانه سمت راست احساس میکنم و همچنین کشاله پای راستم هر چند روز یکبار یه درد خفیفی میگیره قسمت درونی ؛ و اینم باید ذکر کنم ک بخاطر درس مجبورم ساعت زیادی رو بشینم ؛ همچنین بشدت افکار سمی دارم و مدام مغزم به بدترین بیماری ها فکر می‌کنه ! علائم دیگه من جمله تکرر یا خونریزی یا فشار ادرار یا قطع و وصلی ندارم صرفا همین درد خفیف هست ؛ خواستم راهنمایی بخوام ازتون ک چیکار باید انجام بدم !؟
    متشکر و قدردان زحمات شما جناب دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ بهمن ۲( 9 ماه پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری انجام دهید
    2. تصویر کاربر MoRteza پنجشنبه ۱۹ بهمن ۲( 9 ماه پیش)
      آقای دکتر ممکنه چیز خاصی باشه یا مشکوک هستین به سنگ کلیه و اینا !؟
      چون من خودبیمارانگاری هم دارم و مدام بهش فکر میکنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ بهمن ۲( 9 ماه پیش)
      ابتدا سونو انجام بشه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر خدایی پنجشنبه ۲۵ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 77 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر معذرت میخواهم که زیاد سوال پرسیدم
    اگر احتمال سرایت سرطان به کل لایه های مثانه وبافت اطراف آن هست
    بهتر نیست همان اول تا سرایت نکرده و مشکل بعدی را درست نکرده
    کل مثانه را در بیارید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۵ آبان ۲( 1 سال پیش)
      پاسخ داده شده
  • تصویر کاربر ار چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 131 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید بنده یه مدتی هست که از نزدیکی همیشه راحت وبی درگیر اداره می آمد الان چند ماهی هست که بعداز نزدیکی ادار نمیتونم بکنم یا درد دارم خواستم علت راویان شوم باتشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 1 سال پیش)
      باید سیستوسکوپی انجام شود
  • تصویر کاربر شایان پنجشنبه ۱۱ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    با سلام من 2 ماه که درد و سوزش هم موقع ادرار هم موقع انزال دارم
    هر چی دکتر رفتم ازمایش دادم سونو دادم چیزی نبود
    کلی قرص خوردم ولی تاثیری نداشت این داروهایی که خوردم ولی تاثیری نداشتن رنگ منی من خیلی زرد شده نزدیک به نارنجی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ آبان ۲( 1 سال پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر