درد مبهم پهلوی راست ( سمت راست شکم) اغلب جای نگرانی ندارد، اما از آنجا که برخی از این شرایط ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشند، دانستن دلیل بروز این درد مبهم، مهم می باشد. چندین شرایط مختلف می تواند باعث ایجاد ناراحتی در این بخش از بدن شود، اما درک تفاوت بین آنها و اینکه کدام یک از اندامهای بدن را تحت تأثیر قرار می دهند، می تواند به شما در تشخیص علت کمک کند.
علت درد پهلوی راست در زنان
شایع ترین علل درد پهلو در زنان عبارتند از: انسداد در سیستم ادراری، مانند سنگ کلیه یا سنگ حالب. عفونت های دستگاه ادراری (UTIs)، از جمله عفونت کلیه. مشکلات کمر، از جمله آرتریت، اسپاسم عضلانی، شکستگی ستون فقرات، فتق دیسک و فشار عصبی.
درد پهلو سمت راست
درد پهلو سمت راست ممکن است ناشی از فتق، گاز، آپاندیسیت، مشکلات کلیوی، مشکلات سیستم تولید مثل، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و سوء هاضمه باشد. دلایل زیادی برای ناراحتی در ناحیه پهلو شما وجود دارد. اگر این درد طاقت فرسا است سریعا به پزشک مراجعه کنید.
علت درد مبهم پهلوی راست
درد مبهم پهلوی راست می تواند نشان دهنده ی ناراحتی در دستگاه گوارش، شکم، روده کوچک و بزرگ، کلیه سمت راست، کبد یا آپاندیس باشد، که در ادامه به آن میپردازیم:
مشکلات گوارشی
مشکلات گوارشی مانند یبوست، ورم معده یا مسمومیت غذایی نیز می توانند، باعث ایجاد درد مبهم پهلوی راست شما شوند. بیماری های مزمن روده مانند سندرم روده تحریک پذیر( IBS) و بیماری التهاب روده( IBD) نیز می توانند باعث بروز درد در این ناحیه شود.
اگر شما مطمئن نیستید که روده یا دستگاه گوارش شما باعث ایجاد درد شده، نشانه های زیر را مد نظر قرار دهید. اگر شما به یک یا تعدادی از سؤالات زیر پاسخ مثبت دادید، درد شما ممکن است مرتبط با یک مشکل گوارشی باشد، در صورت طولانی شدن این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید:
- آیا درد احساس گرفتگی ایجاد و یا به صورت لحظه ای شوک وارد می کند؟
- احساس نفخ دارید؟
- دفع مدفوع برایتان سخت است؟( یبوست)
- سوزش معده یا رفلاکس اسید شما را آزار می دهد؟
اگر دچار یبوست یا سوءهاضمه هستید، می توانید با تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی خود، مانند خوردن غذاهایی با فیبر بالا، نوشیدن مقدار زیادی مایعات یا پیاده روی روزانه به درمان خود کمک کنید.
اگر درد شما تسکین پیدا نکرد، و یا در صورت مشاهده علائم زیر مستقیما به پزشک مراجعه کنید:
- دیدن خون در مدفوع
- کاهش وزن بدون علت
- تشدید علائم
- مشکل در بلع غذا
درد کلیه راست
درد در ناحیه کلیه به عنوان یک درد مبهم و دردناک شناخته می شود، اما در برخی موارد نیز می توانند باعث ایجاد درد شدید شود. دردی که از پشت شکمتان شروع و یا بصورت لحظه ای گرفتگی ایجاد می کند. از جمله بیماری هایی که کلیه های شما را تحت تأثیر قرار می دهند میتوان به سنگ کلیه، عفونت کلیه و سرطان کلیه(توده در کلیه راست) اشاره کرد.
اگر شما به عفونت کلیه مبتلا باشید، درد را در امتداد دستگاه ادراری خود احساس میکنید( به طرف پایین سمت راست شکم خود) و غیر معمول نیست که به هنگام مدفوع کردن درد کلیه شما بدتر شود. اگر فکر میکنید علت درد نشات گرفته از کلیه است، در صورت دیدن علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- لرز
- خون در مدفوع
- علائم عفونت مثانه
بیشتر بدانید…
فتق بیضه به چه معناست؟
بیماری های کبد
کبد به هر علتی ملتهب یا متورم شود، می تواند باعث دردی کسل کننده، دردناک در پهلوی راست شما شود. این درد می تواند عامل عفونت های کبدی مانند: هپاتیتA، B، سرطان کبد یا آبسه باشد. بیماری کبد الکلی و غیر الکلی نیز می تواند باعث درد کبد شود، اما در اکثر مواقع بیماری های کبدی در مراحل اولیه علائمی از خود نشان نمی دهند.
بیماری هایی مانند هپاتیت و کبد الکلی قابل درمان هستند، اما از آنجاییکه عدم درمان آنها می تواند کبد شما را به طور دائم زخم کند، باید سریعا وارد عمل شوید.
آپاندیس
آپاندیس اندام کوچکی ست که در گوشه ی پایین، سمت راست شکم شما قرار گرفته است. اگر آپاندیس شما ملتهب یا متورم شود، می تواند حامل درد تیز و ناگهانی باشد که به هنگام حرکت یا سرفه بدتر می شود. از دیگر علائم آپاندیسیت می توان به:
- یبوست
- اسهال
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
اشاره کرد. آپاندیسیت درمان نشده می تواند خطرناک باشد. اگر درد در شکم شما
- آرام آرام بدتر می شود.
- به طور ناگهانی بدتر می شود و در تمام شکم شما پخش می شود.
- قبل از اوج گیری، درد برای لحظاتی تسکین می یابد( از نشانه های متلاشی شدن آپاندیس).
هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
مقاله مرتبط:
واریکوسل چیست؟تصاویر واریکوسل را در این مقاله ببینید
دکتر حسین کرمی جراح و متخصص کلیه مجاری ادراری و تناسلی