قرص سیالیس یا تالالافیل جزء داروهای مهارکننده فسفودی استراز.5 می باشد که مکانیسم عمل آنها گشاد کردن عروق و افزایش جریان خون می باشد. این قرص به صورت 10 میلی گرم و 20 میلی گرم در بازار وجود دارد. بر اساس آخرین آماری که در کشور انجام شده است، 35 درصد مردان متأهل به درجاتی از اختلال عملکرد جنسی مبتلا هستند.
اختلالات عملکرد جنسی در مردان
اختلالات عملکرد جنسی در مردان عبارتند از:
- عدم رسیدن به نعوظ یا سفت شدگی کامل آلت که اغلب به علت اختلال در خونرسانی به آلت و یا مسائل روحی و روانی تحت عنوان سایکوژنیک اتفاق می افتد.
- آلت نیمه سفت یا شل: در این حالت یک مرد هیچ موقع آلت سفت برای انجام یک مقاربت موفق ندارد.
- از دست دادن نعوظ یا سفتی آلت در حین نزدیکی: در این اختلال فرد به نعوظ یا سفتی آلت در موقع تحریک جنسی می رسد ولی بلافاصله با دخول یا قبل از دخول، آلت سفتی خود را از دست می دهد.
- انزال زودرس: در این حالت فرد مشکلی از نظر رسیدن به نعوظ یا سفتی کامل آلت ندارد ولی بلافاصله با دخول و شروع روابط جنسی، دچار انزال زودرس شده و باعث رنجش و ناراحتی شریک جنسی شده و روح و روان فرد را به هم می ریزد.
چه عواملی در اختلال جنسی مردان دخالت دارند
بیماری دیابت کنترل نشده، فشارخون، مصرف داروهای ضد فشار خون، بیماری های روحی و روانی و مصرف داروهای روانگردان، امروزه از عوامل مداخله گر شایع در بروز ناتوانی و کم توانی جنسی مردان می باشند.
داشتن یک نعوظ و سفتی آلت خوب به همراه میل جنسی مناسب، ارتباط مستقیم با شرایط فیزیکی و روحی و روانی فرد دارد. به عنوان مثال: خواب کم، خلق عصبانی، تنش با شریک جنسی، استراحت کم و ذهن شلوغ و درگیر، از مواردی هستند که شدیداً باعث اختلال در عملکرد جنسی می شوند.
درمان اختلالات جنسی
اساس درمان انواع اختلالات جنسی بر اساس شرح حال و رفع بیماری ها و شرایط زمینه ای ایجاد کننده اختلال جنسی است. امروزه مهار کننده های فسفودی استراز 5 شایع ترین داروهایی هستند که در درمان ناتوانی جنسی و اختلالات جنسی مورد استفاده قرار می گیرند. این داروها با نام های ویاگرا، ویزارسین، تالالافیل، سیلدنافیل وجود دارند.
از نظر کیفیت عملکرد به دو نوع کوتاه اثر و بلند اثر یا short act و long acting تقسیم می شوند. سیلدنافیل، ویزارسین از داروهای سریع الاثر و سیالیس از داروهای جذب شونده آهسته است که 24 الی 36 ساعت ماندگاری و اثر آن طول می کشد.
نحوه استفاده: با توجه به ماندگاری و تأثیر تدریجی قرص سیالیس به دو روش می توان از آن استفاده کرد. 1- مصرف روزانه دارو به صورت معمولی 2- مصرف یک ساعت قبل از شروع فعالیت جنسی
در مصرف روزانه قرص تالالافیل به بیمار پیشنهاد می شود با دوز کم که معمولاً 5 میلی گرم روزانه است (بدون ارتباط با زمان سکس) آن را مصرف کند. روش دوم که به آن on demand نیز گفته می شود یک ساعت قبل از مقاربت، قرص را با دوزی که از 5 میلی گرم تا 20 میلی گرم متفاوت است و باید توسط پزشک با توجه به شرایط بیمار تجویز گردد، استفاده شود.
مزایای استفاده از سیالیس در مقایسه با ویاگرا
همچنانکه ذکر شد سیالیس جزء داروهای جذب شونده آهسته با اثر ماندگاری 24 الی 36 ساعته می باشد و لذا باعث می شود که عوارض دارو در مقایسه با داروهای سریع اثر بسیار کمتر باشد و همچنین با مصرف روزانه یک قرص، فرد به مدت 24 الی 48 ساعت از توانمندی جنسی خوبی برای انجام یک فعالیت جنسی خوب برخوردار خواهد بود.
استفاده از سیالیس در درمان بزرگی خوش خیم پروستات
بر اساس مطالعات انجام شده مصرف روزانه سیالیس در کسانی که مبتلا به بزرگی خوش خیم پروستات هستند، باعث بهبودی در جریان ادرار و کاهش علامت های آزار دهنده بزرگی پروستات می شود. ولی توصیه می گردد که حتماً مصرف آن و دوز مربوطه با ویزیت توسط متخصص ارولوژی تجویز گردد تا از عوارض و تداخلات داروئی آن جلوگیری شود.
عوارض جانبی قرص سیالیس
از عوارض عمده قرص های مهارکننده فسفودی استراز مثل سیلدنافیل، تالالافیل و ترازوسین می توان به گرگرفتگی، آبریزش، درد عضلانی، ناراحتی معده و سردرد اشاره کرد. حسن تالالافیل به علت جذب آهسته آن می باشد و لذا باعث می شود که عوارض ذکر شده حداقل باشد و یا در خیلی از افراد دیده نشود.
تداخلات دارویی سیالیس
به علت اثرات گشادکنندگی عروق در کسانی که از قرص گشادکننده عروقی دیگر مثل نیتروکانتین و ایزوسوربید مصرف می کنند، همزمانی مصرفی این دارو در این افراد ممنوع می باشد و باعث افت شدید فشارخون و عوارض قلبی و عروقی خواهد شد و اصلاً توصیه نمی گردد.
از موارد عدم مصرف این دارو، همزمانی مصرف آن با الکل و ماری جوانا می باشد که تداخلات دارویی با آنها باعث خطرات جانی برای بیمار خواهد داشت.
نکته پایانی در این بحث این است که 1- در صورت ابتلا به اختلالات جنسی حتما به پزشک ارولوژی مراجعه و بررسی نمائید. 2- از مصرف بی رویه و خودسرانه داروها اکیداً اجتناب نمائید. 3- برای جلوگیری از تداخلات داروئی: در هنگام مراجعه پزشک خود را از داروهای مصرفی مطلع سازید. 4- در صورت بروز عوارض داروئی پزشک خود را آگاه سازید.
دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی