انتخاب غذا ها و نوشیدنی های مناسب به شما کمک می کنند احساس بهتری داشته باشید و همچنین باعث می شوند، درمان های مربوط به کم کاری کلیه، بهتر عمل کنند. کلیه های سالم، نمک ها و مواد معدنی از جمله کلسیم، فسفر، سدیم و پتاسیم را که در خون شما گردش می کنند، در تعادل نگه می دارند. زمانی که کلیه ها دچار کم کاری می شوند، تمام چیزهایی که می خورید و می نوشید، به حفظ تعادل نمک ها و مواد معدنی در بدن کمک می کنند. نوع درمان کم کاری کلیوی، روی برنامه ی غذایی تأثیر خواهد گذاشت. اگر تحت عمل پیوند کلیه قرار گرفته اید، محدودیت های کمتری برای رژیم غذایی خود خواهید داشت. در ادامه مطلب، توضیح خواهیم داد که برای کم کاری کلیه چه بخوریم.
از کجا بدانم چه چیزی را باید بخورم؟
تمام مراکز دیالیز و پیوند کلیه، متخصص تغذیه دارند که می توانند در برنامه ریزی وعده های غذایی به شما کمک کنند. مشاور تغذیه بیماران کلیوی، در زمینه مشاوره به بیماران مبتلا به نارسایی کلیوی، آموزش دیده است. مشاوره گرفتن از یک متخصص تغذیه برای رسیدن به اهداف سلامتی، تغذیه درمانی (MNT) نامیده می شود.
چه چیزی را باید تغییر دهم؟
ممکن است بر اساس نتایج آزمایش خون، لازم باشد برنامه غذایی خود را تغییر دهید. مواد مغذی مانند آب، سدیم، پروتئین، فسفر، پتاسیم، ویتامین ها و مواد معدنی دیگر، مواد موجود در غذا هستند که بدن برای عملکرد بهتر و حفظ سلامتی به آنها نیاز دارد. برنامه غذایی مناسب، می تواند تمام موادی را که بدن از طریق درمان از دست داده است، تأمین کند یا ممکن است لازم باشد مصرف مواد غذایی خاصی را محدود کنید. همچنین شما باید مقدار کالری غذا های خود را محاسبه کنید.
میزان موارد زیر باید در بدن کنترل شود:
آب
آب در نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، نوشابه و در غذاهایی مانند میوه ها، سبزیجات، بستنی، ژلاتین و صابون وجود دارد. بدن برای عملکرد صحیح به آب نیاز دارد؛ گرچه، در کم کاری کلیوی، کلیه ها نمی توانند آب اضافی بدن را دفع کنند. مصرف آب بیش از حد می تواند موجب ورم، بالا رفتن فشار خون و سخت تر کار کردن قلب شود.
سدیم
سدیم، یکی از مواد تشکیل دهنده ی نمک می باشد و در بسیاری از غذا های کنسروی، بسته بندی شده، فراوری شده، فست فود ها و بسیاری از چاشنی ها یافت می شود. شما برای کمک به کنترل مقدار مایعات در بدن خود، به سدیم نیاز دارید. گرچه، جذب سدیم بیش از حد توسط بدن، موجب بالا رفتن فشار خون می شود. فرقی نمی کند تحت چه درمانی هستید، به احتمال زیاد باید مصرف سدیم را محدود کنید.
پروتئین
از پروتیئن ها به عنوان بلوک های ساختاری مورد نیاز، برای حفظ و اصلاح عضلات، اندام ها و دیگر اعضای بدن استفاده می شود. پروتئین در بسیاری از غذا ها از جمله غذاهای حیوانی و گیاهی وجود دارد. اکثر برنامه ی غذایی شامل هر دو نوع پروتئین می شوند. مصرف پروتئین بیش از حد می تواند باعث انباشته شدن مواد زائد در خون شود و عملکرد کلیه ها را سخت تر کند
فسفر
به هنگام بیماری کلیوی، فسفر در بدن انباشته می شود. فسفر بیش از حد در بدن، می تواند استخوان ها را ضعیف کند. فسفر به طور طبیعی در غذا های غنی از پروتئین مانند گوشت، مرغ، ماهی، آجیل ها، حبوبات و لبنیات یافت می شود. همچنین، فسفر به بسیاری از غذا های فراوری شده مانند سوسیس افزوده می شود. فسفر اضافه شده به غذا ممکن است باعث شود سطح فسفر خون بیشتر از حد معمول، افزایش پیدا کند. متخصص تغذیه می تواند در پیدا کردن راه هایی برای دریافت پروتئین مورد نیاز، بدون مصرف فسفر بیش از حد، به شما کمک کند.
پتاسیم
پتاسیم، یک ماده معدنی است که به عصب ها و عضلات کمک می کند، بهتر کار کنند. پتاسیم در میوه ها و سبزیجاتی مانند پرتقال، موز، گوجه و سیب زمینی یافت می شود. در صورتی که مقدار پتاسیم بیش از حد زیاد و یا بیش از حد کم باشد، سلولهای عصبی و مغز به درستی عمل نمی کنند. اگر به کم کاری کلیه مبتلا هستید، سطح پتاسیم خون شما، ممکن است بالا باشد. همچنین غذا هایی را که سطح پتاسیم آنها بالا می باشد، باید محدود کنید.
مکمل هایی برای افراد مبتلا به کم کاری کلیوی
در صورتی که برخی از غذا ها، منع مصرف داشته باشند یا درمان، برخی از ویتامین ها را از بدن دفع می کند، مکمل ها می توانند تعدادی از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن را تأمین کنند. پزشک، ممکن است برای افراد متبلا به کم کاری کلیه، مکمل های خاصی را تجویز کند. شما فقط باید ویتامین، مواد معدنی یا مکمل های غذایی توصیه شده توسط پزشک را مصرف کنید. مکمل های بدون نسخه که پزشک آنها را تجویز نکرده است، ممکن است برای بیمار مضر باشند.
کالری ها
شما برای سوخت رسانی به بدن خود، به انرژی نیاز دارید. واحد اندازه گیری انرژی، کالری می باشد. مصرف کالری بیشتر از نیاز بدن، موجب افزایش وزن و فشار خون بالا می شود. مصرف کالری کمتر از نیاز بدن، به کاهش وزن منجر می شود.