در این مقاله سعی داریم غذاهای مناسب و مواد غذایی که برای پایین آوردن اوره و کراتین مفید هستند را را به شما معرفی کنیم. در ابتدا بدانیم که کراتین و اوره چه هستند؟ و چرا برای بدن ما مضر می باشند؟
کراتین چیست؟
کراتینین یک ماده شیمیایی زائد است که توسط متابولیسم عادی ماهیچه ها تولید شده و به وسیله ادرار از بدن خارج می گردد. در صورتی که کلیه ها به درستی کار نکنند، این ماده در خون انباشته می شود.کراتین نباید در بدن انباشته بشود و همیشه باید در حالت نرمال باقی بماند.
میزان نرمال کراتین خون در بزرگسالان بسیار اهمیت دارد زیرا، اگر کراتین در سطح بالایی باشد، می تواند نشانه ی یک مشکل جدی باشد، اما در اغلب موارد به دلیل سبک زندگی یا برخی عوامل موقتی اتفاق می افتد. بنابراین، هر گونه درمان یا تغییر سبک زندگی برای سطح بالای کراتینین خون باید تحت نظر پزشک انجام شود.
اوره چیست؟
اوره یکی از چندین مواد مضر و زائد بدن است که در کبد تولید می شود. اوره باید از تریق ادرا و یا تعریق دفع بشود.
چه چیز هایی کراتین را افزایش می دهد؟
کراتین (که پیش ماده کراتینین میباشد) نوعی مکمل خوراکی است که معمولاً توسط ورزشکاران و بدن سازان مورد استفاده قرار می گیرد. چنین مکمل هایی می تواند سطح کراتینین در بیمار مبتلا به بیماری کلیوی را افزایش دهد. بنابراین، بهتر است بنا به توصیه پزشک مصرف شده و از مصرف خودسرانه آن پرهیز شود.
رژیم غذایی حاوی پروتئین بالا (به ویژه گوشت قرمز پخته) نیز باعث افزایش سطح کراتینین خون می شود. خوردن مقادیر فراوان گوشت قرمز برای بیماران مبتلا به بیماری های کلیوی توصیه نمی شود. کاهش مصرف پروتئین در رژیم غذایی باعث کاهش سطح کراتینین و کند شدن روند پیشرفت بیماری کلیوی در این افراد می گردد.
پایین آوردن اوره و کراتین با رژیم
پایین آوردن اوره و کراتین آب زیاد بنوشید. آب کافی و داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند سطح کراتینین خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. کاهش مصرف گوشت قرمز و ماهی، و داشتن رژیم غذایی غنی از فیبرهایی مانند: میوه ها، سبزیجات و غلات کامل از دیگر روش های کاهش مؤثر سطح کراتینین خون می باشد.
برای افراد مبتلا به سطح بالای کراتینین، غذاهای زیر توصیه می شود:
میوه ها:
میوه های سرشار از آنتی اکسیدان مانند زغال اخته، کیوی، سیب و بلوبری به کاهش سطح کراتینین و اوره کمک می کنند.
پایین آوردن اوره و کراتین با سبزیجات:
سبزیجاتی مانند کدو، بادمجان، هویج، گل کلم، فلفل دلمه ای قرمز، خیار و پیاز از مهم ترین مواد غذایی برای پایین آوردن اوره و کراتین می باشند.
ادویه ها:
شما می توانید ادویه هایی مثل دارچین (که برای کلیه بسیار مفید است) را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
چای برگ گزنه:
مصرف روزانه 1 یا 2 فنجان از این چای می تواند به عنوان یک ماده ی مقوی برای کلیه های شما عمل کرده و عملکرد کلیه هایتان را بهبود ببخشد.
پروتئین های گیاهی:
منابع پروتئین حیوانی رژیم غذایی خود را با گزینه های گیاهی مثل لوبیا، عدس و توفو جایگزین کنید.
غذاهای غنی از فیبر مانند میوه ها، سبزیجات و حبوبات می تواند به کاهش سطح کراتینین در افراد مبتلا به بیماری کلیوی و برگشت کلیه از کار افتاده کمک کند.
داروهایی که موجب افزایش کراتین می شوند
مصرف بیش از حد، یا مصرف مقادیر بالاتر دوز توصیه شده داروهای بدون نسخه ای مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) نیز می توانند به کلیه های شما آسیب برساند؛ به ویژه اگر مبتلا به بیماری کلیوی زمینه ای هستید. سیگار کشیدن و سوء مصرف الکل نیز از دیگر عوامل خطر شناخته شده برای بیماری های مزمن کلیوی است.
مصرف مایعات یکی از بزرگ ترین مشکلات بیماران کلیوی محسوب می شود. زیرا از یک سو کم آبی می تواند سطح کراتینین را افزایش دهد و از سوی دیگر، مصرف بیش از حد مایعات نیز می تواند برای این بیماران مشکل ساز شود. بنابراین بهترین راه، انجام توصیه های پزشک میباشد.