درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مرجان سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 246 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده 31 سال سن دارم، مدتیست در ناحیه پهلوی راست احساس درد می کنم!
    این در صورتیست که این درد در ناحیه ای پایین تر از جاییست که در عکس مربوط به مکان قرار گرفتن کلیه ها در بدن(که در مطالبتون نشان دادین) هست.
    همچنین از میان علائم یاد شده در مقالتون تنها درد پهلو و خستگی رو دارم و خدا رو شکر هیچ یک از علائم دیگر رو مشاهده نکردم.
    به نظر شما مشکل از کلیه هست یا اینکه طرز نشستن و تغییر حالت ستون فقرات باعث این درد در پهلو شده؟!

    با نهایت تشکر و سپاس
    مرجان علی نقی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      اين دردها مهم نيست
  • تصویر کاربر احمدی سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    با سلام بعد از عمل برداشتن رحم دچار پر ادراری شده‌ام‌ در حین عمل کلیه ی راستم پایین تر قرار گرفته است توسط پزشک‌ به گمانش تومور بود دستکاری شد ولی در حین عمل متخصص کلیه اشتباه جراح را ترمیم نمود بعد از آن دو روز در Icu بودم بعد از ترخیص فقط دو روز پر ادراری و تکرار نداشتم . بعد از آن به جراح زنان و متخصص کلیه چند بار مراجعه و با تجویز دارو هنوز رنج میبرم ....و بی حالی به من دست میدهد راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۷ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      اگر ادامه داشت تشريف بياوريد
  • تصویر کاربر محبوبه پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید دختر 6 ساله ای دارم که از یک سال و نیم قبل دارای مشکل برگشت ادرار گرید 3 درکلیه چپ و گرید 2 در کلیه راست می باشد در اسکن کلیه کلیه چپ اسیب دیده است ولی علیرغم درمان و مصرف انتی بیوتیکهای مختلف شبانه و قرص اکسی بوتینین در این مدت سه بار دچار تب شدید شده است که با تزریق امپول جنتامایسین عفونت برطرف شده است و در این مدت دچار عفونت نیز گردیده لطفا راهنمایی کنید ایا روش درمان دیگری هست که کلیه های دخترم دچار اسیب نشود ؟ ایا روش درمانی که تا الان داشته صحیح است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 8 سال پیش)
      بايد با مداركتان ببينم
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 295 مشاهده پرسش
    بیماری کلیه فایل سوال را فرستادم مدارک به ایمیل شما ارسال شد به نام علی غفوری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۵( 8 سال پیش)
      عمل نمی خواهد
  • تصویر کاربر فاطمه یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 242 مشاهده پرسش
    سلام.وقت بخیر.بنده نزدیک۷سال بی اختیاری ادراردارم الان ۲۵سالم هست مجردم.باعطسه وسرفه احساسمیکنم که ادرارمیریزه یاجسم سنگین باسرماباترس با حتی بعضی صداها اب زیادبخورم شدت پیدامیکندانکارمثانه ام کوچک است .عکس رنگی همازمثانه گرفتم دکترقبلی گفتن عصبی نیست واصرارداشت که مشکلی ندارم اما واقعارنج میبرم.بعدازحمام حساس ترمی شودبعدازدستشویی بیش از ده بارمیشینم وبلندمیشوم به لگن ام هم ضربه ای نخورده است زایمان هم نداشتم واقعامشکل رانمیدانم قرص ترلودین رامصرف کردم بدترشده قبلاشبهاراحتربوداماالان مثل شیشه می شودباپهلوگشتن احساس میکنم میریزد.البته بعدازعادت ماهانه شدت ان کمترمی شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      02122642744
  • تصویر کاربر مرتضی یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    استاد عزیز سلام:
    با انجام سنوگرافی ابعاد کلیه راست: 97میلیمتر وکلیه چپ: 99میلیمتر
    اکوژنیسیته پارانیشم کلیه ها نرمال استCMDطبیعی است.
    ضخامت کلیه پارانشیم راست:16میلیمترو کلیه چپ :18میلیمتر
    کانتو کلیه صاف است.
    کیست/سنگ/هیدرونفروز یا توده در کلیه ها مشاهده نشد.
    مثانه دارای(260cc) و ضخامت جدار طبیعی است و فاقد سنگ یا توده می باشد. دبری در مثانه مشاهده نشد.ترابیکولاسیون مشاهده نشد.
    uvjها فاقد سنگ یا توده می باشند.
    حجم پروستات10cc
    حجم ادرار باقیمانده:200cc
    ابعاد بیضه راست:16*38 میلیمتر بیضه چپ:17*40 میلیمتر
    اکوپترن بیضه ها نرمال است. توده یا کیست دیده نشد.
    سایز و اکوپترن اپیدیدیم دوطرف نرمال است. توده دیده نشد.یک کیست ساده به قطر2/2میلیمتر در سر اپیدیدیم چپ مشهود است.
    هیدروسل مختصر غیر ارتباطی دو طرف مشهود است.
    واریکوسل چپ با حداکثرقطر وریدی 2میلیمتردرحالتrest و2/1میلیمتر با مانور والسالوا مشهود است.
    و با انجام ادرار 24ساعته همه چیز نرمال است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      باید معاینه شوید
  • تصویر کاربر ایسا پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشین.من برای بارداری اقدام کردم3ماه پیش سقط داشتم دکترم این ماه ازمایش دادن که اگر خوب بود اقدام داشته باشم ولی یه ازمایشم پروتیین مثبت یک نشون داده.من مشکل کلیوی پیدا کردم بنظر شما.چون نه سابقه دیابت دارم نه فشار خون خواهش میکنم به سوالم جواب بدین خیلی نگرانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      كار من نيست
  • تصویر کاربر سید پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 237 مشاهده پرسش
    با سلام
    برای استخدام به پزشکی قانونی مراجعه کردم بعد از اینکه نتیجه ازمایش ادرار اینجانب را مشاهده کرده به من گفت که در ادرارت خون بصورت میکروسکوپی هست و تکرار ادرار داری و مرا نگران کرده و برای من ازمایش hb نوشت خواهشا مرا راهنمایی کنید چون واقعا می ترسم و می خواهم بلافاصله بعد از اینکه ازمایش hb , را از ازمایشگاه گرفتم به همراه کپی ازمایش قبل فورا به پزشک مراجعه کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر الناز چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر کرمی
    اینجانب 64 سال سن دارم و حدود 4 سال پیش متوجه شدم که کلیه سمت چپ ام هیدرونفروز متوسط داره و اندازه کلیه ام از حالت نرمال خیلی کوچک تر شده حتی سونگرافی نشان داد که کلیه خیلی ضعیف کار میکنه و دکتر معالج داروهایی رو تجویز کرئن مثل امنیک و... همچنین جای اسکار در حالب نیز نوشته شده بود که دکتر معالج گفتن احتمالا به علت دفع سنگ بوده و حالب انسداد داشته،همچنین در مثانه ام 400 سی سی ادار بعد از تخلیه اددار باقی میمونه و 4 ساله همین شرایط رو دارم و کلیه سمت راستم از هر لحاظ نرمال بود الان سونوگرافی امروزم هیدرونفروز خفیف در کلیه راست را نشان داد و مجدد 400 سی سی ادار در مثانه باقی مانده،من خیای نگران سلامتی ام هستم لطفا مرا راهنمایی کنید که راه درمان این بیماری چیست؟ضمن اینکه بنده تبریز زندگی میکنم ولی اگر شما صلاح میدانید به تهران میام و تحت درمان شما قرار بگیرم آیا بیماری بنده درمان قطعی دارد؟ روش درمان چگونه است؟ لطفا راهنمایی کنید تا هر چه سریعتر وقت حضوری بگیرم و درمانم رو شروع کنم
    با سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      تشريف بياوريد ببينم
  • تصویر کاربر سودا چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 228 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت آقای دکتر خانمی 30 ساله هستم که مدتی است دچار درد مثانه هستم ودر دفع ادرار دچار مشکل هستم و باید فشار زیادی وارد کنم ولی باز به طور کامل تخلیه نمیشود در مراجعه به متخصص اورولوژی برایم چندین نوع دارو تجویز کردن وبعد از مصرف داروها به سونوگرافی رفتم که در سونوگرافی مشخص شد که هیدرونفرپز خفیف در هر دو کلیه دارم و با نظر پزشک اورولوژی عمل سیستوسکوپی شدم که دکتر گفت که تنگی مجرا داشتمو تنگی را باز کرده است ولی باز به طور کامل احساس بهبودی ندارم ودر زیر شکم و پهلو ها درد شدید دارم در مراجعه ی بعدی به دکتر سی تی اسکن شکم و لگن شدم که دکتر گفت که تنگی مادر زادی حالب با انحنا ی حالب به روی ستون فقرات دارم دکتر گفتکهباید یورورپتروسکوپی بشم و لوله ای در حالب گذاشته بشه در ضمن در قسمت پشت و ستون فقرات درد شدید دارم لطفا راهنمایی فرمائید متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 8 سال پیش)
      بايد حضوري با مداركتان ببينم
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر