اندازه سنگ کلیه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سنگ در سیستم ادراری، به علت فوق اشباع شدن اجزاء تشکیل دهنده سنگ یا کریستال ها ایجاد می شود. کریستال ها در حقیقت مثل دانه های شکر می مانند که با جمع شدن و چسبیدن به یکدیگر، باعث تشکیل هسته سنگ ( در اندازه های چند میلی متری تا چند سانتی متری) در کلیه ها و حالب و مثانه می شوند.

انواع سنگ های سیستم ادراری

نوع سنگ هایی که در سیستم ادراری تشکیل می شود عبارتند از:

  • سنگ های اگزالات کلسیم که 70 درصد سنگ های کلیه را تشکیل می دهند.
  • سنگ های فسفات کلسیم
  • سنگ های اسیداوریکی
  • سنگ های استراویتی
  • سنگ های سیستینی

از نظر ظاهری شکل و اندازه سنگ ها کاملاً متفاوت می باشند. شکل سنگ ها به صورت گرد، دایره، بیضی شکل، شکل شاخ گوزنی و سنگ های خاردار و همچنین سنگ هایی با دیواره صاف هستند.

سنگ های سیستم ادراری

احتمال دفع خود به خودی سنگ های سیستم ادراری چقدر است؟

درصد دفع خود به خودی سنگ از کلیه، با اندازه سنگ در ارتباط می باشد. 95 درصد سنگ های زیر 4 میلی متر خود به خود با مصرف مایعات فراوان و حرکت های ورزشی دفع می شوند و نیاز به درمان ندارند. اگر اندازه سنگ بین 4 الی 6 میلی متر باشد 50-60 درصد احتمال دفع سنگ وجود دارد.

با افزایش اندازه سنگ، شانس دفع خود به خودی سنگ پایین می آید. به عنوان مثال احتمال دفع سنگ های بالای 6 میلی متر و زیر یک سانت، فقط 5 الی 10 درصد و شانس دفع سنگ های بالای یک سانت، صفر است و باید بسته به شرایط، جهت دفع آنها از سنگ شکنی بیرون اندامی و یا درون اندامی کمک گرفت.

سنگ های بزرگ کلیه چه خطری دارند؟

هر چه اندازه سنگ کلیه بزرگتر باشد احتمال انسداد و خفه کردن کلیه بیشتر می شود. به عنوان مثال به سنگ های شاخ گوزنی که به شکل شاخ گوزن و شاخه شاخه کل کلیه را پر می کنند، قاتل خاموش کلیه ها اطلاق می شود.

چرا که بی صدا عملکرد کلیه ها را آرام آرام از کار می اندازند و چه بسا شخص زمانی متوجه حضور این سنگ ها می شود که کلیه های خود را از دست داده است و لذا اهمیت چکاب سالیانه با سونوگرافی و سی تی اسکن در اینجا مشخص می گردد.

درمان سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه چپ در زنان با مردان متفاوت است. درمان سنگ کلیه بر اساس محل قرار گرفتن آن و اندازه سنگ کلیه فرق می کند. امروزه با پیشرفت در تکنولوژی، 95 درصد سنگ های سیستم ادراری به روش های سنگ شکنی بیرون اندامی و درون اندامی و اغلب سرپایی و بدون بستری در بیمارستان درمان می شوند که به تک تک آنها در اینجا اشاره می شود.

راه های انتقال زگیل تناسلی

سنگ شکنی بیرون اندامی:

این روش خط اول درمان سنگ های کلیه و حالب فوقانی (که اندازه آنها بالای 6 میلی متر و زیر 5/1 سانت است)، می باشد. در این روش که به صورت سرپایی انجام می شود، بیمار در زیر دستگاه سنگ شکنی به مدت یک ربع تا 20 دقیقه می خوابد و با تاباندن امواج سنگ شکنی بر روی سنگ، اقدام به خرد کردن و سنگ شکنی می شود.

در افراد چاق و کسانی که سنگ بزرگ در حالب فوقانی یا کالیس تحتانی دارند، درصد موفقیت سنگ شکنی پایین می باشد و باید از روش های دیگر استفاده کرد. قبل از سنگ شکنی حتما باید داروهای رقیق کننده خون از قبیل آسپرین و پلاویکس قطع شود. همچنین سنگ شکنی بیرون اندامی در خانم های حامله یا آنوریسم عروقی ممنوع می باشد.

روش TUL:

این تکنیک بهترین درمان سنگ های لوله حالب است که کلیه را به مثانه وصل می کند. گیر افتادن سنگ در لوله حالب و انسداد آن به منزله خفه کردن کلیه ها می باشد و از موارد اورژانس اورولوژی می باشد. اگر در عرض 3 الی 4 هفته سنگ حالب درمان نشود، باعث تورم و خفه شدن کلیه ها و از بین رفتن عملکرد کلیه ها می شود.

درمان طلائی سنگ هایی که در لوله حالب گیر می کنند، سنگ شکنی درون اندامی به روش آندوسکوپی یا همان TUL می باشد. در این روش که با بی حسی کمری به صورت سرپایی انجام می شود، با عبور دوربین های باریکی به نام یورتروسکوپ از مجرا، وارد مثانه و لوله حالب می شویم و با مشخص کردن سنگ و با استفاده از دستگاه سنگ شکنی و گذاشتن مستقیم پروب سنگ شکنی روی سنگ، آن را کاملاً خرد کرده و خارج می کنیم.

روش PCNL یا خارج کردن سنگ از کلیه ها از طریق تونل پوستی:

امروزه روش PCNL، درمان طلائی سنگ های شاخ گوزنی و سنگ های بزرگ کلیه و یا سنگ هایی که به سنگ شکنی بیرون اندامی جواب نداده اند، می باشد. در این روش که با بی حسی نخاعی و بیهوشی عمومی انجام می شود، با استفاده از دستگاه عکس برداری، محل سنگ در کلیه مشخص و با عبور سوزن از پوست به کلیه، مسیر را کاملاً گشاد می کنیم.

سپس با ایجاد تونل پوستی و استفاده از دوربین مخصوص، نفروسکوپ وارد کلیه شده و محل سنگ را مشخص و با استفاده از پروب سنگ شکنی سنگ را کاملاً خرد و تکه تکه کرده و با پنس خارج می نمائیم و در پایان عمل به جای شکاف یک وجبی پهلو، تنها یک بخیه به محل زده می شود. حسن این عمل با جلوگیری از شکاف پوستی، درد کمتر، زمان کمتر بستری شدن در بیمارستان و زمان سریع برگشت بیمار به کار و فعالیت های روزمره زندگی می باشد.

توصیه هایی برای جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه

اگر می خواهید به سنگ در سیستم ادراری مبتلا نشوید:

  • هر 2 ساعت یک لیوان آب مصرف نمایید.
  • رنگ ادرار همیشه روشن و به رنگ آب باشد.
  • از مصرف بی رویه نمک اجتناب نمایید.
  • از رژیم های غذایی فست فود و پر پروتئین و چربی دار کمتر استفاده نمایید.
  • از افزایش وزن و چاقی مفرط جلوگیری نمائید.
  • فعالیت های ورزشی منظم داشته باشید.
  • اگر مبتلا به سنگ سازی متعدد و فعال هستید، با مراجعه به دکتر از داروهای پیش گیری کننده از سنگ کلیه مداوم استفاده نمائید.
  • با انجام چکاب منظم و سونوگرافی، هر 6 ماه از وضع سلامتی کلیه ها مطمئن شوید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4/5 - (105 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 130 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر من دارای کلیه سنگ ساز هستم الان یک سنگ 20میلی در پروگزیمال حلب راست دارم وچند سنگ دیگه در هر دو طرف کلیه مشاهده شده که درده زیادی دارم وکلیم ورم کرده از چه طریقی میتونم دفع کنم ایا سنگ شکن بیرون اندامی جوابگو هست چون چند سال قبل عمل باز ولاپاراسکوپی انجام دادم واسه سنگ های قبلی الان راهنمایی بکنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ آبان ۲( 1 سال پیش)
      با سلام با توجه به سومو سنگ شکنی بعیده موثر باشه عمل باز یا لاپاراسکوپیک بهتر خواهد بود
  • تصویر کاربر ژیناذ سه شنبه ۱۶ آبان ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 112 مشاهده پرسش
    سلام‌خسته‌نباشیدمادیروز‌فهمیدیم‌دخترم‌یه‌۴۰‌روزشه‌یه‌کلیه‌سنگ‌دومیلی‌داره‌دکتر‌اطفال‌بهش‌دارو‌ومحلول‌داد‌ولی‌محلول‌ونمیخوره‌باشیرم‌حل‌میکنم‌باز‌نمیخوره‌ممنون‌میشم‌جواب‌بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ آبان ۲( 1 سال پیش)
      سنگ ۲ میلی متری در اطفال نیاز به عمل ندارد
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۲۸ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 158 مشاهده پرسش
    با سلام
    من ٢ هفته قبل با درد پهلو به دكتر مراجعه كردم كه متاسفانه بخاطر وزنم نتونستم سي تي انجام بدم و بعد از سونوگرافي مشخص شد يك سنگ هفت نيم ميل در كليه چپ ابتداي حالب و ٣سنگ ٢و٣و٣.٥ ميل در كليه راست كه در حال حركت هستن وجود داره مجدد ديروز سونو دادم و سنگ هفت نيم ميل به مثانه رسيده بود ايا امكان دفع اين سنگ وجود داره؟هيچ دردي ندارم و دفع ادرارم بسيار عالي هست...ايا داروي وجود داره كه به خروج راحتتر كمك كنه؟متاسفانه هر دكتر ميرم حتي بدون ديدن سونو ميخوان جراحي باز كنن!من قبلا سنگ ٨.٥ ميل رو دفع كردم ولي نمي دونم الان امكان دفع هست يا نه ترس بدي رو دكترها برام به وجود اوردن...ممنون ميشم راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام . اول اینکه سونو سایز دقیقی از سنگ نمیزنه و سی تی الویت است . انتظار نمیره سنگ بزرگتر از ۶ میلی را دفع کنید . ولی میتونید فرصت بدید در حد چند روز مایعات فراوان بخورید . تامسولوسین روزی یک عدد . قطره سنکول هر ۱۲ ساعت . اگر دفع کردید تا یک هفته که خوبه اگر نه عمل TUL شوید که عمل باز هم نیست و با دستگاه انجام میشه
    2. تصویر کاربر حامد جمعه ۲۷ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام مجدد
      ممنون از پاسختون دكتر.متاسفانه من وزنم ١١٥ كيلو هستش و سي تي نهايت وزن ٩٥كيلوگرم رو انجام ميدن به همين خاطر نتونستم سي تي انجام بدم.دكتر الان با وجود ورود سنگ به مثانه باز هم نياز به عمل هست؟يعني تا الان مورد نبوده كه اين سايز سنگ دفع بشه؟ من دوستم كه امريكا پزشك هستش بهم پودر سيترات پتاسيوم رو معرفي كرد كه ٣ روز مصرف كنم نمي دونم تاثيري داره يا خير ممنون ميشم اگر تاثير داره راهنمايي كنيد...
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام اون پودر جلوگیری میکنه از تشکیل سنگ و سنگ جدید رو ازربین نمیبره . اگر سنگ از لوله حالب خارج شده و شما هیچ دردی ندارید که هیچ اگر نه احتمال دفع این سایز سنگ کمی مشکل است .
    4. تصویر کاربر حامد جمعه ۲۷ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      ممنون از پاسختون
      بله طبق سونو كه صبح دادم سنگ كاملا از حالب كليه چپ خارج شده و يك سنگ ٣ ميل هم در انتهاي مسير كليه راست هست...
      پس يعني الان كه به مثانه رسيده امكان افتادنش وجود داره؟
      جدا ببخشيد زياد سوال ميكنم ممنون از پاسختون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۸ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      اگر درد ندارید و داخل مثانه باشه دفع میشه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر نایبی یکشنبه ۲۲ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 132 مشاهده پرسش
    سلام وخسته نباشید خدمت شما من بیست سال پیش عمل سنگ کلیه داشتم وچندوقت پیش دوباره کلیه ام در داشت به دکترمراجعه کردم بعدازآزمایش سونوگرافی گفتندسنگ کلیه دارم واندازشو27میلی مترفرمودندکه باید هرچه سریع تربستری شم وچندین به بیمارستان مراجعه کردم موفق به دریافت ویزیت دکترنشدم لطف میکنید بنده رورهنمایی کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۲ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست انجام دهید . احتمالا نیاز به عمل pcnl باشه
  • تصویر کاربر آرزو جمعه ۶ مرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    کلیه من به شدت سنگ سازه و سونوگرافی جدید که انجام دادم ۶سنگ در کلیه راست و ۷ سنگ در کلیه چپ داشتم، ترو خدا راهنمایی کنید چیکار باید بکنم، براتون سونوگرافی رو فرستادم، دو سال پیش من ۲ تا سنگ داشتم و طی این ۲ سال شده ۱۳ سنگ، اصلا درد و سوزش و حسی ندارم و دفع سنگ هم یکبار ۸ ماه پیش داشتم، آقای دکتر یکی دو تا هم نیست که سنگ شکن کنم، چیکار کنم؟؟ آب هم زیاد میخورم و نمک رو هم به شدت کم کردم
    1. تصویر کاربر آرزو دوشنبه ۲ مرداد ۲( 1 سال پیش)
      عکس سونو رو براتون میفرستم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ مرداد ۲( 1 سال پیش)

      سلام یک سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست انجام دهید برایم بفرستید 

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محم جمعه ۹ تیر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 160 مشاهده پرسش
    سلام سنگ به طول 8،9م م در کلیه راست وبرجَتسه در کف مثانه وکورتیکال ساده به طول15 م م مشاهده شد،، لطف کنید راهنمایی کنید سپاسگذارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ تیر ۲( 1 سال پیش)
      سلام چند سالتون هست؟ عکس این سونوگرافی را بفرستید
  • تصویر کاربر هیچکس سه شنبه ۳۰ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 140 مشاهده پرسش
    درود و ارادت خدمت شما آقای دکتر عزیز خسته نباشید. همانطور که قبلا خدمتتون عرض کردم پدر بنده 68 سالشه و سی تی اسکن دادن سنگی به اندازه 64*70 میل در کلیه چپشون وجود داره که شاخ گوزنی بوده و در عمکرد کلیه کلا مشکل ایجاد کرده باتوجه به اندازه سنگ. ایشون سال 99 عمل لگن داشتن و 1400 عمل چشم و عمل پروستات باز. اگر ممکنه عمل ایشون به روش pcnl خدمت خودتون انجام بشه. بیمه پایه تامین اجتماعی و تکمیلی آتیه سازان حافظ هستن. لطف میکنین.🌹
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۳۰ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      مشکل قلبی ریوی دیابت ندارن ؟
  • تصویر کاربر روح سه شنبه ۲۳ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بعد مراجعه به سونوگرافی متوجه شدم سنگ 18 میلی در لگنچه سمت چپ دارم جهت سنگ شکن یه بیمارستان مراجعه کردم الان 5 روز سنگ شکن میگذرد و هنوز در ناحیه کلیه و متورم شدن کلیه احساس میکنم درد زیادی دارم و آب زیاد هم میخورم دیگه از شدت درد نمیدونم چیکار باید بکنم اگه میشه راهنمایی بکنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست کنید محل سنگ و سنگ ریزه ها مشخص بشه
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 251 مشاهده پرسش
    با سلام اقای دکتر..
    کلیه راست به طول ۱۱۴میلی متر و ضخامت پارانشیمال ۱۷میلی متر و کلیه سمت چب با طول ۱۱۹میلی متر و ضخامت پارانشیمال ۱۸ میلی متر اندازه گیری شد. هر دو کلیه دارای سایز و اکوی نرمال است. ضخامت پارانشیم هر دو کلیه در حد طبیعی است. سنگ به دیامتر ۱۰م م در پروگزیمال حالب راست و با فاصله تقریبی ۲ سانتیمتر از upj رویت شد و هیدرویورترونفروز خفیف در کلیه سمت راست مشاهده شد. مثانه دارای حجم و شکل و ضخامت جداری نرمال می باشد..
    آیا نیاز به سنگ شکنی دارد یا با خوردن مایعات و ورزش و درمان خانگی سنگ دفع میشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۲( 1 سال پیش)
      سلام سونوگرافی سایز دقیقی از سنگ نمیدهد و سی تی اسکن ملاک است . اما اگر سایز درست زده شده باشه این سنگ دفع نمیشه و باید سنگ شکنی برون اندامی انجام بدهید
  • تصویر کاربر زرکش شنبه ۱۹ فروردین ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 169 مشاهده پرسش
    سلام، حدود دو هفته س که درد در ناحیه پهلو رو به پشت دارم، رفتم سونو نوشته کلیه راست سنگ ۳میل داره، در مورد کلیه چپ چیزی ننوشته اما اونم درد داره،سوزش ادرار ندارم، برای دفع این سنگ باید چکار کنم، نیاز به داروی خاصی هست؟
    چجوری باید متوجه شدم که سنگ دفع شده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۹ فروردین ۲( 1 سال پیش)
      سلام این سایز سنگ اصلا اهمیتی ندارد . سنگ داخل حالب معمولا درد میده . درد شما از کلیه ها نیست و درد عضلانی و یا از کمر است برای این سنگ هیچ اقدامی لازم نیست . فقط مایعات فراوان بخورید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر