درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نصیبه شنبه ۲۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    مادر من اول این ماه به مطب شما مراجعه کردن با سونو و اسکن که دچار تنگی حالب و هیدرونفروز خفیف بودن شما براشون اسکن هسته ای تجویز کردین بعد اون گفتین مادرزادیه و درمان نمیخواد اگه مادرزادیه چرا توی سونوی پارسالش همچین چیزی تشخیص ندادن که چند سونو بود بعد خون ادراریم داشتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      سونو غلط بوده
  • تصویر کاربر Milad چهارشنبه ۲۳ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    روي التم يه حالت دون دون شكلي ايجاد شده درد و سوزش هم نداره خيلي وقتم هست به وجود امده ميخوام بدونم اين چيه؟آيا خطرناكه؟راه درمانش چيه ؟چيكار كنم خوب شه !!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      اينها موردي ندارند
  • تصویر کاربر بی چهارشنبه ۲۳ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.من دختری 24 ساله هستم که سابقه بی اختیاری ادرار را حتی در کودکی به خاطر ندارم.اما حدود 6 ماهی هست که در زمان خواب همزمان با خواب دیدن ادرار کردن دچاره بی اختیاری میشوم و از خواب بیدار میشوم.این اتفاق گه گاهی رخ میده و تا بحال حدود5 بار تکرار شده.و 3 بار آن حتما مثانه خود را قبل از خواب خالی کرده بودم.با تشکر از توجه شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر سهیلا پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    من و همسرم الان ده سال هست که می خواهیم فرزند دوم را به دنیا بیاوریم ولی باردار نمیشیم. فرزند اول هم بعد از 6 سال به دنیا آمد. تمام آزمایشات هر دو از اول ازدواج تا الان که چندبار انجام دادیم سالم بوده. دو بار هم بارداری ناموفق توقف رشد جنین در دوماهگی داشتم. یک بار هم آی یو انحام دادیم ناموفق بوده است. فقط در آخرین آزمایش همسرم که یک سال پیش انجام دادیم سرعت اسپرم کم بوده که در آزمایشات قبلی اینطور نبود. نظر شما در این مورد چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      تنها وا ه سما انجام اي وي اف است
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 3984 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر.پسر بنده الان 16 سالشونه. زمانی که یه سالش بود بردیمش دکتر که ختنه اش کنه ولی متاسفانه چون همون لحظه برق مطب قطع شد، دکتر چشمشون خوب ندید و اشتباها یه برش اضافی داد که یه مجرای اضافی ایجاد شد و از اون موقع تا الان زمانی که پسرم میخواد ادرار کنه یه سوراخ اضافی زیر مجرای ادراریش وجود داره که از دو تا سوراخ ادرار خارج میشه.اون موقع که پیش متخصص بردیم گفتن چیزی نیست و بزرگ بشن با یه عمل زیبایی همه چی درست میشه. خواستم ببینم آیا واقعا چیز مهمی نیست و اینکه الان میتونه بیاد عمل کنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      بايد بياييد ببينم٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠
  • تصویر کاربر معصومه شنبه ۱۲ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 264 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید مادرم 47 سال سن داره و چند وقتیه ه که سوزش ادرار گرفته و تکرر ادرار داره ،دکتر دارو بهش داده فنازو پریدین و چند تای دیگه،ولی اصن فایده نمیکنه .قسمت پایین شکم سمت چپش درد میکنه و داروهام ک اصن هیچ، باید چیکار کنه؟ ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      ازمايش وكشت ادرار دهيد
  • تصویر کاربر فرهاد جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    آقای دکتر سنگ کلیه ای که در قسمت تحتانی حالب سمت چپ (حدودا 4-5 سانتیمتر مانده به مثانه - دو عدد سنگ به ابعاد 15x6x2 و دیگری به ابعاد 10x 5 x 6) با نوشیدن مایعات زیاد ، مدرها ،پیاده روی و داروی سنگل دفع شد که البته طبق نظر پزشک معالج دفع سنگهائی با این ابعاد عجیب است ولی بدور ازذهن هم نیست .
    ناگقته نماند بنده مطمئنم که هردو سنگ بطور کامل دفع شده است چون سنگی که من در زمان دفع مشاهده کردم دقیقا از لحاظ شکل و اندازه با آنچه که در CTscan مشاهده شد مطابفت داشت .
    در حال حاضر هم هیچ مشکلی ندارم ، اما هر هفته 1 بار یا دو بار درد بسیار بسیار خفیف و ناچیزی در همان قسمت حالب احساس میکنم .
    آیا باتوجه به ناچیز بودن درد آنهم یک بارتا دو بار در هفته امکان دارد که این درد ناشی از زخم کوچکی با شد که در هنگام دفع ایجاد شده .اگر جواب مثبت است اقدام لازم جهت بهبود چیست ؟؟
    دکتر معالج نظرشان اینست که خوب است یکبار دیگر هم سی تی اسکن گرفته شود ولی یکی از دوستان بنده که ایشان هم دکتر متخصص داخلی هستند به من توصیه کردند که با توجه به مضر بودن اشعه های سی تی اسکن و ضمن اینکه از سی ای اسکن قبلی بنده بیش از 3 هفته نگذشته است مجددا اینکار را نکنم.
    نظر جنابعالی چیست ؟؟
    و سوال دوم : طبق تشخیص آزمایشگاه نوع سنگ دفع شده کلسیم اگزالات بوده است .چه نوع رژیم غذائی برای بنده توصیه میشود ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      سي تي مجدد از نظر اطمينان ضروري است٢-اب زياد نمك كم
  • تصویر کاربر شروین یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ایا خود ارضایی به تکرر ادرار ربط داره؟من بعد این کار فرداش احساس میکنم تکرر ادرارم بیشتر میشه یک بار دکتر متخصص اورولوژی رفته بودم چند سال پیش رفتم گفته بود مثانه تحریک پذیر دارین .خواستم لطفا پاسخ بدین ممنونخ
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      باید نوار عصب مثانه بگیرید تماس۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰
  • تصویر کاربر خلیل یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 186 مشاهده پرسش
    سلام یه چکاپ کلی شدم جواب ازمایش رو پزشک دیدن و گفتن مشکلی نیست همه چی نرمال هستش فقط وقتی خودم دقت کردم تو جواب تو قسمت انالیز ادرار و چیزایی ک تو نت خوندم انگاری یه مشکلی هست .قسمت blood hemogolobin زده پبگیری و r.b.c هم ۴-۳ نوشته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      سونوگرافی کنید از کلیه ومثانه وبفرستید
  • تصویر کاربر صنعتی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 271 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.. من مدت دو هفته است پهلو سمت چپ و کمرم خیلی شدید درد میگیره که شیاف استفاده میکنم.. گاهی کلیه سمت راست و کشاله پام هم درد خفیف میگیره.. تکرر ادرار هم دارم..
    سونو دادم سنگ کلیه و مثانه نداشتم.. آزمایش کشت ادرار و خون هم دادم برای عفونت.. چیزی نبود وآزمایش کشت منفی بود فقط مقداری خون در ادرار مشاهده شده...
    گاهی هم لرزم میگیره.. این علائم چی میتونه باشه.. درد پهلو چپ و کمرم همچنان ادامه داره میگیره و ول میکنه.. تکرر ادرار هم دارم..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 6 سال پیش)
      ازمایش وسونو نرمال باشند پس جای مگرانی نیست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر