رژیم غذایی سالم برای پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

تغذیه سالم می تواند به عملکرد درست قلب، دستگاه گوارش و مغز شما کمک کند. اما آیا می دانستید که داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند برای غده پروستات شما نیز مفید باشد؟ در ادامه مطلب، رژیم غذایی سالم برای پروستات را توضیح خواهیم داد.

اگرچه برخی از عواملی که بر سلامت پروستات تاثیر می گذارند، خارج از کنترل شما هستند (مانند سن و سابقه خانوادگی) اما داشتن یک سبک زندگی سالم، می تواند به جلوگیری از بیماری ها و مشکلات غده پروستات کمک کند.

سلامت پروستات

چرا سلامت غده پروستات اهمیت زیادی دارد؟

غده پروستات بخش مهمی از دستگاه تناسلی مردان است. پروستات غده ای کوچک به اندازه گردو است، که در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار گرفته است. غده پروستات مایعی تولید می کند که حاوی آنزیم ها، مواد معدنی و پروتئین هایی است که به تغذیه و انتقال اسپرم ها کمک می کند.

حفظ سلامت غده پروستات برای همه مردان (در هر سنی) اهمیت دارد. اما با بالا رفتن سن، خطر بروز مشکلاتی همچون بی اختیاری ادرار، اختلال عملکرد جنسی، سرطان پروستات و… افزایش می یابد. در نتیجه، سلامت غده پروستات نیز اهمیت بیشتری پیدا می کند.

شایع ترین بیماری های پروستات عبارتند از:

  • پروستاتیت: به التهاب و تورم غده پروستات، پروستاتیت گفته می شود. علائم این بیماری شامل حساسیت به لمس و احساس درد هنگام دفع ادرار و یا انزال است. پروستاتیت ممکن است ناشی از عفونت های باکتریایی، استرس و یا التهاب مزمن باشد.
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH): بزرگ شدن غده پروستات به دلیل رشد بیش از حد سلول های اطراف پروستات، که بیشتر در مردان 50 ساله و بالاتر رخ می دهد.
  • سرطان پروستات: سرطان پروستات در بافت های این غده رخ می دهد. در ایالات متحده از هر 8 نفر، 1 نفر به سرطان پروستات مبتلا می شود.

رژیم غذایی مناسب برای سلامت غده پروستات

داشتن یک رژیم غذایی سالم برای پروستات، یکی از بهترین راه ها برای حفظ سلامت پروستات است. غده پروستات رگ های خونی زیادی دارد. بنابراین، همان مواد غذایی که در برابر بیماری های قلبی عروقی از شما محافظت می کنند، می توانند به حفظ سلامت پروستات شما نیز کمک کنند.

مواد غذایی که برای سلامت غده پروستات مفید هستند، عبارتند از:

  • سبزیجات چلیپایی: مثل کلم بروکلی، کلم بروکسل، گل کلم، کلم پیچ و… سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های ضروری هستند، که به کاهش التهاب و حفظ سلامت غده پروستات کمک می کنند. این سبزیجات همچنین حاوی مواد شیمیایی گیاهی هستند که از رشد سلول های سرطانی جلوگیری می کنند.
تاثیر بروکلی بر سرطان پروستات
  • چربی های سالم: بدن شما برای عملکرد مناسب، به چربی های سالم نیاز دارد. اما همه چربی ها برای سلامتی مفید نیستند. برخی از چربی ها برای سلامت غده پروستات نیز فوایدی دارند. از جمله: روغن زیتون، روغن های گیاهی و اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی هایی مانند سالمون وجود دارد. کاهش مصرف چربی های اشباع شده که در محصولات حیوانی مانند لبنیات، گوشت قرمز، کره و… وجود دارند، می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
  • تخم کتان و آجیل: تخم کتان سرشار از موادی همچون لیگنان، فیبر، اسیدهای چرب امگا 3 و آنتی‌اکسیدان است، که به سلامت قلب و عروق کمک می کند. برخی از مطالعات نشان می ‌دهد که تخم کتان دارای خواص ضد سرطانی نیز می باشد که ممکن است به محافظت در برابر سرطان پروستات نیز کمک کند. آجیل هایی مانند گردو، آجیل برزیلی و بادام نیز حاوی مواد مغذی مانند ویتامین E هستند که برای سلامت قلب، کاهش التهاب و پیشگیری از سرطان مفید می باشد.
  • میوه ها: میوه ها سرشار از آنتی اکسیدان هستند، که نقش مهمی در محافظت از بدن در برابر رادیکال های آزاد مضر (مولکول هایی که می توانند به سلول ها آسیب برسانند) دارند و می توانند به پیشگیری از سرطان کمک کنند. میوه های خانواده بری مانند بلوبری، توت فرنگی، توت سیاه و… سرشار از ویتامین C هستند، که می تواند به کاهش علائم هایپرپلازی خوش خیم پروستات کمک کند.
  • حبوبات: لوبیا، عدس، بادام زمینی و سویا سرشار از مواد مغذی مهمی مانند آهن، فیبر، فولات، منیزیم و پتاسیم هستند. این مواد همچنین حاوی فیتواستروژن ها هستند. فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی اند که به تنظیم هورمون های جنسی و هورمون های رشد کمک می کنند و از این طریق ممکن است از سرطان پروستات جلوگیری کنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد مردانی که مواد غذایی سرشار از فیتواستروژن را به مقدار زیاد مصرف می کنند، 20 درصد کمتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند.
  • گوجه فرنگی: گوجه فرنگی حاوی آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن است، که می تواند از آسیب سلولی و سرطان پروستات جلوگیری کند. لیکوپن در پوست گوجه فرنگی وجود دارد و با خوردن گوجه فرنگی پخته یا پوره شده، راحت تر جذب بدن می شود. به همین دلیل، مصرف آب گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی و گوجه فرنگی پخته شده، بهترین راه برای دریافت مقادیر کافی لیکوپن می باشد.
تاثیر گوجه فرنگی بر سرطان پروستات

7 نکته رژیم غذایی سالم برای پروستات

در رابطه با رژیم غذایی مناسب برای پروستات به چند نکته توجه داشته باشید:

راه های دیگری نیز برای کمک به سلامت غده پروستات وجود دارد.

برخی از عادات سبک زندگی که باعث افزایش سلامت پروستات می شوند عبارتند از:

  • ورزش کردن: حداقل 30 دقیقه در روز و پنج روز در هفته ورزش کنید. اگر به تازگی تصمیم به ورزش کردن گرفته اید و یا مدتی است که ورزش نکرده اید، به آرامی شروع کنید و سپس به تمرینات سنگین تر برسید.
  • وزن سالم و مناسب خود را حفظ کنید: اضافه وزن یک عامل خطر برای بیماری های غده پروستات است.
  • مراجعه منظم به پزشک: برنامه ریزی برای انجام معاینات و آزمایشات لازم به طور منظم و همچنین غربالگری پروستات، یک روش عالی برای تشخیص و درمان زود هنگام بیماری ها و مشکلات احتمالی پروستات می باشد.
  • کاهش استرس: استرس مزمن می تواند تاثیر زیادی بر سلامت پروستات داشته باشد. یافتن روش هایی برای کاهش استرس، می تواند به پیشگیری از مشکلات غده پروستات و کاهش علائم بیماری های پروستات کمک کند. تنفس عمیق، مدیتیشن یا مراقبه، ورزش و دریافت حمایت عاطفی از اطرافیان، می توانند تکنیک ‌های موثری برای کاهش استرس باشند.

سخن آخر

داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب، می تواند کمک زیادی به حفظ سلامت غده پروستات شما کند. اگرچه برخی عوامل مانند داشتن زمینه ژنتیکی برای بیماری های مرتبط با پروستات، خارج از کنترل شما هستند، اما انتخاب یک سبک زندگی سالم، می تواند خطر ابتلا به بیماری های غده پروستات را کاهش دهد و سلامت کلی شما را بهبود بخشد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.2/5 - (60 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر منوچهر چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 161 مشاهده پرسش
    پروستات من بزرگ است 60 سی سی مدتی است که درد شدید در سمت راست کشاله ران و بیضه سمت راست دارم که این درد به لگن هم سرایت کرده و روی شکم هم اثر گذاشته به چندین دکتر مراجعه کردم از جمله دکتر لهراسبی سیپروفلوکساسین .سفکسیم مصرف کردم اما دزباره این درد برمیگردد.نه سوزش ادرار دارم فقط گاهی تکرر ادرار میگیرم بیشتر این درد است که امانم را بریده.مطلبی مطالعه کردم با عنوان سندرم بیضه سمت راست نظر شما را خواهانم با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      سلام فتق ندارید ؟ سونوگرافی انجام شده ؟
    2. تصویر کاربر منوچهر چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      با سلام نه دکتر جان سونگرافی شکم دادم نه سنگ کلیه . مثانه هیچی ندارم چند سال قبل تصادف کردم به من سند زدند از انجا تمام شکم من عفونی شد و تحت درمان دکتر لهراسبی بودم
    3. تصویر کاربر منوچهر چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      نه دکتر ندارم بله سونگرافی شکم دادم هیچ سنگی هم ندارم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۲ بهمن ۱( 1 سال پیش)
      فتق ندارید ؟ سونوگرافی فتق انجام شده ؟ باید بیایید مطب با مدارک ویزیت کنم
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر جعفری چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    سلام پدر من 55 سال دارن.مدتی دچار مشکل در ادرار بودن که به پزشک مراجعه کردن و دکتر براشون آزمایش نوشتن که psa 12 بود. به مدت 1 ماه قرص مصرف کردن.بعد از 1 ماه مجددا آزمایش رو تکرار کردن psa 12 بود.نمونه از پروستات گرفتن.جواب پاتولوژی رو براتون میفرستم میخواستم بدونم نظر شما چیه.دکتر خودشون گفتن سرطان پروستات درجه 1 هست.باید جراحی بشه.پروستات برداشته بشه.حتی گفتن نیاز به اسکن استخوان هم نیست.چون شروع بیماری هست. نظر شما چیه؟ نیاز به چه درمانی دارند؟ بعد از جراحی امکان متاستاز وجود داره؟ الان مقداری لگنش درد میکنه.نیاز به اسکن استخوان هست؟؟؟ این بیماری قابل درمان هست؟ دکترشون گفتن که بعد از جراحی غده پروستات بره نمونه برداری بعدش مشخص میشه که همین درجه 1 هست یا بیشتره
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش)
      سلام مدارک را به واتس اپ ۰۹۱۲۴۲۶۵۷۴۷ بفرستید ببینم همانجا بررسی میکنم بهتون میگم . اینجا عکس اپلود نشده
    2. تصویر کاربر جعفری چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش)
      ممنون براتون فرستادم
    3. تصویر کاربر جعفری چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش)
      ممنون فرستادم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ دی ۱( 1 سال پیش)
      ممنون
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر فرید پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 156 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و ادب و احترام، آقای دکتر پدرم بزرگی پروستات دارند، psa:1/85 و حجم پروستات ۵۸ سی سی می باشد، در ضمن ۶۹ ساله می باشند، لطف می کنید بفرمایید چه درمانی مناسب است و یا اگر نیاز به عمل جراحی باشد، چه نوع عملی را پیشنهاد می فرمایید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش)
      سلام علایم ادراری به چه شکلی هست ؟ ایا ادرار باریک شده است ؟ قطره قطره می اید ؟ از همه مهم تر شب چند بار جهت ادرار از خواب بیدار میشوند ؟ سونوگرافی را بفرستید ببینم سنگ مثانه دارد یا خیر ؟ باقی مانده ادرار چقدر ذکر شده ؟ ایا دارویی برای پروستات شروع کرده اند ؟
    2. تصویر کاربر فرید چهارشنبه ۱۴ دی ۱( 1 سال پیش)
      ادرار باریک شده است، شب یک بار جهت ادرار از خواب بیدار می شوند،سنگ مثانه ندارد، باقیمانده ادرار ذکر نشده ، دارو فیناستراید و تامسولوسین استفاده می کنند حدودا ۵ سال این داروها رو استفاده می کنند
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش)
      در صورتی که علایم ادراری با مصرف دارو کنترل است و از ادرار کردن راضی هستند و اینکه شب ها اذیت نمیشوند با دارو ادامه بدهند . در غیر این صورت در صورت تشدید علایم علیرغم مصرف دارو نیاز به عمل پیدا میکنند
    4. تصویر کاربر فرید چهارشنبه ۱۴ دی ۱( 1 سال پیش)
      متشکرم آقای دکتر در صورت نیاز به عمل کردن، عمل باز پیشنهاد می کنید یا تراش دادن را؟
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ دی ۱( 1 سال پیش)
      خواهش میکنم با توجه به سایز پروستات در سونو میشه تراش داد اما باید یکبار در اتاق عمل هم با دوربین دید چون سونوگرافی درصد خطا هم دارد
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر یوسف شنبه ۵ آذر ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    سلام
    پدر اینجانب چند ماه گذشته با علایم سوزش و تکرر ادرار به دکتر مراجعه کردند .سونو شکم و لگن و سونو مقعدی، ام ار ای و بایوپسی انجام شده و مدارک به پیوست خدمت شما ارایه شده است. ایا این مدارک سرطان پروستات راتایید میکند؟ اگر سرطان است ایا این مدارک مشخص کننده مرحله سرطان و اینکه ایا متاستاز داده است می باشد؟
    ایا سرطان بدخیم است؟
    ایا قابل درمان است؟
    از پاسخگویی شما پیشاپیش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آذر ۱( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام طبق مدارک و پاتولوژی کنسر پروستات مطرح است باید یک اسکن استخوان از نظر متاستاز انجام شود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آذر ۱( 1 سال پیش)
      جهت هماهنگی و ویزیت با شماره های ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ تماس بگیرید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر وحید شنبه ۲۱ آبان ۱( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام و ارادت
    بنده 38 سالم هست و در اواسط مرداد 1401 یه روز احساس کردم چیزی داره ازم خارج میشه وقتی بررسی کردم دیدم از سوراخ آلتم یک قطره خون بیرون زده و دیگه بعد از اون روز آلتم شروع به سوزش و درد و ناراحتی میکرد ...به پزشک متخصص اورولوژی مراجعه کردم و تشخیص عفونت پروستات رو داد و آنتی‌بیوتیک سفکسیم 400 و یک قرص که رنگ ادرارم رو نارنجی میکرد و یک قرص مخصوص درمان پروستات خوش‌خیم را داد که گیاهی هم بود، نزدیک به سه هفته من آنتی بیوتیک رو مصرف کردم ولی اثری از بهبودی نبود، دوباره مراجعه کردم و واسم آزمایش و سونو کشت ادرار نوشت که بعد از 8 روز آزمایش و سونو دادم و نتیجه آزمایش واسه عفونت منفی بود و نرخ ps هم در آزمایش خونم نرمال بود (نتیجه سونو : مثانه دارای جداره ضخیم ترابکولر 6میلیمتری و حاوی دیری مختصر می باشد،پروستات دارای ابعاد 39-44-45 میلیمتر و حجم 40 سی سی برجسته و قرینه و اکوی طبیعی)، دکتر گفت بازم همین داروها رو ادامه بده که من ادامه ندادم و پزشکم رو عوض کردم که ایشون هم با توجه به منفی بودن عفونت باز به من آنتی بیوتیک قوی با تزریق وریدی داد (سه روز هرروز یه سرم با سفتریاکسون و جنتماکسین تزریق کردم ) ولی بازم فایده نکرد و علائم پابرجا بود ولی شدتش کمتر شده بود یا واسه من عادی تر شده بود، بعد از اون پزشکم واسم کپسول آنتی پروستات باریج و کپسول دلوکستین رو تجویز کرد که تا الان مصرف کردم ولی علائم کامل برطرف نشده، اینو بگم که گاهی اوقات خوبم و گاهی روزها درد و سوزش دارم ،درت و سوزش هم روی نوک آلتم هست و یک ماه هم ناراحتی و سوزش در انتهای مقعدم حس میکنم که نشستن طولانی مدت رو واسم سخت کرده ...
    آقای دکتر من حتی از خود آلتم هم سونو گرفتم به تشخیص پزشکم چون نظرش روی تشکیل پلاک یا توده چرکی و ... بود که نتیجه سونو طبیعی بود و هیچ چیزی مشاهده نشد ...
    من اصلا تکرر ادرار و سوزش ادرار ندارم ولی بعد از نزدیکی و هنگام خروج منی کمی سوزش در نوک آلتم ایجاد میشه ...
    آقای دکتر این رو عرض کنم که آدم استرسی و مضطرب هم هستم البته نه در حد زیاد ولی هستم
    ممنون از شما🙏💐
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ آبان ۱( 1 سال پیش)
      با سلام و احترام با نتایج سونو و ازمایشات مراجعه کنید نیاز به سیستوسکوپی است
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ آبان ۱( 1 سال پیش)
      با این شماره ها هماهنگ بشه ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰
    3. تصویر کاربر وحید شنبه ۲۱ آبان ۱( 1 سال پیش)
      سلام و ارادت
      نتایج سونو و آزمایش تقدیم حضور می گردد
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۱ آبان ۱( 1 سال پیش)
      بله مراجعه فرمایید
    5. تصویر کاربر وحید شنبه ۲۱ آبان ۱( 1 سال پیش)
      دکتر سونو و آزمایش رو در واتساپ ارسال کردم ،البته منشی خودتون گفتن منم ارسال کردم
      همین جا هم بارگذاری کردم آقای دکتر
      ببخشید من چون قم هستم به این شکل مزاحم شدم شرمنده
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۱ آبان ۱( 1 سال پیش)
      اینجا اپلود نشده
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر بهمن شنبه ۱۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 239 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشی من ماه پیش عمل واریکوسل داشتم بد متوجه شدم که اسپرماتول تو بیضه دارم از هرکی سوال کردم گفتن مشکلی نداره من فکر می کنم سایز توده بزرگ میشه بازم نمیدونم شاید احساس بازم خواستم از شما بپرسم اقا دکتر خیلی ناراحتم سر این موضوع تو رو خدا کمکم کنین این اسپرماتول در اینده من و ازیت می کنه یا سایزش خیلی بزر گ میشه ؟ مرسی ازتون اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۷ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر