درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر واحد سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 257 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان من قراره اجدواج کنم.رفتیم ازمایش .ازمایش دادم در شبکه بهداشت بعد جوابشو گرفتم .بهم گفتند کم خونی داری.گفتند باید خانومت هم ازمایش خون بده.من خیلی نگرانم نکنه ایدز یا بیماری خطرناکه دیگی داشته باشم.اگه لطف کنی جواب این ازمایشها را دقیق بهم بگی ممنون میشم .ایا این ازمایشها ربطی به ایدز یا چیزی دیگه پر خطری داره.خیلی ازتون ممنون میشم راهنمایم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      نه ارتباطي نداود اين ازمايش ساده است
    2. تصویر کاربر واحد سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      ممنون از لطف شما .
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سپاس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر پوران سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    با سلام .ده روز پیش با درد شدید کلیه از خواب بیدار شدم پزشک.متخصص داخلی پس از ازمایش وسیتی تشخیص سنگی در انداز 7میلی متر دادند که از کلیه خارج وابتدای لوله حالب است توصیه به مایعات و ورزش شد ولی سنگ دفع نشد بیمارستان کرمان مراجعه کردم پس از سیتی اعلام کردند اندازه سنگ 15سانتی متر است که حرکت کرده ودر انتهای لوله حالب است مجددا تا پایان تعطیلات صبر کنید اگر دفع نشد از طریق ت.یو.ال انرا درمان میکنیم سوال این است ایا سنگی با این اندازه به طور طبیعی دفع میشود وایا این مدت زمان انتظار به کلیه اسیب نمیزند .ضمنا ازمایشات کاملا طبیعی است ودفع ادار مشکلی ندارد وتب هم ندارم لطفا مرا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۷ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      امكان دفع نيست بايد تي يو ال سويد فيلم سنگ سكني حالب من وا للينيد تماس٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر کیان دوشنبه ۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 157 مشاهده پرسش
    حساس و نازک شدن پوست کلاهک آلت و بعد از حمام پوست پوست شدن. بعد از.مقاربت و نزدیکی بیشتر حساس میشود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      اينها مهم نيستند
  • تصویر کاربر حسين شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 245 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر
    من در تبريز باشگاه سواركارى دارم
    سركارگر بنده متاسفانه سرطان مثانه دارد از نوع بدخيم با گريد٨
    البته بجاى ديگرش نزده
    براش دكتر مربوطه شيمى درمانى نوشتن و يك جلسه رفتن. ودوجلسه ديگه نوشتن تا اماده بشه براجراحى خارج كردن مثانه
    و گفتن از روده براش مثانه درست ميكنن
    مريض 5٠ سال دارد وزنش ١١٠ كيلو و سرزنده سابقه سيگارى بودن رو دارن
    جناب دكتر اين فرد براى ما و مجموعه ما خيلى زحمت كشيدن اگه راه ديگه اى هست مارو راهنماييى بفرمايد و اگه بناس خدمت برسيم بفرمايد من بيام خدمتتان
    ممنون از بزرگواريتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      با سلام وتبریک سال نو وپوزش از تاخیر در جواب به علت مسافرت گرید ۸نداریم احتمالا ۳ است باید همه مدارکش را ببینم ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
    2. تصویر کاربر حسين جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام دكتر عزيز سال نوي شماهم مبارك باشه اميدوارم تعطيلات خوبي رو پشت سر گذاشته باشين ، تصوير مدارك رو ارسال كردم خدمت شما ، سپاسگذارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      درمان اول شيميدرماني است وبعد تصميم بعدي
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      متاسفانه درجه درگيري بالا است
    5. تصویر کاربر حسين شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      دكتر جان آيا راهي براي نگه داشتن مثانه هست با حتما بايد تخليه بشه ؟
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      شيمي درماني وراديو تراپي راه ديگر است
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر اسفندیار شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 253 مشاهده پرسش
    سلام بنده تکرر ادرار دارم بنحوی که هر ده دقیقه ادرار با سوزش دارم آزمایش و سونوگرافی هم انجام دادم خدمتتان ارسال میکنم دکتر جهت عفونت ادراری و تکرر ادرار قرص اومنیک4 و آنتی‌بیوتیک تجویز کردند که الان اومنیک4 مصرف میکنم لطفاً بفرمایید بصورت اورژانس چکار کنم تا بعد تعطیلات مجدد پیگیری کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۴ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      همان انتي بيوتيك را استفاده كنيد كوتريموكسازول هر ١٢ ساعت ٢ عدد يك هفته
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 227 مشاهده پرسش
    جواب آزمایشی که برای همسرم نوشتید میخواستم براتون ارسال کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      بفرستيد
    2. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      ممنون از پاسختون
    3. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      صفحه دوم
    4. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      صفحه سوم آزمایش
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام وتبریک سال نو وپوزش از تاخیر در جواب ازمایشات خوبند
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر نسرين سه شنبه ۲۲ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 244 مشاهده پرسش
    سلام مادرم كار سيستويكوپي انجام داده گفتن ي سري توده هايي مثل جلبگ دور مجراي اداريش هست و دائم آخر ادارش خون تازه داره،ميخواستم بدونم آيا خطرناكه؟آيا ميشه عمل كرد؟ واينكه رشد ميكنه من شنيدم بعدش كنترل ادارش رو از دست ميده آيا عمل كنه كنترل ادارش رو از دست ميده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      باید ببینم که تومور است یانه
  • تصویر کاربر الهه یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 361 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    پدر من تازه دیالیز شروع کردن و امروز جلسه سوم دیالیزشون بود . از زمان شروع دیالیز حالتهای توهمی دارن و اغلب حرفهایی میزنن که اصلا اتفاق نیفتاده و خیلی خواب آلوده و بیشتر مواقع خوابه و همچنین دستش به شدت لرز و پرش پیدا کرده . آیا این موارد از عوارض دیالیزه و اینکه آیا این مشکلات رفع میشه یا ماندگاره ؟
    و به شدت هم بی اشتها شدن و خیلی خیلی کم و به ندرت غذا میخورن .
    ممنون میشم که جواب سئوالهای بنده رو بدین . و ایشون قرص وارفارین استفاده میکنن ، آیا این قرص رو باید ادامه بدن یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر وحيد یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 252 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دكتر
    مدتى است فشار خون من بين ١4 و ١6 در نوسان است و گاها ً دچار سر درد ميشوم آيا ميتواند دليلش به علت كيستى باشد كه در كليه دارم ؟
    از كجا ميشود فهميد كه علت فشار خون از كيست كليه است يا دلائل ديگرى دارد ؟
    درد كليه يا پهلو ندارم ولى بعضى مواقع ميتوانم حس كنم كه چيزى در سمت و قسمت كليه ام هست.
    اندازه كيست كليه من ٧ سانتى متر است و از نوع ساده ميباشد
    آيا صلاح ميدانيد كه عمل لاپاروسكوپى انجام دهم اگر فشار خونم مرتبط با كيست كليه ام باشد ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      بهتر است انجام دهيد فيلم من در سايتم وا ببينيد تماس02171062300 تماس
  • تصویر کاربر ا یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 208 مشاهده پرسش
    h
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      سوال؟
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر