درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 280 مشاهده پرسش
    با سلام
    برای استخدام به پزشکی قانونی مراجعه کردم بعد از اینکه نتیجه ازمایش ادرار اینجانب را مشاهده کرده به من گفت که در ادرارت خون بصورت میکروسکوپی هست و تکرار ادرار داری و مرا نگران کرده و برای من ازمایش hb نوشت خواهشا مرا راهنمایی کنید چون واقعا می ترسم و می خواهم بلافاصله بعد از اینکه ازمایش hb , را از ازمایشگاه گرفتم به همراه کپی ازمایش قبل فورا به پزشک مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر الناز چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر کرمی
    اینجانب 64 سال سن دارم و حدود 4 سال پیش متوجه شدم که کلیه سمت چپ ام هیدرونفروز متوسط داره و اندازه کلیه ام از حالت نرمال خیلی کوچک تر شده حتی سونگرافی نشان داد که کلیه خیلی ضعیف کار میکنه و دکتر معالج داروهایی رو تجویز کرئن مثل امنیک و... همچنین جای اسکار در حالب نیز نوشته شده بود که دکتر معالج گفتن احتمالا به علت دفع سنگ بوده و حالب انسداد داشته،همچنین در مثانه ام 400 سی سی ادار بعد از تخلیه اددار باقی میمونه و 4 ساله همین شرایط رو دارم و کلیه سمت راستم از هر لحاظ نرمال بود الان سونوگرافی امروزم هیدرونفروز خفیف در کلیه راست را نشان داد و مجدد 400 سی سی ادار در مثانه باقی مانده،من خیای نگران سلامتی ام هستم لطفا مرا راهنمایی کنید که راه درمان این بیماری چیست؟ضمن اینکه بنده تبریز زندگی میکنم ولی اگر شما صلاح میدانید به تهران میام و تحت درمان شما قرار بگیرم آیا بیماری بنده درمان قطعی دارد؟ روش درمان چگونه است؟ لطفا راهنمایی کنید تا هر چه سریعتر وقت حضوری بگیرم و درمانم رو شروع کنم
    با سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      تشريف بياوريد ببينم
  • تصویر کاربر سودا چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 272 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت آقای دکتر خانمی 30 ساله هستم که مدتی است دچار درد مثانه هستم ودر دفع ادرار دچار مشکل هستم و باید فشار زیادی وارد کنم ولی باز به طور کامل تخلیه نمیشود در مراجعه به متخصص اورولوژی برایم چندین نوع دارو تجویز کردن وبعد از مصرف داروها به سونوگرافی رفتم که در سونوگرافی مشخص شد که هیدرونفرپز خفیف در هر دو کلیه دارم و با نظر پزشک اورولوژی عمل سیستوسکوپی شدم که دکتر گفت که تنگی مجرا داشتمو تنگی را باز کرده است ولی باز به طور کامل احساس بهبودی ندارم ودر زیر شکم و پهلو ها درد شدید دارم در مراجعه ی بعدی به دکتر سی تی اسکن شکم و لگن شدم که دکتر گفت که تنگی مادر زادی حالب با انحنا ی حالب به روی ستون فقرات دارم دکتر گفتکهباید یورورپتروسکوپی بشم و لوله ای در حالب گذاشته بشه در ضمن در قسمت پشت و ستون فقرات درد شدید دارم لطفا راهنمایی فرمائید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بايد حضوري با مداركتان ببينم
  • تصویر کاربر پروانه چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 277 مشاهده پرسش
    سلام
    خب نوارو که گرفتم ببرم پیش دکتری خودم؟ ولی اونا نوار ننوشتن برام
    روش دیگه ای بجز نوار که اذیت نشم نیست کارمم راست بشه؟
    من سوزش ادرار ندارم

    نوار مثانه هزینش چنده آقای دکتر؟
    ود آخر هم خیلی ممنونم از وب سایت مفیدتون که برا بیماراتون وقت میذارید که ج سوالاشونو میدین.واقعا ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بايد نتيجه راببينم
  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    با سلام فردی 58 ساله هستم از تکرر ادرار در طول روز رنج می برم بطوریکه هر 1/5ساعت نیاز به تخلیه ادرار میکنم در صورتیکه در طول خواب شب بیدار نمیشوم ضمنا داروهای زیر را به مدت طولانی مصرف نموده .پرازوسین-پروستاتان- مکسولوسین -پیرامیت 60-پروترال -فییناسرید -تولترورین
    ضمنا حجم تقریبی پروستات 30ccمختصر بالاتر از حد طبیعی می باشد .در کنترل پس از تخلیه مقدار رزیدو 150ccمی باشد . قبلا از لطف شما کمال تشکر را دارم.
    مقدار psa-ecl ./57 می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بايد سيستوسكوپي شويد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر عظم یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادر 62 ساله اي دارم كه مدت زيادي است دچار تكرار ادرار است . تاكنون مراجعاتي داشته كه شايد از دقت و توجه كافي برخوردار نبوده لذا درمان نشده است . ميخواستم راهنمايي بفرماييد .
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      باید نوار بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر e.t شنبه ۲۴ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    باسلام زنی31ساله هستم که به مدت یک هفته ناگهان با مشکل تکرر ادرار مواجه شدم که در مثانه وزیر شکمم احساس فشار شدید می کنم که به نظر خودم مثانه تخلیه شده اما بعد از چند دقیقه دوباره احساس می کنم که نیاز شدید به دستشویی دارم حتی موقع خواب هم نمی توانم درست بخوابم چون مرتب دستشویی میرم آزمایش کشت ادرارم سالم بود و در رنگ وبوی ادرارم هیچ تغییری صورت نگرفته ودرد وسوزش در هنگام دفع ادرار ندارم من اهل مشهدم لطفا مرا راهنمایی بفرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 نوار عصب مثانه
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    من 17سال دارم و خود ارضايي را ترك كردم سوْال من أين است كف دست چپ من سياه ميشود ايا ممكن است مربوط به بيضه يا كليه شود خيلي نگرام نزيك ظهر است معمولا سياه ميشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      نه ارنباطی ندارد
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 283 مشاهده پرسش
    با سلام من خانم 29 ساله متاهل هستم که از7 سال پیش مشکل تکرر ادرار و بی اختیاری ادرار دارم و مدام هم عفونت ادرار میگیرم و با دارو هم خوب نمیشوم ولی مشکلم در روز است ودر بیداری نمیدانم از استرس است یا مثانه ام مشکل دارد در روز 10 الی 18 بار دستشویی میروم دکتر متخصص مجاری ادرار گفت فشار مثانه ام بالاست و جدار مثانه ام ضخیم است ولی با دارو خوب نشدم مشکلم چیست و درمانش چگونه است ؟ آیا خود ارضایی باعث تکرر ادرار میشود یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 جهت نوار مثانه
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1398 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    از اردبیل مزاحمتون می شم --مادرم 53ساله است حدود یک ساله است که با مشکل ادرار چکه ای مواجه هستیم به متخصص در اردبیل مراجه کردیم از طرق آزمایش ها وسونوگرافی های متعدد تشخیص افتادگی رحم را داد که موقع عمل هم رحم را بالا کشید وهم عمل T.V.T را انجام داد ولی باز هم مثل قبل ساعت در سرویس بهداشتی می شینه تا ادرار کامل تخلیه شه هر چقدر صداش میزنیم میگه وقتی ادرار قطره قطره می آید چه جوری بلند بشم لطفا راهنماییم کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 باید نوار مثانه بگیرید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر