درد پهلوی چپ شکم یک مشکل رایج است و می تواند به علت عوامل گوناگونی باشد. به یاد داشته باشید که وجود درد، هیچوقت طبیعی نیست، اما همیشه هم جدی نیست!
درد پهلوی چپ معمولاً ناشی از اندام هایی است که در آن سمت قرار دارند. اندام های سمت چپ شکم که ممکن است باعث به وجود آمدن درد شوند عبارتند از:
✔️ پانکراس (لوزالمعده)
✔️ قسمتی از معده
✔️ قسمتی از روده ی کوچک
✔️ کلیه سمت چپ
✔️ تخمدان سمت چپ و لوله فالوپ (در زنان)
لخته شدن خون یا عفونت در سمت چپ ریه هم می تواند باعث شکم درد در قسمت چپ بدن شما شود. همچنین، بیماری های جدی مثل حمله ی قلبی یا تورم و التهاب در اطراف قلب می تواند از دیگر علت های درد در این ناحیه باشد.
بیشتر بدانید…
فتق بیضه به چه معناست؟
بچه دار نشدن مردان نشانه ی چیست؟
علت درد پهلو چپ در زنان
دلایل متعددی می تواند وجود داشته باشد که چرا شما درد سمت چپ را تجربه می کنید. در حالی که درد سمت چپ اغلب نشانه گازمعده و نفخ است، همچنین میتواند نشانه یک بیماری جدیتر مانند:
دیورتیکولیت
آپاندیسیت
زخم معده
باشد که نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
انواع و نشانه های درد پهلوی چپ
درد پهلو سمت چپ شما می تواند کوتاه مدت (حاد)، یا بلند مدت (مزمن) باشد. این درد ممکن است از یک ناحیه شروع شده و سپس به نواحی دیگر سرایت کند (منعکس شود). همچنین، میزان درد می تواند شدید یا کم و کلافه کننده باشد.
علائم دیگری که شما در کنار این درد دارید، می تواند به پیدا کردن علت درد کمک بزرگی بکند. به عنوان مثال، اگر شما علائمی مثل حالت تهوع، گرفتگی، اسهال، تب یا یبوست دارید، باید آن را با پزشک در میان بگذارید. با داشتن این علائم به همراه درد، تشخیص بیماری کار آسان تری خواهد بود.
علت درد پهلوی چپ شکم عبارتند از:
زخم یا التهاب معده (ورم معده): این بیماری ممکن است منجر به دردی حاد یا مزمن در در سمت چپ-بالای شکم شما شود. علائم دیگر این بیماری شامل حالت تهوع و استفراغ است. همچنین، علائم خونریزی معده می تواند وجود خون در استفراغ و مدفوع خونی و سیاه باشد.
سرطان یا التهاب لوزالمعده (پانکراتیت): این بیماری می تواند باعث درد در سمت چپ شکم، در بالای لوزالمعده شود. درد پانکراتیت به صورت دردی شدید و مداوم است و می تواند به پشت سرایت کند. در برخی موارد، این بیماری با تب و استفراغ همراه است. سرطان لوزالمعده، دردی مبهم و تدریجی را به همراه دارد.
علائم این سرطان می تواند شامل تهوع، زردی پوست و چشم (بیماری زردی) و کاهش وزن باشد.
سرطان، عفونت یا سایر بیماری های سمت چپ روده ی بزرگ: این بیماری می تواند سبب گرفتگی عضلات پایین سمت چپ شکم شود. سایر علائم این بیماری عبارتند از: تغییر در عادت های مربوط به روده (اجابت مزاج)، کاهش وزن، تب، وجود خون یا ترشح در مدفوع، حساسیت به لمس و فشار به زیر شکم.
همچنین، سرطان یا بیماری هایی که باعث انسداد روده ی بزرگ می شوند، می توانند باعث یبوست یا گرفتگی شوند.
سرطان یا التهاب روده ی کوچک: این بیماری می تواند منجر به شکم درد در سمت چپ شود. علائم دیگر: تغییر در عادات روده، کاهش اشتها، گرفتگی، گاز، نفخ و خون یا ترشح در مدفوع.
بیماری های کلیوی، عفونت یا سنگ کلیه: درد ناشی از این بیماری ها شدید و حاد است. این درد ممکن است به پشت دنده ها یا به داخل کشاله ی ران سرایت کند. علائم دیگر این بیماری شامل سوزش ادرار، تب، خون در ادرار و گزگز سمت راست بدن است.
دردهای لگنی در زنان: دردهای لگنی زنان می تواند باعث درد در سمت چپ زیر شکم شود. اگر این درد با تغییرات عادات روده و خونریزی واژن همراه بود، می تواند علت آن بارداری خارج رحمی باشد. کیست تخمدان از دیگر بیماری هایی است که منجر به دردهای لگنی می شود. این درد می تواند منقطع باشد (بیاید و برود)، یا به صورت دردی کم و همیشگی (کلافه کننده) ظاهر شود و به پشت سرایت کند.
از دیگر علائم کیست تخمدان، پریود های غیر طبیعی و دردناک است. یکی دیگر از علل درد لگنی زنان، عفونت لگن است. این بیماری با تب و ترشح یا خونریزی واژن همراه است.
لخته شدن خون یا عفونت در سمت چپ ریه: لخته شدن خون در ریه (آمبولی ریه) می تواند باعث درد برنده (خنجری، درد همراه با سوزش)، شدید و حاد شود. سایر علائم آمبولی ریه عبارتند از: سرفه، نفس تنگی، تنفس سریع و خلط خونی. (مخاطی که در هنگام سرفه از گلو خارج می شود) علاوه بر این، عفونت های ریوی مثل ذات الریه می تواند باعث درد در این ناحیه، به همراه تب شود.
حمله قلبی یا التهاب اطراف قلب (پریکاردیت): بیماری های قلبی می توانند باعث درد در بالای سمت چپ شکم شوند. درد حاد، تیز یا مشکل در تنفس، ضعف، سرفه و تعریق از دیگر علائم این بیماری ها است.
هشدار های درد پهلوی چپ
درد خفیف شکم که خود به خود برطرف شده و عود نمی کند، نیازی به درمان خاصی ندارد. اما در مورد هر گونه شکم درد شدید یا مداوم شما باید با پزشک مشورت کنید. شکم درد، طبیعی نیست. بنابراین بهتر است در مورد هر گونه مشکل و علائمی که دارید پزشک را در جریان قرار دهید.
عبارت «پرچم قرمز» به معنی هشداری برای درد می باشد. این عبارت به این معناست که شما باید درد را جدی بگیرید و سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.
علائمی که باید آنها را جدی گرفت:
- درد شدید یا بدتر شدن درد
- درد همراه با تب
- درد قفسه سینه، سرفه یا مشکل تنفسی
- درد همراه با اسهال
- یبوستی که بیش از 3 روز طول بکشد
- وجود خون در مدفوع
- درد همراه با حالت تهوع و استفراغ
- وجود خون در استفراغ
- زردی
- درد همراه با تورم شکم
- حساسیت شدید شکم
- درد همراه با ترشحات یا خونریزی واژن