اندازه نرمال پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

آیا پروستات اندازه خاصی دارد؟ اندازه نرمال پروستات چقدر است؟ پروستات به اندازه یک گردو کوچک و به وزن حدود 20 الی 30 گرم و در قسمت گردنه خروجی مثانه قرار گرفته است. به دلیل آنکه قسمتی از مجرای خروجی مثانه از داخل آن می گذرد، ارتباط مستقیمی با تخلیه و تحریک مثانه دارد.

نقش عمده پروستات، در بارور شدن اسپرم مردان می باشد و مایع ترشحی آن در مایع منی باعث رشد و نمو اسپرم های مرد جهت باروری می گردد.

اندازه پروستات برای عمل جراحی

اندازه طبیعی پروستات در مردان بزرگسال معمولاً حدود ۲۰ تا ۳۰ گرم (یا معادل ۲۰ تا 30 سی‌سی حجم) است. با بالا رفتن سن، ممکنه پروستات به‌طور طبیعی بزرگ‌تر بشه، اما در برخی موارد، بزرگی پروستات به حدی می‌رسه که باعث بروز علائمی مثل:

  • دشواری در ادرار کردن
  • جریان ضعیف ادرار
  • تکرر یا فوریت ادرار
  • احساس تخلیه ناقص مثانه

در چنین شرایطی، اگر درمان‌های دارویی مؤثر نباشند، ممکنه جراحی به‌عنوان گزینه درمانی در نظر گرفته شود.

اندازه نرمال پروستات در سنین مختلف

غده پروستات در سراسر دوران کودکی کاملاً کوچک باقی می ماند و وقتی بلوغ شروع می شود، با ترشح تستوسترون شروع به رشد کردن می کند. این غده در سن 20 سالگی به یک اندازه ثابت رشد کرده و متوقف می شود که در این سن حدود 15 الی 20 سی سی حجم دارد.

با گذر زمان و پا به سن گذاشتن مردها، غده پروستات نیز شروع به رشد کردن کرده و در فاصله بین 40 الی 50 سالگی اندازه آن حدود 30 سی سی می ماند. لازم به ذکر است اندازه پروستات مثل شکل و قیافه و وزن افراد، از فردی به فرد دیگر کاملاً متفاوت می باشد و در افراد تا 50 سالگی اغلب بین 20 الی 50 گرم می باشد ولی همچنانکه ذکر کردم، در بعضی مردها رشد آن سریع بوده و حتی به بالای 100 گرم نیز می رسد.

پروستات پروتئین مخصوصی به نام آنتی ژن اختصاصی پروستات یا PSA تولید می کند که نقش اصلی آن حفظ حالت مایع منی و جلوگیری از لخته شدن آن می باشد. با جلوگیری از لخته شدن مایع منی، اسپرم ها می توانند آزادانه حرکت و با تخمک های زن ترکیب و باعث باروری شوند.

یکی از اهمیت های دیگر PSA، استفاده از آن به عنوان مارکر یا شناساننده سرطان پروستات در مردان می باشد. در سرطان پروستات، PSA روند صعودی پیدا کرده و به عنوان یک وسیله هشدار دهنده جهت تشخیص و درمان زودرس سرطان پروستات می باشد.

اندازه پروستات

اندازه خطرناک پروستات

پروستات در حالت طبیعی دارای وزنی حدود ۲۰ تا ۳۰ گرم و حجمی معادل ۲۰ تا ۳۰ سی‌سی است. بزرگ شدن پروستات، که اغلب به دلیل هیپرپلازی خوش‌خیم پروستات (BPH) رخ می‌دهد، به خودی خود خطرناک نمی‌باشد. با این حال، در صورتی که حجم پروستات از حد معمول فراتر رفته و علائم آزاردهنده‌ای ایجاد کند، ممکن است وضعیت بیمار را به خطر بیندازد.

در شرایطی که حجم پروستات از ۵۰ تا ۸۰ سی‌سی بیشتر شود و بیمار دچار علائم شدید ادراری گردد، نگرانی‌هایی ایجاد می‌شود. همچنین، اگر حجم پروستات بیش از ۱۰۰ سی‌سی باشد، به‌ویژه در صورتی که این وضعیت با احتباس ادراری، عفونت‌های مکرر یا آسیب به مثانه و کلیه‌ها همراه باشد، خطرات جدی‌تری به دنبال دارد.

وجود سطوح بالای PSA (آنتی‌ژن اختصاصی پروستات)، که می‌تواند نشانه‌ای از سرطان پروستات یا التهاب پروستات باشد، نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. علاوه بر این، در صورتی که ادرار به‌طور کامل تخلیه نشود و مقدار زیادی ادرار باقی‌مانده در مثانه (Residual urine) وجود داشته باشد، این امر می‌تواند نشان‌دهنده اختلالات جدی در عملکرد پروستات و سیستم ادراری باشد.

ایجاد سنگ‌های مثانه یا گشاد شدن حالب‌ها و آسیب به کلیه‌ها از دیگر نشانه‌های وضعیت بحرانی در این زمینه است که نیازمند توجه فوری و مداخله پزشکی است.

محاسبه حجم پروستات

دو روش برای تعیین حجم پروستات وجود دارد:

✔️یکی از روش ها معاینه سنتی و مقعدی با انگشت و تعیین حدود نسبی اندازه پروستات می باشد.

✔️ دومین وسیله تعیین حجم پروستات، با استفاده از سونوگرافی می باشد. سونوگرافی به دو روش شکمی و مقعدی انجام می گردد. امروزه تعیین دقیق  حجم و اندازه پروستات با سونوگرافی انجام می شود که ارتفاع و عرض و طول پروستات را مشخص کرده و در 523/0 ضرب می شود.

در مقایسه با سونوگرافی شکمی، انجام سونوگرافی مقعدی اطلاعات بسیار گرانقدری را در رابطه با اندازه پروستات و حجم آن و مناطق مشکوک به سرطان و کیست پروستات و موارد دیگر در اختیار پزشک ارولوژی جهت تصمیم گیری دقیق ارائه می کند.

شدت بزرگی و حجم پروستات

بر اساس شدت بزرگی و حجم پروستات ما آنها را به سه گروه تقسیم می کنیم:

  • پروستات های کوچک که حجم بین 30 الی 40 سی سی دارند
  • پروستات های متوسط بین 40 الی 80 میلی متر
  • پروستات های بزرگ بالای 80 گرم

اهمیت تعیین حجم پروستات در تصمیم گیری و انتخاب نوع تکنیک های جراحی بسیار کمک کننده هستند. به عنوان مثال بهترین درمان پروستات های کوچک، تراش از طریق مجرا یا TURP  و پروستات های بزرگ بالای 80 گرم، عمل جراحی باز می باشد. در درمان پروستات های متوسط بسته به مهارت جراح و نظر بیمار، می توان هم TURP و هم جراحی باز را انتخاب نمود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4/5 - (126 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  
 

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
 
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر احمد شنبه ۱۹ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 223 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر بنده ۴۶ سالم هست به علت تب لرز شدید و خون در ادرار به دکتر مراجعه کردم تشخیص عفونت حاد ومزمن داده شد سه روز بیمارستان با تزریق سیپرو فلاکسسین بودم سه ماه هم توانکس و تامسو لوسین مصرف کردم پانزده روزه توانکس قط کردم باز دوباره تمام عوارض برگشته لطفاً من راهنمایی فرمایید چکار باید بکنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ آذر ۱( 2 سال پیش)
      سلام لطفا مدارک خود را کامل بفرستید . اگر سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و بررسی مثانه پر دارید بفرستید . اگر خون در ادرار شدید دارید به نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید
  • تصویر کاربر انتظاری چهارشنبه ۲ آذر ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 222 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    پدرم ۷۹سالشونه و بزرگی پروستات دارند ولی به علت EF=10%قلبشون نمیتونن بیهوشی بگیرن و جراحی بشن و میزان باقیمانده ادراردر مثانه بعداز تخلیه ۱۵۰سی سی هست و باعث شده اوره۷۷ و کریتینین ۲.۸برسه گفتن باید سوند بزنه و الان سوند دارند برای درمان پروستات ایشون باتوجه به شرایطشون چه توصیه ای میفرمایید ؟آیا روشهایی مثل لیزر بهشون کمک میکنه؟یا روزهای دیگری هست ؟
    ضمنا سونوگرافی کلیه ومجاری ادرار به پیوست ارسال می گردد.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲ آذر ۱( 2 سال پیش)
      سلام با این وضعیت قلب هیچ جا اکی عمل نمیدهند برایشان سوند دائم بگذارید و هر دو هفته تعویض کنید Cr به تدریج پایین میاد
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۲۵ آبان ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    باسلام.پروستات بنده درسونو 51cc می باشد.حال آنکه هیچ گونه علایمی ازقبیل تکررادرار،بریده شدن ونازک شدن ادراروغیره ندارم حجم بزرگی پروستات بنده آیا سرطان است یا دلیل دیگری دارد.40 ساله هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ آبان ۱( 2 سال پیش)
      با سلام و احترام تا زمانی که علامت دار نیست اقدامی نمیخواهد غربالگری سرطان پروستات با psa است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر