جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سنگ بزرگ تخم مرغی در مثانه

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سنگ مثانه توده هایی سختی از مواد معدنی است که میتواند هنگامی که مثانه به طور کامل از ادرار خالی نباشد درون آن تشکیل شود.


علائم ایجاد سنگ مثانه چیست؟

سنگ های مثانه اگر به مقدار کافی کوچک باشند ممکن است هنگام ادرار کردن دفع شوند و هیچ علائمی ایجاد نکنند. اما بیشتر افرادی که سنگ های مثانه دارند علائمی به دلیل این که سنگ، دیواره مثانه را تحریک می کند یا جریان ادرار را مسدود می سازد تجربه می کنند. علائم معمول سنگ های مثانه شامل موارد زیر هستند:

✅ درد در پایین شکم، چیزی که اغلب میتواند شدید باشد (مردان همچنین ممکن است درد در اطراف یا درون آلت تناسلی خود داشته باشند)

✅ درد یا سختی هنگام ادرار کردن

✅ تکرر ادرار (به خصوص در شب)

✅ ادرار کدر یا تیره رنگ

✅ وجود خون در ادرار

بیشتر موارد سنگ های مثانه به دلیل ارتباط با بزرگی پروستات مردان 50 سال یا بالاتر را درگیر میکند. اما هم مردان و هم زنان میتوانند دچار سنگ های مثانه شوند.

این که کودکان دچار سنگ مثانه شوند نادر است. در کودکان، سنگ های مثانه می توانند منجربه شب ادراری شود، در بعضی از کودکان پسر ممکن است باعث نعوظ مانا، یک نعوظ اغلب دردناک که میتواند چند ساعت باقی بماند شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که هر یک از علائم بالا را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید، به خصوص اگر درد در پایین شکم، تکرر ادرار یا وجود خون در ادرار داشتید. این علائم ممکن است لزوما به دلیل سنگ های مثانه ایجاد نشوند، اما نیاز است که مورد بررسی قرار  بگیرند.

احتمالا ابتدا آزمایش خون و ادرار انجام شود. آزمایش خون مشخص خواهد کرد که آیا درون مثانه شما عفونت وجود دارد یا خیر. مرحله بعدی گرفتن عکس اشعه ی ایکس از مثانه شما است. تمام انواع سنگ های مثانه به وضوح روی عکس اشعه ی ایکس مشخص نخواهند شد، از این رو نتیجه ی منفی اشعه ی ایکس همیشه به معنی عدم وجود سنگ نیست.

سنگ مثانه

اسکن سونوگرافی ممکن است به جای اشعه ی ایکس استفاده شود. همچنین سنگ مثانه می تواند توسط سیستوسکوپی مشخص شود. در سیستوسکوپی لوله ای نازک و فیبری که در سر آن چراغ و دوربین وجود دارد (سیستوسکوپ) به درون مجرای ادراری وارد میشود (لوله ای که ادرار را از بدن خارج میکند) و به مثانه می رسد.

دوربین تصاویر را روی صفحه نمایش پخش میکند، چیزی که توسط یک اورولوژ مشاهده میشود (کسی که در درمان بیماری های مثانه تخصص دارد).

علت ایجاد سنگ مثانه چیست؟

سنگ های مثانه معمولا هنگامی ایجاد میشوند که شما نتوانید تمام ادرارتان را تخلیه کنید. دلیل اصلی برای مردان بزرگی غده پروستات است که جریان ادرار را مسدود میکند.

اگر ادرار برای مدتی طولانی در مثانه باقی بماند، مواد شیمایی موجود در ادرار کریستال هایی ایجاد میکنند، چیزی که سخت شده و سنگ های مثانه را تشکیل می دهند.

درمان سنگ مثانه

معمولا برای خارج کردن سنگ ها از مثانه نیاز به جراحی است. متداول ترین فرآیند cystolitholapaxy است، چیزی که در آن لوله ای نازک (سیستوسکوپ) که در نوک آن دوربین وجود دارد برای یافتن سنگ مورد استفاده قرار می گیرد. بعد از آن سیستوسکوپ از وسیله خرد کننده سنگ، لیزر یا سونوگرافی استفاده می کند تا سنگ را قبل از خارج کردن خرد کند.

وقتی ممکن باشد، مهم است که علت زمینه ای ایجاد سنگ مثانه درمان شود تا از ایجاد سنگ های مثانه جدید در آینده پیشگیری شود.

پیشگیری از سنگ مثانه

اگر شما سنگ مثانه داشته اید، ممکن است دوباره به آن دچار شوید. چیزهایی هستند که میتوانید برای پیشگیری از ایجاد دوباره آن ها انجام دهید.

برای جلوگیری از سنگ مثانه میتوان کار های زیر را  انجام دهید.

1- برای کاهش غلظت ادرارتان مایعات مصرفی خود را به روزی 2 تا 3 لیتر افزایش دهید.

2- مثانه خود را منظم و بدون تاخیر تخلیه کنید

3- 10 تا 20 ثانیه بعد از تلاش اولتان دوباره سعی کنید ادرار کنید (اگر در مرحله اول نمی توانید ادرار خود را به صورت کامل تخلیه کنید)؛ این کار ادرار کردن دوگانه نامیده میشود و به تخلیه موثرتر مثانه کمک میکند

4- از ایجاد یبوست پیشگیری کنید (ممکن است لاگزاتیو تجویز شود)

بیماری های مثانه

1- مثانه نوروژنیک

مثانه نوروژنیک مشکلی است که در آن اعصابی که مثانه را کنترل میکنند آسیب می بینند. این آسیب از تخلیه ی کامل مثانه جلوگیری میکند. این موضوع میتواند به دلیل آسیب به اعصاب نخاعی یا مشکلی که به سیستم عصبی آسیب رسانده است مانند بیماری اعصاب حرکتی یا اسپینا بیفیدا ایجاد شود.

بیشتر افرادی که مثانه نوروژنیک دارند نیاز به لوله ای به اسم کاتتر دارند که وارد مثانه شان شده و ادرار را تخلیه میکند. این فرآیند به اسم کاتترگذاری ادراری شناخته میشود.

گرچه کاتتر به صورت علمی موثر است، اغلب مقدار کمی ادرار درون مثانه باقی می ماند، چیزی که میتواند منجربه تشکیل سنگ های مثانه شود.

2- افتادگی مثانه

افتادگی مثانه مشکلی است که زنان را درگیر میکند، و زمانی ایجاد میشود که دیواره مثانه تضعیف شده و روی واژن بیافتد. این موضوع میتواند جریان خروجی ادرار از مثانه را مسدود کند.

افتادگی مثانه میتواند هنگام دوره های افزایش تنش مانند هنگام زایمان یا بلند کردن اجسام سنگین، یا هنگام زور زدن در موقع یبوست، ایجاد شود.

3- دیورتیکول مثانه

دیورتیکول مثانه کیسه هایی هستند که در دیواره مثانه ایجاد میشوند. اگر دیورتیکول های مثانه خیلی بزرگ شوند، میتوانند تخلیه کامل مثانه توسط فرد را مشکل کنند. دیورتیکول های مثانه میتوانند از بدو تولد یا به عنوان عارضه ای از عفونت یا بزرگی پروستات ایجاد شوند.

جراحی های مثانه

جراحی تقویت مثانه

جراحی تقویت مثانه چیزی است که در آن قسمتی از روده برداشته شده و به مثانه چسبانده میشوند تا آن را بزرگ تر کند. این کار ممکن است راهی موثر برای درمان نوعی از بی اختیاری ادرار به اسم بی اختیاری فوری باشد. اما این کار میتوانید گاهی عاملی برای ایجاد سنگ های مثانه باشد.

Cystolitholapaxy از طریق مجرای ادرای

Cystolitholapaxy از طریق مجرای ادرای متداول ترین روشی است که برای درمان بزرگسالانی که سنگ مثانه دارند استفاده میشود. جراح لوله ای کوچک و محکم که در انتهایش دوربین دارد (سیستوسکوپ) را به درون مجرای ادراری شما وارد کرده و آن را به مثانه شما می رساند. دوربین به یافتن مکان سنگ های مثانه کمک میکند.

لیزر سنگ مثانه

یک دستگاه خرد کننده، لیزر یا امواج فراصوت که از طریق سیستوسکوپ منتقل میشوند میتوانند استفاده شوند تا سنگ به قطعات کوچک تر شکسته شود، قطعاتی که میتوانند از طریق مایعات از مثانه شما دفع شوند. این درمان تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام میشود، از این رو شما طی این درمان دردی احساس نخواهید کرد.

خطر ایجاد عفونت در طی این فرآیند وجود دارد، پس ممکن است به شما آنتی بیوتیک برای احتیاط داده شود. همچنین خطر کوچکی برای آسیب به مثانه وجود دارد.

سوپروبیک پوستی

این روش معمولا در کودکان برای پیشگیری از آسیب به مجرای ادراری استفاده میشود. همچنین این روش در بزرگسالانی که سنگ بزرگی دارند استفاده میشود. به جای وارد کردن لوله ای به مجرای ادراری، جراح برش کوچکی روی پوست در زیر شکم ایجاد میکند. بعد از آن برش دیگری روی مثانه ایجاد میشود و سنگ میتواند خارج شود. این روش با استفاده از بیهوشی عمومی انجام میشود.

جراحی باز

جراحی باز اغلب در مردانی که پروستات خیلی بزرگی دارند یا اگر سنگ خیلی بزرگ باشد، استفاده میشود. این روش شبیه به درمان قبلی است، فقط جراح برش بزرگ تری روی شکم و مثانه ایجاد میکند. این روش ممکن است با دیگر انواع جراحی ترکیب شود، مانند برداشت قسمتی یا تمام پروستات یا دیورتیکول مثانه.

عیب جراحی باز این است که باعث درد بیشتری بعد از جراحی شده و مدت بهبودی بیشتری نسبت به بقیه انواع جراحی ها دارد. اما درصورتی که سنگ مثانه بزرگ باشد این روش نیاز است. شما نیاز به استفاده از کاتتر تا یک یا دو روز بعد از این درمان دارید.

عوارض و مراقبت های بعد از جراحی سنگ مثانه چیست؟

متداول ترین عارضه جانبی جراحی های سنگ مثانع عفونت مثانه یا مجرای ادراری، که به اسم عفونت دستگاه ادراری شناخته میشود است. این عارضه در 1 نفر از هر 10 نفری که جراحی مثانه دارند ایجاد شده و معمولا میتواند توسط آنتی بیوتیک ها درمان شود. بعد از انجام Cystolitholapaxy از طریق مجرای ادرای یا Percutaneous suprapubic cystolitholapaxy، معمولا نیاز است که برای چند روز جهت بهبودی در بیمارستان بستری بمانید.

اگر جراحی باز داشته باشید، ممکن است چندین روز در بیمارستان بمانید تا به اندازه کافی خوب شوید و به خانه بازگردید. بعد از جراحی، از شما خواسته میشود که با عکس اشعه ایکس یا سی تی اسکن پیگیری شوید که مشاده کنند آیا تمام قطعات سنگ مثانه از مثانه خارج شده اند یا خیر.

درمان مشکلات زمینه ای

وقتی سنگ مثانه خارج شود، نیاز است که مشکل زمینه ای درمان شود تا از تشکیل سنگ های مثانه جدید پیشگیری شود.

1- بزرگی پروستات

بزرگ بودن پروستات میتواند با استفاده از داروهایی که به کاهش اندازه ی پروستات کمک میکنند درمان شود. این کار فشار روی مثانه را از بین می برد، و ادرار کردن را برای شما آسان تر میکند. اگر دارو ها عمل نکنند، جراحی نیاز است تا قسمتی یا تمام پروستات خارج شود.

2- مثانه نوروژنیک

مثانه نوروژنیک عدم توانایی در کنترل مثانه به دلیل آسیب عصبی است. اگر شما به سنگ مثانه دچار شدید و این مشکل را داشتید، نشانه ای از آن است که شما نیاز دارید تا راه تخلیه ادرارتان را تغییر دهید.

ممکن است نیاز داشته باشید که آموزش بیشتری برای قرار دادن کاتتر داشته داشته باشید یا ممکن است نیاز باشد نوع کاتترتان را تغییر دهید و از داروها استفاده کنید تا به کنترل مثانه تان کمک کنند.

3- افتادگی مثانه

بعضی از افرادی که به افتادگی مثانه مبتلا هستند میتوانند با دستگاهی به اسم پساری (pessary) درمان شوند. بسیاری طراحی شده است تا درون واژن قرار بگیرد و مثانه را در محل مناسبش نگه دارد. موارد جدی تر افتادگی مثانه ممکن است نیازمند جراحی برای تقویت و حمایت از دیواره مثانه داشته باشند.

4- دیورتیکول مثانه

اگر شما دیورتیکول مثانه دارید، ممکن است برای حذف آن ها نیاز به جراحی داشته باشید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی
3/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدي یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 278 مشاهده پرسش
    عرض سلام واحترام اقاي دكتر در ادرار پدرم چند روزي بود خون مشاهده ميكردند وگاهي هم لخته كوچك به پزشك عمومي مراجعه كرديم برايشانن سنو گرافي وازمايش خون دادند اگر شماره تلفن تلگرام ويا واتس اپ داريد برايتان ارسال كنم چون در تهران نيستيم خدمت برسيم با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      همينجا سونو گرافي از كليه ومثانه وا بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر سید جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 760 مشاهده پرسش
    من مردی 34 ساله هستم وزنم 100 کیلو و قدم 185 سانتی متر است که مدت زیادی است که تو رفتگی الت پیدا کردم که در مواقع نشستن بر روی صندلی مخصوصا صندلی ماشین وخم شدن مثل بستن بند کفش ویا رکوع و سجده در هنگام نماز انجام میشود که با صاف ایستادن و مالش الت بیرون می اید وبدون درد ولی اذار دهنده میباشد وکیسه بیضه هام بیشتر مواقع جمع است که قبلا اینجوری نبود و احساس میکنم کوتاهی الت پیدا کردم و بی میلی جنسی
    از شما خواهشمندم مرا راهنمایی کنید یا اگر دارویی هست برای درمان پیشنهاد فرمایید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      تمها وا ه درمان كاهش وزنتان است
  • تصویر کاربر هادی چهارشنبه ۱۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 300 مشاهده پرسش
    سلام بنده 32 ساله و متاهل هستم ..صبح زود با مثانه پر از خواب بیدار میشم و فورا به دستشویی میروم ..کمی که ادرار میکنم بقیه ادرام به صورت قطع و وصل بیرون میاد و و پرتاب اش کمتر میشود ..در نهایت قطع میشود و متوجه میشم که هنوز مثانه ام به طور کامل خالی نشده و اون ارامش بدن بعد از دفع ادرار ندارم ... و هیچگونه درد یا سوزش هم ندارم ادرام دو شاخه ای هم نمیشود لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید که چه مشکلی دارم و باید چیکار کنم .. باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۸ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      باید بیایید بررسی ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    سلام.من تکرر ادرار دارم کرنومتر گرفتم دقیق هر ساعت نیاز به رفتن ه دستشویی دارم و حجم ادرارم متوسط هست و بعضی موقع ها کم است و من متوجه و این در شرایط عادی هست.ولی اگه استرس بگیریم هر 10 دقیقه یا ربع ساعت نیاز به دستشویی رفتن پیدا میکنم و ادرام زیاد میشه موقع استرس خواستم بپرسم که برای معافیت پزشکی برم دکتر اول ببینه مشکل چیه یا مستقیم درخواست معافیت بدم.و درمان میشه این بیماری و چقدر طول میکشه دکتر هم رفتم و ازمایش ادرار انجام دادم و خون اما چیزی مشخص نشد نه عفونت و ...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ باید جهت. تشخیص ودرمان تست ارودینامیک بگیرید
  • تصویر کاربر محمدرضا شنبه ۷ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر عزیز ایا دستگاه زنگ داری شب ادراری بزرگسالان وجود داره برای جلوگیری مایع منی موقع خواب جلوگیری کنه صددرصد2 ایا راهی است رگ لوله منی راببندم بارضایت ولدین انجام شود که دیگر ارضاع نشوم 2منظور من وازکتومی نیست وازکتومی اسپرم می بنده من می خاهم اب منی ببنم//من یک دوست دارم فقت بلده انجام وازکتومی بلده اما بدرد من نمی خوره لطعا برای بستن اب منی کمکم کنید هر چقدر پول بخاهی من به شما پیشنهاد می کنم توروبه خدا کمکم کنید اگر نمی توانی کمکم کنید انقدر سراغش می روم اخر یک دوستی مشکل منه برطرف سازد چه شما مشکل منو برطرف کنی وچه نکنی باتشکر انشاالاه پیدا خاهم کرد//mohammadrezasaadi1@gmail.com
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۷ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر الناز جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 196 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.دختری هستم 28 ساله.یک ماهی دچار پرادراری شدید بودم.ادرار زیاد و بی رنگ دفع میکردم.بعد از آزمایشات متعدد و سونوگرافی مشخص شد که به علت اضطراب است.الان خیلی بهترم و شاید هفته ای یک بار دچار پرادراری شوم.اما مشکل تکرر ادرار پیدا کردم.به طوری ک با حجم کم ادرار احساس دفع دارم.آیا پر ادراری به مثانه ام آسیب زده است؟آیا این وضعیت برای من مادام العمر باقی می ماند؟از لحاظ روحی خیلی وضعیتم را به هم ریخته است و حالت دور باطل شده است.پیشاپیش از پاسختون ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۹ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    Milad:
    درود، بنده مدتی قسمت پایین تر از سر التم پوست پوست میشد، حالا سر التم هم اینطور شده و اسیب پذیر و قرمز..در سر التم کمی هم حالت ترک خوردگی هم داره...و همین طور کمی سوزش با تحریک پذیری ممنون میشم راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      از نظر تبخال بررسي كنيد
  • تصویر کاربر علیرضا دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 147 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من میخواستم سر الت تناسلیم رو یکاری کنم که در حالت نعوظ مثل یه خط راست نباشه و بجاش خم شه به سمت پایین یعنی ی منحنی بشه باید چیکار کنم؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 164 مشاهده پرسش
    با سلام
    احساس کردم حجم زیادی از ادرار در مثانه ام میمونه به دکتر که مراجعه کردم حجمش 200 سی سی بوده. از روی ناآگاهی چند ساله که بعضا در هنگام خودارضایی جلوی خارج شدن منی گرفته میشد. دکتر فعلا برای 1 ماه قرص پرازوسین را روزی 2 بار تجویز کرده. میخوام هر چه زودتر درمانم شروع بشه. به نظرتون بهترین و سریعترین راه چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر سیما چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 761 مشاهده پرسش
    مادر من بعد از عمل جراحی و برداشت زائده مثانه (تومور خوش خیم) خونریزی در ادرار دارد. گاه کم، گاه زیاد. در چند روز گذشته خونریزی بیشتر شده و گاهی رنگ ادرار قهوه ای است. کلیه، رحم، تخمدان و مثانه مادرم توسط سونوگرافی چک شده و گفته می شود هیچ مشکلی ندارد، اما خونریزی قطع نمی شود. مشکل کجاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      بتید سیستوسکوپی کنید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

انتقال زگیل از طریق بوسیدن امکان دارد؟ البته که، رایج ترین راه انتقال ویروس زگیل تناسلی تماس…
کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل…
واریکوسل یکی از بیماری های بیضه است که مردان را درگیر میکند، واریکوسل در واقع به معنای…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر